صفحه اصلي > اخبار 
 


  چاپ        ارسال به دوست

آماری از وضعیت شیوع بیماری‌های غیرواگیر در کشور/میزان مجاز مصرف نمک و شکر در روز چقدر است؟

رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور با بیان اینکه متوسط نمک دریافتی روزانه در ایران بالاتر از مقدار توصیه‌شده 5 گرم در روز است، از افزایش میزان شیوع بیماری‌های غیرواگیر در کشور خبر داد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر هدایت حسینی رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور گفت: در عصر حاضر با پیشرفت بهداشت، الگوی بیماری‌ها از بیماری‌های عفونی و واگیردار به بیماری‌های غیر واگیر تغییر پیداکرده است که این تغییر علاوه بر ارتقاء سیستم مراقبت‌های بهداشتی، متأثر از تغییر شیوه زندگی یعنی تمایل انسان‌ها به زندگی در شهرها و صنعتی شدن جوامع نیز بوده است. 
 
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر حدود 53 درصد از بار بیماری‌ها در سراسر جهان ناشی از بیماری‌های غیر واگیر است، افزود: در ایران 82 درصد بار بیماری‌ها به بیماری‌های غیر واگیر اختصاص دارد که سازمان جهانی بهداشت از میان بیماری‌های غیر واگیر چهار بیماری دیابت، بیماری قلبی عروقی، سرطان و بیماری‌های تنفسی را به همراه چهار عامل خطر رفتاری شامل تغذیه ناسالم، کم‌تحرکی،  مصرف الکل و دخانیات را از مهم‌ترین علل مرگ‌ومیر ناشی از این بیماری‌ها می‌داند. 
 
حسینی افزود: یکی از مهم‌ترین علل زمینه‌ساز بروز بیماری‌های غیرواگیر تغذیه ناسالم و مصرف زیاد قند، نمک و چربی است که بر اساس شواهد علمی با بروز بیماری‌های قلبی-عروقی، پُرفشاری خون، دیابت، چاقی و سرطان مرتبط است.
 
دکتر حسینی بابیان اینکه تغذیه ناسالم حاصل گرایش بیشتر افراد به‌ویژه ساکنان شهرها به سمت انواع غذای آماده، پرچرب و شیرین است، ابراز داشت: مصرف غذاهای ناسالم همراه با کاهش مصرف انواع سبزی‌ها و میوه‌های تازه، کم‌تحرکی و وجود انواع استرس منجر به افزایش خطر بروز بیماری‌های مذکور می‌شود.
 
دکتر حسینی با بیان اینکه متوسط نمک دریافتی روزانه در ایران بالاتر از مقدار توصیه‌شده 5 گرم در روز است، ابراز داشت: میانگین نمک دریافتی در مردان 9 و در زنان 78/6 و میانگین کل 61/7 گرم در روز است و باید توجه داشت که این میزان، مجموع تمام سدیم دریافتی از منابع مختلف (منابع طبیعی و نمک افزوده‌شده به انواع غذاها در حین پخت) است. 
 
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور گفت: نان و پنیر دو ماده غذایی مهم در تأمین سدیم دریافتی هستند ازاین‌رو به‌کارگیری برنامه‌های مدون و جامع به‌منظور کاهش مصرف نمک در سطح جامعه ضروری است.
 
وی در مورد مصرف شکر گفت: سازمان بهداشت جهانی به استناد نتایج به‌دست‌آمده از چندین مطالعه و بررسی میدانی،حداکثر میزان شکر دریافتی روزانه برای یک فرد بزرگ‌سال/ کودک را کمتر از ده درصد از کل انرژي روزانه موردنیاز بدن او (معادل 50 گرم در روز یا ۱۲ قاشق سوپ‌خوری در روز معادل 5/18 کیلوگرم در سال) اعلام نموده است. 
 
دکتر حسینی اذعان داشت: در کشور ما نیز وضعیت شیوع بیماری‌های غیر واگیر منتسب به عوامل خطر تغذیه‌ای (مصرف مستقیم و غیرمستقیم قند و شکر) حدود ۲۳ کیلوگرم در سال به ازاي هر فرد رو به افزایش است. 
 
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور اظهار کرد: در ایران حدود ۴۴ درصد قند دریافتی به‌صورت قند افزوده (انواع نوشابه، کیک و شیرینی، نبات و آب‌نبات، پاستیل،عسل و مربا،شکلات و ژله) تأمین‌شده است که با احتساب قند موجود در محصولات لبنی مقدار قند دریافتی بین 6 الی 6/5 گرم در روز تخمین زده‌شده بود، ازاین‌رو اتخاذ تدابیری به‌منظور جلوگیری از ادامه روند موجود الزامی است.
 
دکتر حسینی در ادامه گفت: آخرین نتایج تحقیقات بررسی الگوی کمی و کیفی انواع چربی و روغن‌های خوراکی نشان می‌دهد میانگین سرانه مصرف مجموع روغن‌ها و چربی‌های خوراکی 4/30 گرم در روز است که 5/11 گرم آن مربوط به روغن‌های نباتی جامد و 4/9 گرم مربوط به روغن‌های مایع به‌جز زیتون است. 
 
وی در پایان یادآور شد: متوسط مصرف روغن در خانوارهای شهری تهران نسبت به 10 سال گذشته کاهش‌ و ترکیب روغن‌های مصرفی نیز بهبود یافته است که نشان‌دهنده اثر مثبت برنامه‌های اجرایی در جهت بهبود وضعیت مصرف روغن‌های و چربی‌های خوراکی است.
 
پویش ملی تغذیه سالم با شعار" از امروز با شعار «با تغذیه سالم برای فردایی همراه با سلامتی برنامه‌ریزی کنیم» از تاریخ 20الی 30 دی‌ماه با رویکرد کاهش مصرف نمک، قند و چربی آغاز می‌شود.
 
انتهای پیام/
 


١٢:٥٤ - چهارشنبه ١٩ دی ١٣٩٧    /    عدد : ٧٢٧٧٦    /    تعداد نمایش : ١٣٨