صفحه اصلي > اخبار > وبلاگ علمی 
 


>میوه و سبزی را با دقت بشویید/ آلاینده ها سلامت مواد غذایی را تهدید می کنند

میوه و سبزی را با دقت بشویید/ آلاینده ها سلامت مواد غذایی را تهدید می کنند

دکتر عطاالله شکوری، مدیر آزمایشگاه کنترل کیفیت معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص انواع آلاینده های مواد غذایی و خطرات آنها توضیحاتی ارائه و به مردم این اطمینان را داد که نمونه های مواد غذایی آزمایش و در صورت عدم انطباق با استاندارد ها، از چرخه مصرف خارج می شود. 
وی با اشاره به سمومی که ممکن است برنج و سایر مواد غذایی داشته باشند، بیان کرد: به طور كلي تمام محصولات كشاورزي از جمله برنج و حتي مواد غذايي توليد شده در كارخانجات بالقوه مي توانند در معرض انواع زيادي از آلاينده ها و سموم قرار گيرند. اين آلاينده ها ممكن است شيميايي يا بيولوژيك باشند. در بين آلاينده هاي بيولوژيك، عوامل ميكروبي بسيار شناخته شده هستند و به راحتي مي توانند در شرايط غير بهداشتي تمام مواد غذايي را آلوده كنند.
دکتر شکوری عنوان کرد: دسته بعدي از آلاينده هايي كه مي توانند در مواد غذايي يافت شوند، تركيبات شيميايي هستند. اين تركيبات به دو دسته كلي تقسيم مي¬شوند؛ دسته اول در صورت مساعد بودن شرايط محيط در محصولات كشاورزي رشد می کنند؛ مثل انواع سموم قارچي از جمله آفلاتوكسين¬ها كه تشكيل آنها در غلات از جمله برنج اثبات شده است. این سموم توسط برخي قارچهاي ميكروسكوپي توليد مي¬شوند و در همه جاي دنيا هم وجود دارند.
وی ادامه داد: دسته دوم، تركيبات شيميايي هستند توسط انسان با هدف حفظ محصولات كشاورزي در برابر آفات وارد مواد غذايي مي¬شود، ولي باقيمانده¬ آنها مي¬تواند در محصولات كشاورزي مانده و وارد بدن انسان شود، علاوه بر این گاهي انسان به صورت ناآگاهانه و از طريق فاضلابهاي گوناگون اين مواد را وارد غذا مي¬كند.
دکتر شکوری با اشاره به اینکه سموم و آلاينده هاي موجود در مواد غذايي مي تواند اثرات سمي گوناگوني را در بدن انسان ايجاد كند. اين اثرات مي¬تواند حاد يا مزمن باشد. حالت حاد از جمله سردرد، گيجي، تاري ديد، گرفتگي عضلات، اسهال، تعريق شديد، اشك ريزش و حتي تهوع و اختلال تنفسي بيشتر در بين كشاورزان و كارگران ديده می شود که ممکن است منجر به كما و مرگ شود. در سميت مزمن هم علائم و بيماريهاي ايجاد شده با توجه به نوع آلاينده متفاوت است. مثلا اثرات مزمن بر كبد و اختلال كبدي، اختلال سيستم عصبي، اختلال در هورمونهاي بدن و حتي سرطان می تواند از خطرات مزمن مسمومیت باشد. 
مدیر آزمایشگاه کنترل کیفیت معاونت غذا و دارو دانشگاه، مشكل آلوده شدن مواد غذايي با انواع آلاينده ها و سموم را يك مساله جهاني دانست و افزود: آلاينده ها در كره زمين پراکنده اند و حتي مي توانند توسط عواملي چون باد، آب و خاك جابه جا شوند. سالانه گزارشاتي وجود دارد كه در كشورهاي پيشرفته هم اين سموم در مواد غذايي رديابي مي¬شوند. تفاوت بين كشورهاي پيشرفته و درحال توسعه در نحوه¬ مديريت آلاينده ها و سموم است.
دکتر شکوری در خصوص روش های کاهش سموم، اظهار کرد: خوشبختانه بسياري از مواد غذايي به صورت خام خورده نمي¬شوند. حتي اگر خام هم خورده شوند مانند انواع ميوه¬ها و سبزيجات، قبل از خوردن چندين فرآيندها بر روي آن¬ها انجام مي¬شود تا قابل خوردن شود. از نظر علمي ثابت شده است كه مجموع اين فرآيندها مي¬توانند از مقدار سموم و آلاينده هاي موجود در محصولات كشاورزي بكاهند.
به گفته مدیر آزمایشگاه کنترل کیفیت معاونت غذا و دارو دانشگاه، نكته مهم اين است كه شستشو بايد با دقت صورت گيرد و ميوه¬ها نیز لازم است در سينك پر از آب چندين دقيقه غوطه ور باشند.
دکتر شکوری در خصوص امکانات موجود د ر آزمایشگاه معاونت غذا و داروی دانشگاه، تصریح کرد: خوشبختانه آزمايشگاه كنترل کیفیت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شهيد بهشتي به مدرن¬ترين دستگاه¬هاي آناليز سموم آفت¬كش، فلزات سنگين و عوامل ميكروبي مجهز است. اين آزمايشگاه بر اساس رسالتي كه دارد روزانه و به صورت مرتب نمونه¬هاي مواد غذايي و محصولات كشاورزي گوناگون از جمله برنج را از نظر ميزان سموم و آلاينده ها آناليز مي¬كند و در صورت آلوده بودن گزارشات لازم را به مسئولين مربوطه ارائه مي كند.
وی در پایان یادآور شد: در مورد برنج مردم بايد اطمينان داشته باشند كه تمام برنج هاي وارداتي و حتي داخلي از نظر فلزات سنگين و سموم قارچي و سموم آفت كش در سطح كشور و تحت برنامه¬هاي خاص سازمان غذا و دارو، مانند طرح PMS و طرح آلاينده ها مورد ارزيابي قرار مي¬گيرند. در صورت هر گونه مغايرت نمونه¬هاي آناليز شده با استاندارد مربوطه، نمونه رد مي¬شود. مردم در صورت خرید از مراکز معتبر، نگران سلامت محصول نباشند، زیرا آزمایشات لازم انجام گرفته است.