صفحه اصلي > اخبار > وبلاگ علمی 
 


هشدار؛ احتمال مرگ کودکان زیر دو سال در اثر ابتلا به شایع ترین بیماری فصل تابستان

هشدار؛ احتمال مرگ کودکان زیر دو سال در اثر ابتلا به شایع ترین بیماری فصل تابستان

دکتر سید رضا فاطمی دانشیار و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مسمومیت های غذایی را شایع ترین بیماری های گوارشی در فصل تابستان عنوان کرد و نکاتی را برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری ها متذکر شد.

معاون آموزشی بخش اندوسکوپی گوارش بیمارستان طالقانی خاطرنشان کرد: مسمومیت های غذایی یکی از شایع ترین بیماری های گوارشی در فصل تابستان است که علایم آن به صورت  تهوع، اسهال، استفراغ، درد شکمی، سردرد، سرگیجه و دردهای بدنی بروز می کند و فرد به دنبال مصرف آب، غذا یا محصولات لبنی آلوده، حدود 5-3 ساعت بعد دچار این علایم می شود.

وی با بیان این مطلب که در صورت بروز علایم شدید فرد ممکن است دچار از دست دادن آب و الکترولیت و حتی عوارض شدیدتر نیز شود، بیان کرد: در نوع بسیار شدید مسمومیت های گوارشی ممکن است در بیمار علایم عصبی، تشنج، اختلال سطح هوشیاری و حتی مرگ بروز کند که این موارد بیشتر در افراد های ریسک اتفاق می افتد. کودکان زیر 5 سال جزو افراد های ریسک هستند که بروز مسمومیت های گوارشی شدید در کودکان زیر دو سال حتی ممکن است منجر به مرگ شود.

این فوق تخصص گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی  افراد مسن بالای 65 سال، کودکان زیر 5 سال به ویژه نوزادان، افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، کلیوی، افراد دچار نقص سیستم ایمنی به ویژه بیماران تحت شیمی درمانی، بیماران مبتلا به عفونت های تضعیف کننده سیستم ایمنی و زنان باردار را از جمله گروه هایی با  ریسک بالا عنوان کرد و گفت: ابتلا به مسمومیت های غذایی، اسهال و استفراغ در این افراد می تواند باعث بروز عارضه های شدید و حتی تهدید کننده جان آن ها شود؛ بنابراین در این موارد حتما و سریعا باید بیمار به مراکز درمانی انتقال یابد تا درمان های تخصصی را دریافت کند.

وی با تاکید بر اهمیت زیاد مایع تراپی و رساندن مایعات لازم به این بیماران افزود: گرچه مصرف آب سیب، آب پرتقال، آب گوجه فرنگی و آب هویج در منزل می تواند مقداری از کمبود مایعات بدن این بیماران را جبران کند اما این بیماران با توجه به دهیدراته شدن باید حتما سرم تراپی شده و زیر نظر پزشک متخصص به حالت طبیعی برگردند؛ به ویژه بیماران مسن که در اثر اختلالات آب و الکترولیت ممکن است دچار اختلال سطح هوشیاری نیز شوند. بنابراین بیماران حتما باید ظرف مدت 24 ساعت به مراکز درمانی مراجعه کنند.

مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک و داروهای ضد اسهال، ممنوع!

این فوق تخصص کبد و گوارش دانشگاه با تاکید بر پرهیز از خود درمانی این بیماران گفت: درمان اسهال و استفراغ در منزل صرفا جبران آب بدن است که از طریق نوشیدن مایعات بهداشتی و آب میوه ها تامین می شود. اما مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک توسط بیماران به هیچ عنوان توصیه نمی شود، به ویژه در مواردی که فرد دچار تب و لرز است حتما باید به پزشک مراجعه کند. استفاده از داروهای ضد اسهال در مسمومیت های غذایی به خصوص در موارد عفونی می تواند وضعیت فرد را بدتر کرده و دفع عفونت را از بدن به تعویق انداخته و باعث شدیدتر شدن بیماری شود.

دکتر فاطمی در خصوص مواردی که بیمار باید سریعا به پزشک مراجعه کند گفت: افراد در صورت تداوم اسهال و استفراغ بیش از 4-3 روز، مشاهده خون در اسهال، تب و لرز شدید به ویژه بالای 38 درجه و عدم تحمل مایع درمانی در نوزادان، افراد مسن و افرادی که تحمل تغذیه را ندارند، حتما باید سریعا به پزشک مراجعه کنند تا آبی که از دست داده اند جبران شود.

شایع ترین علل ایجاد مسمومیت ها و عفونت های گوارشی

به گفته معاون آموزشی بخش اندوسکوپی گوارش بیمارستان طالقانی ویروس ها شایع ترین علت ایجاد عفونت ها و مسمومیت های گوارشی در فصل تابستان هستند و مسمومیت های غذایی بیشتر در این فصل اتفاق می افتد، زیرا ویروس ها، باکتری ها و انگل ها فرصت رشد سریع تری  پیدا می کنند و با توجه به این مطلب نباید برای درمان همه مسمومیت های گوارشی از آنتی بیوتیک استفاده شود مگر آن که با تشخیص پزشک معالج بیماری از نوع باکتریال یا انگلی باشد.

دکتر سیدرضا فاطمی با بیان این مطلب که باکتری ها و انگل ها با تولید توکسین (سم) در مواد غذایی باعث بروز علایم مسمومیت در بیمار می شوند، یادآور شد: باکتری ها و انگل های مذکور می توانند سم را در مواد غذایی یا در داخل بدن فرد ترشح کنند یا این که پس از ورود به بدن بیمار به مخاط دستگاه گوارش حمله کرده و ایجاد بیماری کنند.

مصرف آب های آلوده می تواند  باعث بروز حصبه و  وبا شود

دانشیار دانشگاه شیگلوز و سالمونلوز را از دیگر عوامل میکروبی عنوان کرد که می تواند باعث ایجاد اسهال خونی در افراد شود و افزود: در فصل تابستان با مصرف آب های آلوده، ممکن است اپیدمی  وبا، کلرا و شبه وبا بروز کند. بنابراین فردی مبتلا به اسهال شدید است، دهیدارته شده و آب بدن خود را از دست داده است، باید سریعا به پزشک مراجعه کند.

دکتر فاطمی تاکید کرد: مراکز بهداشتی که چنین بیمارانی به آنها مراجعه کرده اند نیز باید از نظر احتمال شیوع اپیدمی وبا  به سایر تیم های بهداشتی گزارش داده و دیگران را مطلع کنند.

این فوق تخصص گوارش و کبد بیمارستان طالقانی، حصبه را یکی دیگر از بیماری های میکروبی دستگاه گوارش برشمرد که در فصل تابستان اتفاق می افتد و باعث ایجاد تب و لرز، دردهای بدنی، برادیکاری یا کندی نبض وfaint  یا غش کردن می شود.

توصیه های ضروری درخصوص پیشگیری از بیماری های عفونی دستگاه گوارش

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با تاکید بر لزوم پیشگیری از بیماری های عفونی دستگاه گوارش به هموطنان توصیه کرد: در فصل تابستان در تهیه مواد غذایی بسیار دقت کرده و به تاریخ تولید، علائم استاندارد و وزارت بهداشت بر روی بسته بندی مواد غذایی توجه داشته باشید. در مسافرت ها از تناول مواد غذایی در رستوران های بین راهی غیرمعتبر به شدت خودداری کنید. محصولات لبنی مثل خامه و بستنی را حتما بصورت پاستوریزه و بهداشتی تهیه کنید. قبل از مصرف کنسروها و مواد غذایی کنسروی حتما 20 دقیقه آنها جوشانده شوند تا عفونت  کمتر شود.

وی با اشاره به اهمیت مصرف آب بهداشتی برای جلوگیری از بیماری های گوارشی تاکید کرد: هموطنان در مسافرت ها سعی کنند از آب های بسته بندی شده بهداشتی استفاده کنند و از مصرف آب چشمه و چاه اکیدا اجتناب کنند. درصورتی که آب بهداشتی در دسترس نبود حتما باید آب مصرفی را حداقل 15-10 دقیقه بجوشانند تا آلودگی های آن کمتر شود. همچنین توجه داشته باشید که یخ های آماده نیز بهداشتی نیستند و باید از مصرف آنها به منظور خوراکی خودداری شود و مردم سعی کنند یخ را بصورت بهداشتی از منزل همراه خود ببرند.

دکتر سیدرضا فاطمی در خاتمه سخنان خود به افراد توصیه کرد در صورت بروز موارد خفیف مسمومیت های گوارشی ضمن این که مایع درمانی توسط آب و مواد غذایی بهداشتی در منزل انجام می شود، بیمار باید سریع تر به مراکز درمانی و پزشک مراجعه کند.