اخبار

  • تاریخ انتشار : 1402/05/10 - 10:17
  • بازدید : 589
  • تعداد بازدید : 577
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه

تغذیه با شیر مادر؛ سرمایه ‌گذاری مطمئن برای سلامت کودکان

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تغذیه با شیر مادر را از بهترین سرمایه‌گذاری‌ها برای حفظ و ارتقای سلامت و بقای کودکان و زنان جامعه عنوان کرد.

دکتر محمدرضا سهرابی در گفت وگو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی   ضمن گرامیداشت هفته جهانی تغذیه با شیر مادر(هفته اول آگوست مصادف با 10 تا 16 مردادماه) به شعار امسال آژانس بین‌المللی ترویج تغذیه با شیر مادر برای این هفته با عنوان "نگاهی نو به شیردهی مادران شاغل در خانواده، محل کار و جامعه" Enabling Breastfeeding Making a Difference For Working Parents)) اشاره کرد.

 

وی با اشاره به فواید بسیار زیاد شیر مادر خاطرنشان کرد: شیر مادر کامل‌ترین و سازگارترین غذا برای نوزاد است و تا پایان شش ماهگی به تنهایی برای تغذیه شیرخوار کافی است.

 

به گفته دکتر سهرابی کودکانی که از شیر مادر تغذیه می‌شوند ایمنی بهتری در مقابل بیماری‌ها دارند و کمتر به بیماری‌های گوارشی و اسهال مبتلا می‌شوند.

 

وی برقراری ارتباط عاطفی بین مادر و نوزاد را از دیگر فواید تغذیه با شیر مادر برشمرد و تاکید کرد: تلاش ما این است که هیچ کودکی از این نعمت الهی محروم نشود.

 

معاون بهداشت دانشگاه عدم شیردهی مادر به نوزاد را باعث ایجاد پیامدهای زیادی در سطوح فردی، خانوادگی و اجتماعی برشمرد.

 

وی بخشی از جمعیت شاغل کشور را متشکل از زنانی برشمرد که در سنین باروری هستند و یادآور شد حمایت اجتماعی و قانونی از این قشر در فرزندآوری و تشویق به تغذیه با شیر مادر اهمیت بسزایی دارد.

 

به گفته وی در قانون ترویج تغذیه با شیر مادر و قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به این حمایت‌ها توجه شده و در همین راستا مواد قانونی تصویب شده است.

 

دکتر سهرابی مرخصی زایمان و مرخصی ساعتی شیردهی مادران شاغل، آماده‌‌سازی اتاق شیردهی و مهد کودک در محل کار و تامین امنیت شغلی مادران پس از زایمان و بازگشت به کار  را از جمله این قوانین برشمرد و افزود: همه سازمان‌ها، اداره‌ها و نهادها ملزم به اجرای این قوانین هستند و علاوه بر وزارت بهداشت سایر بخش‌ها و سازمان‌ها نیز  باید در بهبود این شرایط مشارکت و همکاری داشته باشند.

 

اقدامات معاونت بهداشت در راستای ترویج تغذیه با شیر مادر

 

دکتر محمدرضا سهرابی با اشاره به تاثیر مثبت تغذیه با شیر مادر بر سلامت کودک به تبیین اقدامات حمایتی معاونت بهداشت دانشگاه از مادران در راستای ترویج تغذیه با شیر مادر پرداخت.

 

وی راه اندازی اتاق مادر و کودک در 71 مرکز خدمات جامع سلامت دانشگاه را از جمله این اقدامات برشمرد که در راستای اجرای ماده 22 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و تکریم و حفظ حقوق مادر و کودک انجام شده و فضایی امن با حفظ حریم خصوصی برای استراحت مادران باردار و شیردهی نوزادان است.

 

دکتر سهرابی با اشاره به تربیت مشاوران شیردهی گفت: سومین دوره تربیت مشاوران شیردهی به صورت تئوری و عملی با حضور 25 فراگیر سال گذشته اجرا شد و مشاوران آموزش دیده  پس از  گذراندن آزمون OSCE در حال  ارایه خدمات در سطوح محیطی هستند.

 

معاون بهداشت دانشگاه همچنین از  فعالیت 19 مرکز مشاوره شیردهی در حوزه تحت پوشش دانشگاه خبر داد که بیش از 3 هزار مشاوره شیردهی توسط آنها در سامانه اداره سلامت کودکان وزارت بهداشت در سال 1401 ثبت شده است.

 

به گفته وی برگزاری دوره‌‌های آموزشی آمادگی زایمان طبیعی، اهمیت تغذیه با شیر مادر و فواید هم آغوشی مادر و نوزاد (برای بیش از 7 هزار و800 مادر)، آموزش مباحث کتب «قدم نو رسیده مبارک» و «مراقبت و نگهداری از نوزادان نارس» در  مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاه‌های سلامت، خانه‌های بهداشت و بخش خصوصی از دیگر اقدامات صورت گرفته در این راستا بود.

 

معاون بهداشت دانشگاه آموزش مادران را در موفقیت شیردهی در ساعات اولیه پس از تولد نوزاد بسیار مهم عنوان کرد و یادآور شد: در 40 بیمارستان دوستدار کودک تحت پوشش این دانشگاه آموزش‌های لازم در خصوص اهمیت تغذیه با شیر مادر در بخش‌های زنان، کلینیک بارداری، بلوک زایمانی، NICU و بخش اطفال به مادران ارایه می‌شود.

 

برگزاری کمیته دانشگاهی ارتقای سلامت نوزادان، کارگاه‌های آموزشی مشاوران شیردهی درخصوص اهدای شیر به بانک شیرمادر، طراحی چک لیست بازدید از اتاق مادر و کودک، تهیه منابع آموزشی برای سفیران سلامت و رابطان بهداشت و بازآموزی مراقبان سلامت و بهورزان از دیگر فعالیت‌های انجام شده در راستای ترویج تغذیه با شیرمادر توسط معاونت بهداشت دانشگاه بود.

 

دکتر محمدرضا سهرابی در خاتمه سخنان خود تاکید کرد: تغذیه با شیر مادر به تضمین بقا، سلامت و رفاه فرزندان و خانواده‌های آنها کمک می‌کند و در دستیابی به اهداف توسعه پایدار نقش کلیدی دارد.

 

تغذیه با شیر مادر؛ ضامن بقا، سلامت و رفاه فرزندان

شهناز دلبرپور احمدی رییس گروه سلامت نوزادان، کودکان و شیر مادر معاونت بهداشت دانشگاه نیز با اشاره به بهبود  شرایط کار زنان گفت: کنوانسیون حمایت از مادران سازمان بین‌المللی کار ILO 1919 (شماره 3) تاکید دارد زنان در شش هفته اول پس از زایمان نباید کار کنند و باید روزانه به مدت یک ساعت "استراحت شیردهی" داشته باشند تا بتوانند فرزندشان را شیر دهند.

 

به گفته وی در سالهای اخیر کنوانسیون‌های دیگر سازمان بین‌المللی کار (ILO )  به طور خاص بر حمایت از مادران در محل کار متمرکز شده و  مرخصی حداقل 12 هفته، حداقل  14 هفته و ...  را مجاز اعلام کرده است.

 

رییس گروه سلامت نوزادان، کودکان و شیر مادر معاونت بهداشت دانشگاه خاطرنشان کرد: تاکنون تنها 18 کشور به توصیه‌های سازمان بین المللی کارILO)) در مورد  استاندارد 18 هفته‌ای عمل کرده  یا از آن فراتر رفتند.

 

وی افزود: در کشور ما نیز همه مادران شاغل می‌توانند از 9 ماه مرخصی پس از زایمان استفاده کنند و چنانچه فرزندآنها دوقلو باشد این مرخصی به 12 ماه افزایش خواهد یافت.

 

احمدی ارتقای وضعیت تغذیه با شیر مادر را یک مساله مربوط به سلامت عمومی و مسئولیت مشترک همگانی برشمرد و ابراز امیدواری کرد که در هفته جهانی تغذیه با شیر مادر فرصتی فراهم ‌شود تا با اطلاع‌رسانی بتوانیم  مشارکت و توجه آحاد جامعه را نسبت به اهمیت حمایت از تغذیه با شیر مادر جلب کنیم.

 

نکات مهم برای موفیقت شیردهی

پروین محمد قاسم پور کارشناس شیر مادر و نوزادان معاونت بهداشت، اطلاع رسانی و آگاه کردن جامعه درخصوص مشکلات مادران شاغل از نظر شیردهی و فرزند پروری را از جمله اهداف برگزاری هفته جهانی تغذیه با شیر مادر برشمرد.

 

وی ایجاد زیرساخت‌های لازم برای اعطای مرخصی به مادران شاغل با پرداخت کامل حقوق را ابزاری مهم در شیردهی موفق مادران شاغل دانست و تلاش در راستای افزایش همکاری سازمان‌ها برای حمایت از شیردهی و بهبود شرایط  محیط کار برای مادران شیرده را از دیگر اهداف این هفته عنوان کرد.

 

قاسم پور تاکید کرد: برای تداوم شیردهی باید به  مادران اعتماد به نفس داد و از آنان حمایت کرد و برای موفقیت  مادران شاغل در شیردهی به بیان توصیه‌هایی به آنان پرداخت که به شرح زیر است.

  • قبل از شیردهی سعی کنید تنش‌ها را از خود دورکنید و استراحت کافی داشته باشید.
  • هنگام دوشیدن شیر و دور بودن از نوزاد سعی کنید عکس شیرخوار یا پتو یا لباسی که بوی کودک را می‌دهد همراه داشته باشید. زیرا در زمان دوشیدن شیر به جاری شدن شیر کمک خواهد کرد.
  • قبل از دوشیدن شیر وسایل دوشیدن شیر شامل پمپ شیردوش، ظرف ذخیره کردن شیر و سایر وسایل مورد نیاز را آماده کنید.
  • قبل از ترک کردن شیرخوار او را به طور کامل شیر داده و به محض بازگشت به خانه نیز این کار را تکرار کنید.
  •  مراقب کودک باید از تغذیه کامل کودک در زمان نزدیک شدن به بازگشت مادر خودداری کند.
  • برای جلوگیری از پر شدن پستانها، مادر باید هرسه ساعت یک بار آنها را با دوشیدن تخلیه کند.
  • معمولا دوشیدن شیر پس از هر وعده تغذیه کودک راحت‌تر است زیرا شیر به جریان افتاده است.
  • میزان شیر دوشیده شده در بعدازظهر نسبت به صبح کمتر است. همچنین در اواخر هفته نسبت به روزهای اول هفته میزان شیر دوشیده شده کمتر است.این مساله طبیعی است و نباید باعث نگرانی  مادر شود.
  • مادر شیرده باید لباسی بپوشد که بتواند به آسانی دکمه‌هایش را باز کرده یا آن را بالا بزند.
  • شیرخوار را مکررا در طول شب و تعطیلات پایان هفته شیر دهید.
  • مادر و شیرخوار باید سعی کنند در صورت امکان بیشتر با هم باشند.
  •  با همکارانی که تجربه مثبت شیردهی دارند، درباره تداوم شیردهی مشورت کنید.
  • مشکلات جدی را با کارکنان بهداشتی درمانی مطلع از تغذیه با شیر مادر در میان بگذارید.

انتهای پیام/

کدخبرنگار: 7700 س.ع

 

 

 

 

 

 

 

  • گروه خبری : اخبار دانشگاه
  • کد خبر : 129855

نظر شما

  • نظرات شما دیده و بررسی می شود.