اخبار

  • تاریخ انتشار : 1403/08/28 - 11:08
  • بازدید : 188
  • تعداد بازدید : 178
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
آگاهی؛ کلید سلامت زنان

راهکارهایی برای کنترل نوسانات خلقی پیش از قاعدگی

متخصص زنان و زایمان دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به اینکه PMS سندرمی است که بر خلق و خوی افراد اثر دارد، گفت: افراد با آگاهی از چرخه قاعدگی خود می‌توانند با اصلاح سبک زندگی، ورزش مناسب، پرهیز از مصرف غذاهای چرب و شور، عدم مصرف محرک‌ها مثل قهوه و یا نوشابه‌های سیاه که حاوی کافئین است، نوسانات خلقی را به حداقل برسانند.

دکتر شهرزاد زاده‌مدرس در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی  توضیح داد: تقریبا 100 درصد افراد افت خلق و خو را پیش از قاعدگی و در زمان تخمک‌گذاری تجربه می‌کنند، چون این سندرم به نوسات هورمونی مربوط است که از تخمدان ترشح می‌شود.

 

وی افزود: اگر یک سیکل قاعدگی که مثلا 28 روز است را به دو نیمه تقسیم کنیم در نیمه اول ترشحات هورمون استروژن تا دو هفته ادامه دارد و در نیمه دوم در افرادی که تخمک گذاری و تخمک نرمال دارند ترشح هورمون استروژن با پروژسترون همراه است.

 

متخصص زنان و زایمان دانشگاه توضیح داد: هورمون‌های استروژن و پرژسترون هر دو نوسانات و پیک و افتی دارند که روی خلق و خو، مغز و سیستم شادابی و یا دوپامین مغری و همچنین بر روی اشتها، میل به نمک و یا خوردن شیرینی زیاد و یا تحریک پذیری و یا عدم تمرکز اثر دارد.

 

به گفته وی اگر  زنان از روند طبیعی و چرخه قاعدگی آگاه باشد و بدانند که این روند 10 روز پیش از قاعدگی ایجاد می‌شود، می‌توانند با اصلاح سبک زندگی، ورزش مناسب، به ویژه ورزش‌هایی که بیشتر با تمرکز همراه است، پرهیز از مصرف غذاهای چرب و شور، عدم مصرف محرک‌ها مثل قهوه و یا نوشابه‌های سیاه که حاوی کافئین است، نوسانات خلقی را به حداقل برسانند.

 

متخصص زنان و زایمان دانشگاه تاکید کرد: برای کاهش نشانه‌های اختلال پیش از قاعدگی اقدامات دارویی ضرورت ندارد، چون این روند در تمام سیکل‌های ماهیانه ایجاد شده و توصیه این است که با روش‌هایی که به آن اشاره شد نوسات خلقی کنترل شود.

 

وی با بیان اینکه قاعدگی از نظر علمی یک مرحله فیزیولوژیک از زندگی زن است، درباره قاعدگی توضیح داد: هر ماه و بعد از آغاز سیکل فعالیت تخمدان، در صورتی که بارداری اتفاق نیفتند، مخاط رحم دچار ریزش خواهد شد.

 

دکتر زاده‌مدرس اضافه کرد: رحم زن در روزهای بعد از قاعدگی برای بارداری آماده می‌شود و این موضوع طبیعی است که هر ماه بارداری اتفاق نیفتد بنابراین سیکل‌های منظم قاعدگی نشانه سلامت زن است.

 

استاد دانشگاه با بیان اینکه آخرین نشانه بلوغ دختران، قاعدگی است ادامه داد: بعد از رشد قد و سایر علامت‌های بالغ شدن، آخرین علامتی که نشانه بلوغ کامل است بحث قاعدگی است.

 

به گفته این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی قاعدگی در تمام طول باروری زن ادامه دارد و معمولا در سنین 40 تا 50 سال، فاصله‌های قاعدگی زیاد، باروری کم و در نهایت پایان قاعدگی ایجاد می‌شود.

 

دکتر زاده‌مدرس با اشاره به اینکه در زنان ایرانی سن یائسگی بین 50 تا 51 سال است، اظهار کرد: شرایط دیگری می‌تواند سن یائسگی در زنان را کاهش دهد.

 

وی ادامه داد: ژنتیک، عوامل محیطی، استرس، جراحی‌ها و شیمی درمانی بر روند باروری و کاهش سن خاتمه قاعدگی اثرگذار است.

 

دکتر زاده‌‌مدرس با اشاره به اینکه یکی از نشانه‌های قاعدگی خونریزی است، اضافه کرد: این موضوع علامت فعالیت تخمدان‌هاست و پاسخ مناسب آن در رحم اتفاق می‌افتد.

 

متخصص زنان و زایمان دانشگاه با بیان اینکه خونریزی در دوران قاعدگی هیچ کمکی به جوان بودن فرد نمی‌کند، گفت: دوران قاعدگی در واقع انعکاسی از فعالیت تخمدان است یعنی تخمدان است که به مراحل پایانی فعالیت خود می‌رسد.

 

به گفته وی زمانی که قسمت عمده هورمون‌های تخمدانی درسن یائسگی حذف می‌شوند، استخوان‌ها نیز تحت تاثیر این عوامل قرار می‌گیرند و ممکن است آسیب‌پذیر شوند.

 

وی تاکید کرد: در دوران قاعدگی بهتر است که رابطه جنسی وجود نداشته باشد، چون بازگشت خون می‌تواند منجر به ایجاد التهاباتی در لگن شود، به لوله‌های رحمی صدمه زده و یا چسبندگی ایجاد کند و حتی عارضه‌هایی به دنبال داشته باشد که بر باروری و حاملگی فرد اثر دارد.

 

انتهای پیام/

کدخبرنگار:7701س.ق

 

           

 

     

  • گروه خبری : اخبار دانشگاه
  • کد خبر : 149180
کلید واژه