31 اردیبهشت روز ملی اهدای عضو، اهدای زندگی/ 27هزار نفر در لیست پیوند عضو
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به عنوان دانشگاه پیشرو در پیوند اعضا موفق شده است کشور را در پیوند اعضا نسبت به جمعیت آن به جایگاه سوم جهان برساند.
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به عنوان دانشگاه پیشرو در پیوند اعضا موفق شده است کشور را در پیوند اعضا نسبت به جمعیت آن به جایگاه سوم جهان برساند.
31 اردیبهشت روزی است که در سال 1368دکتر ایرج فاضل (وزیر بهداشت درمان وقت) از رهبر فقید انقلاب حضرت امام خمینی (ره) اجازه اهدای عضو از موارد مرگ مغزی را دریافت کرد. این اقدام بزرگ رهبر فقید انقلاب امکان نجات جان بیمارانی که تنها راه بهبود آنها پیوند عضو بود را فراهم کرد. امام خمینی (ره) اولین رهبر دینی جهان اسلام می باشند که اهدای عضو از موارد مرگ مغزی و پیوند این اعضا را جایز نمودند که این اقدام حکایت از بینش و نگرش وسیع آن امام فقید می باشد.
به علت اهمیت این موضوع و ترویج فرهنگ اهدای عضو در سال 1395 دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با پیشنهاد دکتر علی اکبر ولایتی رئیس بیمارستان دکتر مسیح دانشوری درخواست ثبت روز ملی" اهدای عضو اهدای زندگی" را برای روز31 اردیبهشت در تقویم رسمی کشور به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد که با حمایت دکتر هاشمی وزیر بهداشت و دکتر ولایتی این روز توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید و رسماً وارد تقویم ملی کشور شد.
به همین مناسبت روابط عمومی بیمارستان دکتر مسیح دانشوری گفت وگویی با دکتر فرحناز صادق بیگی رئیس واحد فراهم آوری اعضای بیمارستان دکتر مسیح دانشوری داشته که وی در این گفت و گو درخصوص اینکه برای چه افرادی پیوند انجام می شود، اظهار داشت: پیوند عضو برای بیماری انجام می شود که به علت بیماری های مختلف دچار از کار افتادگی یک یا چند عضو مانند قلب، ریه،کبد،کلیه، لوزالمعده و روده شده و متاسفانه هیچ راهی برای درمان آن عضو وجود ندارد و درصورت عدم پیوند عضو مربوطه مرگ بیمار حتمی خواهد بود. وی افزود: پیوند عضو یکی ازپیچیده ترین جراحی ها می باشد که مستلزم دانش و تکنیک بالا است.
رئیس واحد فراهم آوری بیمارستان دکتر مسیح دانشوری با بیان اینکه منبع اصلی اعضایی که می تواند جایگزین عضو پیوندی شود بیمارانی هستند که به علت تصادفات، بیماری، حوادث مغزی و عروقی مانند خونریزی های مغزی متاسفانه دچار مرگ مغزی شده اند تصریح کرد: اگر ریه ها نیز قادر به تنفس نباشند قلب مدت کوتاهی با کمک دستگاه ها و داروها به تپش خود ادامه می دهد و موقتاً اعضای بدن بیمار غیر از مغز زنده می ماند، این اتفاق فقط در یک درصد موارد منتهی به مرگ رخ می دهد و فرصت زنده ماندن موقت اعضا بسیار کوتاه می باشد.
این فوق تخصص جراحی قفسه صدری اظهار داشت: مرگ مغزی یک اتفاق غیرقابل برگشت بوده که از نظر پزشکی و قضایی، مرگ مغزی معادل فوت محسوب می شود، بنابراین فرد مرگ مغزی شده در واقع فوت کرده است و فرصت کوتاهی وجود دارد تا اعضای بدن غیر از مغز با کمک داروها، سرم ها و دستگاه ها زنده بماند و این زمان بستگی به تصمیم گیری خانواده های این بیماران فوت شده دارد که با تصمیم بزرگوارانه و خداپسندانه خود رضایت به اهدای اعضای سالم عزیزشان بدهند تا با این ایثار و بخشش و اهدای عضو به بیماران لیست انتظار پیوند، این بیماران از مرگ حتمی نجات پیدا کنند.
دکتر صادق بیگی گفت: درحال حاضر27000 نفر در لیست انتظار پیوند اعضای کشورمی باشند و روزانه 12 بیمار در لیست انتظار پیوند به علت نرسیدن عضو پیوندی فوت می کنند. این مرگ ومیر در شرایطی رخ می دهد که متاسفانه سالیانه حدود 8000 مورد مرگ مغزی درکشور اتفاق می افتد که 50 درصد آنها یعنی حدود4000 نفر آنها اعضای قابل اهدا دارند. درحالی که متاسفانه فقط 25% آنها به اهدای عضو می رسد. وی علت این فاصله زیاد را عدم آگاهی مردم نسبت به مرگ مغزی و اشتباه تلقی کردن مرگ مغزی (غیرقابل برگشت و مرگ حتمی) با کمای عمیق (قابل برگشت و امکان سالم شدن بیمار) وتعلل درتصمیم گیری به خاطر امید به بهبود مورد مرگ مغزی عنوان داشت.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: اگر با ترویج فرهنگ اهدای عضو و آگاه کردن مردم از به زیر خاک رفتن ارگان های قابل استفاده و اهدای موارد مرگ مغزی جلوگیری شود شاهد روزی خواهیم بود که بیماری در لیست انتظار پیوند فوت نمی کند. اجر بخشش بزرگ خانواده های ایثارگر عزیزان مرگ مغزی که بدون هیچ پاداش مادی اقدام به هدیه بزرگترین دارایی عزیزشان یعنی اعضای زندگی بخش آنها می کنند با خداوند متعال بوده و دعای خیر بیماران بدرقه زندگیشان می باشد.
رئیس واحد فراهم آوری بیمارستان دکتر مسیح دانشوری با بیان اینکه واحد فراهم آوری اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با سابقه 15 سال کار در زمینه اهدای عضو، واحد فراهم آوری پیشرو در این امر در کشور و جهان است، افزود: کشور ما کسب رتبه سوم جهان در زمینه اهدای عضو به نسبت جمعیت تحت پوشش را دارد. وی در ادامه گفت: حدود 1446مورد اهدای عضو در این واحد ثبت شده است که4200 عضو موجب نجات جان حدود 4200 بیمار نیازمند به پیوند عضو در لیست انتظار پیوند شده است. همچنین در سال گذشته نیز با اهدای600 عضو از 216 مورد عزیز مرگ مغزی موجب فراهم آوری 25% موارد اهدای عضو کل کشور بوده است.
دکتر صادق بیگی یادآور شد: خداوند در آیه 32 سوره مبارکه مائده می فرمایند: هر کس انسانی را نجات بخشد مانند آن است که همه انسانها را نجات بخشیده است، بنابراین با توجه به اهمیت این امر روز 31 اردیبهشت به عنوان روز ملی اهدای عضو اهدای زندگی برگزیده شد. این روز نه تنها برای تکریم فتوای رهبر فقید راحل می باشد، بلکه بهانه ای است برای ترویج فرهنگ خداپسندانه اهدای عضو و تکریم خانواده های بزرگوار اهداکننده عضو، تا دیگر شاهد مرگ بیماران نیازمند به پیوند عضو نباشیم.