اخبار

  • تاریخ انتشار : 1399/02/06 - 15:53
  • بازدید : 857
  • تعداد بازدید : 146
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

مناسبت های مذهبی جلوه‌گاه شعر آیینی است

پروانی با بیان اینکه اوج هنر بسیاری از هنرمندان در مناسبت های مذهبی بوده است، گفت: اوج شعر محتشم کاشانی در محرم بود و اذان خاص موذن زاده در ماه مبارک رمضان خلق شد.

 پروانی با بیان اینکه اوج هنر بسیاری از هنرمندان در مناسبت های مذهبی بوده است، گفت: اوج شعر محتشم کاشانی در محرم بود و اذان خاص موذن زاده در ماه مبارک رمضان خلق شد.


به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و به نقل از خبرگزاری شبستان دکتر ناصر پروانی درباره تاثیرگذاری ماه مبارک رمضان بر شعر و ادبیات فارسی اظهار کرد: بزرگان ادبیات و بسیاری از شاعران نام آور ما  همچون سعدی و حافظ ، مسلمان بودند. در نتیجه مناسبت ها، شرایط و فضای دینی تاثیر بسزایی بر روی فضای فکری و نوشتاری آنها گذاشت. چند آیتم در فضای دینی وجود دارد که از آن جمله می توان به ماه مبارک رمضان ، ماه محرم و اعیاد مذهبی اشاره کرد. هر یک از مناسبت های مذهبی تاثیرگذاری ویژه ای بر روی شاعران و نویسندگان دارند.

 

این شاعر و نویسنده با بیان اینکه اوج شعر بسیاری از شاعران در مناسبت های خاص مذهبی بوده است، عنوان کرد: اوج شعر محتشم کاشانی در محرم بوده است. مناسبت های مذهبی یک جلوه و کلاس آموزشی خیلی خوب برای شعر آیینی ماست. شعر و محصولات ادبی به نوعی محصول نگاه و تفکر ماست. نوع تفکر و نگاه ما در شرایط مختلف، متفاوت است.

 

وی با اشاره به اینکه از چند بعد می توان به تاثیرگذاری مناسبت های مذهبی در شعر و ادبیات نگاه کرد، افزود: فضای شهرها در ماه مبارک رمضان بیشتر رنگ خدایی می گیرد. بسیاری از کارهایی که مردم انجام می دادند در ماه مبارک رمضان با احتیاط انجام می دهند و برخی از کارها را انجام نمی دهند. در این ماه مبارک نوعی احتیاط و مراقبه در انجام کارها به وجود می آید. بریدن از بسیاری از کارها، فضای ذهنی را عوض می کند. زمان و مناسبت ها بر نوع نگاه ما اثر دارد.

 

پروانی اظهار کرد: یک بحث عظیم در ماه مبارک رمضان سحر است که در مفاهیم تاریخی و ادبی ما بسیار اثرگذار است. گفته شده که بی سحر بی خبر است. بسیاری از مکاشفات و ارتباطات خاص بین انسان و خدا در سحر اتفاق می افتد. در ماه مبارک رمضان، سحر جلوه خاصی پیدا می کند. تمام مسلمانان در سحر بیدار می شوند، به عبادت و صحبت با خدا می پردازند. حتی همین گذشتن از خواب برای ارتباط با خدا بر روی ذهن و روان اثر می گذارد. شعر و ادبیات چیست به جز تراوشات ذهنی. پس در ماه مبارک رمضان از بعد زمانی و مکانی خوراک متفاوت به ذهن می دهیم و تراوشات ذهنی متفاوت می شود.

 

این شاعر و نویسنده با بیان اینکه ماه مبارک رمضان به شاعر نوع خاصی تفکر هدیه می دهد، تصریح کرد: از نظر دینی بریدن ها و کنار گذاشتن برخی امور، چشمه های رحمت الهی را در ذهن و زبان ما جاری می کند. اگر می خواهیم به شهود و مکاشفات برسیم، باید یک سری روزمرگی های مباح را کنار بگذاریم ، مراقبه خاص و احتیاط در کارهایمان داشته باشیم. در این ماه از بسیاری از چیزهای عادی مانند خوردن و آشامیدن صرف نظر می کنیم. بدین ترتیب ماه مبارک رمضان اثر وضعی بر روی ذهن افراد می گذارد و چشمه های رحمت الهی در ذهن باز می شود.

 

وی با اشاره به گسترش قرآن کریم در جامعه در ماه مبارک رمضان، اظهار داشت: قرآن کریم چشمه همه علوم و نور است و نزدیکی به قرآن تنها این نیست که آن را بخوانیم. فضای جامعه اسلامی ما در ماه مبارک رمضان قرآنی می شود زیرا قرآن بیشتر رواج پیدا می کند؛ حتی این فضا در نمازهای ظهر در ادارات و سازمانها اثر می گذارد. در ماه مبارک رمضان به نوعی اهمیت به قرآن و رنگ و بوی قرآن بیشتر می شود. در خانه همه افراد به نوعی با قرآن مانوس می شوند. همین نزدیکی و لمس بیشتر قرآن و در مجاورت قرار گرفتن آن باعث تغییر نگاه می شود. نوای خاص اذان مرحوم موذن زاده به عنوان یکی از مخلوقات هنری بسیار زیبا و یکی از ماندگارترین صوت ها در 50 سال گذشته در ماه مبارک رمضان اتفاق افتاد. ایشان با زبان روزه این اذان را گفتند که جزو آثار هنری ماندگار شد.

 

پروانی که کتابهایی همچون تابوت دخترانه، تهمت مستجاب، سایه عاشقی، یک کوزه پر از احساس و دو فنجان غزل را نوشته است، خاطرنشان کرد: اگر از بعد زیبایی شناسی به قرآن کریم نگاه کنیم، می بینیم که یک اثر ادبی فاخر است که نمونه آن را نداریم. زیباترین توازن، کنایه، اشارات و در کل صنایع ادبی را می توانیم در قرآن ببینیم. هر صنعت ادبی که امروزه در موردش کتاب نوشتیم در قرآن کریم وجود دارد. وقتی یک استاد ادبیات فارسی، شاعر و نویسنده قرآن کریم را می خواند، متوجه تبلور صنایع ادبی در قرآن می شود. احسن القصص یعنی قصه یوسف پیامبر به زیبایی تمام در قرآن نقل شده است. بدین ترتیب می بینیم که قرآن کتاب مقدس و یک گنجینه عرفانی و ادبی است. مجاورت با قرآن بر روی همه نویسندگان، نقاشان، فیلمسازان و در کل هنرمندان ما تاثیرگذار است.

 

این نویسنده و شاعر بیان کرد: بسیاری از نمایشگاه های فرهنگی و هنری به مناسبت ماه مبارک رمضان برگزار می شود. نمایشگاه هایی با عنوان افطار تا سحر داریم که باعث پویایی بیشتر فضای فرهنگی جامعه می شود. علاوه بر این، ماه مبارک رمضان باعث می شود به یک سری مفاهیم طبیعی که در روزمرگی ها توجه نمی کنیم مانند زیبایی غروب توجه کنیم. بدین ترتیب ماه رمضان ذهن ها به سمت تفکر می برد. ما به زیبایی های نیمه شب و سحرگاه توجه نمی کنیم اما ماه مبارک رمضان توجه ما را به این زیبایی های جلب می کند. به خاطر دستورات دینی ما می توانیم یک دید متفاوت، برداشت متفاوت ذهنی و توشه قوی تر و پربار تری از ماه مبارک رمضان داشته باشیم.

 

انتهای پیام/

کدخبرنگار: 7703م.ر

  • گروه خبری : همایش و کنگره گالری
  • کد خبر : 91293
کلید واژه