فصل هفدهم
اصول آنتی بیوتییک درمانی
Principles of Antibiotic Therapy
Download Fulltext in PDF
رئوس مطالب
|
· مقدمه
· عوارض و خطرات تجویز آنتیبیوتیک
· موارد تجویز آنتی بیوتیک
درمان
پروفیلاکسی زخم
اندوکاردیت عفونی
مفاصل مصنوعی
· پروفیلاکسی به روش انفجاری(Blast)
· انواع زخم جراحی
· تأکید مهم
|
مقدمه
یکی از مهمترین انواع آنتیبیوتیک، پنیسیلین است. کشف پنیسیلین در سال 1929 توسط الکساندر فلمینگ(Alexander Fleming)به عنوان اولین داروی معجزهگر، جان بیماران فراوانی را نجات داده و کمک بزرگی به علم پزشکی کرده است. یکی از شایع ترین موارد مصرف آنتی بیوتیک ها، عفونت های دندانی می باشد که طیف وسیعی را از یک عفونت موضعی خفیف تا درگیری فضاهای نیامی را شامل می شود. بنابراین، تجویز آنتیبیوتیک مناسب در مقابل اینگونه عفونتها طبق چهارچوب مشخص، امری ضروری است. از سوی دیگر، تجویز نادرست آنتیبیوتیک، عوارض شناختهشدهای به دنبال دارد. متأسفانه، تجویز بیرویۀ آنتیبیوتیک به عنوان کنترل و پیشگیری از عفونت زخم در کشور رو به افزایش است . در این فصل، مطالبی در راستای موارد تجویز آنتیبیوتیک بیان شده است تا شاید از تجویز بیرویهی آن خودداری شود
عوارض تجویز آنتی بیوتیکها
آلرژی یکی از شایعترین عوارض تجویز آنتیبیوتیکها بروز آلرژی است که از یک تظاهر سادۀ پوستی تا شوک آنافیلاکسی(تیپ 1) متغیر است. یکی از مهمترین انواع آن، آلرژی به پنیسیلین است که شیوعی برابر 3 تا 5 درصد دارد و در موارد خاصی میتواند تا ۱۰ درصد نیز افزایش یابد. شوک آنافیلاکسی در 2./. درصد بیماران حساس به پنیسیلین میتواند رخ دهد و در 10 درصد آنها میتواند به مرگ منتهی شود. در این بیماران، مصرف سفالوسپورینها به علت احتمال بروز واکنش شدید آلرژی باید با احتیاط صورت گیرد.
علائم گوارشی علائم گوارشی از عوارض شایع تجویز آنتیبیوتیکها می باشد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره نمود:
· تهوع و استفراغ
· اسهال (20 درصد موارد) که حدود ۱۰ درصد موارد به علت برهم خوردن تعادل فلور باکتریال روده و ۱۰ درصد دیگر به علت رشد کلستریدیوم دفیسیل(Clostridium defficile) رخ می دهد: این مکمل باعث ایجاد کولیت با غشای کاذب PMC1 با نام دیگر کولیت مرتبط با آنتیبیوتیک AAC2 میشود.
· اثر دیسولفیرام (Disulfiram effect) که درنتیجۀ مصرف توأم مترونیدازول و الکل همراه با علائم کرامپ شدید شکمی و استفراغ رخ می دهد. در صورت بروز هر گونه علائم گوارشی، باید به بیمار یادآوری نمود که پس از قطع مصرف دارو، به پزشک معالج خود اطلاع دهد.
عفونت اضافی(super infection) مهمترین نمونۀ عفونت اضافی شامل برفک دهانی (کاندیدیازیس دهانی) و کولیت با غشای کاذب در روده می باشد. کاندیدیازیس دهانی معمولاً به دنبال تجویز طولانی مدت آنتیبیوتیک (درمان استئومیلیت و اکتینومیکوز) و مصرف داروهای تضعیفکنندۀ دستگاه ایمنی(شیمیدرمانی، کورتوندرمانی) رخ میدهد. در صورت عدم وجود این موارد، باید احتمال نقص ایمنی اکتسابی (AIDS) را مد نظر داشت)مشروح در فصل 4).
ایجاد مقاومت دارویی(resistance) تجویز بیرویۀ آنتیبیوتیک به تدریج سبب کاهش یا از بین رفتن تأثیر آن و در نهایت ساخت انواع جدید آنتیبیوتیک میشود.
تداخل دارویی(drug interaction) از موارد شایع تداخل دارویی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
· کاهش اثر تتراسیکلین در صورت مصرف همزمان با داروهای ضد اسید معده(antiacid).
· کاهش اثر آنتیبیوتیک نوع باکتریوسید یا باکتریواستاتیک در اثر مصرف همزمان.
· اثر دیسولفیرام در نتیجۀ مصرف همزمان مترونیدازول و الکل.
· اختلال عملکرد قرصهای ضدبارداری (کاهش سطح استروژن خون) در صورت مصرف همزمان با آنتیبیوتیک
اثرات سمی اثرات سمی که بیشتر در دستگاه گردش خون، دستگاه عصبی، گوارش(کبد)، شنوایی(گوش) و کلیه ها بروز میکند، عبارتند از:
· اثرات سمی آمینوگلیکوزیدها (استرپتومایسین، کانامایسین، جنتامایسین و توبرامایسین) بر کلیهها و زوج هشتم عصب مغزی (شنوایی)
· اثرات سمی کلرامفنیکل بر مغز استخوان (تضعیف شدید مغز استخوان، کم خونی اپلاستیک)
هزینه تجویز بیرویه، سبب تحمیل هزینه به فرد و جامعه میشود.
موارد تجویز آنتی بیوتیک
موارد تجویز آنتیبیوتیک را میتوان به دو دستۀ کلی تقسیم نمود:
1. درمان
2. پیشگیری(پروفیلاکسی) که عمدۀ موارد تجویز بی مورد را شامل میشود.
درمان:
1. سلولیت و آبسۀ حاد دنتوآلوئولر در هنگام بروز سلولیت و آبسۀ حاد دنتوآلوئولر، اولین انتخاب، تجویز آنتیبیوتیک از خانوادۀ پنیسیلین است. البته، انجام اقداماتی در کنار آن، مانند حذف عامل ایجادکننده، برش مخاط یا پوست جهت خروج عفونت (incision & drainage) و سایر درمانهای حمایتی نیز ضرورت دارد.
2. پریکورونیت در نوع مزمن پری کورونیت، درمان شامل رعایت بیشتر بهداشت دهان و در صورت لزوم خارج کردن دندان است. اما در نوع حاد و در صورت وجود علائمی مانند تب، لنفادنوپاتی و تریسموس، درمان شامل مصرف دهانشویه، تجویز آنتیبیوتیکی از خانواده پنیسیلین، و خارج کردن دندان عامل می باشد.
3.استئومیلیتبه دو صورت حاد و مزمن بروز میکند. در نوع حاد، تجویز آنتیبیوتیک نقش مهمی دارد، در حالی که در نوع مزمن که همراه با سکستر است، درمان شامل تجویز آنتیبیوتیک، مداخلۀ جراحی و دبریدمان می باشد. در این حالت، گزینۀ انتخابی معمولاً شامل خانوادۀ پنیسیلین است، مگر آنکه نتیجۀ کشت و آنتیبیوگرام، مورد دیگری را مطرح سازد.
4. شکستگیهای مرکب (compound) شامل شکستگیهایی است که با محیط دهان، پوست، مجرای فوقانی تنفسی(بینی و سینوس)، مجرای گوش و شکستگیهای کف جمجمه ارتباط دارند. شکستگیهای ناحیۀ دندانی به دلیل وجود ارتباط غشای پریودونتال با محیط دهان، جزء شکستگی مرکب محسوب میشوند. زخم شکستگیهای مرکب از نوع آلوده(contaminated) یا کلاس IIIاست و عدم تجویز آنتیبیوتیک احتمال بروز عفونت و اختلال در ترمیم را تا 50 درصد افزایش میدهد. درمان آنتیبیوتیک 10 تا 14 روز پس از فیکساسیون صورت میگیرد. آنتیبیوتیک انتخابی در این شرایط، از خانوادۀ پنیسیلین است. در موارد شکستگی مرتبط با پوست، مجرای فوقانی تنفس به ترتیب سفالوسپورینها، در موارد شکستگی مرتبط با مجرای فوقانی تنفس، آموکسیسیلین و در ارتباط شکستگی با مننژ (داخل جمجمه)، آنتیبیوتیک بسته به نظر جراح مغز و اعصاب انتخاب میشود.
5.زخمهای بافت نرماگر زخمِ بافتِ نرم، تازه باشد و دبریدمان کامل صورت گیرد، تجویز آنتیبیوتیک ضرورت ندارد. این مسئله حتی در زخم لب و گونه نیز صادق استکه از پوست تا مخاط (through and through) را شامل میشود. اما تجویز آنتیبیوتیک در شرایطی مانند گذشت بیش از 6 ساعت، بستن اولیه (primary closure) زخم، و یا زخمهایی به علت گاز گرفتگی انسان یا حیوان ضرورت دارد. در ناحیۀ فک و صورت، در درجه اول بستن اولیۀ زخم مورد نظر است، در صورت عفونی بودن زخم بهویژه در نواحی دیگر بدن، زخم معمولاً به صورت ثانویه بسته (secondary closure) می گردد.
6.عفونتهای غدد بزاقیاز عفونت های غدد بزاقی می توان به عفونت حاد غدد بزاقی زیر فکی و پاروتید اشاره نمود. منشأ اصلی بروز عفونت رتروگرید، جریان نداشتن طبیعی بزاق و درنتیجه، نفوذ میکروارگانیسمهای دهان در جهت خلاف جریان بزاق (retrograde infection) و در مورد عفونت غدد بزاقی تحت فکی، انسداد ناشی از سنگ است. در این موارد، تجویز آنتیبیوتیک مقاوم به پنیسیلیناز قسمتی از درمان محسوب میشود.
7.عفونت پس از جراحی ایجاد عفونت پس از جراحی دهان(جراحی دنتوآلوئولر از جمله دندان عقل) شیوعی برابر با 1 تا 5 درصد دارد و شایعترین زمان بروز احتمالیآن 4 تا 14 روز پس از جراحی است. در صورت بروز، تجویز آنتیبیوتیک، قسمتی از درمان بوده و انجام اقداماتی مانند درناژ نیز ممکن ضرورت پیدا کند. تجویز پروفیلاکتیک آنتیبیوتیک تأثیری بر کاهش عفونت ندارد و در واقع، رایجترین مورد تجویز بیرویۀ آنتیبیوتیک محسوب میشود.
oپروفیلاکسی
تجویز آنتیبیوتیک جهت پروفیلاکسی شامل دو قسمت میشود:
1. پروفیلاکسی عفونت زخم پس از جراحی برای درک بیشتر، زخمها در چهار گروه توضیح داده میشوند:
· کلاس I(زخم تمیز clean)زخم تمیز شامل زخمی غیرتروماتیک و فاقد راه ارتباطی با مجرای تنفسی، گوارشی و ادراری-تناسلی می باشد که از آن جمله می توان به برش روی پوست پس از تمیز کردن کامل آن اشاره نمود. احتمال بروز عفونت در این نوع زخم شیوعی در حدود 1 تا 5 درصد دارد و تجویز پروفیلاکتیک آنتیبیوتیک مگر در موارد ضعف دستگاه ایمنی به صورت عمومی یا موضعی(کاهش واسکولاریتی، قرار دادن جسم خارجی یا پیوند) ضرورت ندارد.
· کلاس II(clean contaminated)این نوع زخم طیف وسیعی از جراحیهای دهان مانند خارج کردن دندان (رویش یافته، نیمه نهفته و نهفته)، استئوتومی داخل دهانی، جراحیهای دنتوآلوئولر و بافت نرم را شامل میشود. در این شرایط، زمان جراحی بسیار مهم است. برای نمونه، زمان جراحی یک دندان کمتر از زمان استئوتومی است و شیوعی برابر بین 1 تا 5 درصد دارد. جراحی دندان عقل نهفتۀ بالا و پایین در یک فرد سالم(موضعی و عمومی) نیازی به پروفیلاکسی آنتیبیوتیک نیست و تجویز آن کاملاً بیمورد، بیاثر و غیرعلمی است. اما اگر دفاع موضعی یا عمومی فرد مختل شده باشد، پروفیلاکسی نوع انفجاری یاBlast توصیه میشود. از موارد تضعیف دفاع موضعی می توان به قرار دادن جسم خارجی در محل(سیم، پلیت و ایمپلنت)، کاهش واسکولاریتی محل(متعاقب پرتو درمانی) و نیز مصرف طولانی بیسفسفونات (درمان متاستاز استخوانی تومور و استئوپوروز بهویژه در خانمها در دوران یائسگی) اشاره نمود.
کلاس III( آلوده یا contaminated) زخم آلوده شامل شکستگی مرکب و به عبارتی شکستگیهایی مرتبط با داخل محیط دهان، پوست، مجرای فوقانی تنفسی، مجرای گوش و کف جمجمه می باشد. با توجه به احتمال بالای بروز عفونت، تجویز آنتیبیوتیک 1 تا 2 هفته پس از فیکساسیون ضروری است.
· کلاس IV(عفونی یا dirty) در موارد زخم عفونی، تجویز آنتیبیوتیک به استثنای آبسههای لوکالیزۀ سطحی ضروری است. درمان آبسۀ لوکالیزۀ سطحی شامل حذف عامل عفونت و انجام درناژ است.
2. پروفیلاکسی انفجاری (Blast) موارد تجویز پروفیلاکسی Blastدر جراحی دهان و فک و صورت به این شرح است:
· ضعف عمومی یا موضعی دستگاه ایمنی در این موارد، حتی بیرون آوردن سادۀ یک دندانِ رویش یافته نیز باید با تجویز پروفیلاکتیک آنتیبیوتیک همراه باشد زیرا احتمال عفونت زخم جراحی در این حالات به بیش از 10 درصد میرسد.
· باز ماندن طولانی مدت زخم و یا قرار دادن جسم خارجی در موارد جراحی طولانی مدت و باز ماندن زخم بیش از سه ساعت و یا قرار دادن جسم خارجی مانند ایمپلنت، سیم، فلز، مواد آلوپلاستیک و پیوند استخوان، تجویز آنتیبیوتیک پروفیلاکتیک ضروری است، زیرا احتمال عفونت زخم شیوعی بالاتر از 10 درصد دارد.
اساس روش Blastبه این صورت است که در زمان جراحی، آنتیبیوتیک با غلظت بالا در محل جراحی وجود داشته و تا حدود چهار ساعت پس از جراحی نیز حفظ شود. معمولاً تجویز وریدی با فواصل نیمه عمر × 2 صورت میگیرد، در حالی که این فواصل جهت درمان، بر مبنای نیمه عمر × 4 یا 5 تعیین میشود. به عنوان نمونه، تزریق وریدی یک میلیون واحد پنیسیلین Gبه این ترتیب انجام میشود:
1. 30 دقیقه قبل از جراحی
2. تزریق مکرر حین جراحی به فواصل 60 تا 90 دقیقه
3. آخرین تزریق وریدی در پایان جراحی
اگرچه اساس روش Blastتزریق وریدی است. ولی امروزه تمایل به روش خوراکی برای اعمال سرپایی(جراحی ایمپلنت) وجود دارد که عبارت است از تجویز تک دوز 2 گرم آموکسی سیلین خوراکی یک ساعت قبل از جراحی.
3. پروفیلاکسی عفونت متاستاتیک (دوردست) رخداد باکتریمی به دنبال درمانهای جراحی یا دندان پزشکی معمولاً طی مدتی کوتاه(بین 6 تا 30 دقیقه و در مواردی تا یک ساعت) توسط دستگاه رتیکولواندوتلیال از بین میرود. در همین مدت کوتاه نیز باکتریمی میتواند در نواحی دوردست ویژهای مانند اندوکارد قلب آسیبدیده، وجود پیوند عروقی، دریچۀ مصنوعی قلب و مفاصل مصنوعی سبب ایجاد عوارضی مانند اندوکاردیت عفونی(IE) و سایر انواع عفونت متاستاتیک شود. آخرین موارد نیاز به رژیم پروفیلاکسی برای اندوکاردیت عفونی در سال 2007 ارائه شد (جدول1-17) که موارد تجویز به 4 مورد کاهش یافته است، به این شرح:
1. بیماران دارای دریچۀ قلبی مصنوعی(PHV)
2. بیماران با سابقۀ اندوکاردیت عفونی
3. بیماری قلبی مادرزادی همراه با سیانوز مانند تترالوژی فالوت. در صورت قرار دادن پروتز، تا 6 ماه بعد از جراحی(زمان لازم برای انجام اندوتلیزاسیون) به پروفیلاکسی با آنتیبیوتیک نیاز است. اگر اطراف پروتز نقص داشته باشد، اندوتلیزاسیون اصولاً انجام نمیشود و پروفیلاکسی با آنتیبیوتیک الزامی است.
4. بیماران پیوند قلب که دچار عملکرد ناقص دریچۀ قلبی هستند.
رژیم آنتیبیوتیک پروفیلاکسی موارد فوق در جدول 2-17آورده شده است. توجه شود که رژیم استاندارد به صورت تکدوز و یک ساعت قبل از درمان تجویز میشود و بجز در موارد خاص(مشاوره با متخصص قلب و عروق) نیازی به تکرار ندارد. دلیل اصلی کاهش موارد تجویز پروفیلاکسی برای اندوکاردیت، این نکتۀ مهم بوده است که زمان کلی ایجاد باکتریمی در نتیجۀ فعالیتهای روزمره زندگی مانند غذا خوردن و مسواک زدن در مقایسه با زمان کوتاه مرتبط با درمانهای دندانپزشکی احتمال بروز اندوکاردیت عفونی را افزایش میدهد. موارد پروفیلاکسی برای پروتز کامل مفصلی TJR3 در جدول 3- 17خلاصه شده است.
جدول 1-17 موارد نیاز پروفیلاکسی آنتی بیوتیک برای اندوکاردیت عفونی
1-دریچه مصنوعی قلب
2-سابقه قبلی آندوکاردیت عفونی
3-بیماری های مادرزادی قلب همراه سیانوز (مانند تترالوژی فالوت) شامل:
· بیماری های سیانوتیک مادرزادی قلب ترمیم نشده شامل شنت و مجرای درمانی تسکینی
· ترمیم نواقص مادرزادی قلب با مواد پروتزی برای شش ماه (زمان لازم برای اندوتلیزاسیون)
· نقایص مادرزادی قلب ترمیم شده ناقص که نقص باقی مانده مانع آندوتلیزاسیون می گردد.
4-گیرنده پیوند قلب همراه نقص دریچه ای (والوپاتی)
|
جدول 2-17 رژیم استاندارد پروفیلاکسی آندوکاردیت عفونی
زمان مصرف قبل از درمان
|
روش مصرف
|
دوز
|
نوع دارو
|
وضعیت
|
اطفال
|
بالغین
|
اطفال
|
بالغین
|
اطفال
|
بالغین
|
۳۰ تا ۶۰ دقیقه
|
۳۰ تا ۶۰ دقیقه
|
خوراکی
|
خوراکی
|
۵۰میلی گرم/کیلوگرم
|
2 گرم
|
آموکسی سیلین
|
پروفیلاکسی عمومی استاندارد (دهانی)
|
۶۰ دقیقه
|
۶۰ دقیقه
|
داخل وریدی یا عضلانی
|
داخل وریدی یا عضلانی
|
۵۰میلی گرم/کیلوگرم
|
2 گرم
|
آمپی سی سیلین
|
در بیمارانی که نمی توانند داروی (خوراکی) مصرف کنند
|
۶۰ دقیقه
|
۶۰ دقیقه
|
داخل وریدی یا عضلانی
|
داخل وریدی یا عضلانی
|
۵۰میلی گرم/کیلوگرم
|
1 گرم
|
cefazolineیا ceftriaxone
|
۶۰ دقیقه
|
۶۰ دقیقه
|
خوراکی
|
خوراکی
|
۵۰میلی گرم/کیلوگرم
|
2گرم
|
سفالکسین**
یا
کلیندامایسین
|
در بیمارانی که به پنی سیلین آلرژی دارند (داروی خوراکی)
|
۶۰ دقیقه
|
۶۰ دقیقه
|
خوراکی
|
خوراکی
|
15میلی گرم/کیلوگرم
|
500 میلی گرم
|
آزیترومایسین یا
کلاریترومایسین
|
۳۰ دقیقه
|
۳۰ دقیقه
|
داخل وریدی یا عضلانی
|
داخل وریدی یا عضلانی
|
۵۰میلی گرم/کیلوگرم
|
1 گرم
|
cefazolineیا ceftriaxone
|
در بیمارانی که به پنی سیلین آلرژی دارند و نمی توانند داروی خوراکی مصرف کنند
|
۳۰ دقیقه
|
۳۰ دقیقه
|
داخل وریدی یا عضلانی
|
داخل وریدی یا عضلانی
|
20میلی گرم/کیلوگرم
|
600 میلی گرم
|
کلیندامایسین
|
*دوز مجموع تجویز شده برای اطفال نباید از حداکثر دوز مجاز بالغین بیشتر شود.
**نباید برای بیمارانی که واکنش ازدیاد حساسیت از نوع سریع نسبت بهپنی سیلین دارند، دارویی از دسته سفالوسپورین را تجویز نمود (نمونه بروز کهیر، آژیوادم یا آنافیلاکسی). در این موارد احتمال حساسیت متقابل یا cross sensivityوجود دارد.
جدول ۳- ۱۷. موارد نیاز به پروفیلاکسی آنتی بیوتیک در پروتزهای کامل مفصلی جایگزین شده (TJR)
Immunosuppression تضعیف سیستم ایمنی
|
Rheumatoid Arthritis ( RA) تداوم آرتریت روماتوئید
|
Systemic Lupus Erythmatosus ( SLE )لوپوس اریتماتوز سیستمیک
|
Insulin- dependent diabetesدیابت وابسته به انسولین
|
Previous Prosthetic Joint Infectionسابقه عفونت پروتز مفضلی قبلی
|
Prosthetic Joint within 2Yearsپروتز مفضلی قرار داده شده در ۲ سال اخیر
|
تأکید مهم
تجویز نادرست و بیرویۀ آنتیبیوتیک در جراحی دهان و درمانهای دندانپزشکی امری شایع است. این روش نه تنها احتمال بروز عفونت را کاهش نمیدهد، بلکه کاملاً غلط، غیرعلمی و مضر است. اغلب زخمهای ایجاد شده در جراحیهای دنتوآلوئولر از نوع کلاس IIهستند که احتمال عفونت در آنها به صورت متوسط حدود 2 تا 4 درصد است و تجویز پروفیلاکسی آنتیبیوتیک تأثیری بر کاهش این احتمال ندارد. در صورت اختلال دفاع عمومی بدن به دلیل بیماری یا مصرف دارو(بیسفوسفونات، شیمیدرمانی و کورتوندرمانی) و یا کاهش دفاع موضعی(کاهش واسکولاریتی، قرار دادن جسم خارجی مانند فلز، سیم، پلیت، ایمپلنت و گرفت)، احتمال بروز عفونت ممکن است به بیش از 10 درصد برسد. در این صورت، تجویز پروفیلاکسی آنتیبیوتیک(ترجیحاً به شکل Blast) توصیه می شود. سرانجام تأکید میشود که، احتمال بروز عفونت در جراحی دندان عقل نهفته و سایر جراحیهای دنتوآلوئولر در یک فرد سالم حدود 2 تا 4 درصد است و تجویز پروفیلاکسی آنتیبیوتیک تأثیری بر کاهش این میزان ندارد و شاید تمایل به رعایت نکردن اصول جراحی را افزایش دهد. به عنوان نکتۀ پایانی، این جملۀ را از استاد خود دکتر پیترسون ذکر میکنم:
«بزرگترین اشکال مصرف بیرویۀ آنتیبیوتیکها این است که متوجه نمیشویم اگر تجویز نمیکردیم، هم هیچ اتفاقی نمیافتاد.»
[1]. PMC:Pseudo Membranous Colitis
[2]. AAC:Antibiotic Associated Colitis
[3]. TJR: Total Joint Replacement
|