صفحه اصلي > اخبار > اخبار سلامت 
 


  چاپ        ارسال به دوست

سالانه یک سوم مواد غذایی تولید شده در جهان از بین می‌رود

استادیار و عضو هیئت علمی گروه تغذیه جامعه دانشکده علوم تغذیه گفت: سالانه یک سوم مواد غذایی تولید شده در جهان از بین می‌رود.


به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به نقل از دانشکده تغذیه، دکتر آرزو حقیقیان عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به میزان ضایعات و دورریز غذا در جهان گفت: براساس آمار سازمان جهانی خواربار و کشاورزی هر سال حدود 1.3 بیلیون تن از مواد غذایی یعنی یک سوم مواد غذایی تولید شده در دنیا از بین می­‌رود.

 

این استادیار دانشگاه با اشاره به این که ضایعات غذایی در دو بخش رخ می‌دهد گفت: بخشی از این ضایعات معروف به اتلاف غذایی شامل از بین رفتن مواد غذایی از محل تولید(مزرعه) تا بازار (محل فروش مواد غذایی) می‌شود.

 

به گفته وی این بخش از ضایعات مواد غذایی به دلایل مختلفی نظیر تغییر آب و هوا و عوامل محیطی می‌تواند اتفاق بیفتد و در هر یک از مراحل تولید، برداشت و تحت فرآیند قرار‌گرفتن مواد غذایی ممکن است رخ دهد.

 

این عضو هیئت علمی گروه تغذیه جامعه، بخش دوم ضایعات مواد غذایی را مربوط به دور ریختن غذا در محل خرده‌فروشی‌ها یا توسط مصرف کننده عنوان کرد.

 

دکتر حقیقیان افزود: این بخش از دورریز  مواد غذایی در پایان مرحله تولید و زمانی رخ می دهد که مواد غذایی به دست مصرف کننده می‌رسد و از آن جمله می توان به بسته‌بندی‌های‌ منقضی شده، باقیمانده وعده‌های غذایی و مواد غذایی خام فاسد شده اشاره کرد.

 

این دکترای علوم تغذیه با اشاره به افزایش ناامنی غذایی در کل جهان یادآور شد که جمعیت جهان رو به ازدیاد است و تولیدات کشاورزی به دلیل تغییرات آب و هوایی دچار بحران شده است.

 

وی خاطرنشان کرد: ناامنی غذایی می‌تواند باعث بروز سوءتغذیه در جامعه شود که این موضوع باعث افزایش 50 درصدی احتمال مرگ در کودکان می شود.

 

به گفته دکتر حقیقیان کاهش ضایعات غذایی می‌تواند تامین کننده تقاضای جامعه برای مقابله با ناامنی غذایی باشد.

 

وی افزود: وقتی مقدار دورریز مواد غذایی از زمان تولید تا مصرف کاهش یابد، نگرانی برای تولید غذا کمتر می‌شود و این مقدار غذایی که از دور ریختن آن جلوگیری شده است، می‌تواند صرف تغذیه تعداد زیادی از گرسنگان یا مبتلایان به سوءتغذیه شود.

 

پیامدهای ضایعات غذایی

دکتر حقیقیان با بیان این که وجود گرسنگی در دنیا همیشه به دلیل کمبود تولید مواد غذایی نیست گفت: درحال حاضر  مقدار کافی مواد غذایی در جهان تولید می‌شود که برای تغذیه همه مردان، زنان و کودکان  کافی است.

 

این استادیار دانشکده تغذیه خاطرنشان کرد: بخش اعظمی از تولیدات مواد غذایی سالانه به دلیل دور ریخته شدن از دسترس  مصرف کنندگان خارج می‌شود.

 

به گفته وی در کشورهای درحال توسعه مانند ایران، مقدار زیادی از ضایعات غذایی در زمان برداشت، ذخیره‌سازی طولانی و فساد محصولات اتفاق می افتد.

 

این دکترای علوم تغذیه در ادامه سخنان خود به تشریح مهمترین پیامدهای ضایعات غذایی پرداخت که به شرح زیر است:

  •  هدر رفتن آب:

دنیای امروز با مشکل کم آبی مواجه است و استفاده از راهکارهای کاهش مصرف آب به‌ویژه در بخش کشاورزی، به عنوان اهداف بسیاری از کشورها قرار گرفته است. همه محصولاتی که تولید شده و به مرحله برداشت می‌رسند، در فرآیند تولید مقدار زیادی آب را مصرف می‌کنند که با وجود دورریز، این مقدار آب هدر رفته محسوب می‌شود.

  • تولید گازهای گلخانه‌ای:

مقدار گازهای گلخانه‌ای در اثر فعالیت‌های بشر افزایش یافته است. این گازها عامل گرم شدن زمین و ایجاد تغییرات آب و هوایی هستند. بخشی از این گازها در زمان تولید محصولات کشاورزی تولید می‌شوند. بنابراین با دور ریختن مواد غذایی ضمن این که محصول از دست رفته، مقدار زیادی گاز گلخانه ای نیز تولید شده است.

  • بهره ناکافی از زمین‌های مناسب کشاورزی:

مساحت زیادی از زمین­‌های کشاورزی صرف کشت و تولید مواد غذایی می‌شوند که متاسفانه در نهایت این مواد غذایی دور ریخته می‌شوند.

  • ضررهای اقتصادی:

مسلما برای کشت و تولید محصولات غذایی هزینه صرف شده است که در واقع با دور ریختن آنها این هزینه به هدر می‌رود.

 

  • فرسایش خاک، از بین رفتن جنگل‌ها و افزایش قیمت مواد غذایی نیز از دیگر پیامدهای ضایعات غذایی محسوب می‌شوند. بنابراین با وجود این ضرر و زیان‌هایی که ضایعات غذایی به جامعه و محیط زیست وارد می‌کند باید در راستای کاهش هرچه بیشتر ضایعات و دورریز مواد غذایی کوشا باشیم.

انتهای پیام/

کدخبرنگار: 7700 س.ع

 

 


٠٩:١٩ - چهارشنبه ١٢ مرداد ١٤٠١    /    عدد : ١١٩٣٢٣    /    تعداد نمایش : ١٢٠