در نشست هم اندیشی طرح محله ارتقا دهنده سلامت مطرح شد؛
سلامت جامعه در گروی مشارکت مردم
در نخستین نشست هم اندیشی آغاز طرح محله ارتقا دهنده سلامت که با حضور مسئولان مربوطه در مرکز بهداشت شرق تهران برگزار شد، بر ضرورت مشارکت مردم در برنامهریزیهای حوزه سلامت تاکید شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به نقل از مرکز بهداشت شرق، در ابتدای این نشست مسعود معصومی مسئول کارگروه حاشیه نشینی در وزارت کشور با اشاره به اجرای طرح سلامت خانواده و نظام ارجاع در کشور گفت: این طرح به منظور ارتقای کیفیت زندگی و افزایش سطح سلامت مردم طراحی شد و از 17سال پیش به نام طرح پزشکی خانواده در روستاها و شهرهای زیر 20 هزار نفر در حال اجراست.
وی مشارکت مردم و سازمانها را بخشی جداییناپذیر برای دستیابی به اهداف طرح سلامت خانواده و نظام ارجاع برشمرد که در شهرهای بالای 20 هزار نفر اهمیت بیشتری مییابد.
به گفته معصومی برخورداری از بالاترین حد استانداردهای مطلوب و قابل حصول سلامت از بدیهیترین حقوق مسلم هر انسانی است و به استناد قانون اساسی، تامین سلامت برعهده وزارت بهداشت و سایر بخشهای توسعه است اما تحقق این امر بدون درگیری آگاهانه ذینفعان امکانپذیر نیست.
وی افزود: در کنفرانس بینالمللی آلما آتای (1978) مشارکت به عنوان بخش اساسی سیاستهای بهداشتی شناخته شد و از سوی دیگر در مکتوبات بین المللی نیز « آموزش سلامت» به عنوان نقطه آغاز فعالیت مشارکتی اعضای جوامع محلی در طراحی و تصمیم گیری برنامههای سلامت توصیه شده است.
مسئول کارگروه حاشیه نشینی در وزارت کشور با اشاره به ارایه مفهوم جدید ارتقای سلامت در منشور اوتاوا (1985 ) یادآور شد که رویکرد جدید آموزش سلامت مبتنی بر مشارکت مردم طراحی شد.
مسعود معصومی میزان مشارکت جوامع در برنامه دولتها را یکی از شاخصهای مهم ارزیابی میزان توفیق و روند توسعه در جوامع برشمرد و خاطرنشان کرد: حکومتها در تلاش هستند تا هرچه بیشتر آحاد جامعه را در برنامهریزیها و اجرای مداخلات مشارکت داده و با برنامههای خود آشنا کنند و از مردم در تامین سلامت کمک بگیرند.
وی بسیاری از برنامهها و مداخلات در برنامههای جامع کشوری را نیازمند ارتقای دانش عمومی، تغییر باورها و نگرشها، توسعه و ارتقای رفتار و در نهایت فرهنگسازی عمومی برشمرد.
مسعود معصومی افزود: 330 محله در کشور هدف اجرای طرح مدیریت محله هستند که توسط شورای اجتماعی کشور به صورت رسمی تایید شده است. از این 330 محله 9 محله مربوط به شهر تهران است که چهار محله آن در محدوده دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی قرار دارد.
به گفته وی در این طرح با همکاری مردم و اداره ها و سازمان ها قرار است سطح آگاهی خانواده ها درخصوص سلامت آنان ارتقا یابد.
معصومی با اشاره به اهداف این طرح افزود: دفتر تحول شهر تهران با همراهی 16دستگاه و در 10 عرصه برنامه های مختلفی را در دست اجرا دارد که از میان آنها سلامت اجتماعی به حوزه بهداشت و درمان ارتباط داشته و حوزه سلامت در این زمینه نقش پر رنگی خواهد داشت.
دکتر امیرعلی فریدونفر رییس مرکز بهداشت شرق تهران نیز در خصوص اجرای این طرح گفت: تمام حوزه های فنی در مرکز بهداشت شرق برای اجرای این طرح همکاری خواهند داشت زیرا ارایه خدمت به مردم هدف غایی و نهایی حوزه بهداشت است.
دکتر محمدحسین سالاریان زاده معاون اجرایی معاونت بهداشت دانشگاه نیز در راستای چگونگی دستیابی به هدف این طرح توضیحاتی بیان کرد.
وی حوزه بهداشت را تنها مجموعهای عنوان کرد که بیشترین ارتباط و همکاری بین بخشی را با سایر ارگان ها دارد تا بتوانند خدمات بهداشتی را در تمامی لایه های جامعه ارایه دهند.
دکتر سالاریانزاده گفت: از بین 10 محور مذکور دو مورد صحت و امنیت در جامعه بسیار با اهمیت است. در واقع سلامت و امنیت انسان ها دو اصل اساسی است که برای این دو اصل باید به تقویت زیرساختهای موجود بپردازیم که این امر از طریق همراهی سایر ارگان ها امکان پذیر خواهد بود.
در پایان این نشست مواردی به تصویب رسید که از آن جمله می توان به تعریف رویکرد نوع سیاستگزاریها و نشست ها و زمانبندی آن ، استفاده از داده های سامانه های موجود به خصوص سامانه سیب، پس از دریافت مجوزهای لازم به منظور برنامه ریزی اولیه برای شروع کاردر اجرای طرح اشاره کرد.
براساس این گزارش اولین نشست هم اندیشی آغاز طرح محله ارتقا دهنده سلامت با حضور مسعود معصومی مسئول کار گروه حاشیه نشینی در وزارت کشور ، دکتر محمد حسین سالاریان زاده معاون اجرایی معاونت بهداشت، فرزانه متین راد رییس گروه آموزش و ارتقای سلامت معاونت بهداشت و دکتر امیر علی فریدونفر و دکتر مجید طاهری رییس و معاون مرکز بهداشت شرق و جمعی دیگر از همکاران برگزار شد.
انتهای پیام/
کدخبرنگار: 7700 س.ع