ابتلای 200 میلیون نفر در جهان به پوکی استخوان
کارشناس برنامه پییشگیری و کنترل بیماریهای اسکلتی عضلانی معاونت امور بهداشتی دانشگاه با اشاره به وجود ٢٠٠ میلیون مبتلا به پوکی استخوان به بیان توصیه هایی برای پیشگیری از این بیماری پرداخت.
کارشناس برنامه پییشگیری و کنترل بیماریهای اسکلتی عضلانی معاونت امور بهداشتی دانشگاه با اشاره به وجود ٢٠٠ میلیون مبتلا به پوکی استخوان به بیان توصیه هایی برای پیشگیری از این بیماری پرداخت.
پریوش شیری کارشناس برنامه پییشگیری و کنترل بیماریهای اسکلتی عضلانی در گفت و گو با روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی ضمن گرامیداشت 20 اکتبر مصادف با 28 مهرماه 1401 و روز جهانی پوکی استخوان بر اهمیت آموزش و ارتقای سطح آگاهی عموم مردم در مورد این بیماری تاکید کرد.
به گفته وی پویش همگانی پوکی استخوان از 26 مهرماه سال جاری الی 2 آبان با شعار " برای سلامتی استخوان قدم برداریم"برگزار میشود.
وی پوکی استخوان یا استئوپروز را مشکل شایع سیستمهای بهداشتی برشمرد و گفت: این بیماری شایعترین بیماری متابولیک استخوان است و به عنوان اپیدمی پنهان دنیای امروز از آن نام میبرند.
به گفته پریوش شیری بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی تخمین زده میشود 200 میلیون نفر در سراسر جهان به این بیماری مبتلا باشند و از هر دو زن یک نفر و از هر 4 مرد یک نفر در سنین بالای 50 سال شکستگی ناشی از پوکی استخوان را تجربه میکند.
وی با اشاره به نتایج مطالعات انجام شده در سالمندان بالای 60 سال کشور گفت: میزان شیوع پوکی استخوان در زنان62درصد و درمردان 24 درصد گزارش شده است که این شیوع با بالا رفتن سن افزایش مییابد به گونهای که در زنان بالاتر از 75 سال شیوع پوکی استخوان به بیش از 80 درصد میرسد.
پریوش شیری شکستگی لگن و به دنبال آن ناتوانی افراد را به عنوان مهمترین عارضه پوکی استخوان برشمرد و افزود: افزایش جمعیت سالمند دنیا از یک سو و شهرنشینی از سوی دیگر باعث سیر صعودی شیوع پوکی استخوان در بسیاری از کشورهای جهان میشود.
وی بار اقتصادی ناشی از پوکی استخوان در کشور را براساس مطالعات انجام شده بسیار زیاد و نزدیک به 400 میلیون دلار در سال عنوان کرد.
عوامل موثر در بروز پوکی استخوان
کارشناس بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی گفت: پوکی استخوان با کاهش توده استخوانی و افزایش خاصیت شکنندگی مشخص میشود.
وی سیستم استخوانی اسکلتی را یک ارگان دینامیک و در حال تغییر دایمی عنوان کرد که ساخت آن از دوره جنینی شروع شده و در طی بلوغ به حداکثر خود میرسد.
به گفته این کارشناس معاونت بهداشتی هنگامی که یک فرد به دهه ششم زندگی می رسد، سالانه و به تدریج با کاهش توده عضلانی قدرت عضلانی و تراکم استخوان مواجه میشود.
پریوش شیری علل ایجاد پوکی استخوان را به دو دسته قابل تغییر و غیرقابل تغییر تقسیمبندی کرد و از عوامل قابل تغییر به اصلاح رژیم غذایی، فعالیت فیزیکی، و عدم مصرف سیگار و الکل اشاره کرد. وی عوامل غیرقابل تغییر را شامل افزایش سن، نژاد، عوامل ژنتیک، جنسیت و سابقه خانوادگی شکستگی برشمرد.
کارشناس مبارزه با بیماریهای غیرواگیردرمان دارویی پوکی استخوان و پایبندی به درمان را بسیار مهم توصیف کرد و گفت: درمان پوکی استخوان با هدف تثبیت یا افزایش توده استخوانی، حفظ یا بهبود کیفیت استخوان و جلوگیری از سقوط مبتلایان انجام میشود.
پریوش شیری خاطرنشان کرد: سنجش تراکم استخوان، استاندارد طلایی برای تشخیص پوکی استخوان به حساب میآید.
کارشناس کنترل بیماریهای اسکلتی عضلانی درباره اقدامات معاونت بهداشتی در زمینه پیشگیری از پوکی استخوان گفت: در حال حاضر اطلاعرسانی و آموزش مردم مهمترین فعالیت کارشناسان بهداشتی در این زمینه است.
وی مصرف کافی کلسیم و ویتامین د را جنبه اساسی در هر برنامه پیشگیری یا درمان پوکی استخوان در هرسنی عنوان کرد و افزود: براساس دستورعمل کشوری توزیع مکمل کلسیم برای گروه سنی سالمند (بالای 60سال ) در مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاههای سلامت و خانههای بهداشت به میزان روزانه یک عدد رایگان توزیع میشود.
وی درادامه گفت: مکمل ویتامین د نیز ماهانه یک قرص ژلهای 50هزار واحدی به عنوان دوز پیشگیری از کمبود ویتامین د در گروههای سنی جوانان، میانسالان و سالمندان توزیع میشود.
پریوش شیری از برنامهریزی وزارت بهداشت برای آموزش تعدادی از پزشکان شاغل در مراکز خدمات جامع سلامت خبر داد که به زودی به عنوان پزشکان منتخب، امر تشخیص، درمان و ارجاع بیماران دچار پوکی استخوان را انجام خواهند داد.
توصیه هایی برای پیشگیری از پوکی استخوان و جلوگیری از سقوط سالمندان
وی در ادامه سخنان خود به منظور پیشگیری از پوکی استخوان و جلوگیری از سقوط سالمندان توصیه کرد: به میزان کافی کلسیم مصرف کنند. بزرگسالان 50 سال به بالا، روزانه باید 1200میلی گرم کلسیم دریافت کنند. این مقدار باید از رژیم غذایی و مصرف مواد غنی از کلسیم شامل لبنیات، مغزها و دانه ها تامین شود.
به گفته وی در صورت عدم تامین این میزان در رژیم غذایی مصرف مکمل های کلسیم توصیه میشود. همچنین افراد باید از مصرف سیگار و نوشیدنیهای الکلی خودداری کنند.
این کارشناس در ادامه گفت: از مکمل های ویتامین D استفاده کنند. این ویتامین نقش اصلی در جذب کلسیم و سلامت استخوان دارد و در عملکرد عضلات، برقراری تعادل و پیشگیری از سقوط مؤثر است. کمبود ویتامین دی در بیماران مبتلا به پوکی استخوان و شکستگی مفصل ران شایع است و اثربخشی درمان ضد پوکی استخوان را دچار اختلال می کند .
پریوش شیری افزود: باید به طور منظم ورزش کنند. ورزش منظم ( به طور مثال 30 تا 40 دقیقه پیاده روی 3 تا 4 روز در هفته) برای سلامت استخوان لازم است گرچه پیادهروی به تنهایی نمیتواند تراکم استخوان را تغییر دهد ولی میتواند پیشرفت از دست رفتن استخوان را مهار کند.
به گفته وی همه افراد با توجه به سن و شرایط جسمی باید با کمک یک فرد متخصص برنامه ورزشی مناسب و منظم دربرنامه زندگی خود بگنجانند.
وی خاطرنشان کرد: افراد مبتلا به پوکی استخوان برای پیشگیری از سقوط و شکستگی استخوان باید عوامل خطر در محیط زندگی خود را شناسایی و اصلاح کنند. این اصلاحات شامل استفاده از نرده کنارپلهها، استفاده از دستگیره مناسب در حمام و دستشویی، تامین نور مناسب در اتاق خواب، حمام و راه پله و رفع نقایص بینایی و شنوایی فرد مبتلا است.
براساس این گزاش روز شمار هفته پوکی استخوان به شرح زیر است.
26 مهر 1401 پوکی استخوان و تغذیه
27 مهر 1401 پوکی استخوان و فعالیت بدنی
28 مهر 1401 پوکی استخوان و ویتامین Dو نور آفتاب
29 مهر 1401 پوکی استخوان و پیشگیری از سقوط و شکستگی
30 مهر 1401 پوکی استخوان و تشخیص به موقع
1 آبان 1401 پوکی استخوان و شروع به موقع درمان
2 آبان 1401 پوکی استخوان و پیگیری و تداوم درمان کامل
انتهای پیام/
کدخبرنگار: 7700 س.ع