اخبار

  • تاریخ انتشار : 1402/11/09 - 10:23
  • بازدید : 387
  • تعداد بازدید : 339
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

اهمیت پیشگیری از مشکلات دندانی در دوران بارداری

کارشناس سلامت دهان و دندان معاونت بهداشت دانشگاه ارتقای سلامت دهان و دندان در دوران بارداری و شیردهی را یکی از دغدغه‌های برنامه‌های بهداشتی عنوان کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به نقل از معاونت بهداشت، دکتر بهناز ولی‌زاده ضمن بیان این مطلب بارداری را روندی طبیعی در زندگی زنان عنوان کرد که با تغییراتی در بدن از جمله دهان و دندان همراه است.

 

وی با اشاره به اهمیت بهداشت دهان و دندان در دوران بارداری و تاثیر آن بر سلامت مادر و جنین بر ضرورت توجه مادران به پوسیدگی دندان و بیماری‌های لثه تاکید کرد. 

 

این کارشناس سلامت دهان و دندان معاونت بهداشت دانشگاه با اشاره به نتایج تحقیقات گفت: تغییرات هورمونی و تغذیه‌ای در دوران بارداری از جمله افزایش اسیدیته دهان، تهوع و استفراغ صبحگاهی و التهاب لثه در دوران بارداری به گونه‌ای است که زمینه ابتلای بیشتر به پوسیدگی دندانی را در مادر باردار فراهم می‌کند.

 

دکتر بهناز ولیزاده علاقه وافر مادران باردار به مصرف شیرینی‌ها یا ترشی‌ها را به عنوان یکی از عوامل پوسیدگی دندان برشمرد و خاطرنشان کرد: تمایل به مصرف مکرر این مواد دندان‌ها را در معرض خطر پوسیدگی دندان قرار می‌دهد.

 

وی یادآور شد: مادران باردار به دلیل کم‌حوصلگی و مصرف مکرر مواد غذایی توجه کمتری به بهداشت دهان و دندان دارند. در دوران بارداری به ویژه ماه‌های آخر به دلیل کاهش ظرفیت معده، مقادیر کمتر ولی دفعات بیشتری غذا می‌خورند و ممکن است کمتر مسواک بزنند. بنابراین امکان تشکیل پلاک میکروبی که عامل پوسیدگی دندان است در آنان افزایش می‌یابد.

 

به گفته وی نتایج مطالعات نشان داده که التهاب لثه در دوران بارداری می‌تواند عامل خطری برای ایجاد زایمان زودرس و تولد نوزاد کم وزن باشد.

 

مراقبت بهداشتی دهان و دندان در سه ماهه اول بارداری

دکتر ولی‌زاده با تاکید براهمیت مراقبت از دهان و دندان در سه ماهه اول بارداری گفت: در این دوران به دلیل تغییرات حس چشایی و افزایش رفلاکس معده، تهوع و استفراغ صبحگاهی و استفراغ‌های مکرر سطوح دندان متناوبا در معرض اسید قرار می‌گیرد. این اسید می‌تواند بافت سخت دندان را حل کرده و باعث پوسیدگی آن شود.

 

وی به مادران بارداری که دچار استفراغ هستند توصیه کرد: بعد از استفراغ دهان را با آب بشویند زیرا این کار به شست و شوی اسید معده از فضای دهان کمک می‌کند.

 

دکتر ولی‌زاده با اشاره به تشکیل اندام‌ها و تکامل جنین در سه ماهه اول بارداری خاطرنشان کرد: بهتر است درمان‌های دندانپزشکی طولانی مدت در سه ماهه اول بارداری انجام نشود.

 

بهترین زمان انجام درمان‌های دندانپزشکی در سه ماهه دوم بارداری

 

این کارشناس سلامت دهان و دندان معاونت بهداشت بهترین زمان برای انجام درمان‌های دندانپزشکی در دوران بارداری را سه ماهه دوم بارداری برشمرد و گفت: مادران باردار در سه ماهه دوم بارداری راحت‌تر می‌توانند روی صندلی دندانپزشکی قرار گیرند بنابراین این دوران بهترین زمان برای انجام درمان‌های دندانپزشکی به شمار می آید.

 

به گفته وی گاهی در دوران بارداری شاهد افزایش موضعی بافت لثه هستیم که تومور حاملگی نامیده می‌شود  بنابراین  مادران باردار در صورت هرگونه تغییر بافت دهان حتما باید توسط دندانپزشک ویزیت شوند.

 

دکتر ولی زاده خاطرنشان کرد: تومور حاملگی، سرطانی نیست و عموما فاقد درد است و معمولا پس از حاملگی نیز برطرف می‌شود.

 

سه ماهه سوم بارداری فقط درمان‌های اورژانس و کوتاه مدت دندانپزشکی مجاز است

 دکتر ولی‌زاده با اشاره به افزایش وزن مادر درسه ماهه آخر بارداری گفت: مادران باردار نمی‌توانند مدت زیادی در حالت خوابیده به پشت روی صندلی دندانپزشکی قرار گیرند، بنابراین در این دوره بهتر است فقط درمان‌های کوتاه مدت و اورژانسی دندانپزشکی برای آنان انجام شود.

 

توصیه‌های مهم برای حفظ سلامت دهان و دندان در دوران بارداری

دکتر بهناز ولی‌زاده در ادامه سخنان خود  برای حفظ سلامت دهان و دندان و پیشگیری از بروز مشکلات دندانی در دوران بارداری نکات زیر را توصیه کرد:

درصورتی که قصد بارداری دارید حتما قبل از آن به منظور معاینه و چکاپ به دندانپزشک مراجعه کرده و قصد خود را به وی اطلاع دهید.

در دوران بارداری باید به طور منظم برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید.

درصورتی که مدت زیادی از آخرین مراجعه شما به دندانپزشکی می‌گذرد باید در اوایل دوران بارداری به دندانپزشک مراجعه کنید.

هنگام مراجعه به دندانپزشک درصورت بارداری به وی اطلاع دهید و دندانپزشک را در جریان داروهای مصرفی خود قرار دهید.

استفاده منظم مسواک و نخ دندان از تشکیل پلاک و پوسیدگی و بروز بیماری‌های التهابی لثه جلوگیری می‌کند.

حداقل روزی دو بار دندان‌های خود را با مسواک نرم و خمیردندان تمیز کنید و روزی یک بار از نخ دندان استفاده کنید.

مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم، پروتیین، ویتامین «آ»،  ویتامین «ث» و ویتامین« د » می‌تواند به حفظ سلامت و رشد دندان‌های جنین کمک کند.

درصورت بروز دندان درد در دوران بارداری قبل از مصرف هر داروی مسکنی حتما با دندانپزشک خود مشورت کنید.

دندانپزشک پیش از انجام هردرمانی در مورد سلامت کلی و شرایط بارداری با شما صحبت می‌کند تا بهترین زمان برای انجام درمان‌های دندانپزشکی را مشخص کند.

درصورتی که مشکل دندانی شما اورژانسی نیست یا این که سلامت شما را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد، برخی از درمان‌ها مانند ایمپلنت، درمان‌های زیبایی وکشیدن دندان عقل به بعد از تولد جنین  موکول می‌شود.

 از آنجا که طول دوره بارداری مشخص است بهتر است درمان‌های غیر ضروری و وسیع باید تا پس از زایمان به تاخیر بیفتد.

 

انتهای پیام/

کدخبرنگار: 7700 س.ع

 

  • گروه خبری : اخبار سلامت
  • کد خبر : 138249
کلید واژه

نظر شما

  • نظرات شما دیده و بررسی می شود.