اخبار

  • تاریخ انتشار : 1400/03/12 - 12:01
  • بازدید : 191
  • تعداد بازدید : 189
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

درباره بیماری سرخک چه می دانیم؟/ در روزهای کرونایی از واکسن سرخک کودکان غافل نشوید

سرخک یک بیماری ویروسی بسیار مسری است و علی رغم وجود واکسنی ایمن و موثر، سرخک همچنان یکی از علل مهم مرگ و میر بین کودکان خردسال در سطح جهان است و همچنین می تواند منجر به عوارض جانبی جدی مانند نابینایی ، ذات الریه و آنسفالیت (التهاب مغز) شود.

سرخک یک بیماری ویروسی بسیار مسری است و علی رغم  وجود واکسنی ایمن و موثر، سرخک همچنان یکی از علل مهم مرگ و میر بین کودکان خردسال در سطح جهان است و همچنین می تواند منجر به عوارض جانبی جدی مانند نابینایی ، ذات الریه و آنسفالیت (التهاب مغز) شود.


به گزارش گروه ترجمه روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و به نقل از سازمان بهداشت جهانی، ویروس سرخک وقتی فرد آلوده سرفه یا عطسه می کند از طریق هوا پخش می شود. در حقیقت ، ویروس سرخک پس از حضور فرد آلوده می تواند تا دو ساعت در هوا بماند. بنابراین می توانید به سادگی با حضور در اتاقی که یک فرد آلوده در آن قرار داشته است ، آلوده شوید. این ویروس به قدری مسری است که اگر یک نفر به آن مبتلا شود، در صورت عدم محافظت ، می تواند تا 90 درصد افراد نزدیک به او را نیز آلوده کند.

 

علائم سرخک هفت تا 14 روز پس از تماس با ویروس ظاهر می شود، علائم ابتدا با تب شروع می شود، کمی بعد باعث سرفه، آبریزش بینی و قرمزی چشم می شود. ضایعات پوستی سرخک سه تا پنج روز پس از اولین علائم از سر شروع می شود و بعد در صورت به شکل لکه های قرمز تخت در خط مو ظاهر می شود و به سمت پایین به گردن ، تنه ، بازوها ، پاها و گسترش می یابد.

سرخک بسیار مسری است و می تواند جدی باشد. کودک واکسینه نشده می تواند در هنگام مسافرت به خارج از کشور یا حتی در داخل کشور محل اقامت خود  به سرخک مبتلا شود. دو دوز واکسن MMRبهترین محافظت در برابر سرخک را برای کودک شما فراهم می کند.

 

شاید از خود بپرسید که شما چه چیزهایی را باید در مورد سرخک بدانید. CDCلیستی از مهمترین حقایق مربوط به سرخک تهیه کرده است:

 

سرخک می تواند جدی باشد

 

برخی افراد تصور می کنند که سرخک فقط کمی ضایعات پوستی و تب است که طی چند روز برطرف می شود ، اما سرخک می تواند عوارض جدی در سلامت ایجاد کند ، به ویژه در کودکان زیر پنج سال. به هیچ وجه نمی توان شدت علائمی را که کودک شما تجربه می کند از قبل تشخیص داد.

 

از هر پنج نفری که واکسینه نشدند یک نفر در بیمارستان بستری می شود.

از هر 1000 فرد مبتلا به سرخک ، یک نفر دچار تورم مغز می شود که می تواند منجر به آسیب مغزی شود.

از هر 1000 نفر مبتلا به سرخک ،حتی با بهترین مراقبت، یک تا سه نفر می میرند.

 

چه کسانی در معرض عوارض سرخک هستند؟

کودکان کمتر از پنج سال

بزرگسالان بالای 20 سال

زنان باردار

افرادی که ضعف سیستم ایمنی دارند؛ مانند افراد اچ آی وی مثبت

 

سرخک بسیار مسری است

هنگامی که فرد آلوده سرفه یا عطسه می کند ، سرخک از طریق هوا پخش می شود. آنقدر مسری است که اگر یک نفر به آن مبتلا شود ، در صورت عدم محافظت ، از هر 10 نفر اطراف او 9 نفر نیز آلوده می شوند. کودک شما می تواند فقط با قرار گرفتن در اتاقی که فرد مبتلا به آن بوده است به سرخک مبتلا شود، حتی تا دو ساعت بعد از آن شخص اگر دراتاق قرار بگیرد احتمال اینکه مبتلا شود وجود دارد. 

فرد آلوده می تواند حتی قبل از اطلاع از ابتلا به بیماری سرخک به دیگران بیماری را منتقل کند، از چهار روز قبل از بروز ضایعات پوستی سرخک تا چهار روز بعد فرد توانایی انتقال بیماری به دیگران را دارد .

 

حتی اگر خانواده شما مسافرت بین المللی نداشته باشند، می توانید در هرجای جامعه خود با ویروس سرخک تماس پیدا کنید . هر ساله سرخک توسط مسافران واکسینه نشده که هنگام حضور در سایر کشورها به سرخک مبتلا می شوند ، وارد کشور می شود. هرکسی که در برابر سرخک محافظت نشود ، در معرض خطر است.

 

شما این قدرت را دارید که با یک واکسن ایمن و موثر از کودک خود در برابر سرخک محافظت کنید.

 

واکسن سرخک از شما و جامعه شما محافظت می کند

 

بهترین محافظت در برابر سرخک واکسن سرخک-اوریون- سرخچه (MMR) است. واکسن MMRمحافظت طولانی مدت در برابر تمام گونه های سرخک را ایجاد می کند.

 

 

کودک شما برای بهترین محافظت به دو دوز واکسن MMRنیاز دارد، واکسیناسیون از عوارض مربوط به سرخک و مرگ جلوگیری می کند.

 

دزاول واکسن در سن 12 ماهگی ودزدوم درسن 18 ماهگی تریق می شود . دو دوز واکسن MMRحدود 97 درصد در جلوگیری از سرخک موثر است. یک دوز در حدود 93 درصد موثر است.

 

سرخک در سال 2019 در سراسر جهان افزایش یافت و به بیشترین موارد گزارش شده در 23 سال گذشته رسید.

 

مرگ و میر سرخک در سراسر جهان از سال 2016 تا 2019، 50 درصد افزایش یافته و بیش  از دو میلیون نفر در سال 2019 جان خود را براثرسرخک از دست داده اند.

 

پس از پیشرفت مداوم جهانی از 2010 تا 2016 ، تعداد موارد گزارش شده سرخک به تدریج از سال 2019 افزایش یافت.

 

با مقایسه داده های سال 2019 با کمترین میزان گزارش شده در موارد سرخک در سال 2016 ، محققان عدم واکسیناسیون به موقع کودکان با دو دوز واکسن حاوی سرخک (MCV1و MCV2) را عامل اصلی افزایش این موارد و مرگ ها عنوان می کنند.

 

دکتر تدروس آدانوم قبرایزوس ، مدیر کل WHOمی گوید:

«ما می دانیم که چگونه می توان از شیوع سرخک و مرگ جلوگیری کرد.این داده ها پیام واضحی می دهد كه ما در محافظت از كودكان در برابر سرخك در هر منطقه از جهان موفق نیستیم. ما باید به طور جمعی برای حمایت از کشورها و مشارکت جوامع برای دستیابی به همه در همه جا با واکسن سرخک و جلوگیری از این ویروس کشنده تلاش کنیم.»

 

 

شیوع سرخک هنگامی رخ می دهد که افرادی که از ویروس در امان نیستند ، آلوده شده و بیماری را به جمعیت واکسینه نشده انتقال دهند.

 

برای کنترل سرخک و جلوگیری از شیوع و مرگ و میر، میزان پوشش واکسیناسیون با MCV1و MCV2مورد نیاز باید به 95 درصد برسد و در سطح ملی و فرعی حفظ شود.

 

پوشش MCV1بیش از یک دهه در سطح جهان راکد بوده و بین 84 تا 85 درصد بوده است. پوشش MCV2به طور پیوسته در حال افزایش است اما اکنون فقط 71 درصد است. پوشش واکسیناسیون علیه سرخک بسیار پایین تر از 95 درصد یا بالاتر با هر دو دوز برای کنترل سرخک و جلوگیری از شیوع و مرگ و میر باقی مانده است.

 

 بیماری همه گیر COVID-19نباید بحران سرخک را تشدید کند

 

گرچه موارد گزارش شده از سرخک در سال 2020 کمتر است ، اما تلاش های لازم برای کنترل COVID-19منجر به اختلال در واکسیناسیون و تلاش  برای جلوگیری و به حداقل رساندن شیوع سرخک شده است.

 

قبل از بروز بحران ویروس کرونا، جهان با یک بحران سرخک دست و پنجه نرم می کرد، ولی با به میدان آمدن ویروس کرونا تا حدودی به فراموشی سپرده شد ولی این معضل همچنان وجود دارد و از بین نرفته است.

 

هنریتا فور ، مدیر اجرایی یونیسف می گوید:« در حالی که سیستم های بهداشتی به دلیل بیماری همه گیر COVID-19دچار تشنج شده اند، ما نباید اجازه دهیم که مبارزه ما با یک بیماری کشنده به قیمت مبارزه ما با بیماری دیگر انجام شود.این بدان معناست که ما از منابع لازم برای ادامه فعالیت های واکسیناسیون برای همه بیماری های قابل پیشگیری از واکسن اطمینان حاصل می کنیم ، حتی اگر به بیماری همه گیر COVID-19بپردازیم.»

 

 

انتهای پیام/

کدخبرنگار: 7703م.ر

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 


 

  • گروه خبری : اخبار سلامت
  • کد خبر : 105158
کلید واژه