• تاریخ انتشار : 1401/02/07 - 09:26

راهنما سلامت؛ خانه بهداشت، میزبان تمام نیازهای مراقبتی اولیه هر شهروند

با مراجعه به مراکز بهداشتی و درمانی، ممکن است با واژه ها و اصطلاحات تخصصی مواجه شوید که آشنایی لازم با مفهوم آن‌ها را نداشته باشید، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در نظر دارد برای آشنایی بیشتر عموم با این واژه ها، در قالب مجموعه "راهنماسلامت" به توضیح درباره آن ها بپردازد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، نظام شبكه‌ بهداشتي‌ درماني‌ كشور از سال‌ 1364 با هدف‌ تضمين‌ عادلانه‌ دسترسي‌ كليه‌ آحاد جامعه‌ به‌ مراقبت هاي‌ اوليه ‌بهداشتي‌، با اولويت‌ مناطق‌ روستایي‌ و محروم‌، به تدريج‌ در كشور مستقر شده‌ است‌.

نظام شبکه در سه سطح «مراکز خدمات جامع سلامت روستایی و شهری»، «مرکز بهداشت و سلامت شهرستان و کلینیک های تخصصی و بیمارستان های شهرستان» و «مرکز بهداشت یا سلامت استان و کلینیک های فوق تخصصی و بیمارستان های فوق تخصصی مرکز استان» تعریف می شود.

خانه های بهداشت به عنوان زیرمجموعه مراکز خدمات جامع سلامت روستایی و شهری روستایی، سطح اول ارایه خدمات در نظام شبکه بهداشتی و درمانی کشور است.

خانه بهداشت محيطي ترين واحد ارائه خدمات در نظام شبكه هاي بهداشتي و درماني كشور و مسـتقردر روسـتا اسـت كـه تحـت نظـارت مراكـز خدمات جامع سلامت روستايي و شهری روستایی فعاليت مي كند.

هر خانه بهداشت بسته به شرايط جغرافيـايي ، بـه ويـژه امکانات ارتباطی و جمعیت، يك يا چند روستا را تحت پوشش خود دارد.

«بهورز» نیروی انسانی بومی مستقر در خانه های بهداشت است و بنيادی ترين ركن نظام سلامت محسوب می شود. رسالت وی ارتقای سطح سلامت جامعه روستايي است.

شناسايي جمعيت روستا، مراقبت از مادران باردار، كودكان، سالمندان، ميانسالان، مبارزه با بيماري هاي واگيرو غير واگير و تغذيـه از عمده ترین وظایف بهورز محسوب می شود.

در خانه بهداشت با سرشماری سالانه و ثبت جمعیت، برنامه ارایه خدمات و مراقبت های اولیه در هر سال تدوین می شود.

ارایه خدمات واكسيناسيون به جمعيت هدف، بهداشت محيط و حرفه اي، همكاري با برنامه هـاي پزشـك خـانواده، كمك هـاي اوليه، درمان هاي ساده علامتي، بهداشت مدارس و دهان و دندان از دیگر وظایف بهورزان است.

کد خبرنگار: 7702 ی.ق

• گروه خبری : اخبار سلامت,اسلایدر خبری