اخبار

  • تاریخ انتشار : 1404/07/26 - 14:03
  • بازدید : 59
  • تعداد بازدید : 57
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

لزوم هم‌افزایی ملی برای تحقق نظام غذایی سالم و پایدار

دکتر جلال‌الدین میرزای رزاز، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بر لزوم هم‌افزایی ملی برای تحقق نظام غذایی سالم و پایدار تاکید کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر جلالالدین میرزای رزاز، دانشیار دانشگاه و رییس انجمن تغذیه ایران به مناسبت فرا رسیدن روز جهانی غذا، درباره شعار جهانی این روز مبنی بر  «دست در دست، برای غذاهای بهتر و آیندهای بهتر» اظهار کرد: این شعار تاکیدی است بر همکاری و همافزایی میان تمام ارکان جامعه برای ساخت نظام غذایی سالم، کارآمد و مقاوم در برابربحرانها. این پیام جهانی، ما را به این باور میرساند که غذاهای بهتر و آیندهای بهتر، تنها با مشارکت جمعی ممکن میشود.

 

یادداشت دکتر رزاز به شرح زیر است:

 "شعار امسال دریچه‌ای است به سه پرسش اساسی:

  1. غذاهای بهتر برای کیست؟

 غذاهای بهتر صرفاً غذایی با انرژی کافی نیستند، بلکه باید سالم، مغذی، ایمن، متنوع، مقرون به صرفه و سازگار با محیط زیست باشند. این مفهوم «بهتر» شامل تمام مراحل از تولید تا مصرف است.

  1. چگونه می‌توانیم دست در دست هم گام برداریم؟

 ـ ارتقای زیرساخت‌های کشاورزی و زنجیره تأمین

ـ ترویج فناوری‌های پایدار در کشاورزی و صنعت غذایی

ـ کاهش هدررفت و ضایعات در طول زنجیره

ـ سیاست‌های حمایتی برای اقشار محروم

 ـ ارتقاء آگاهی عمومی و تغییر الگوهای مصرف

ـ تقویت تحقیق، نوآوری و همکاری دانشگاهی بین‌المللی

  1. آینده بهتر چگونه ترسیم می‌شود؟

 آینده‌ای که در آن هیچ انسانی با گرسنگی به خواب نرود، همه به تغذیه سالم دسترسی یابند، محیط زیست حفظ شود و نظام غذایی تاب‌آور در برابر بحران‌ها باشد.

 

 

جایگاه ایران و چالش‌ها در ایران، علی‌رغم پیشرفت‌های علمی و فناوری در حوزه کشاورزی و تغذیه، هنوز با موانعی روبه‌رو هستیم:

نابرابری دسترسی به منابع غذایی سالم، به ویژه در مناطق محروم

اتکا به واردات مواد غذایی خاص و آسیب به خودکفایی

هدررفت و ضایعات غذایی قابل توجه در تولید، توزیع و مصرف

تأثیرات تغییر اقلیم بر کشاورزی، منابع آب و امنیت تغذیه

نیاز به ارتقای آگاهی عمومی و فرهنگ مصرف مسئولانه

 

برنامه های پیشنهادی :

نقش دولت و حاکمیت : افزایش سرمایه ‌گذاری دولتی و خصوصی، سیاست‌های هدفمند حمایتی برای کشاورزان، تشویق به استفاده از فناوری‌های پیشرفته و برنامه‌های آموزشی همگانی از ابزارهای ضروری برای عبور از این چالش‌ها هستند. کلید طلایی پس از ایفای نقش دولت در موارد ذکرشده ، پویش مردمی برای آموزش در قالب بسیج همگانی مردم برای افزایش سواد تغذیه ای می باشد که برخی از راه کار های آن عبارتند از:

برگزاری سمینارها، نشست‌های تخصصی و کارگاه‌های عمومی با محور شعار امسال

تدوین و نشر مطالب رسانه‌ای و آموزشی برای عموم در سطح ملی

ارتباط با رسانه‌ها برای انعکاس موضوعات امنیت غذایی و ترویج الگوهای مصرف پایدار

انجام پژوهش‌های کاربردی مشترک با مراکز دانشگاهی داخلی و بین‌المللی

همکاری در طرح‌های ملی و محلی برای کاهش ضایعات و تقویت تولید داخلی

این تلاش‌ها باید در چارچوب شبکه‌ای هماهنگ، نه جزیره‌ای، صورت گیرند؛ چرا که شعار امسال به ما یادآوری می‌کند که موفقیت در این مسیر، فقط با «دست در دست هم» امکان‌پذیر است.
انجمن تغذیه ایران، به عنوان بزرگترین و قدیمی ترین  نهاد علمی و صنفی این حوزه، با همکاری انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور قدیمی ترین و معتبرترین نهاد حوزه ی پژوهش و آموزش در حیطه غذا و تغذیه درکشور و پایگاه منطقه ای سازمان جهانی بهداشت در منطقه (حوزه ی کشورهای شرق مدیترانه - 23 کشور)  آمادگی کامل دارد تا در هماهنگی با دستگاههای اجرایی، دانشگاهها و نهادهای مدنی، برای ارتقای آگاهی عمومی، ترویج الگوهای تغذیه سالم، و تقویت نظام آموزش و پژوهش تغذیه در کشور گام بردارد.

در این مسیر، نقش فارغالتحصیلان و دانشجویان علوم تغذیه و صنایع غذایی به عنوان نسل آیندهی متخصصان تغذیه و مهنسین تولید و فرآوری غدا در کشور، بسیار حیاتی است. آنان میتوانند با دانش روز، نگاه مسئولانه و مشارکت اجتماعی، پیام تغذیه سالم و پایدار را به عموم مردم منتقل کنند. همچنین، اعضای هیئت علمی دانشگاهها، با پژوهشهای کاربردی و ارتباط مستمر با جامعه، میتوانند پلی میان علم و سیاستگذاری در این حوزه ایجاد نمایند.

همه مادولت، جامعه علمی، صنعت، رسانه و مردمباید دست در دست هم برای»  تأمین غذاهای بهتر«  و»  ساختن آیندهای بهتر« تلاش کنیم.

 

کلام آخر 

مصرف مسئولانه را در زندگی روزمره خود اولویت دهیم

از هدررفتن غذا پرهیز کنیم

از تولید کنندگان سالم و پایدار حمایت کنیم

مطالبه‌گر سیاست‌هایی باشیم که عدالت تغذیه‌ای را تضمین می‌کنند

به امید روزی که هیچ کودک، هیچ خانواده‌ای در هیچ نقطه‌ای از کشورمان از نعمت غذای کافی و مغذی محروم نباشد"  

 

/انتهای پیام

کدخبرنگار: 7703م.ر





  • گروه خبری : اخبار سلامت
  • کد خبر : 162279
کلید واژه

نظر شما

  • نظرات شما دیده و بررسی می شود.