اخبار

  • تاریخ انتشار : 1403/07/19 - 13:14
  • بازدید : 191
  • تعداد بازدید : 175
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
به بهانه روز جهانی درد:

اولین قدم در مسیر آگاهی رسانی، تعریف درد است

عضو هیئت علمی و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با تاکید بر ضرورت اطلاع رسانی عمومی در خصوص درد و ریشه یابی و کنترل آن، به برخی از اقدامات کلینیک درد بیمارستان امام حسین(ع) اشاره کرد.

دکتر مسعود هاشمی فوق تخصص درد در گفت‌وگو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به بهانه روز جهانی درد مصادف با 11 اکتبر یا 20 مهرماه و با اشاره به قدمت 30 ساله راه‌اندازی این رشته تحصیلی در مقطع فلوشیپ در دنیا، گفت: رشته فلوشیپ درد در ایران از سال 1385، به همت مدیران وقت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاسیس شد تا متخصصان رشته بیهوشی قادر به ادامه تحصیل در این زمینه باشند. تاکنون بالغ بر 200 فارغ التحصیل در این رشته با بهره گیری از تکنولوژی‌های به روز برای کنترل درد مشغول به خدمت رسانی هستند.
 
 
 
وی با اشاره به فعالیت‌های انجمن درد در راستای کنترل دردهای شایع در جهان و انجمن درد ایران تحت نظارت انجمن جهانی و تلاش این نهادها به منظور افزایش اطلاع رسانی عمومی در این زمینه، عنوان کرد: انجمن جهانی درد سالانه شعاری را برای این روز با هدف جلب نظر مردم، جامعه پزشکی و تصمیم‌سازان به سوی شناخت ماهیت درد اعلام می کند؛ «مراقبت یکپارچه از درد» شعار امسال این انجمن است.
 
 
 
عضو هیئت علمی دانشگاه بر ضرورت توجه به درد، به ویژه دردهای مزمن در راستای ارتقای سطح سلامت جامعه، اظهار کرد: علی‌رغم اینکه سال‌ها قبل، تسکین درد پس از جراحی بی اهمیت بوده، اکنون، درد حتی بعد از انجام جراحی‌های بزرگ نیز مفهومی بی‌معنی است. اولین قدم در مسیر آگاهی رسانی، تعریف درد است؛ درد یک احساس ناخوشایند ناشی از ضایعه بافتی است. این ضایعه می‌تواند در هر قسمتی از بدن، به صورت حاد یا مزمن رخ دهد. هیچ بشری نیست که تجربه درد را نداشته باشد و مردم باید آگاه باشند که دردهای شدید و طولانی نیاز به بررسی بیشتر دارند.
 
 
 
به گفته دکتر هاشمی، در گذشته پزشکان با هر تخصصی به دنبال درمان درد هم بودند، اما در سه دهه گذشته این رشته به صورت مجزا به تشخیص و درمان دردها، به ویژه دردهای مزمن که تشخیص و درمان دشوارتری دارند، پرداخته است.
 
 
 
عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به گستره فعالیت کلینیک های درد در زمینه تشخیص و درمان درد در سراسر کشور، تصریح کرد: کلینیک درد بیمارستان امام حسین (ع) یکی از دو مرکز تایید شده وزارت بهداشت برای آموزش دستیاران و مراجعه بیماران است. اغلب بیماران مبتلا به دردهای مزمن به این کلینیک مراجعه می‌کنند، بخش عمده موارد مراجعه، کمردرد و سردرد است که پس از مراجعه بلافاصله شرح حال بیمار گرفته می‌شود تا در صورت نیاز به تصویربرداری‌ برای تشخیص دقیق‌تر، اقدام و سپس روند درمان آغاز شود.
 
 
 
وی مداخلات درمانی را بخشی از درمان دانست و روش‌های درمانی در کلینیک‌های درد را از جمله روش‌های کم تهاجمی عنوان کرد و افزود: در صورتی که بیمار به درمان‌های غیر تهاجمی همچون ورزش، فیزیوتراپی و درمان‌های دارویی مقاوم باشد، پیش از اقدام درمانی تهاجمی نظیر جراحی، داوطلب مداخلات کم تهاجمی خواهد بود.
 
 
 
دکتر هاشمی اظهار کرد: این روش درمانی در اتاق عمل‌های مجهز و استاندارد و با بهره‌گیری از دستگاه‌های تصویربرداری به منظور افزایش دقت و کاهش عوارض انجام می‌شود.
 
 
 
عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به انجام تزریقات داخل کانال برای درمان کمردرد در این کلینیک، گفت: افرادی که از دردهای سیاتیک و کمردردهای مزمن رنج می‌برند، معمولا در مراحل اولیه به این درمان‌ها پاسخ کامل می‌دهند. در مراحل پیشرفته‌تر از عمل‌های بسته دیسک با استفاده از لیزر یا فرکانس رادیویی به عنوان روش‌های کم تهاجمی اختلالات دیسک بین مهره‌ای یا ستون فقرات بهره گرفته می‌شود. یکی از پیشرفته‌ترین درمان دردهای دیسک بین مهره‌ای، جراحی‌های بسته به کمک آندوسکوپ نیز در کیلینیک درد بیمارستان امام حسین(ع) انجام می‌شود.
 
 
 
وی ادامه داد: این نوع جراحی‌ها با بی حسی موضعی صورت می‌گیرد و بیمار بستری نمی‌شود و به سرعت به روند عادی زندگی باز می‌گردند.
 
 
 
فوق تخصص درد، با بیان اینکه دسته‌ای از مراجعین از بیماری های دژنراتیو مزمن رنج می برند، عنوان کرد: بسیاری از مردم کشور دچار اختلال مفاصل اعم از آرتروز زانو، لگن، شانه، گردن و کمر هستند و دسته زیادی از این افراد به دلیل تجربه درد مزمن، به کلینیک‌های درد مراجعه می‌کنند و درمان‌های غیرجراحی یا در مرحله پیشرفته درمان‌های رژنراتیو یا سلول تراپی دریافت می‌کنند.
 
 
 
دکتر هاشمی در خصوص سایر بیماری‌های شایع در میان مراجعه کنندگان، تصریح کرد: تشخیص علت بروز سردردها اهمیت بالایی دارد تا مداخلات درمانی موثری صورت گیرد. نورولوژی‌های عصب سه قلو یا درد صورت نیز از دیگر دردهای شایع است که به علت آسیب یا تحریک عصب سه قلو در ناحیه صورت بروز می‌کند و برای این دردها نیز روش‌های علمی و بروزی به کارگرفته می‌شود.
 
 
 
وی افزود: سردردها با منشا گردنی نیز شیوع بالایی دارند. در این روزها که سبک زندگی به گونه‌ای است که اکثر افراد ساعت‌های بسیاری را مشغول کار به صورت نشسته هستند، این نوع دردها بسیار شایع است. روش‌های علمی و قابل قبولی نیز برای درمان این نوع سردردها در کلینیک درد این مرکز وجود دارد.
 
 
 
دکتر هاشمی در پایان با اشاره به اینکه بیماران سرطانی نیز به خدمات این کلینیک‌ها نیاز دارند، گفت: غیر از عوارض درمان‌های معمول این بیماری، دردهایی نیز به دنبال بروز بیماری و اقدامات درمانی ایجاد می‌شود که کلینیک درد برای کنترل آنها می‌تواند موثر باشد. امیدوارم بتوانیم برای کنترل تمام دردهای مزمن از روش‌های روز دنیا بهره بگیریم.
 
 
انتهای پیام/
کد خبرنگار: 7702 ی.ق


  • گروه خبری : اخبار سلامت
  • کد خبر : 147181
کلید واژه