روزهای طلایی کودکان را برای درمان اختلالات عصبتکاملی از دست ندهید
دستیار فوق تخصصی روانپزشکی کودک و نوجوان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی توجه والدین به روند رشد کودکان را مورد تأکید قرار داد و یادآور شد: سن مناسب درمان اختلالات عصبتکاملی در کودکان معمولاً پایینتر از شش سال و برای بعضی اختلالات حتی زیر دو سال است. اگر زمان طلایی رشد سیستم عصبی بگذرد درمانها در سنین بالاتر اثربخشی کمتری دارند.
دستیار فوق تخصصی روانپزشکی کودک و نوجوان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی توجه والدین به روند رشد کودکان را مورد تأکید قرار داد و یادآور شد: سن مناسب درمان اختلالات عصبتکاملی در کودکان معمولاً پایینتر از شش سال و برای بعضی اختلالات حتی زیر دو سال است. اگر زمان طلایی رشد سیستم عصبی بگذرد درمانها در سنین بالاتر اثربخشی کمتری دارند.
دکتر امین ماهورام در گفت و گو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره ایجاد اختلالات عصبتکاملی در کودکان اظهار کرد: ساختار مغز انسان بسیار پیچیده است و روند رشد و تکامل آن از دوران جنینی آغاز و تا سالها پس از تولد ادامه پیدا می کند.
وی افزود: مغز انسان در مسیر تکامل خود به عوامل متعددی حساس است و اختلال در این مسیر می تواند عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار دهد. مجموعه اختلالاتی که به دلایل مختلف در سنین گوناگون بروز مییابند می توانند رشد و تکامل مغز و سیستم عصبی انسان را دستخوش چالش کنند.
دکتر ماهورام حساسیت بالا و ساختار پیچیده مغز را یادآوری کرد و افزود: این موضوع که چه عواملی می توانند زمینه ساز بروز اختلالات عصبتکاملی شوند به طور کامل مشخص نشده است، ولی بسیاری از عواملی که مغز در مسیر تکامل خود با آنها مواجه میشود می توانند روی این سیر تأثیر بگذارند.
دود سیگار، الکل و بعضی سموم و مواد موجود در غذاها میتوانند به مغز جنین آسیب وارد کنند
دکتر ماهورام هشدار داد: در دوران جنینی بسیاری از فاکتورهای محیطی که مادر در معرض آن قرار دارد مثل دود سیگار، الکل، عوامل عفونی، داروهای مختلف و بعضی مواد موجود در غذاها میتوانند به مغز جنین آسیب وارد کنند.
دکتر ماهورام زمینههای ژنتیکی را در بروز اختلالات عصبتکاملی عامل مهمی دانست و گفت: بسیاری از اختلالات مغزی زمینه قوی ژنتیکی دارند.
دستیار فوق تخصصی روانپزشکی کودک و نوجوان دانشگاه ویژگیهای محیطی را یکی دیگر از عوامل زمینهساز اختلالات عصبتکاملی ذکر کرد و ادامه داد: نوع محیطی که کودک در آن زندگی و رشد می کند، از نظر عاطفی و شناختی و آموزشی، و یا حتی گاهی شرایط اجتماعی میتواند رشد و تکامل مغز را دستخوش تغییر کند.
ساختار پیچیده مغز شناسایی کامل اختلالات عصبتکاملی را دشوار می کند
وی با تاکید بر این که ساختار پیچیده مغز شناسایی و درمان کامل اختلالات عصبتکاملی را دشوار می کند گفت: برای پیشگیری از بروز اختلالات عصبتکاملی، توصیه می شود از عوامل خطر این اختلالات تا جایی که میشود پرهیز کرد.
دکتر ماهورام ادامه داد: طبق تحقیقات، وقتی مادران در معرض یک یا چند فاکتور خطر باشند میزان بروز این اختلالات در فرزندان آنان بیش از مادرانی است که با آن عامل خطرساز مشخص در ارتباط نبودهاند، بنابراین والدین با پرهیز از عوامل خطرساز می توانند شانس بروز برخی اختلالات مغزی در کودکان را کاهش دهند.
وی درباره احتمال شناسایی اختلالات عصبتکاملی در دوران جنینی توضیح داد: با کمک تستهای ژنتیکی بعضی اختلالات پیش از تولد قابل شناسایی هستند، اما نکته اینجاست که ژنتیک فقط یکی از علل بروز این اختلالات است و بسیاری از این اختلالات با فاکتورهای محیطی هم مرتبط هستند.
بیش فعالی و اختلال یادگیری، شایع ترین بیماری عصبتکاملی
دستیار فوق تخصصی روانپزشکی کودک و نوجوان دانشگاه به اختلالات شایعی که سیستم مغزی را با مشکل مواجه میکنند اشاره کرد و گفت: اختلال بیش فعالی/نقص توجه، و اختلال یادگیری از شایع ترین بیماریهای عصبتکاملی هستند.
وی با تاکید بر این که عملکرد سیستم عصبی طیف گسترده ای را شامل می شود خاطرنشان کرد: مهارتهای کلامی، حرکتی، هوشی، احساسات، یادگیری و حافظه مربوط به عملکرد سیستم عصبی است.
دکتر ماهورام توجه والدین به روند رشد کودکان را مورد تأکید قرار داد و هشدار داد: والدین باید به روند تکامل جسمی کودکان نیز توجه داشته باشند، به طور مثال تاخیر در گردن گرفتن، نشستن، و راه رفتن کودک در حیطه اختلالات حرکتی گنجانده می شود که میتوانند نشانهای از وجود اختلال عصبتکاملی باشند و نیازمند ارزیابی تخصصی هستند.
وی تاکید کرد: بدون شک شناسایی و اقدام سریعتر در سالهای اول عمر می تواند در جلوگیری از پیشرفت اختلال به سمت مراحل پیشرفتهتر و کمتر درمانپذیر موثر باشد.
دکتر ماهورام با تاکید بر این که زمان طلایی درمانهای اختلالات عصبتکاملی از اهمیت ویژهای برخوردار است خاطرنشان کرد: اگر در سالهای اولیه زندگی اختلالات مغزی را شناسایی و مداخلات لازم را انجام دهیم کمک قابل توجهی به کارکرد مغز خواهیم کرد.
زمان طلایی درمان کودکان مبتلا به بیماریهای عصبتکاملی را از دست ندهید
وی با بیان این که سن مناسب درمان اختلالات عصبتکاملی در کودکان معمولاً کمتر از شش سال و در مورد برخی اختلالات حتی کمتر از دو سال است، گفت: اگر زمان طلایی رشد سیستم عصبی بگذرد درمانها در سنین بالاتر اثربخشی کمتری دارند.
وی همچنین افزود: به دلیل ساختار پیچیده مغز و ماهیت فراگیر این اختلالات، اقدامات درمانی برای این گروه از اختلالات برنامهای همهجانبه و چند وجهی است.
وی ادامه داد: درمانهای اختلالات عصب تکاملی شامل اقدامات دارویی و غیردارویی است که توسط روانپزشکان کودک و نوجوان و متخصصان مغز و اعصاب کودک طرحریزی میشود و بخشی از درمان توسط خود آنها و بخشی دیگر با ارجاع آنها به دیگر ارائه دهندگان خدمات درمانی انجام میشود.
والدین اصول فرزندپروری را بیاموزند
دکتر ماهورام گفت: توانبخشی در این درمانها بسیار مهم است، کار درمانی و گفتار درمانی و توانبخشیهای حسی و حرکتی و شناختی و در کنار آن آموزش اصول فرزندپروی به والدین اهمیت ویژهای در بهبود مبتلایان به اختلالات عصبتکاملی دارد.
وی توصیه کرد به محض مشاهده و یا شک به نشانههای اختلال در رشد و تکامل عصبی کودکان به فوق تخصص روانپزشکی کودک یا مغز و اعصاب کودک مراجعه کنید، ضمن مشورت با پزشکان که مرجع اصلی شناسایی و درمان اختلالات عصبتکاملی هستند، درمانهای غیردارویی تجویز شده توسط آنان را حتماً مد نظر قرار دهید.
دستیار فوق تخصصی روانپزشکی کودک و نوجوان دانشگاه خطاب به والدین عنوان کرد: داشتن فرزندی که دچار بیماری است به هیچ عنوان عیب و اشکال نیست، برعکس چنانچه فرزند ما مبتلا به بیماری باشد بهترین قدم برای فرزندمان این است که در کنار پذیرش وجود بیماری تا جایی که میتوانیم در جهت درمان آن تلاش کنیم. انکار بیماری و صبر کردن برای اینکه گذشت زمان همه چیز را بهتر کند هیچ کمکی به فرزند ما نمیکند، بنابراین باید در سریعترین زمان ممکن مراجعه به پزشک و شروع درمان انجام شود.
انتهای پیام/
کدخبرنگار:7701س.ق