اخبار

  • تاریخ انتشار : 1397/05/13 - 11:54
  • بازدید : 1310
  • تعداد بازدید : 350
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

چکار کنیم تا گرما زده نشویم؟/ نسخه‌های جادویی برای درمان گرمازدگی در هوای گرم

دکتر مجید شجاعی متخصص طب اورژانس و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با توجه به گرمای هوا و شیوع گرمازدگی توصیه هایی را عنوان کرد.

دکتر مجید شجاعی متخصص طب اورژانس و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با توجه به گرمای هوا و شیوع گرمازدگی توصیه هایی را عنوان کرد.

دکتر شجاعی با اشاره به این که گرمازدگی دارای 4 مرحله است ، گفت: مراحل استرس گرمایی، خستگی گرمایی، گرمازدگی، سکته گرمایی از مراحل گرمازدگی هستند که هر کدام علایمی خاصی را دارند. در مرحله استرس گرمایی فرد علائمی مانند سرگیجه، ضعف، حالت تهوع، تشنگی و سردرد را احساس می کند. در  مرحله خستگی گرمایی نیز با علائمی نظیر عرق کردن شدید، خستگی، قرمزشدن پوست، گرگرفتگی یا اسپاسم عضلات به همراه درد، سردرد یا سرگیجه خفیف و حالت تهوع همراه می باشد.

وی خاطرنشان کرد: مرحله گرمازدگی با علایمی نظیر رنگ پریدگی، عرق شدید، تهوع، اسهال و استفراغ، جوشهای ریز گرمازدگی، سردرد، گرفتگی عضلات، خستگی، ضعف، تشنگی شدید، سرگیجه، تکرر ادرار و ادرار تیره رنگ، از دست دادن تمرکز، ادم یا تورم خفیف پا، مچ پا یا انگشتان دست و از دست دادن هوشیاری مشخص می شود. همچنین گاهی سلولهای سطحی پوست آسیب دیده، عرق زیر پوست جمع شده و فرد دچار جوش زیر پوستی یا به اصطلاح عرق سوز می شود.

به گفته این متخصص طب اورژانس بیمارستان امام حسین(ع)، مرحله سکته گرمایی نیز با ضربان ضعیف، تنفس سریع، کاهش تعریق، پوست داغ و خشک و قرمز، حالت تهوع، سردرد و سرگیجه، تاری دید، تحریک پذیری و یا تغییرات خلقی، عدم هماهنگی و از دست دادن هوشیاری همراه است که اگر این مرحله شدید باشد می تواند به نارسایی ارگان های بدن، کما و مرگ منجر شود. وضعیت دیگری که ممکن است با سکته گرمایی شدید رخ دهد، رابدومیولیز است، این بیماری باعث تخریب سلولهای عضلانی و در نتیجه نارسایی کلیه می شود.

دکتر شجاعی برای پیشگیری از بروز گرمازدگی در ایام گرم تابستان به هموطنان توصیه کرد :

نوشیدن مقدار زیاد مایعات: حداقل هشت لیوان آبدر روز بنوشید.بدن شما به ازای هر كیلوگرم وزن 30  میلی‌لیتر آب در روزنیازمند است.ولی مصرف مایعات در آب و هوای گرم باید افزایش یابد. اگر نمی‌توانید مقدار زیادی آب بنوشید یك نوشیدنی بدون گاز مثل آب میوه یا دوغ جانشین مناسبی است. از مصرف زیاد نوشیدنی های كافئین دار مانند كولا، قهوه و چای اجتناب کنید، زیرا كافئین ادرارآور است و باعث دفع آب از بدن می شود.
 

تغییر رژیم غذایی: از مصرف غذاهای چرب و داغ اجتناب کرده و بهتر است غذایتان کمی نمک داشته باشد.
 

محافظت از آفتاب و نور مستقیم خورشید: از كرم ضد آفتاب با فاكتور محافظت در برابر آفتاب (SPF) حداقل 15 استفاده كنید . اگر احساس ناخوشی و ضعف به شما دست داد، فورا از مقابل نور مستقیم خورشید دور شوید.
 

ورزش و فعالیت بدنی منطقی: در صورت اجبار برای فعالیت بدنی در مناطق گرم و مرطوب، فعالیت بدنی را به تدریج طی 3 تا 4 هفته جهت عادت کردن بدن به گرما افزایش دهید.
 

استفاده از لباس های خنک و گشاد: لباس‌های سبك و گشاد از جنس كتان و نخ بپوشید، لباس های تیره و سنگین گرما را جذب می‌كنند و به یاد داشته باشید برخی از پارچه‌های نازك، حفاظ كافی در برابر اشعه ماورای بنفش خورشید ایجاد نمی‌كنند.  همچنین از كلاه‌‌های لبه‌دار و ترجیحا منفذدارو عینك آفتابی برای محافظت از چشم استفاده كنید.
 

از سفرهای غیر ضروری پرهیز كرده و از رفتن به جاهایی كه سایبان ندارد و تهویه آن خوب نیست، حتی المقدور خودداری كنید.به خصوص ماشین‌های پارك ‌شده در زیر آفتاب جاهای مناسبی نیستند.اگر چاره‌ای جز سفر در هوای گرم ندارید، یك بطری آب همراه خود داشته باشید.
 

از افراد آسیب‌پذیر درگرمای تابستان مراقبت مخصوص كنید. کودکان و سالمندان مستعد گرمازدگی هستند.
 

این عضو هیات علمی دانشگاه در خصوص اقدامات درمانی که هنگام بروز گرمازدگی باید صورت گیرد گفت: هنگام  مواجهه با فردی که دچار گرمازدگی شده است باید اقدامات زیر انجام شود.

-  مصدوم را به جاي خنك منتقل سازيد، مصدوم دراز بکشد و پاهاي او را بالا بياوريد.

-  لباس هاي مصدوم را درآورده، ملحفه خیس روی فرد انداخته و آب ولرم روی بیمار بپاشید. حمام گرفتن برای افراد هوشیار توصیه می شود.

- برای تسریع دفع حرارت از كولر یا پنكه استفاده كنید. از قرار دادن كيسه هاي يخ در كشاله ران، زير بغل، زانو، مچ دست و پا نيز می توان استفاده كرد.

- در صورتی که فرد هوشیار باشد می توان او را تشویق کرد تا کم کم آبیا یک نوشیدنی خنک بنوشد.محلولORS يا محلول آب و نمك و شكر(يک قاشق چاي خوري نمك با 8 قاشق چاي خوري شكر در يك ليتر آب) در این شرایط مفید است.

- حوله نم دار روي پيشاني و عضلات مصدوم قرار دهید ودرصورت هوشیاری می توانم صدوم را داخل وان يا لگن آب سرد قرار داد.

- به محض خنک شدن بدن فرد، عمل خنک کردن ( در آب سرد یا به شکل دیگر ) را متوقف کنید و اگر دمای بدن او مجدداً افزایش یافت، عمل خنک کردن را مجدد شروع کنید.

- ماهيچه هاي گرفته و گرمازده فرد را ماساژ دهيد.

- اگر نشانه های گرمازدگی بهبود نيافت يا وخيم تر شد، بيمار را سریعا به مركز درماني منتقل كنيد.

- بهتر است در هنگام سفر در گرمای تابستان علاوه بر نوشيدن آب ، چند عدد خيار و نمك در اختيار كودكان قرار دهيد.

- شربت آبلیمو و خاک شیر و دوغ  تامین کننده  آب و املاح از دست رفته بدن  هستند. نوشیدن نوشابه در گرما مناسب نیستند.

 انتهای پیام/

  • گروه خبری : اخبار علمی-آموزشی
  • کد خبر : 65336
کلید واژه