اخبار

  • تاریخ انتشار : 1398/08/06 - 11:18
  • بازدید : 1007
  • تعداد بازدید : 199
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

17 درصد ایرانیان بالای 30 سال دچار پوکی استخوان هستند

پنجمین سمپوزیوم تازه های پوکی استخوان با حضور 250 نفر از متخصصان طب فیزیکی و توانبخشی به میزبانی مرکز پزشکی آموزشی و درمانی شهیدمدرس برگزار شد.

پنجمین سمپوزیوم تازه های پوکی استخوان با حضور 250 نفر از متخصصان طب فیزیکی و توانبخشی به میزبانی مرکز پزشکی آموزشی و درمانی شهیدمدرس برگزار شد.


به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به نقل از بیمارستان شهیدمدرس، دکتر رئیس السادات دبیر انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران در این همایش اظهار داشت: پوکی استخوان شایعترین بیماری متابولیک استخوان است و از معضلات اصلی تهدیدکننده سلامت به ویژه در سالمندان به شمار می رود.

 

به گفته دکتر رئیس السادات ، در پوکی استخوان تراکم استخوان ها کاهش می یابد و استخوان ها متخلخل تر می شود و به دلیل تغییر کیفیت ساختاری استخوان، خطر و احتمال شکستگی در آنها افزایش می یابد. این بیماری هم به دلیل اختلالاتی که در عملکرد فرد ایجاد می کند و هم به علت شکستگی های ناشی از آن اثرات مخربی بر کیفیت زندگی مبتلایان دارد.

 

وی افزود : بیستم اکتبر( مصادف با 28 مهر ) توسط سازمان بهداشت جهانی و بنیاد بین الملل استئوپروز روز جهانی پوکی استخوان نامگذاری شده است. هدف از نامگذاری این روز، ارتقای سطح آگاهی عمومی درخصوص پیشگیری، تشخیص و درمان پوکی استخوان است.

 

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: در ایران حدود 17 درصد بزرگسالان بالای 30 سال دچار پوکی استخوان هستند و این آمار در استانهای شمالی از جمله گلستان، مازندران، تهران و آذربایجان بیشتر از استان های جنوبی مانند فارس و بوشهر گزارش شده است.

 

وی در ادامه گفت: بر اساس پژوهشهای داخلی بیش از 20 درصد خانم های بالای پنجاه سال دچار پوکی استخوان هستند. حدود 10 درصد جمعیت ایران را سالمندان تشکیل می دهند و با افزایش امید به زندگی این میزان بیشتر خواهد شد.

 

دکتر رییس السادات خاطرنشان کرد:  از هر 3 خانم بالای 50 سال یک نفر و از هر 5 مرد بالای 50 سال یک نفر دچار شکستگی مرتبط پوکی استخوان می شود و خسارات مادی، جسمی و روحی قابل توجهی ایجاد می کنند.

 

وی در ادامه گفت: اگر چه عامل ژنتیک و وراثت مهمترین عامل تعیین کننده تراکم استخوان به شمار می رود ولی تغذیه، فعالیت فیزیکی و پرهیز از عادات غلط از مهمترین عوامل قابل اصلاح در ابتلا به پوکی استخوان به شمار می رود.

 

به گفته این متخصص طب فیزیکی بیمارستان شهید مدرس، استئوپروز یک بیماری خاموش است، زیرا تا وقتی که شکستگی در استخوان اتفاق نیفتاده باشد درد و شکایت جدی ایجاد نمی کند و نمی توان به وجود آن پی برد.

 

وی درباره روش های تشخیصی استئوپروز، اظهار داشت: تشخیص استئوپروز مبتنی بر انجام سنجش تراکم استخوان است و در افراد با عوامل خطر و در سنین خاص باید انجام شود.

 

دبیر انجمن طب فیزیکی درخصوص عوامل موثر در داشتن استخوانهای سالم اظهار داشت: 5 گام مهم برای داشتن استخوان سالم و پیشگیری از شکستگی در آینده وجود دارد. گام اول انجام ورزش منظم شامل ورزش های تحمل کننده وزن، تقویت کننده عضلات و تمرینات تعادلی است. گام دوم: تغذیه مناسب شامل مصرف غذاهای غنی از کلسیم و ویتامین د( مانند لبنیات)، پروتئین (ماهی و تخم مرغ و حبوبات)، میوه و سبزیجات تازه است.

 

وی گام سوم را تلاش برای داشتن وزن مناسب و پرهیز از عادات غلط در زندگی نظیر اجتناب از استعمال دخانیات و الکل،  پرهیز از مصرف بی رویه قهوه و نوشیدنی های گازدار  برشمرد.

 

دکتر رییس السادات گام چهارم را پیگیری وجود نشانه های خطر ابتلا به پوکی استخوان ذکر کرد سابقه شکستگی استخوان بر اثر صدمات و یا زمین خوردن ملایم، یائسگی زودرس(زیر 45 سال)، شکستگی لگن در خانواده، بیماریهای گوارشی، مصرف برخی داروهای خاص(کورتون، ضد تشنج و داروی های تیروئیدی)، کوتاهی قد بیش از 4 سانتیمتر و لاغری مفرط را از مهمترین نشانه های خطر ابتلا به پوکی استخوان عنوان کرد.

 

وی پیشگیری از زمین خوردن و تشخیص و درمان به موقع پوکی استخوان و انجام تست سنجش تراکم استخوان با تجویز پزشک را  گام پنجم برشمرد.

 

براساس این گزارش در همایش مذکور مباحثی نظیر اپیدمیولوژی و وضعیت پوکی استخوان در ایران و جهان، تفسیر آزمون سنجش تراکم استخوان، رویکرد تشخیصی به استئوپروز، ارزیابی خطر شکستگی، مکمل درمانی و ملاحظات تجویز کلسیم و ویتامین دی، درمان های دارویی مرسوم و نوین، مدیریت پوکی استخوان در گروه های خاص مانند مردان، استئوپروز ناشی از استروئید، راهنمایهای بالینی پوکی استخوان، بریس های ستون فقرات، ورزش درمانی و پیشگیری از زمین خوردن  توسط اساتید و صاحبنظران ارائه شد.

 

این سمپوزیوم  به همت انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران و با همکاری واحد توسعه پژوهشهای بالینی بیمارستان شهید مدرس جمعه سوم آبان برگزار شد و اساتید و صاحبنظران رشته های مختلف طب فیزیکی و توانبخشی، روماتولوژی، غدد و متابولیسم، پزشکی هسته ای، طب سالمندی و تغذیه در این همایش به ارایه آخرین مطالب علمی در این حوزه پرداختند.

انتهای پیام/

 

  • گروه خبری : همایش و کنگره گالری
  • کد خبر : 84507
کلید واژه