خدمات مراقبتی پیش و حین بارداری و پس از زایمان
مراقبت مناسب از زنان در دوران پیش از بارداری، حین بارداری و پس از زایمان توسط تیم سلامت در واحدهای بهداشتی تابعه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام میشود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به نقل از معاونت امور بهداشتی، یکی از ارکان مهم خدمات بهداشتی، مراقبت مناسب از زنان در دوران پیش از بارداری، دوران بارداری و پس از زایمان است که توسط تیم سلامت در واحدهای بهداشتی ارایه میشود.
دکتر فرناز اهداییوند مدیرگروه جمعیت و سلامت خانواده معاونت امور بهداشتی دانشگاه با اشاره به اجراییسازی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، گفت: هدف از انجام این مراقبتها ارایه خدمت کارآمد و اثربخش به بانوان با هر وضعیت و در هر سطح اقتصادی و اجتماعی است. خوشبختانه شاخصهای بهداشتی مراقبت از مادر و کودک نشان میدهد که با یاری خداوند و تلاش همکاران حوزه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ارایه این خدمات موفق بوده است.
وی با بیان اینکه در سامانه الکترونیک سلامت بیش از 50 خدمت برای ماما معرفی شده است اظهار کرد: در مراکز خدمات جامع سلامت برخی از خدمات ارایه شده مانند غربالگری سرطانهای زنان فقط توسط ماماها ارایه میشود.
مراقبتهای پیش از بارداری در واحدهای بهداشتی
مدیر گروه سلامت جمعیت و خانواده معاونت بهداشت با اشاره به اینکه مراقبتهای مامایی نقش بسیار مؤثری در ایجاد جامعهای سالم دارد، گفت: خانمهایی که قصد بارداری دارند در صورت مراجعه به واحدهای بهداشتی حداقل یک بار توسط پزشک و 2 بار توسط ماما ویزیت و مراقبت میشود.
وی تصریح کرد: بررسی وضعیت سلامت مادر و سوابق بارداری و زایمان قبلی، اندازه گیری قد و وزن، علایم حیاتی، معاینه فیزیکی، معاینه دهان و دندان،درخواست آزمایشات لازم،انجام تست پاپ اسمیر در صورت نیاز، تجویز مکملهای دارویی، بررسی و تکمیل واکسیناسیون و ارایه آموزشها و توصیههای لازم در هر مراجعه از دیگر خدماتی است که زنان قبل از بارداری دریافت می کنند .
مراقبتهای دوران بارداری در واحدهای بهداشتی
به گفته دکتر اهدایی وند، انجام حداقل هشت بار مراقبت در بارداری توسط ماما و حداقل یک بار توسط پزشک، اندازهگیری فشارخون، درجه حرارت، تنفس، قد و وزن، ارتفاع رحم و ضربان قلب جنین، درخواست آزمایشات و سونوگرافی و تجویز مکملهای لازم از خدماتی است که در واحدهای بهداشتی به مادران باردار ارایه میشود.
وی اظهار کرد: معاینه دهان و دندان و بررسی سلامت روان، بررسی سابقه و تکمیل واکسیناسیون و معرفی مادر به کلاسهای آمادگی زایمان از هفته 20 بارداری از دیگر خدمات ارایه شده به مادران باردار است .تکمیل دفترچه مادر و نوزاد در هر مراجعه و تحویل آن به خانم باردار و ارایه توصیهها و آموزشهای لازم نیز در هر بار مراجعه انجام میشود.
مراقبتهای پس از زایمان در واحدهای بهداشتی
دکتر اهدایی وند با تاکید بر اهمیت انجام مراقبتهای معمول پس از زایمان ، ادامه داد: مراقبتهای پس از زایمان در سه نوبت (روزهای اول تا سوم، 10 تا 15 و 30 تا 42 روز) انجام و علاوه بر معاینات لازم، علایم و شکایات شایع سلامت روان مادر بررسی میشود. همچنین درصورت نیاز آزمایشات، درخواست شده و مکملهای دارویی تجویز میشود.
به گفته وی در مراکز خدمات جامع سلامت، پایگاههای سلامت و خانههای بهداشت علاوه مراقبت های بارداری خدمات مربوط به شیردهی و مراقبتهای دوران نوزادی نیز انجام میشود و نوزادان و کودکان زیر 5 سال طبق بسته خدمتی، مراقبت خواهند شد.
دکتر اهدایی وند عنوان کرد: در حال حاضر 782 ماما در واحدهای تابعه معاونت بهداشت فعالیت میکنند و در سال گذشته بیش از 13 میلیون خدمت توسط ماماها در سامانه الکترونیک سلامت (سیب) ثبت شده است
زنان باردار میتوانند برای دریافت خدمات مراقبتی بارداری به واحدهای بهداشتی تابعه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مراجعه کنند.
انتهای پیام/
کد خبرنگار: 7702 ی.ق