اخبار

  • تاریخ انتشار : 1403/09/13 - 09:00
  • بازدید : 145
  • تعداد بازدید : 134
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

ردپای ژنتیک در ابتلا به فتق

متخصص جراحی عروق و جراحی عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با بیان اینکه به بیرون‌زدگی احشاء در جدار شکم فتق گفته می‌شود، گفت: این بیماری در بیشتر موارد ژنتیکی است و از همان بدو تولد وجود دارد و در مواردی دلایل اکتسابی دارد.

دکتر نیکی تدین در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به اینکه فتق معمولا زمانی اتفاق می‌افتد که ارگان داخلی از بدن به علت ضعف و پارگی عضلات یا جابه‌جایی دیواره بافت اطراف، در جایگاه غیرطبیعی قرار گیرد، اظهار کرد: مثلا در فتق نافی بخشی از روده‌ کوچک از ناحیه ضعیف‌شده دیواره شکمی به بیرون رانده می‌شود و به صورت یک برآمدگی زیر پوست اطراف ناف خود را نشان می‌دهد.

 

وی با اشاره به اینکه فتق در بیشتر موارد علت ژنتیکی دارد و از همان بدو تولد وجود دارد، افزود: درواقع فتق بیرون‌زدگی بخشی از دیواره جدار شکم است، این موضوع ممکن از بدو تولد ایجاد شده باشد و یا اینکه دلایل اکتسابی باعث ایجاد آن شده باشد.

 

دکتر تدین افزود: برای مثال افرادی که اعمال جراحی انجام داده‌اند، ممکن است دچار نقص در پرده‌های شکمی شوند.

 

متخصص جراحی عروق فشارهای زیاد به شکم و یا زور زدن زیاد را یکی دیگر از دلایل ایجاد مشکل در پرده‌های شکمی عنوان کرد.

 

وی اضافه کرد: در واقع فتق انواع مختلفی دارد که بسیاری از فتق‌ها در ناحیه شکمی ایجاد می‌شوند، اما این مسئله می‌تواند در قسمت‌های فوقانی ران و کشاله ران نیز ظاهر شود.

 

متخصص جراحی عروق با بیان اینکه علائم فتق معمولا با توجه به نوع آن متفاوت است، گفت: از انواع فتق می‌توان به فتق شکمی، بیضه، کشاله ران، نافی‌ و ناحیه ‌برش‌های جراحی اشاره کرد.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با تاکید بر اینکه فتق بیرون‌زدگی احشاء در جدار شکم است اضافه کرد: موضوعی که بیمار متوجه آن است، درد و برجستگی در جدار شکم است درواقع این مسئله ممکن است در جداره ناف، کشاله ران و در محل برش‌های جراحی ایجاد شود.

 

دکتر تدین با بیان اینکه رایج‌ترین علامت فتق، برجستگی یا برآمدگی در ناحیه آسیب‌دیده است توضیح داد: به عنوان مثال بارزترین علائم فتق رانی این است که بیمار در کشاله ران خود یک توده هنگام ایستادن، خم شدن و یا سرفه کردن مشاهده می‌کنید، ناراحتی یا درد در ناحیه اطراف توده نیز ممکن است وجود داشته باشد که معمولا در حالت دراز کشیدن اثرات برآمدگی کمتر می‌شود.

 

وی توضیح داد: احشاء شکمی که وارد کیسه فتق شده‌اند، ممکن است این زمینه را فراهم کنند که فرد دچار انسداد روده‌ها، سیاه‌شدگی روده و از دست دادن یا پاره شدن قسمتی از روده شود.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با بیان اینکه شخیص به موقع علائم فتق و مراجعه به پزشک در صورت مشکوک بودن به این عارضه بسیار مهم است، اضافه کرد: فتق به خودی خود از بین نمی‌رود و از آنجایی که فتق در هر ناحیه‌ای باعث توقف خون‌رسانی به بخشی از اندام یا بافت محبوس‌شده می‌شود، معمولا در شرایط اورژانسی بیمار با علامت‌هایی مانند حالت تهوع، استفراغ، تب یا درد ناگهانی مواجه می‌شود.

 

دکتر تدین به راه‌های پیشگیری از ایجاد فتق اشاره کرد و افزود: باید سعی کنیم که از فعالیت‌هایی که فشار بالایی به بدن وارد می‌کند پرهیز کنیم.

 

وی به افرادی که تحت اعمال جراحی قرار گرفته‌اند توصیه کرد: کسانی که جراحی انجام داده‌اند، خصوصا در یک ماه اول و تا زمانیکه محل برش ترمیم نشده‌ است باید از فعالیت‌هایی که فشار زیادی برای بدن دارد و یا از بلند کردن اجسام سنگین پرهیز کنند.

 

دکتر تدین با اشاره به اینکه در بیشتر موارد نقص جداره شکمی و یا فتق مسئله‌ای از بدو تولد است، ادامه داد: شاید به صورت کلی نتوانیم در این موارد روش‌های مشخصی برای  پبیشگیری از ایجاد فتق توصیه کنیم.

 

متخصص جراحی عروق دانشگاه به درمان‌های متداول فتق اشاره کرد و افزود: تنها روش موثر، در درمان فتق روش‌های جراحی است که با این روش جداره آسیب دیده طی اعمال جراحی مناسب ترمیم می‌شود.

 

انتهای پیام/

کدخبرنگار:7701س.ق              

  • گروه خبری : اخبار دانشگاه
  • کد خبر : 149912
کلید واژه