اخبار

  • تاریخ انتشار : 1402/09/30 - 11:33
  • بازدید : 737
  • تعداد بازدید : 632
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه
با حضور پررنگ دانشجویان

جشن دانشجویی «یلدای ما» برگزار شد

جشن دانشجویی «یلدای ما» با حضور رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در تالار امام خمینی (ره) دانشگاه برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر علیرضا زالی در این مراسم شب یلدا را ذخیره عمیق فرهنگ ایرانیان دانست و گفت: ایرانیان از بیش از هفت هزار سال پیش این شب را جشن می گرفتند تا برای فرا رسیدن روزهای سرد زمستان آماده شوند.

 

وی در این مراسم از دانشجویانی که در کسوت کانون‌های فعال فرهنگی میزبانی این مراسم را عهده‌دار شدند، قدردانی کرد.

 

رییس دانشگاه تقارن شب یلدا با روزهای پایانی دهه‌ی فاطمیه را پیامی نوید بخش از تبلور آموزه‌های دینی و ملی دانست و گفت: همگرایی و انسجام دینی و ملی در تقارنی که گاهی با این مناسبت‌ها ایجاد می‌شود، پیام‌رسان فرهنگ عمیق دینی و بومی ایرانیان است.

 

رییس دانشگاه در ادامه ضمن اظهار تاسف و یادآوری روزهای سختی که مردم غزه سپری می‌کنند، خاطرنشان کرد: بیش از 250 نفر از سفیدپوشان خدوم جامعه سلامت غزه در این جنگ نابرابر به فیض شهادت نائل آمدند. وی یاد و خاطره این دلیر مردان و زنان را گرامیداشت.

 

دکتر زالی در ادامه سخنان خود به بحران کرونا نیز اشاره کرد و افزود: دوسال پیش در روزهای غم‌بار کرونا شعار مدافعان سلامت این بود: "نه به گردهمایی شب‌های یلدا و سلام به مدافعان سلامت" و امروز با افتخار در سایه همت بلند مدافعان سلامت و غیرتمندی 300 فرزند برومند ایران زمین در کسوت شهیدسلامت، این فرصت را داریم که گردهم آییم.

 

وی ارزشمندی فعالیت‌های کانون‌های فرهنگی دانشجویی را یادآور شد و تاکید کرد: با تلاش شما فرهنگ دوستان ملی، سال گذشته «شب یلدا/چله» به نام ایران و افغانستان ثبت جهانی شد.

 

رییس دانشگاه به قدمت و پیشینه شب یلدا اشاره کرد و گفت: باستان شناسی‌های اصیل ایرانی در این باره بسیار حیرت انگیز است، اگرچه یلدا به تقویم ایرانیان به زمان داریوش اول برمی‌گردد و 500 سال قبل از میلاد مسیح شب یلدا به عنوان شبی مهم در تقویم ایرانیان مندرج شد، اما بررسی‌های باستان‌شناسی روز دیگری را برای شب یلدا رقم می‌زند، حدود هفت هزار سال شب یلدا در ایران قدمت دارد.

 

دکتر زالی ادامه داد: شب یلدا نقطه و فصل مشترک فرهنگی  و تمدنی منطقه‌ای وسیعی دارد که از شرق به هندوستان، مرکز ایران و در غرب به بین‌النهرین متصل می‌شود، اگرچه ما ایرانیان با افتخار این شب را جشن می‌گیریم ولی مستندات گواه این مطلب است که این شب به فصل مشترک فرهنگی جغرافیایی شباهت دارد.

 

رییس دانشگاه به چرایی جشن باستانی شب یلدا اشاره کرد و افزود: یکی از قدیمی‌ترین واژه‌های باستانی یلداست، ریشه این واژه متعلق به زبان سریانی و کشورهای مشترک‌المنافع است. در این زبان یلدا به معنای زایش، ولادت و میلاد است، در فرهنگ عمیق ایرانی بعد  از گذر از شب‌های محزون پاییزی و در جابجایی فصول، ایرانیان باستان با هوش و ذکاوت سرشاری که داشتند با نیم نگاهی به پدیده‌های طبیعی دریافتند که خورشید در جنوب شرقی ترین مکان طلوع می‌کند و دقیقا  بالعکس غروب می‌کند و ایران این شب را که بعد از آن طول شب و روز یکسان می‌شد را به عنوان شب یلدا انتخاب کردند.

 

وی به ارتباط شب یلدا و جشن میلاد مسیحیت نیز اشاره کرد و ادامه داد: هیچ تردیدی وجود ندارد که همبستگی تاریخی بین جشن میلاد مسیحیان و جشن شب یلدا وجود دارد.

 

دکتر زالی به نماد رنگ یلدا نیز اشاره کرد و گفت: طولانی‌ترین طول موج رنگی مربوط به رنگ قرمز است و از طرفی در رنگین‌کمان اولین رنگی که ظاهر می‌شود هم قرمز است، بنابراین قرمز نمادی از شروع  و طولانی بودن است، این موضوع مهر تاییدی بر هوش بالا و ذکاوت ایرانیان دارد.

 

رییس دانشگاه با بیان اینکه رنگ قرمز در بسیاری از تمدن‌های آسیایی نیز اهمیت ویژه‌ای دارد ادامه داد: قرمز رنگ نشاط، انرژی و هیجان است، از طرفی هندوانه و انار میوه‌های مخصوص یلدا هستند با خوردن هندوانه حرارت و گرمای تابستان را در زمستان به ارمغان می‌آوریم و انار هم که میوه‌ای مختص فصل سرما است بنابراین ترکیب این دومیوه نمادی از رسیدن به اعتدال در دو فصل سرد و گرم است.

 

همبستگی خانوادگی و مهیا شدن فرصتی برای تعامل و درکنار یکدیگر بودن، شاهنامه خوانی و تفال به حافظ از دیگر ویژگی‌های شب یلداست که دکتر زالی به آن اشاره کرد و افزود: این موضوع نشان‌دهنده این است که موضوع کتابت و شعرخوانی و توجه به هنر در بین ایرانیان جایگاه ویژه‌ای داشته و دارد.

 

دکتر زالی با بیان اینکه شب یلدا طبق رسوم و سنت‌های ایرانیان فرصت مناسبی برای گردهم آمدن اعضای خانواده است، گفت: یلدا فرصت مطلوبی فراهم می‌آورد تا فارغ از  مشغله‌های شغلی و فردی در کنار هم باشیم.
 
وی تاکید کرد: جمع خانواده و در کنار یکدیگر بودن یکی از سنت‌های اصلی ، پایدار  و ماندگار یلداست، این موضوع نمادی از آموزه‌های درخشان ملی و دینی ایرانیان برای تقویت و ترویج صله‌ی رحم است.
 
به گفته رییس دانشگاه یلدا فرصت ارتباط بین‌نسلی و عاطفی را مهیا می‌کند، مثال واضح برای این موضوع مراسمی است که در برخی مناطق کشور با عنوان فال سوزن اجرا می‌شود، این مراسم در برخی استانها قدمت دیرینه دارد به این شکل که افراد سالخورده خصوصا مادربزرگ‌ها ابیات و اشعاری را می‌خوانند و پس از به پایان رسیدن هر شعر دختر نوجوان خانواده که نماد نسل بعدی است با سوزن زدن بر پارچه‌ای بکر ، با آوای مادر بزرگ همراه می‌شود، این سنت زیبا و دیرینه نیز یکی از نمادهای ارتباط بین‌نسلی در ایرانیان را به نمایش می‌گذارد.
 
دکتر زالی با بیان اینکه یلدا نمادی از وحدت و انسجام ایرانیان است اضافه کرد: استانها و مناطق مختلف کشور در شب یلدا مراسم آیینی مخصوص منطقه و شهر خود را برگزار می‌کنند.
 
رییس دانشگاه توجه به آیین‌های بومی ، اقلیمی و خرده فرهنگ‌های  ایرانیان و پژوهش در این خصوص را راهکار مناسبی برای تر‌ویج سنت‌های اصیل و زیبای ایران و ایرانیان و واکاوی فرهنگی ملی دانست.

 

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، جشن دانشجویی یلدای ما به همت معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه،کانون‌های فرهنگی و با همکاری معاونت بین‌الملل، جهاد دانشگاهی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و با حضور بیش از هزارنفر از دانشجویان و جمعی از مسئولان دانشگاه و همچنین چهره‌های فرهنگی از جمله اردشیر رستمی نویسنده و شاعر کشور برگزار شد.

 استند آپ کمدی، شاهنامه خوانی و حافظ خوانی از جمله برنامه هایی بود که در این مراسم اجرا شد.

 

انتهای پیام/

کدخبرنگار:7701س.ق

 

 

  

  • گروه خبری : اخبار دانشگاه
  • کد خبر : 136581
کلید واژه

نظر شما

  • نظرات شما دیده و بررسی می شود.