اخبار

  • تاریخ انتشار : 1402/02/05 - 14:25
  • بازدید : 840
  • تعداد بازدید : 789
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
دکتر زالی:

اجرای برنامه پزشک خانواده نیازمند فرهنگ سازی است

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مراسم گرامیداشت روز جهانی بهداشت گفت: اجرای طرح پزشک خانواده نیازمند فرهنگ‌سازی، اغنای عمومی، هماهنگی بین‌بخشی و پرهیز از هرگونه شتابزدگی است.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، دکتر علیرضا زالی رییس دانشگاه ضمن گرامیداشت روز جهانی بهداشت گفت: این قبیل کارها هرچه فنی تر و علمی تر انجام شود اثربخشی بیشتری خواهد داشت.

 

رییس دانشگاه در ادامه به ابر چالش‌های بهداشتی موجود درجهان اشاره و بر لزوم بازنگری درحوزه بهداشت تاکید کرد.

 

دکتر زالی تغییرات دموگرافیک جامعه را یک ابرچالش برشمرد و با تاکید بر توجه جدی به سالمند شدن جمعیت افزود: سرعت تغییرات دموگرافیک در ایران متاسفانه کمتر از یک دهه است و فرصت کمی برای انجام تمهیدات لازم در این زمینه داریم.

 

وی با اشاره به تاثیرات سالمندی و فشار ناشی از مشکلات و بیماریهای آن بر نظام سلامت به بیان نمونه هایی در این خصوص از جمله استئوپورز در زنان، مشکلات جسمی و روانی و... پرداخت.

 

رییس دانشگاه گرم شدن زمین را یک ابرچالش جهانی برشمرد که در منطقه مدیترانه شرقی بسیار پرشتابتر است و یادآور شد: الگوی بیماری با تغییرات اقلیمی و گرم شدن هوا تغییر می یابد و مشکلات بهداشتی برای افراد نظیر اختلال خواب، افسردگی، اضطراب و .. ایجاد می کند و ارتباط تغییرات اقلیمی با بیماری‌ها بر روی سلامت بسیار وسیع است.

 

دکتر زالی هوای آلوده را ابر چالش دیگری برشمرد که حاصل رفتارهای آسیب‌رسان انسان به محیط زیست و جنگل‌ها و در نتیجه تغییر اکولوژی است و گفت: رفتار انسان‌ها با محیط زیست مهربانانه نیست به عمق جنگل‌ها نفوذ کرده و اکولوژی طبیعی را نابود می‌کند.

وی با اشاره به فرایند بیابان‌زایی به عنوان چالشی دیگر گفت: الگوی بیماری‌ها و رفتار میکروارگانیسم‌ها با تغییرات اقلیمی تغییر می‌یابد.

 

رییس دانشگاه تجلی بیماری های بازپدید و نوپدید را از دیگر چالشها عنوان کرد و یادآور شد که یک سوم بیماری های شناخته شده می توانند در جرگه بیماریهای بازپدید و نوپدید قرار گیرند.

 

دکتر زالی همچنین  پیشگیری و کنترل اهمیت بیماری‌های غیر واگیر را بسیار مهم برشمرد که مرگ و میر ناشی از آنها در رتبه اول قرار دارد.

 

وی افزود: نظام سلامت ما از یک پلتفرم غنی شبکه‌ای برخوردار است که به آن افتخار می‌کنیم اما نیاز به یک بازنگری جدی دارد.

 

رییس دانشگاه با اشاره به برخی چالش‌های حوزه بهداشت از جمله کمبود نیرو و بودجه گفت: امروز ضمن افتخار به دستاوردهای نظام سلامت باید گفت که نظام مراقبت‌های اولیه بهداشتی  PHC  فرسوده شده و نیازمند احیا و بازنگری است که با سیاستگذاری، تخصیص بودجه مناسب، همکاری بین‌بخشی می‌توان آن را احیا کرد.

 

وی گفت: هفته سلامت فرصتی مناسب است و باید در قالب یک مطالبه عمومی همه دستگاه‌ها را به مشارکت بطلبیم.

 

دکتر زالی با اشاره به این سواد سلامت مردم رو به افزایش است بر نقش مهم آگاه‌سازی رسانه‌ها در این راستا تاکید کرد.

 

رییس دانشگاه در خاتمه با اشاره به اهمیت توجه به بهداشت و پیشگیری گفت: نباید صرفا به حوزه درمان بپردازیم بلکه باید توجه داشته باشیم که با استفاده از دالان پیشگیری می‌توان نیازهای درمانی را کاهش داد و به ارتقای سلامت و پیشگیری از بیماری‌ها پرداخت.

 

در ابتدای این مراسم دکتر اکبر اسلامی رییس دانشکده بهداشت و ایمنی ضمن گرامیداشت روز جهانی بهداشت به برخی دستاوردها و توفیقات حاصل شده در طی 50 سال فعالیت این دانشکده اشاره کرد.

 

وی در ادامه سخنان خود بر نکاتی نظیر عدالت در برخورداری مردم از خدمات بهداشتی و درمانی، مشارکت مردم در ارتقای بهداشت، آموزش و اطلاع‌رسانی به مردم و کاربرد فناوری مناسبت در مراقبت‌های اولیه بهداشتی تاکید کرد.

 

وی افزود: کلید توجه به PHC یا مراقبت‌های بهداشتی اولیه در پاندمی کووید 19 روشن شد و افتخار داریم که دانشجویان و دانش آموختگان این دانشکده به عنوان یکی از دانشکده‌های سرآمد کشور در حوزه تربیت نیروی انسانی بهداشتی در سطح تهران در پاندمی کرونا خوش درخشیدند.

 

دکتر اسلامی با اشاره به اجرای برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع ابراز امیدواری کرد که این برنامه در ذیل شبکه‌های بهداشت و در شهر تهران به تحقق برسد و باعث بهره‌مندی مردم از خدمات بهداشتی و درمانی با کیفیت با رویکرد ارتقای سلامت و پیشگیری شود.

 

وی با تاکید بر ضرورت استفاده از فناوری مناسب یادآور شد که نباید در برنامه پزشک خانواده فقط رویکرد درمانی صرف داشته باشیم بلکه باید نگاه پیشگیرانه نیز داشته باشد که این امر نیازمند تخصیص منابع لازم است که در مسیر صحیح برای حفظ و ارتقای سلامت هزینه شود.

 

در ادامه این مراسم دکتر سیروس به نمایندگی از دفتر سازمان جهانی بهداشت در ایران ضمن گرامیداشت روز جهانی بهداشت به بیان تاریخچه تاسیس این سازمان و اقدامات و رسالت آن پرداخت.

 

وی با اشاره اساسنامه روزجهانی بهداشت ، مفهوم سلامت را برخورداری از رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی و نه فقط فقدان بیماری و معلولیت عنوان کرد.

 

دکتر سیروس افزایش امید به زندگی، کاهش مرگ‌ومیر کودکان و مادران، افزایش نیروی انسانی کار، توسعه کمی و کیفی خدمات بهداشتی، تشکیل شبکه‌های بهداشتی و مراکز جامع خدمات سلامت ، پوشش همگانی بیمه، ارایه خدمات بهداشتی و درمانی، تقویت بیمارستانها و افزایش تخت‌های بیمارستانی، ایمن سازی کودکان، کنترل و پیشگیری بیماری‌های واگیر و غیر واگیر و تولید دارو و واکسن را از جمله اقدامات انجام شده در ایران در 75 سال گذشته برشمرد.

 

وی در بخش دیگری از سخنان خود ضمن اعلام حمایت از دانشجویان گفت: نسل جوان با ابتکارات و دیدگاه خوب خود نقش موثری در آینده کشور و ارتقای سلامت مردم ایفا می‌کنند. بی تردید ما با رویکرد بهداشت عمومی و همکاری‌های بین‌بخشی و مشارکت مردمی می‌توان حضور و تداوم سلامت را تضمین کنیم.

 

دکتر سیروس تقویت نظام سلامت ، حفظ و ارتقای سلامت در تمام دوران زندگی، پیشگیری از بیماری‌های واگیر و غیر واگیر و پاسخگویی مناسب در بحران‌ها و حوادث اورژانسی را از جمله اولویت‌های دفتر سازمان بهداشت جهانی در ایران برشمرد.

 

وی در خاتمه سخنان خود گفت: امیدواریم بتوانیم گام‌های موثری در پیشبرد اهداف نظام سلامت و حفظ و ارتقای سلامت، دسترسی عادلانه همه مردم به خدمات سلامت  برداریم.

 

در بخش دیگری از مراسم دکتر منوچهر کرمی معاون پژوهشی دانشکده بهداشت و ایمنی گفت: ما وارثان افرادی در خانواده بهداشت هستیم که تمام تلاش خویش را به کار بستند تا امید به زندگی را افزایش دهند و مرگ‌ومیر کودکان و مادران را در کشور کاهش دهند و در این راه از هیچ تلاشی فروگذار نکردند.

 

وی افزود: نظام مراقبت‌های بهداشتی اولیه مایه افتخار ما در جهان است اما امروز نیازمند بازنگری دارد.

 

وی در ادامه سخنان خود به برخی از چالش‌های موجود در راستای اجرای برنامه پزشک خانواده اشاره کرد که لینک نبودن سامانه‌ها و بانک‌های اطلاعاتی در نظام سلامت، کاهش انگیزه ارایه‌دهندگان خدمت، عدم فرهنگ‌سازی حقوقی و عدم تخصیص بودجه کافی از آن جمله بود.

 

دکتر منوچهر کرمی با اشاره به حرکت به سمت دانشگاه نسل سوم تاکید کرد:  دانشجویان در دانشگاه‌های نسل سوم باید به رویکردهای نوآورانه، فناورانه و ذی‌نفعان توجه کنند که در حوزه بهداشت عمومی ذی‌نفعان شبکه‌های بهداشتی، صنایع و ... هستند. دانشجویان ما باید به سمت حل نیازهای شبکه های بهداشت بروند و نظام سلامت و دولت باید از آنها حمایت کند.

 

دکتر حاتمی استاد پیشکسوت دانشکده بهداشت نیز در این مراسم با اشاره به سخنانی از حکمایی چون بوعلی‌ سینا و نظامی به تبیین مفهوم سلامت پرداخت و گفت: بهداشت‌گرایی جز لاینفک فرهنگ ایرانی اسلامی است.

 

وی گفت: زمانی می‌توان بیمه‌ها و پزشکی خانواده را موفق بدانیم که عدالت عمودی را در رابطه با بهداشت و درمان پیاده کنیم.

 

دکتر حاتمی با اشاره به  اقدامات صورت گرفته در سالیان گذشته و نتایج آنها  گفت: اجرای برنامه پزشک خانواده لازم است اما مبادا ناگهانی و حساب نشده باشد. برای پیاده‌سازی این قانون نباید عجله کرد و باید برای گیرندگان خدمت در این خصوص فرهنگ‌سازی کنیم.

 

براساس این گزارش مراسم گرامیداشت روز جهانی بهداشت با حضور دکتر علیرضا زالی رییس دانشگاه، دکتر سیروس نماینده دفتر سازمان جهانی بهداشت در ایران، دکتر اکبر اسلامی رییس دانشکده بهداشت و ایمنی  و جمعی از استادان، دانشجویان و صاحب‌نظران این حوزه صبح سه‌شنبه پنجم اردیبهشت‌ماه در دانشکده بهداشت و ایمنی برگزار شد.

 

انتهای پیام/

کدخبرنگار: 7700 س.ع

 

 

 

 

  • گروه خبری : اخبار دانشگاه
  • کد خبر : 125515
کلید واژه

نظر شما

  • نظرات شما دیده و بررسی می شود.