مسئولیت اجتماعی

  • تاریخ انتشار : 1402/08/29 - 08:09
  • بازدید : 1139
  • تعداد بازدید : 626
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
آگاهی؛ کلید سلامت زنان

تمامی آنچه که باید درباره واکسن HPVبدانید

ویروس HPVیا ویروس پاپیلومای انسانی بیش از ۱۵۰ نوع زیر گروه دارد که تعدادی از آن ها در ناحیه مقعدی، تناسلی، حلقی و دهانی باعث ایجادبیماری های خوش خیم و بدخیم می شوند، اما با تزریق واکسن این ویروس می توان از بسیاری از این بیماری‌ها جلوگیری کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و به نقل از مرکز تحقیقات پیشگیری از بیماری های زنان، این ویروس می تواند باعث زگیل یا سرطان ناحیه ژنیتالیال زنان (سرویکس، فرج و واژن) و آلت تناسلی در مردان و همچنین مقعد، حلق و دهان در هر دو جنس شود.

 

شایعترین و مهم ترین انواعی که باعث سرطان ناحیه مقعدی تناسلی می شوند نوع ۱۶ و ۱۸ است و سپس ۵۹ ، ۵۸ ، ۵۶ ، ۵۲ ، ۵۱ ، ۴۵ ، ۳۹ ، ۳۵ ، ۳۳ ۳۱ ، ۶۸ در جایگاه بعدی قرار دارند و مهمترین انواعی که باعث زگیل تناسلی می‌شوند ۶ و 11هستند.

 

واکسن HPVچند نوع است؟

 

تاکنون سه نوع واکسن برای این ویروس ساخته شده است؛ یکی از این واکسن ها واکسن ۹ گانه است که بر ضد ویروسهای ۵۳ ، ۵۲ ، ۴۵ ، 3۳ ، 31، ۱۸ ، ۱۶ ، ۱۱ ، ۶نقش حفاظتی دارد.

واکسن ۴ گانه یکی دیگر از این واکسن هاست که دارای نقش حفالتی بر ضد ویروس های ۱۸ ، ۱۶ ، ۱۱ ، ۶ است و واکسن ۲ گانه، که بر ضد ویروس های ۱۸ و ۱۶نقش حفاظتی دارد.

 

 زمان تجویز و نوبت واکسن HPVچگونه است؟

این واکسن به صورت عضلانی تزریق می شود و دفعات تزریق وابسته به سن افراد است، در افراد زیر ۱۵ سال با سیستم ایمنی نرمال در دو نوبت و با فاصله شش ماه تزریق می شود؛ همچنین در افراد بالای ۱۵ سال با سیستم ایمنی نرمالدر سه نوبت با فاصله (دومین نوبت یک تا دو ماه از اولین نوبت و نوبت سومبا فاصله ۶ ماه) تزریق می شود.

 

این واکسن در مبتلایان به ویروس HIVو افراد مبتلابه نقص ایمنی در سه نوبت بدون ارتباط با سن با فاصله های ۰-۲-۶ ماه همانند آنچه در بالاگفته شد تزریق می شود.

 

چه کسانی باید این واکسن را دریافت کنند؟

 

در پروتکل های بین المللی شروع واکسیناسیون از سن ۹ سالگی تا ۴۶ سالگی برای زنان و ۹ سالگی تا ۲۱ سالگی برای مردا را مناسب ذکر کرده اند و گفته شده قبل از شروع رابطه جنسی در سنین پایین بیشترین تاثیر محافظتی را خواهد داشت. استفاده از این واکسن حتی در صورت ابتلابه این ویروس و پاپ اسمیر غیر نرمال و زگیل تناسلی بلامانع است و می تواند تا حدی از پایدار شدن ویروس و ایجاد تغییرات بدخیمی و زگیل جلوگیری کند.

 

آیا بعد از واکسیناسیون باز هم به انجام تست پاپ اسمیرنیاز است؟

بله حتی در صورت تزریق واکسن، انجام پاپ اسمیر براساس برنامه کشوری لازم است که انجام شود، زیرا باید دانست به طور نادر انواع غیر شایع هم می توانند باعث تغییرات دهانه رحم شوند که در نهایت منجر به سرطان در فرد شود. به همین دلیل بعد از واکسیناسیون هم نیاز به انجام پاپ اسمیر وجود دارد.

 

عوارض واکسن چیست؟

 

 

این واکسن کم عارضه است، ممکن است باعث التهاب، تورم و درد در ناحیه تزریق شود. بعد از زدن واکسن بهتر است ۱۰ تا۱۵ دقیقه به صورت نشسته یا در از کشیده در درمانگاه بمانید تا در صورت ضعف و غش مراقبت لازم از شما صورت گیرد. در حال حاضر تجویز واکسن در حاملگی توصیه نمی شود ولی در صورت تزریق اتفاقی؛ تاکنون، عارضه جنینی گزارش نشده است در نهایت این واکسن خطر خاصی نداشته و فواید مصرف آن بسیار زیاد است.

 

مدت زمان ایمنی واکسن

 

به دلیل اینکه اطلاعات و دانش ما از واکسن مربوط به دو دهه اخیر است لذا محققان به طور دقیق نمی دانند اثربخشی این واکسن تا چه زمانی ادامه دارد. ولی در مطالعات، سطح ایمنی ۱۰ ساله تاکنون گزارش شده است.

 

آیا این واکسن واقعا موثر است؟

 

مطالعات نشان داده که استفاده از واکسن پیشگیری از عفونت HPVو ضایعات پیش بدخیم دهانه رحم موثر است، بنابراین این واکسن در مردان باعث کاهش زگیل تناسلی، عفونت پایدار آلت تناسلی با HPV، کاهش ریسک سرطان آلت و در زنان باعث کاهش سرطان دهانه رحم، واژن و فرج می شود و در هر دو جنس میزان سرطان مقعد، دهان و گلوی ناشی از HPVرا کاهش می دهد. کاهش گسترش این ویروس به شریک جنسی هم از دیگر فواید این واکسن است.

 

آیا این واکسن از سایر عفونت های منتقله از راه جنسی جلوگیری می کند؟

 

این واکسن فقط برضد HPVاست و از ابتلا به تراخم، سوزاک و سفلیس جلوگیری نمی کند. بنابراین لازم است روابط حفاظت شده ( استفاده از کاندوم) برای جلوگیری از ابتلا به این عفونت ها داشته باشید.

انتهای پیام/

کدخبرنگار: 7703م.ر

  • گروه خبری : گروه های مطالب,اخبار سلامت,آموزش سلامت
  • کد خبر : 98906
کلید واژه