وبا؛ بیماری روزهای گرم سال
وبا یکی از بیماریهای شایع جهان است که از طریق باکتری به نام ویبریوکلرا و بیشتر در روزهای گرم سال به خصوص فصل تابستان در انسان بروز میکند.
دکتر عبدالمجید حسینی مدیرگروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی در گفت وگو با روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، وبا را از جمله بیماریهایی برشمرد که از گذشته تاکنون باعث ایجاد بسیاری از همهگیریهای اسهالی بوده است.
وی با بیان این که با گرم شدن هوا شرایط برای رشد میکروب این بیماری در محیط و ابتلای افراد به آن مهیا میشود گفت: امروزه با شناسایی زودرس بیماری و درمان بیماران، مرگ و میر این بیماری به شدت کاهش یافته است.
به گفته مدیرگروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه؛ میکروب وبا، فقط در انسان بیماری ایجاد میکند.
دکتر حسینی درخصوص راههای انتقال این بیماری افزود: وبا از طریق مصرف آب و مواد غذایی آلوده به مدفوع انسان مبتلا به بیماری سرایت میکند. البته ممکن است انتقال بیماری از انسان به انسان نیز صورت گیرد.
وی آب و مواد غذایی آلوده به مدفوع را مهمترین راه ورود میکروب عامل وبا به بدن انسان برشمرد و در بحث پیشگیری از بیماری توجه به این نکته را ضروری برشمرد.
دکتر عبدالمجید حسینی دوره نهفتگی بیماری وبا را یک تا سه روز عنوان کرد و یادآور شد: این دوره ممکن است از چندین ساعت تا پنج روز به طول انجامد.
وی یادآور شد: علایم بیماری معمولا دو تا سه روز طول میکشد، گرچه در بعضی بیماران تا پنج روز نیز ادامه مییابد.
به گفته وی اغلب مبتلایان از شروع بیماری تا چند روز پس از بهبودی میتوانند ناقل بیماری به دیگران باشند اما درمان مناسب با آنتیبیوتیک تجویز شده توسط پزشک می تواند در کاهش علایم و سرایت بیماری موثر باشد.
علایم و نشانه های بیماری
مدیرگروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت با اشاره به نشانههای شایع بیماری گفت: فقط در تعداد اندکی از مبتلایان به وبا علامت معروف اسهال آبکی لعاب برنجی، استفراغ و از دست رفتن آب بدن رخ میدهد.
به گفته وی برخی بیماران ممکن است دچار اسهالی شوند که از سایر بیماریهای اسهالی قابل افتراق نیست. حتی اکثریت بیماران ممکن است هیچ نشانهای از بیماری نداشته باشند. بنابراین رعایت بهداشت عمومی در پیشگیری از ابتلا بسیار مهم است.
دکتر عبدالمجید حسینی خاطرنشان کرد: در نوع علامتدار، بیماری با اسهال آبکی لعاب برنجی، حجیم، بدون تب یا زورپیچ شکم آغاز میشود. مدفوع بیمار به صورت مایع شفاف آغشته به موکوس سفید رنگ است که اصطلاحا آب برنجی نام دارد و معمولاً بدون بو است یا بوی خفیف ماهی دارد.
وی گرفتگی دردناک ساق پاها و استفراغ که ممکن است شدید باشد را از دیگر علایم وبا برشمرد.
دکتر حسینی یادآور شد: بیماران بدحال مبتلا به فرم شدید بیماری ممکن است تا 10درصد از وزن بدن خود را به دلیل اسهال و استفراغ از دست بدهند. همچنین دچار خواب آلودگی یا عدم هوشیاری شوند که در چنین شرایطی باید سریعا فرد را به مراکز بهداشتی درمانی رساند زیرا مراجعه دیرهنگام یا عدم درمان خطر مرگ را به دنبال دارد.
وی برای حفظ سلامت و پیشگیری از بیماریهای قابل انتقال به وسیله آب و مواد غذایی از جمله بیماری وبا به افراد توصیه کرد که در منزل، تفرجگاهها، پارکها و در حین مسافرت به نکات زیر توجه داشته باشند و در صورت ابتلا به اسهال سریعاً به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند.
توصیه های مهم برای پیشگیری از ابتلا به وبا
1 - همیشه از آب آشامیدنی لوله کشی تصفیه شده استفاده کنید.
2- اگر از سلامت آب اطمینان ندارید ابتدا آب را کلرزنی کنید یا آن را بجوشانید و پس از سرد شدن مصرف کنید.
3- از آشامیدن آبهای مشکوک (در پارکها، باغها و فضای سبز) و آب آشامیدنی منبعهای آب کنار خیابان که دارای لیوان مشترک هستند، جدا خودداری کنید.
4- از یخهای قالبی و کارخانهای غیر بهداشتی استفاده نکنید زیرا در آب مصرفی، مراحل تولید و عرضه آن احتمال آلودگی به میکروب وبا و یا سایر میکروبها وجود دارد.
5- هنگام سفر، آب و غذای سالم و مطمئن همراه داشته باشید و از نوشیدنیها و غذاهای با بسته بندی مطمئن و بهداشتی استفاده کنید و در رودخانهها یا آبهای مشکوک به هیچ عنوان شنا نکنید.
6- از مصرف مواد غذایی آماده، آب میوه و آب هویج، آب زرشک، معجون، فالوده، بستنیهای غیرپاستوریزه و غیر کارخانهای، بلال، ساندویچ، سالاد و دیگر مواد خوراکی و نوشیدنیهایی که توسط فروشندگان دوره گرد عرضه میشود جدا خودداری کنید.
7- سبزیها و صیفیها را حتما پیش از مصرف سالمسازی کنید و پس از شست و شو و ضدعفونی با محلولهای استاندارد آبکشی کرده و مصرف کنید.
8- هنگام خرید از قراردادن مواد غذایی و اقلامی نظیر نان که قابل شست و شو و پختن مجدد نیستند در کنار میوه و سبزی شسته نشده و گوشت خام اجتناب کنید.
9- تا جای ممکن از غذاهای طبخ شده در منزل استفاده کنید.
10- از قرار دادن سبزی و میوههای شسته نشده و ضدعفونی نشده در یخچال جدا خودداری کنید.
11- قبل از غذا خوردن و دست زدن به مواد غذایی، دستهای خود را با آب و صابون بشویید.
12 - قبل از غذا یا شیر دادن به کودک حتما دستها را با آب و صابون بشویید.
13 - دستهای خود را بعد از اجابت مزاج (رفتن به سرویس بهداشتی)، شستن و تمیز کردن کودک و بعد از دست زدن به مواد غذایی خام نظیر سبزیجات، گوشت، ماهی و مرغ حتما با آب و صابون بشویید.
14- ضمن رعایت بهداشت فردی از شنا کردن در استخرها، رودخانه ها، نهرها و یا جویهای آلوده خودداری کنید.
15 - از خود درمانی بپرهیزید و توجه داشته باشید که تجویز آنتی بیوتیک مناسب باید توسط پزشک صورت بگیرد.
16- بیماری تا چند روز بعد از بهبودی نیز ممکن است قابل انتقال به دیگران باشد، بنابراین رعایت موارد بهداشتی توسط بیمار و اطرافیان وی تا چند روز پس از بهبود ضروری است.
17- مهمترین مشکل اساسی در بیماری وبا از دست دادن شدید مایعات و الکترولیتهای بدن است، بنابراین پیش از رساندن بیمار به پزشک، دادن مایعات فراوان و محلول ORSبه بیمار الزامی است.
18 - با مشاهده هر مورد ابتلا به اسهال هرچه سریعتر به مراکز خدمات جامع سلامت مراجعه کنید.
19- در صورتی که فرد مبتلا به وبا به موقع به پزشک مراجعه کند درمان قطعی این بیماری امکان پذیر است.
انتهای پیام/
کدخبرنگار: 7700 س.ع