در قالب یک تفاهمنامه محقق شد
آغاز همکاری دانشگاه با کره جنوبی در حوزه ایمنی غذایی
در پی سفر هیئتی از دانشگاه به کره جنوبی، دانشگاه همکاری خود را با موسسه kfri به عنوان یکی از بزرگترین مراکز تحقیقاتی سلامت غذا در دنیا، در قالب یک تفاهمنامه آغاز کرد.
دکتر علیرضا زالی در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به تشریح جزئیات سفرهیئتی از دانشگاه به کره جنوبی پرداخت و گفت: در این سفر با مسئولان موسسه kfri که یکی از بزرگترین مراکز تحقیقاتی سلامت غذا در دنیاست، دیدار داشتیم.
وی با اشاره به اینکه این موسسه یکی از معتبرترین، مراکز تحقیقاتی است که در حوزه ایمنی غذا فعالیت میکند که محبوبیت جهانی دارد از انعقاد تفاهم نامهای برای همکاریهای مشترک با این موسسه خبر داد.
وی به دستاوردهای ممتاز این تفاهم نامه مشترک اشاره کرد و ادامه داد: در قالب امضای این تفاهم نامه، دانش فنی، تکنولوژی و امکانات زیرساختی دو کشور در حوزه تامین امنیت غذا به اشتراک گذاشته خواهد شد.
دکتر زالی با اشاره به اینکه این اولین و جامعترین تفاهم نامهای است که ایران در زمینه غذا با کره منعقد میکند، اهمیت و دستاوردهای دیپلماسی انعقاد این تفاهم نامه را یادآور شد.
رییس دانشگاه با بیان اینکه سفیر جمهوری اسلامی در کره جنوبی در تمام مراحل امضای این تفاهم نامه، هیئت ایرانی اعزامی از دانشگاه را همراهی کرد، گفت: امضای این تفاهم نامه برای ایران بسیار کلیدی تلقی میشود.
وی با بیان اینکه درروند امضای این تفاهم نامه، ظرفیتها، پیشرفتهای اخیر و نقش مرکز تحقیقات سلامت غذا دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در حوزه تامین امنیت غذا کشور توضیح داده شد ادامه داد: این تفاهم نامه در فضای دوستانه و کاملا دیپلماتیک امضا شد، دو ماه دیگر دانشگاه میزبان هیئت کرهای میشود.
به گفته دکتر زالی بر اساس مفاد این تفاهم نامه مقرر شد کمیته مشترکی ایجاد شود و به پیشنهاد هیئت ایرانی برای رسیدن به عملیات اجرایی تقریبا دو ماه بعد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی میزبان هیئت کرهای باشد.
دکتر زالی به تجهیزات موسسه kfri اشاره کرد و افزود: ساخت و اختراع بیوسنسورها در مواد غذایی با هدف آنالیز و شناخت تقلبات مواد غذایی تنها گوشهای از توانمندیهای این موسسه است.
هوش مصنوعی، فصل مشترک پروژههای ایران و کره
وی با بیان این که تولید غذای فراسودمند یکی دیگر از دستاورهای تفاهم نامه با موسسه kfri است خاطرنشان کرد: برای تهیه غذای فراسودمند وهمچنین استفاده از ظرفیت تکنولوژیهای نوین در زمینه هوشمصنوعی و با استفاده از رباطها پروژهای مشترکی بین ایران و کره انجام خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه موسسه kfri معیارهای سخت گیرانه ای برای همکاری های مشترک دارد یادآور شد: این تفاهم نامه یکی از جامعترین و کاربردیترین تفاهمنامههای دانشگاهی در تراز بین المللی است.
وی با تاکید بر اینکه انعقاد این تفاهم نامه دستاورد یک جلسه یکی دو ساعته نیست، گفت: پشتوانه این تفاهم نامه ماهها کار کارشناسی تخصصی بین ایران و کره است.
در سفر به کره جنوبی چه گذشت؟
رییس دانشگاه در ادامه روند کاری روز دوم سفر به کره را توضیح داد و خاطرنشان کرد: در دومین روز از سفر به کره جنوبی از یکی از بیمارستانهای مجهز این کشور بازدید کردیم، این بیمارستان یکی از ۱۰ بیمارستان برتر کره و مرکزی نیمه هوشمند با ۱۳۰۰ تخت بستری است که تقریبا تمام روش های درمانی تخصصی و اختصاصا درمان سرطان در آن انجام می شود.
دکتر زالی با اشاره به اینکه در بازدید بعدازظهر روز دوم نیز در یکی از مراکز تکنولوژیک بزرگ این کشور حضور پیدا کردیم ادامه داد: این مرکز نظارت بر فرایندهای بسته بندی، آنالیز و توسعه سلامت مواد غذایی را در کشور کره انجام می دهد.
وی افزود: این موسسه وسیع تحقیقاتی، فعالیت هایی در زمینه ترکیبی از صنایع غذایی و کشاورزی انجام میدهد.
وی ادامه داد: همکاری با این موسسه مجهز به آخرین تکنولوژی های روز دنیا می تواند در حوزه کشاورزی و غذا کمک های زیادی به افزایش کیفیت در زمینه کشاورزی به ایران کند، دسترسی به فناوری آبیاری کم، هوشمند و سبز تنها گوشه ای از زمینه های مشترک همکاری است.
توضیحاتی درباره بازدیدهای روز سوم سفر به کره بخش دیگری از سخنان رییس دانشگاه را به خود اختصاص داد.
وی افزود: در روز سوم سفر به کره جنوبی ازموسسه بخش خصوصی استاندارد کره نیز بازدید کردیم، روند فعالیت های این مرکز به این شکل است که تمام اقدامات زیرساختی و خدماتی کره باید گواهینامه این موسسه را داشته باشد، این موسسه تعداد زیادی همکار بین المللی دارد و کارآن اعتبار بخشی، اصالت سنجی و دادن گواهینامه است.
وی اضافه کرد: هیچ خدماتی در کره جنوبی نیست که بدون گواهینامه kcl فعالیت کند، برقراری ارتباط با این موسسه تحولات بزرگی در ارتقای کیفیت ایجاد خواهد کرد. فرایند ایمن سازی غذا با سیستم هوشمند کار از موضوعات محوری سفر به کره جنوبی است که دکتر زالی به آن اشاره کرد و گفت: پیشنهاد ما این است که بتوانیم با مرکز تحقیقات جامع کشاورزی کره جنوبی فعالیت کنیم و چنانچه این ارتباط مشترک ایجاد شود در زمینه های ارتقای سلامت محصولاتی مثل زعفران و برنج میتوانیم کارهای مشترکی و اثرگذاری انجام دهیم. دکتر زالی در ادامه به نشست مشترکی که هیئت ایرانی با سفیر ایران در کره جنوبی انجام داده بود نیز اشاره کرد و ادامه داد: قریب ۱۵ پیشنهاد را به سفیر ایران در کره دادیم و قرار شد گام به گام این اقدامات را پیگیری کنیم، در این نشست جمعی از اساتید مدعو ایرانی در کره جنوبی نیز حضور داشتند.
دکتر حسن یزدان پناه رییس مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز درباره دلایل آغاز همکاریها با انستیتو تحقیقات غذای کره جنوبی Korea Food Research Institute گفت: برنامه جامع سلامت غذای کشور از سال ۱۳۹۳ آغاز و مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به عنوان بخش تحقیق و توسعه در این برنامه ایفای نقش میکند.
وی افزود: راهبرد این برنامه، انتقال، توسعه و استقرار فناوریهای نوین حوزه غذا و کشاورزی در کشور برای استفاده توسط شرکتهای دانش بنیان، صنایع غذایی، وزرات جهاد کشاورزی و سازمانهای نظارتی کنترل غذا (نظیر سازمان غذا و دارو) برای بهبود سلامت و اصالت غذا، ایجاد ارزش افزوده و ارتقای صادرات غذا و محصولات کشاورزی میباشد.
دکتر یزدان پناه ادامه داد: با این راهبرد، در طی ۹ سال اخیر، مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه، تفاهم نامههای همکاریهای علمی و فناوری با دانشگاه واخنینگن هلند (جزو دانشگاههای برتر جهان در حوزه کشاورزی) و مراکز علمی برجسته اروپا (نظیر آژانس بهداشت و سلامت غذا یا AGES در اتریش و مرکز NEBIH در وزارت کشاورزی مجارستان) منعقد کرده و تعدادی از فناوری های نوین حوزه غذا به این مرکز منتقل و برای محصولات مختلفی نظیر شیر، گوشت و آبلیمو به صورت پایلوت بومی سازی شده است.
تلاش برای تجاری سازی فناوری ها در صنعت غذا در دستور کار دانشگاه به گفته رییس مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه تلاش برای تجاری سازی فناوری ها در صنعت غذا در دستور کار است.
وی با بیان اینکه وظیفه رصد، انتقال و توسعه فناوری های نوین برنامه جامع سلامت غذای کشور بر عهده مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه است خاطرنشان کرد: با توجه به سیاست دولت سیزدهم مبنی بر نگاه به شرق، رصد کشورهای آسیایی برای توسعه همکاری های علمی و فناوری در دستور کار قرار گرفت.
عضو هیئت علمی دانشگاه تاکید کرد: طی اجرای پروژه دوم برنامه «مشاوره و راه حل های فناورانه کره جنوبی» موسسه فناوری های پیشرفته کره جنوبی (Korean Institute for Advancement Technologies) در ایران که در حوزه فرآوری موادغذایی بوده و اجرای آن از سال ۱۳۹۹ آغاز شده است، با انستیتو ملی تحقیقات غذای کره آشنا شدیم و برنامه همکاری با این انستیتو در دستور کار قرار گرفت.
رییس مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه درباره فعالیت های انستیتو تحقیقات غذای کره KFRI توضیحاتی داد و افزود: کشور کره ۲۵ مرکز ملی تحقیقاتی دارد که این انستیتو یکی از مراکز تحقیقات غذای کشور کره جنوبی است، KFRI به عنوان پیشرفتهترین مرکز تحقیقاتی غذا در آسیا و جهان فعالیت میکند.
دکتر یزدان پناه با اشاره به این موضوع که مسئولیت این انستیتو، ارتقای سلامت و کیفیت زندگی مردم، مشارکت در توسعه صنایع غذایی و کشاورزی، و ایجاد ارزش افزوده با انجام تحقیقات نوین علمی و فناوری در حوزه غذا است، تاکید کرد: بخشی از فعالیتهای این انستیتو در راستای توسعه فناوری های نوین برای افزایش کیفیت، اصالت و سلامت مواد غذایی، استفاده از فناوریهای نوین برای فرآوری مواد غذایی (نظیر برنج) و پایش برخط کیفیت مواد غذایی با حسگرهای هوشمند با امکان بررسی کیفیت توسط عموم مردم با کمک تلفن همراه است.
وی ادامه داد: با توجه به ملی بودن این انستیتو، و وجود متخصصان مجرب و برجسته در آن، مجهز بودن به فناوریهای پیشرفته روز دنیا، مشارکت در طرحهای اجرایی مهم حوزه غذا در کشور کره، و همچنین وجود ارتباطات گسترده علمی و فناوری با دانشگاه ها و مراکز علمی معتبر در ۲۵ کشور جهان و با توجه به تجربه همکاری بسیار ارزشمند و مفید مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه در طی ۹ سال گذشته با مراکز پیشرو علمی در حوزه غذا در اروپا، توسعه همکاریهای علمی و فناوری با این انستیتو در برنامه این مرکز قرار گرفت.
دکتر یزدان پناه توضیحاتی درباره فعالیت های صورت گرفته در دو سال گذشته برای آغاز همکاریها با انستیتو تحقیقات غذای کره KFRI ارایه داد و گفت: در قالب اجرای برنامه «مشاوره و راه حل های فناورانه کره جنوبی» در حوزه غذا در ایران، مذاکرات متعددی با مسئولان انستیتو تحقیقات غذای کره انجام شد و پس از بازدید مسئولان مرکز تحقیقات غذای کره از مرکز سلامت غذای دانشگاه و آشنایی با فعالیتهای آن، و با توجه به وجود ارتباطات بین المللی برجسته در مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه و فناوریهای نوین مستقر شده در آن، نهایتا انستیتو کرهای موافقت خود را برای آغاز همکاری های علمی و فناوری با دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و امضای تفاهم نامه همکاری اعلام کرد.
وی ادامه داد: مذاکرات مقدماتی در زمینه تعیین اولویتهای تحقیقاتی و فناوری بین طرفین در طی یکسال گذشته انجام شده است. توضیحاتی درباره هیئت اعزامی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از انستیتو تحقیقات غذای کره KFRI بخش دیگری از گزارش دکتر یزدان پناه را به خود اختصاص داد.
وی افزود: با توجه به دعوت رسمی ریاست مرکز تحقیقات غذای کره، با هماهنگی مدیریت امور بین الملل وزارت بهداشت، وزارت امور خارجه و سفارت جمهوری اسلامی ایران در سئول، هیئتی به سرپرستی دکتر زالی، دکتر افشین زرقی معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه و اینجانب به عنوان رییس مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه به کره عزیمت و در تاریخ ۳۱ مرداد از مرکز تحقیقات غذای کره بازدید کردند.
دکتر یزدان پناه توضیح داد: در این بازدید، از بخشهای مختلف این انستیتو شامل آزمایشگاههای آنالیز کنترل مواد غذایی و مرکز پیشرفته پایش برخط مواد غذایی بازدید شد و در ادامه، با حضور دکتر کوزه چی سفیر کشورمان در سئول، تفاهم نامه همکاریهای علمی و فناوری دو مرکز به امضای ریاست دانشگاه و ریاست مرکز تحقیقات غذای کره رسید.
وی در پاسخ به این سوال که آیا فناوری های نوین توسعه یافته در انستیتو KFRI به صورت عملیاتی در صنایع غذایی کره به کار میروند؟ خاطرنشان کرد: دراین سفر، از یکی از مراکز فرآوری محصولات کشاورزی کشور کره نیز بازدید کردیم. با توجه به اینکه برنج پرمصرفترین ماده غذایی در کره محسوب می شود، انستیتو KFRI کارخانههای متعددی را در حوزه فرآوری برنج در این کشور راه اندازی کرده و از فناوریهای مختلفی در آن استفاده می کند. در حقیقت، با استفاده از فناوری های مختلف نظیر امواج مادون قرمز نزدیک و color sorter برنج به طورکامل سورت و تمیز شده و نهایتا بسته بندی میشود که میتواند به عنوان الگو در صنعت برنج کشورمان پایلوت شده و مورد استفاده قرارگیرد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه در ادامه به فعالیتهای آتی پس از امضای تفاهم نامه همکاری با انستیتو KFRI اشاره کرد و گفت: در حال حاضر در حال مذاکره با طرف کرهای برای تشکیل کمیته مشترک علمی و اجرایی هستیم. بعد از معرفی اعضای کمیته، دستور کار و شرح وظایف کمیته مشخص شده و تهیه نقشه راه همکاریها برمبنای اولویت های طرفین آغاز خواهد شد. همچنین رییس انستیتو KFRI کره و هیئت همراه به دعوت رسمی ریاست دانشگاه به ایران سفر خواهند کرد و ضمن بازدید رسمی از دانشگاه و مرکز تحقیقات سلامت غذا، نقشه راه پیشنهادی نهایی شده و به تصویب میرسد.
رییس مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه در ادامه به خروجی و دستاوردهای بالقوه همکاری با انستیتو KFRI برای کشور اشاره کرد و ادامه داد: با توجه به فناوری های پیشرفته مرکز کره ای در حوزه غذا و همچنین فناوریهای روز دنیا در حوزه شناسایی مواد غذایی در مرکز سلامت غذای دانشگاه ما، همکاری بین دو مرکز، امکان توسعه مشترک فناوریهای نوین حوزه غذا را مهیا می سازد. همچنین در قالب این همکاری ها، امکان انتقال آن دسته از فناوریهایی که مورد نیاز کشور است میسر خواهد شد و مراحل بومی سازی و تجاری سازی آنها در دستور کار قرار میگیرد.
وی عنوان کرد: بدیهی است که با توجه به نقشه راه طراحی شده، فناوریها به مرکز سلامت غذای دانشگاه منتقل و پس از بومی سازی و استقرار آنها در این مرکز، مذاکره با وزارت بهداشت و وزارت جهاد کشاورزی، شرکتهای صنایع غذایی، شرکتهای دانش بنیان و سازمان های نظارتی برای تجاری سازی این فناوری ها صورت می گیرد. این فناوریها میتوانند به ارایه غذای سالم و اصیل و باکیفیت به مردم کشورمان، ارتقای کیفی محصولات کشاورزی و همچنین صادرات فناوریهای توسعه یافته به کشورهای مختلف نظیر کشورهای مسلمان و همسایه ایران کمک شایانی کند.
به گفته دکتر یزدان پناه این فناوریها همچنین در کشاورزی هوشمند نیز مورد استفاده قرار گرفته و میتوانند منجر به ایجاد ارزش افزوده (نظیر برندسازی، نشان جغرافیایی، خلق ثروت، ایجاد اشتغال و…) برای محصولات کشاورزی استراتژیک و راهبردی ایران شده و امکان افزایش صادرات آن ها به کشورهای مختلف نیز عملیاتی می شود. لذا این همکاری از ابعاد مختلف حائز اهمیت بوده و ارزش حیاتی در توسعه فناوریهای روز دنیا در حوزه غذا در کشور دارد و حتی در آینده نیز عموم مورد کشورمان نیز میتوانند از این فناوریها شخصا برای کنترل کیفی محصولات کشاورزی و غذای خود استفاده کنند.
انتهای پیام/
کدخبرنگار:7701س.ق