اخبار

  • تاریخ انتشار : 1402/07/23 - 12:41
  • بازدید : 389
  • تعداد بازدید : 387
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
معاون تحقیقات وزارت بهداشت تاکید کرد؛

جایگاه ویژه کشور در تولید علم در حوزه غدد و متابولیسم

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در مراسم گرامیداشت بیست و پنجمین سال اجرای مطالعه قند و لیپید شهر تهران به نقش پژوهشکده غدد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در تولید علم در حوزه غدد و متابولیسم اشاره کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر یونس پناهی معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در مراسم گرامیداشت بیست و پنجمین سال اجرای مطالعه قند و لیپید شهر تهران تصریح کرد: امروزه موضوع بیماری‌ها به ویژه بیماری‌های قلبی و عروقی بسیار جدی است و در ارزیابی علل آن، عوامل خطر مثل فشارخون، چاقی، عدم تحرک و دیابت مسئله مهم جامعه بشری محسوب می‌شود.

 

 

وی در ادامه مطالعات با جمعیت بزرگ همچون کوهورت را بستری برای پاسخ به سوالات اساسی دولتمردان دانست و گفت: قابلیت کشف، توسعه پذیری و در دسترس بودن از مشخصه‌های اصلی مطالعات کوهورت بیان می‌شود. با این سه مشخصه می‌توان مطالعه بزرگ قند و لیپید را ارزیابی کرد.

 

 

دکتر پناهی اظهار کرد: از میان 85 مطالعه کوهورتی که در وزارت بهداشت طراحی شده بود، حدود 12 مورد از این تعداد همچون همین مطالعه قند و لیپید تهران خروجی استاندارد بر اساس شاخص‌های جهانی دارد.

 

 

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با بیان اینکه اقداماتی که در پژوهشکده غدد انجام شده، نتایج امیدبخشی به همراه داشته است، ادامه داد: یکی از جدی‌ترین دستاوردها، این است که پژوهش‌های غدد و متابولیسم رتبه 10 جهانی را در اختیار دارد. می‌توان گفت یک چهارم علم خاورمیانه در حوزه غدد و متابولیسم در ایران تولید می‌شود که بار قابل توجهی از آن بر دوش پژوهشکده غدد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است.

 

 

به گفته وی، ایران در حوزه غدد و متابولیسم رتبه نخست منطقه را در اختیار دارد و ترکیه نیز با فاصله بسیار از ایران، در جایگاه دوم قرار دارد.

 

 

دکتر پناهی عنوان کرد: پژوهشکده غدد در حوزه تولید علم توانسته است جایگاه قابل توجهی را برای کشور ایجاد کند.

 

 

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت تصریح کرد: چاقی یکی از جدی‌ترین مسائلی است که ارتباط مستقیم با بیماری‌های متابولیک به ویژه دیابت دارد. در سال 2009 دیابت در جایگاه یازدهم علل مرگ و میر قرار داشته که در سال 2019 این جایگاه به رتبه پنجم رسیده است. کاهش عوامل خطر با توسعه تحقیقات پیشگیرانه که یکی از سیاست‌های جدی وزارت بهداشت است، منجر به کاهش هزینه‌های بار بیماری‌ها خواهد شد.

 

 

وی از تغییر پارادایم در بیماری‌های غدد خبر داد و گفت: افزایش در میزان بروز سرطان تیروئید طی مطالعه 15 ساله گزارش شده است. این مطالعه نشان می‌دهد این سرطان در خانم‌ها به طرز قابل‌توجهی بیشتر از مردان افزایش داشته و در مناطق مرکزی کشور متمرکز است.

 

 

دکتر پناهی بحران کوید و قرارگرفتن بیشتر ناحیه سر و گردن در معرض اشعه سی تی اسکن، به عنوان یکی از عوامل خطر سرطان تیروئید را در این آمار موثر دانست و افزود: التهاب حاد تیروئید به دنبال ابتلا به کرونا نیز از دیگر موضوعاتی است که باید بررسی شود. تغییر سبک زندگی و افزایش استرس نیز در ابتلا به این نوع و برخی انواع دیگر سرطان نقش دارد.

 

 

معاون وزیر بهداشت ادامه داد: کنترل چاقی امروزه می تواند برای پیشگیری از بیماری های مرتبط با غدد موثر واقع شود.

 

 

دکتر پناهی عنوان کرد: میزان بروز جهانی دیابت نوع یک از سال 2019 حدود 19.73 در صد هزار بوده و در سال 2020 به 32.32 در صد هزار رسیده است و این موضوع نیز نشان می‌دهد بحران کرونا در بروز دیابت نوع یک نیز می‌تواند نقش داشته باشد.

 

 

به گفته وی، مقایسه داده‌ها نشان می‌دهد بروز دیابت نوع یک در اطفال در دوران کرونا 9.5 درصد افزایش داشته است.

 

 

معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در ادامه با اشاره به اینکه پزشکی فردمحور از مطالعات کوهورت نتیجه می‌شود. باید از این داده‌ها به کمک علم ژنومیک و هوش مصنوعی استفاده کرد تا به پزشکی فرادقیق دست پیدا کرد.

 

 

دکتر پناهی از رابطه مستقیم عوامل محیطی و بروز اختلال غدد درون ریز خبر داد و گفت: تغییرات اقلیمی و آب و هوا می تواند در بروز بیماری های غدد درون ریز موثر باشد، همچنین نتایج یک مطالعه جدید کشوری رابطه میان دیابت و ناباروری را نشان می دهد که این موضوع در اجرای طرح جوانی جمعیت اهمیت ویژه ای دارد.

 

 

وی با بیان نقش پررنگ داده های بایوبانک‌ها در انجام مطالعات بزرگ در وزارت بهداشت، گفت: در همین راستا نگرانی‌هایی وجود دارد؛ یکی از این دغدغه‌ها این است که داده های مطالعات بزرگ باید در اختیار همه مردم، متولیان و مسئولان قرار گیرد که این امکان در بستر ترجمان دانش فراهم می‌شود. همچنین داده‌ها باید در اختیار روسای دانشگاه‌ها نیز قرار گیرد، چراکه درصد قابل توجهی از هزینه‌ها صرف جمع آوری داده در وزارت بهداشت می‌شود.

 

 

دکتر پناهی در پایان بر ضرورت جریان سازی تحقیقات، همتاپروری و ارتقای محتوای تحقیقات در وزارت بهداشت تاکید کرد و گفت: این مهم تنها از مطالعات کوهورت نتیجه می‌شود.

 

 

انتهای پیام/

کد خبرنگار: 7702 ی.ق

  • گروه خبری : اخبار دانشگاه
  • کد خبر : 132904
کلید واژه

نظر شما

  • نظرات شما دیده و بررسی می شود.