اخبار

  • تاریخ انتشار : 1403/04/06 - 17:34
  • بازدید : 237
  • تعداد بازدید : 225
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه

فاز نخست سامانه جامع مدیریت سلامت و دیابت به بهره‌برداری رسید

فاز نخست سامانه جامع مدیریت سلامت و دیابت شامل کلینیک تخصصی دیابت سلامت سبز و پایگاه اطلاع رسانی مرتبط به بهره‌برداری رسید.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر علیرضا زالی در مراسم معرفی و آغاز به کار فاز نخست سامانه جامع مدیریت سلامت و دیابت، با بیان اینکه برای به سرانجام رساندن پروژه قند و لیپید تهران به صورت عمقی، مستمر و پایدار، زمان زیادی صرف شده است، گفت: خوشبختانه از پروژه مطالعه قند و لیپید تهران که از بزرگترین کوهورت‌های کشور و حتی منطقه محسوب می‌شود، به صورت مستمر اخبار خوبی مستفاد می‌شود.

 

دکتر زالی با بیان اینکه امروز شاهد امتزاج یک کار پژوهشی و تحقیقاتی با یک کار نوین در حوزه فناوری هستیم، این امتزاج را یک کلیشه‌زدایی برای استفاده از اطلاعات این پروژه با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین دانست.

 

وی با بیان اینکه این پروژه می‌تواند یک مدل مطلوب برای بهره‌گیری سایر مراکز تحقیقاتی باشد، بر ضرورت توجه به بیماری دیابت به عنوان بیماری قرن تاکید کرد.

 

ضرورت توجه به دیابت بارداری

دکتر زالی با اشاره به اهمیت پدیده دیابت در دوره بارداری، گفت: برآورد می‌شود پنج درصد از زنان ایرانی باردار زمینه ابتلا به دیابت را دارند که بیشتر بین هفته‌های 24 تا 28 بارداری دیده می‌شود.

 

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه دیابت بارداری لزوما یک پدیده گذرا نیست، یادآور شد: مشخص شده است که دیابت بارداری با احتمال سقط و نقص جنین و همچنین ابتلا به دیابت مادر پس از دوره بارداری و نوزاد پس از تولد ارتباط مستقیمی دارد.

 

وی با بیان اینکه افزایش برخی هورمون‌های بارداری می‌تواند عملکرد انسولین را مختل کند و در نتیجه باعث افزایش قند خون فرد شود، گفت: زمانی که میزان تغییرات قند خون مادر از میزان ترشح اضافی انسولین فراتر رود، دیابت بارداری شکل می‌گیرد.

 

رد پای دیابت در وخامت حال بیماران کرونایی

دکتر زالی با بیان اینکه بیماران دیابتی در دوران کرونا عوارض بیشتری را نسبت به سایر افراد مبتلا به کرونا تجربه کردند، گفت: نتایج مطالعات بیمارستانی ما نشان داد بیماران کرونایی مبتلا به دیابت، 9 برابر بیشتر از سایر افراد دچار سندروم زجر تنفسی شدند و استفاده از ونتیلاتور در افراد دیابتی 15 برابر بیشتر از سایر بیماران شیوع داشت.

 

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه در عرصه جهانی بعد از کرونا سه تا پنج درصد دیابت افزایش یافته است، گفت: آمارهای آمریکا نشان می‌دهد حدود 40 درصد از کسانی که به کووید سخت مبتلا شده‌اند، در آینده به دیابت مبتلا می‌شوند.

 

وی با بیان اینکه شرکت‌های دانش‌بنیان آینده درخشان علمی ایران را رقم می‌زنند، گفت: این شرکت‌ها موجب حفظ نخبگان، افزودن بر خرد و دانش و اقتصاد دانش‌محور برای کشور می‌شوند و خوشبختانه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز با وجود 220 شرکت دانش‌بنیان در دانشگاه در این زمینه وضعیت مطلوبی دارد و امیدواریم تا پایان سال تعداد این شرکت‌ها را به 300 عدد برسانیم.

 

لزوم بهره‌گیری از هوش مصنوعی در تشخیص و درمان دیابت

دکتر زالی شرکت‌های دانش‌بنیان را محل مسالمت و دروازه اتصال بخش خصوصی با دانشگاه دانست و گفت: از دیگر موضوعاتی که توجه ویژه به آن ضرورت دارد بهره‌گیری از هوش مصنوعی و استفاده از بحث راهبردی یادگیری ماشینی در حوزه‌های مختلف از جمله دیابت است.

 

وی با اشاره به پیشرفت‌های هوش مصنوعی در حوزه تشخیص دیابت ادامه داد: صدای انسان 200 هزار ویژگی دارد و در حال حاضر هوش مصنوعی با توجه به صدای انسان‌ها قابلیت تشخیص بسیاری از بیماری‌ها از جمله دیابت را دارد.

 

دکتر زالی همچنین با اشاره به پیشرفت‌های هوش مصنوعی برای تشخیص، پیشگیری و درمان زخم دیابتی، یادآور شد: از دیگر دستاوردهای هوش مصنوعی در حوزه دیابت می‌توان به بایونیک پانکراس یا همان پانکراس مصنوعی و پایش مداوم گلوکز اشاره کرد.

 

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به علاقه‌مندی شرکت‌های دانش‌بنیان و ظرفیت دانشگاه بر ضرورت بهره‌گیری از هوش مصنوعی در پیشگیری، تشخیص و درمان دیابت تاکید کرد.

 

وی پروژه مطالعه قند و لیپید تهران را یک پروژه چند وجهی توصیف کرد که برای طراوت بخشیدن به آن می‌توان از ظرفیت‌های هوش مصنوعی با همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان و حمایت دانشگاه نیز بهره گرفت.

 

دکتر زالی پروژه مطالعه قند و لیپید تهران را یک پروژه فاخر اجتماعی و سلامت دانست و بر ضرورت استمرار و ملی‌سازی آن و همچنین معرفی به سازمان بهداشت جهانی تاکید کرد.

 

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی همچنین ضمن قدردانی از تلاش‌های خیرین حوزه سلامت، همکاری آنان را در پروژه‌های تحقیقانی و علمی این حوزه برای پیشگیری از بیماری‌ها و جلوگیری از تحمیل هزینه‌های درمان به جامعه بسیار موثر خواند.

 

دکتر فریدون عزیزی رییس پژوهشکده علوم غدد درون‌ریز و متابولیسم نیز در این مراسم با بیان اینکه از چاقی و دیابت که با یکدیگر ارتباط مستقیم دارند به عنوان دو بیماری شایع قرن حاضر یاد می‌شود، به تبیین اهمیت پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری دیابت پرداخت.

 

وی با اشاره به بی‌علامت بودن و غیرقابل درمان قطعی بودن بیماری‌های غیرواگیر افزود: بسیاری از اوقات زمانی دیابت بیمار تشخیص داده می‌شود که سال‌های سال از ابتلای وی به بیماری زمان می‌گذرد؛ یعنی بیماری عوارض خود را  مدتهاست که به جای گذاشته است.

 

دکتر عزیزی با بیان اینکه افراد مبتلا به بیماری‌های مزمنی همچون دیابت به سختی می‌توانند به دستورات و توصیه‌های پزشک عمل کنند؛ بر ضرورت تشخیص به موقع بیماری دیابت برای جلوگیری از عوارض احتمالی تاکید کرد.

 

وی بر لزوم توجه به سبک زندگی، عوامل ژنتیکی و عوامل زمینه‌ساز دیابت برای تشخیص به موقع این بیماری تاکید کرد.

 

 دکتر عزیزی با اشاره به پیشینه تشکیل شبکه دیابت در کشور در سال 1375 برای شناسایی بیماران مبتلا، بهره‌گیری از ظرفیت‌های بخش خصوصی برای این مهم را ضروری عنوان کرد.

 

دکتر امیرعباس مومنان طراح و مجری سامانه نیز هدف از راه‌اندازی سامانه جامع مدیریت سلامت و دیابت را پیاده‌سازی یک الگوی استاندارد متناسب با جامعه ایران برای ارتقای وضعیت دیابت عنوان کرد.

 

وی با بیان اینکه پروژه قند و لیپید تهران 25 سال پیش آغاز شده است، به دستاوردهای این پروژه از جمله تبیین وضعیت دیابت در تهران، شناسایی عوامل خطر، تعیین میزان رشد عنوان کرد.

 

وی با بیان اینکه بیش از 1200 مقاله علمی از این پروژه تحقیقاتی منتج شده است، گفت: همچنین از طریق این پروژه به روش‌هایی دسترسی پیدا کرده‌ایم که قابلیت اجرا دارد و می‌تواند عوامل خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد.

 

دکتر مومنان دیابت را شایعترین بیماری متابولیک خواند و بر ضرورت توجه ویژه به آن به دلیل عارضه‌های متعدد و مزمن بودن آن تاکید کرد.

 

وی با بیان اینکه خطر سکته‌ها و بیماری‌های قلبی و عروقی در بیماران دیابتی دو تا چهار برابر بیشتر از سایرین است، دیابت را نخستین عامل نابینایی‌، قطع عضو غیرتروماتیک و 30 درصد نارسایی‌های کلیوی عنوان کرد.

 

وی با اشاره به بارمالی که دیابت به نظام بهداشتی کشور وارد می‌کند، گفت: علی رغم آنکه این بیماری درمان قطعی ندارد اما شواهد علمی 50 سال اخیر نشان می‌دهد این بیماری قابل پیشگیری است.

 

وی پیشگیری از دیابت را از طریق آموزش و توانمندسازی ممکن دانست و گفت: برای پیشگیری از عوارض دیابت باید رویکرد جامع داشته باشیم و تمام عوامل خطرساز دیابت را کنترل کنیم.

 

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی سامانه جامع مدیریت سلامت و دیابت یک نظام جامع پیشگیری، آموزش، درمان و مراقبت از دیابت است. این سامانه به صورت جامع مدیریت بیماران دیابتی را بر عهده دارد. این سامانه شامل چندین بخش است که هر بخش به یکی از اهداف اصلی سامانه می‌پردازد. این سامانه با استفاده از فناوری‌های نوین به بیماران دیابتی کمک می‌کند تا مراقبت‌های پزشکی را دریافت کنند.

 

انتهای پیام/

کدخبرنگار: 7703م.ر

 

  • گروه خبری : اخبار دانشگاه
  • کد خبر : 143960
کلید واژه