دکتر زالی تاکید کرد:
لزوم تقویت نقش ماماها در سیستم سلامت عمومی
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی بازنگری و تقویت نقش ماماها در سیستم سلامت عمومی را خواستار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، دکتر علیرضا زالی در مراسم روز جهانی ماما که با هدف قدردانی از جایگاه ماما برگزار شد، اظهار کرد: جامعه مامایی دانشگاه درسالی که گذشت افتخار آفرینی کردند که تجلی آن در تمام ابعاد سلامت مشهود است.
وی نقش ماماها در ارتقای سلامت مادر و نوزاد را مورد تاکید قرار داد و افزود: حرفه مامایی حرفهای مستقل در نظام ارایه خدمات معرفی میشود و قریب به یک صده است که ماماها به صورت مستقل خدمات بینظیری ارایه میدهند.
رییس دانشگاه در ادامه استقلال حرفهای جامعه مامایی را مطالبهای بحق از سوی آنان دانست و ایجاد ظرفیتهای جدید برای رسیدن به استقلال در این رشته را در دستور کار قرار داد.
دکتر زالی نگاه تک بعدی و زایمان محور به جامعه مامایی را مورد انتقاد قرار داد و گفت: ظرفیت مامایی محدود به زایمان نمیشود، باید از توان حرفهای و بالای ماماها در مقاطع حساس زندگی زنان نظیر پیش و پس از بارداری، بلوغ دختران و سلامت زنان در دوران سالمندی بیشتر استفاده کرد.
رییس دانشگاه تهیه بستههای بهداشتی و حرفهای با کمک دانش، تخصص و مهارت بالای جامعه مامایی را راهکار موثری برای افزایش سطح سلامت زنان و دختران عنوان کرد.
وی با اشاره به اینکه خدمات ماماها به زنان باردار با خاتمه بارداری تمام نمیشود، فعالیتهای موثر این بخش مهم از خانواده بهداشت و درمان را ستودنی توصیف کرد.
دکتر زالی از کاهش میزان مرگ و میر مادران باردار، نوزادان و کودکان یک تا 59 ماهه در مراکز تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی خبرداد و عنوان کرد: میزان مرگ و میر نوزادان متولد شده در مراکز تحت نظارت دانشگاه در سال 1400 عدد 4 و 31 دهم درصد بوده و در سال 99 عدد 5 و 22 دهم درصد را به خود اختصاص داده، بخش بزرگی از این دستاورد ارزشمند متعلق به جامعه مامایی است.
رییس دانشگاه زایمان را مسئلهای چندوجهی دانست و افزایش موارد زایمانهای طبیعی و کاهش سزارینها در سال 401 در مقایسه به سال قبل را از دیگر اقدامات جامعه مامایی عنوان کرد.
وی اشتغال نامناسب گروههایی مامایی را مورد توجه قرار داد و بازنگری و تقویت نقش ماماها در سیستم سلامت عمومی را خواستار شد.
دکتر زالی بنمایه تربیت ماماها را جذب اعضای هیئت علمی توانمند عنوان کرد و اصلاح فرآیند جذب اعضای هیئت علمی در گروه مامایی را مورد تاکید قرار داد.
وی یکی از اصلیترین نیازهای کشور و منطقه را تربیت و توانمدسازی ماماها دانست و اظهار امیدواری کرد که دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی بتواند در این حوزه نیز نقشآفرینی کند.
رییس دانشگاه در خاتمه ضمن قدردانی از تلاشهای بیدریغ جامعه مامایی کشور و دانشگاه بر ضرورت احیای جایگاه جامعه مامایی به عنوان مطالبهای فروخفته، افزایش ظرفیت و ایجاد امنیت شغلی برای جامعه مامایی تاکید کرد.
دکتر محمدرضا سهرابی معاون اموربهداشتی دانشگاه نیز در این مراسم ضمن تبریک روز جهانی ماما اظهار کرد: اختصاص روزی با عنوان روز ماما بهانهای برای پاسداشت تلاشها و فداکاری جامعه مامایی است.
وی با بیان اینکه اهمیت رشته مامایی از مراقبت قبل از بارداری و آغاز و با خاتمهی بارداری، فعالیت ماما تمام نمیشود گفت: مراقبتهای ماماها تا سالها بعد از پایان بارداری نیز ادامه دارد.
دکتر سهرابی به عملکرد درخشان ماماها خصوصا در حوزه بهداشت اشاره کرد و گفت: اجرای برنامه سلامت مادران در بیش از هشت هزار زن باردار، ۲۰ هزارو 612 مورد پیش از بارداری و ۲۲ هزار و 568 مورد مراقبت بارداری و عدد تقریبی 73 هزار مراقبتهای اول، دوم و سوم پس از زایمان نشان از حجم بالای فعالیت ماماها دارد.
پوشش واکسیناسیون ۹۰ درصدی در نوبت اول و 79 درصدی در نوبت دوم و ارایه خدمات تشخیصی، درمانی و پیگیرانه در دوران اپیدمی کرونا از دیگر عملکردهای درخشان جامعه مامایی است که معاون به امور بهداشتی دانشگاه به آن پرداخت.
وی به مشارکت در پوشش ۷۲ درصدی واکسیناسیون آنفولانزا در زنان باردار توسط ماماهای دانشگاه اشاره کرد و افزود: انجام سه هزارو 392 مشاورتلفنی به مادران باردار در سامانه 4030، شناسایی و پیگیری هزارو 331 مادر باردار که به منطقه تحت پوشش دانشگاه مهاجرت کردهاند و آموزش بیش از پنج هزارو 632 مادر باردار برای آمادگی برای زایمان از دیگر خدمات ماماهای دانشگاه در سال گذشته است.
دکتر سهرابی از کاهش تعداد مرگ مادر از 27 مورد در سال 1400 به 13 مورد در سال 1401 خبر داد.
اجرای برنامه میانسالان با برنامه هایی نظیر ارایه مراقبتهای زنان مامایی برای تشخیص زودهنگام سرطانهای شایع، یائسگی و عوارض آن و بیماریهای آمیزشی و جنسی یخش دیگری از صحبتهای معاون بهداشت دانشگاه را به خود اختصاص داد.
وی در ادامه به اجرای برنامه جوانی جمعیت و خدمات مشاورهای و فرزندآوری در 168 هزارو 147 نفر توسط ماما در سال 1401 اشاره کرد و ادامه داد: خدمات به زوجهای نابارور و پیگیری روند نشاندار توسط بیمه از دیگر خدمات درخشان جامعه مامایی دانشگاه است.
کاهش مرگ و میر نوزادان در سال 1400 در مقایسه با سال 99، کاهش مرگ و میر نوزادان زیر یک سال و زیر پنج سال، برگزاری مشاوره شیردهی از دیگر مواردی بود که معاون امور بهداشتی دانشگاه به آن اشاره کرد و تلاشهای ماماها برای ارتقای سلامت جامعه را ستودنی توصیف کرد.
وی در خاتمه با اشاره به اینکه حیاتیترین خدمات سلامت محور توسط ماماها انجام میشود اظهار امیدواری کرد با تعرفهگذاری عادلانه، اجرای برنامه پزشک خانواده وبهرمندی ماماها از مزایای حرفهای بتوان بخشی از تلاشهای این قشر را جبران کرد.
در ادامه این مراسم دکتر زندی معاون امور درمانی دانشگاه نیز به قدمت بالای فعالیت ماماها از گذشتههای دور تا به امروز اشاره کرد و عشق به مامایی را بخش جدانشدنی این حرفه دانست.
وی بر ضرورت تقویت رشته مامایی تاکید کرد و گفت: اگر نقش موثر ماماها در روند پیشگیری، تشخیص و درمان بیشتر دیده شود قطعا شاخصهای سلامت ارتقا پیدا میکنند.
دکتر زندی با بیان اینکه طرحهای جوانی جمعیت و پیشگیری از سقط با کمک جامعه مامایی به بهترین شکل اجرا خواهد شد ادامه داد: افزایش موارد زایمانهای طبیعی بدون درد و کاهش معنی دار زایمانهای تقویمی که نظارت بیشترین مراکز خصوصی تهران را دانشگاه عهدهدار است، با کمک و تلاش ماماها به سرانجام رسیده.
معاون درمان پررنگتر شدن نقش ماماها در ردههای مدیریتی و ورود به حوزههای پرستاری را از برنامههای دانشگاه عنوان کرد و گفت: تلاش داریم ضمن ارتقای جامعه مامایی نقش این حوزه در صف و ستاد تقویت شود.
دکتر زمانزاده رییس دانشکده پرستاری ومامایی نیز در مراسم گرامیداشت روز جهانی ماما، ازتلاشهای بیوقفه ماماها در تامین و ارتقا چرخه سلامت قدردانی کرد.
وی به حساسیتهای حرفهی مامایی اشاره کرد و گفت: مامایی هنری است که علیرغم علم به حساسیت و درک ویژه مادر و جنین نیاز دارد.
رییس دانشکده پرستاری و مامایی تاکید کرد: ماماها گروهی هستند که همزمان درمان و مراقبت را با نگاه ویژه به ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی مد نظر دارند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، مراسم روز جهانی ماما صبح امروز با حضور جمعی از مسئولان و جامعه مامایی دانشگاه در دانشکده پرستاری و مامایی برگزار شد.
این مراسم با قدردانی رییس دانشگاه و اعضای هیئت رییسه از ماماها همراه بود.
انتهای پیام/
کدخبرنگار: 7701س.ق