دکتر زالی تاکید کرد؛
لزوم مشارکت صاحبان فرایند در برنامهریزیها
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با بیان اینکه امروزه معتقدند بهتر است طراحی برنامه ها از پایین به بالا و یا برنامه های تلفیقی صورت گیرد، تاکید کرد: بهتر است صاحبان فرایند در برنامه ریزیها مشارکت داشته باشند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، دکتر علیرضا زالی در افتتاحیه دومین همایش مدیران و مسئولان نظام برنامهریزی وزارت بهداشت که صبح امروز دوشنبه اول آبان ماه به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی آغاز به کار کرد، ضمن بیان سخنانی به برخی از برنامههای موفق اجرا شده در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به عنوان نمونههایی از برنامهریزیهای خردمندانه اشاره کرد.
وی با اشاره به تغییرات زیاد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در هزاره سوم گفت: امروزه بیش از هر زمان دیگری برنامهریزی در جهان مورد توجه ویژه قرار گرفته است.
دکتر زالی یادآور شد که در سالهای اخیر در حوزههای متدولوژی و روش شناسی، فلسفی و مبانی برنامه ریزی تغییرات بزرگی در جهان رخ داده است.
وی با اشاره به اهمیت واژه شناسی در حوزه برنامهریزی، گام آغازین برای ورود به این حوزه را رسیدن به یک واژه مشترک عنوان کرد و به بیان اصطلاحات مختلف در این زمینه پرداخت.
به گفته وی شالوده همه برنامهها از تصمیم آغاز میشود. همچنین برنامه ریزی یک بحث شناختی است و برنامه های مترقی و موفق شناخت محور هستند.
دکتر زالی گفت: تعقل، تفکر، نواندیشی، خردورزی الفبای هر تصمیم است و بدون اتخاذ یک تصمیم راهبردی مناسب قطعا برنامه ابتر خواهد بود بنابراین در هر تصمیم باید شناخت محوری وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: برخی از مبانی فلسفی برنامه ریزی در نوروفیزیولوژی مغز نیز عینا تکرار می شود و بسیاری از موتورهای جدید جستجوگر برنامه ریزی نوین از مدارهای نورونی مغز اقتباس شدهاند. زیرا مغز بزرگترین برنامه ریزی بیولوژیک جهانی محسوب می شود.
رییس دانشگاه با اشاره به ویژگیهای برنامهریزی، اولین ویژگی یک برنامه را انطباق با اهداف برشمرد و افزود: مهمترین وجه یک برنامهریزی شفافسازی هدف است و برنامه بیهدف برنامه شکست خورده در گام آغازین است.
دکتر زالی با بیان اینکه اگر اهداف مناسب تعیین شوند برنامه توفیقات فراوانی خواهد داشت، قابلیت دستیابی، شفافیت و وضوح، قابلیت اندازه گیری و سنجه یابی برای ارزیابی اهداف، انعطاف پذیری، نظم و انضباط را از دیگر ویژگی های مهم یک برنامه موفق برشمرد.
وی با بیان اینکه مدیر موفق کسی است که با یک نگاه متوازن و متعادل بین انعطاف پذیری و میزان انتظام بالانس برقرار کند، افزود: برنامه ریزی جدید باید از کلیشه های سنتی مندرس پوسیده خارج شده و دگردیسی نوینی را در بهره گیری از فناوری های نوین انجام بدهد.
دکتر زالی ادامه داد: برنامه ریزی مثل یک موجود زنده است و باید متناسب با محیط اطراف خود فعل و انفعال داشته باشد و نمی تواند با پیرامون خودش با نگاه انتزاعی حرکت کند، محور برنامهریزی باید دینامیک باشد.
رییس دانشگاه افزود: در دنیای پرچالش امروزی بزرگترین آسیب و چالش کشورهای در حال توسعه شکاف دیجیتالی است که بر موضع سیاسی، منطقه ای ، اقتصادی، تاثیر می گذارد و کشورهایی که از فناوری های نوین بهره می برند در این میان موفق خواهند بود.
وی ابرمحاسبات کوآنتومی را فصل جدیدی از تکنولوژی سالهای آتی برشمرد و گفت: پیش بینی می شود تا پنج سال آینده در ذیل برنامه های کوآنتومی جدید بتوانیم به گونه ای عمل کنیم که آنچه ابررایانه ها در طول زمان بسیار بالایی انجام می دهند در کسری از ثانیه انجام شود.
دکتر زالی گفت: در سالهای آتی در حوزه اطلاعات و دیتا در یک نظام ابری به سرخواهیم برد که فصل نوینی از تکنولوژی بشری است.
وی با اشاره به اینترنت اشیا گفت: امروز هفت بیلیون شی در جهان از IOT استفاده می کنند از جاروبرقی در منزل گرفته تا خودرو و امروزه هوش مصنوعی با سرعت بسیار همه نگاههای کلیشه سنتی را در هم می نورد.
دکتر زالی با بیان اینکه همه سازمانهایی که دارای دیتا و اطلاعات خوب و قابل دسترسی باشند موفق خواهند بود، یادآور شد: سالهای آتی دوران کارزار دیتا و اطلاعات است و کسانی که این اطلاعات خام را به شواهد تبدیل می کنند برندگان اصلی برنامهریزی در آینده خواهند بود.
وی بر ضرورت توسعه فعالیت در حوزه یادگیری الکترونیکی، هوش مصنوعی، بیگ دیتا، واقعیت مجازی، متاورس تاکید کرد و یکی از تجارتهای پرسود سالهای آینده را متاورس عنوان کرد.
دکتر زالی تصمیم یار، کمک یار، هوش تجاری، هوش مصنوعی را از بحثهای نوینی برشمرد که در برنامه ریزی ها باید به آنها توجه داشته باشیم.
وی گفت: کارکنان را امروزه شرکای سازمان می نامند و این نگاه باید در تمام دستگاهها حاکم باشند و اگر این تعلق و مشارکت صورت گیرد در رسیدن به هدف و تحقق برنامه سازمان را یاری می کنند.
رییس دانشگاه تاکید کرد: هزاره سوم هزاره عجیبی است و برنامه ریزیها باید با نگاه به تکنولوژی های نوین انجام شود.
وی مهمترین عنصر تحقق برنامه را کارکنان برشمرد که با تعلق و توجه در اجرای برنامه مشارکت می کنند.
دکتر زالی تصریح کرد: برنامه بدون پشتیبانی تعهدآور، شفاف سازی نوع تعهدات برای مدیران و عناصر انسانی یک دستگاه برنامه ابتر و ناقصی است.
وی انواع برنامه ریزی را آینده نگار، آینده سازانه و آینده گزین عنوان کرد و یادآور شد که برنامه هایی که وجه آینده سازی قوی تری داشته باشند موفق تر هستند.
وی تعیین زمان بندی را شرط اساسی در برنامه ریزی دانست که می تواند به صورت کوتاه مدت، میان مدت و طولانی مدت باشد.
رییس دانشگاه بایگانی و آرشیو شدن برنامه ها را یک آفت بزرگ برشمرد و افزود: پس از تدوین برنامه استراتژیک حتما باید برنامه تاکتیکی و راهبردی داشته باشیم.
به گفته دکتر زالی برنامه موفق حتما باید به برنامهریزی احتیاطی توجه کرد و حوادث غیر مترقبه را در نظر گرفت.
وی با اشاره به ماتریس آیزن هاور در برنامه ریزی،ضرورت، ذکاوت، بطالت و حماقت را از جمله اضلاع مربع این ماتریس برشمرد.
با تاکید بر لزوم اولویت گذاری در برنامهریزیها، گفت: که در برنامه ریزی باید اولویتها تعیین شود و با نگاه به آینده عمل کنیم؛ در برنامه ریزی گذشته فقط چراغ راه آینده است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ابراز امیدواری کرد که برونداد این همایش منجر به بازنگری، انتقال اطلاعات بین شما و اشتراک گذاری تجارب و توفیقات در حوزه برنامهریزی شود.
دکتر سیدین مدیر کل دفتر برنامه ریزی راهبردی وزارت بهداشت نیز در افتتاحیه این همایش با اشاره به تعاریف مختلف مدیریت گفت: مدیریت فرایندی است که باید اثربخشی و کارایی در آن مطرح باشد و درقالب هدفگذاری و اقدامات اجرایی لازم باشد.
به گفته وی مدیریت را نمی توان از سازمان منفک دانست و هر سازمانی باید متناسب با رسالت و ماموریت های خود هدفگذاری کرد و برای دستیابی به اهداف مذکور برنامه ریزی کند.
وی ضمن تقدیر از میزبانی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی وظایف مدیران را کنترل، سازماندهی، رهبری و هدایت و هماهئگی و برنامه ریزی عنوان کرد.
به گفته وی برنامه ریزی مهمترین وظیفه مدیران است و ماهیت برنامه ریزی نیز بین بخشی است .
وی خطاب به مسئولان و مدیران برنامه ریزی سازمانهای حاضر در همایش گفت: شما اعضای اتاق فکر سازمانها هستنید و آینده سازمان را با برنامه ریزی صحیح جهت دهی کرده و مسیر آینده را مسخص می کنید.
وی با اشاره به برنامه های آتی این مرکز خاطرنشان کرد که سعی داریم برنامه ریزی متناسب با اسناد بالادستی و به صورت نیمه متمرکز انجام شود و به بیان توضیحاتی در این زمینه پرداخت.
بحث شبکه سازی و ایجاد ارتباط بین واحدها بسیار مهم است و در این همایش ضمن برقراری ارتباط سعی کنید تجارب، برنامهها و توفیقات با یکدیگر به اشتراک بگذارید.
دومین همایش مدیران ومسئولان نظام برنامه ریزی وزارت بهداشت با حضور مسئولان برنامه ریزی ستاد وزارت بهداشت، دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی و سازمانهای وابسته صبح امروز دوشنبه اول آبان ماه در تالار امام علی(ع) دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی آغاز به کار کرد و تا دوم آبان ماه ادامه خواهد داشت.
انتهای پیام/
کدخبرنگار: 7700 س.ع