اخبار

  • تاریخ انتشار : 1404/07/27 - 13:19
  • بازدید : 313
  • تعداد بازدید : 280
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه
معاون تحقیقاتی دانشگاه در مراسم روز جهانی غذا:

پژوهش‌های تغذیه باید اثرگذار باشد و مشکلی از جامعه حل کند

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه تولیدات پژوهشی در زمینه تغذیه را با کیفیت خواند و گفت: پژوهش‌ها باید اثرگذار باشد و مشکلی از‌ جامعه حل کند.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر افشین زرقی در مراسم بزرگداشت روز جهانی غذا و مقابله با ضایعات مواد غذایی که صبح امروز در انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور برگزار شد، با اشاره به توجه فائو در سال‌های ابتدایی تعیین روز جهانی غذا با محوریت دسترسی به غذا و توجه به کاهش گرسنگی، عنوان کرد: این رویکرد در سال‌های اخیر تغییر کرده و نیاز دسترسی به غذای سالم پررنگ‌تر شده است. انتظار می‌رود انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای به عنوان پیشران سیاست‌های تغذیه و بازوی علمی تغذیه در وزارت بهداشت در این مسیر نقش پررنگی ایفا کند.

 

وی با اشاره به اینکه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برای اولین بار در تاریخ ۶۳ ساله خود، رتبه نخست فناوری را در میان دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور کسب کرده است، افزود: در فصل جدید فناوری، حرکت به سمت دانشگاه نسل چهارم حاکم است و محوریت این تحول در حوزه تغذیه، انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور است.

 

دکتر زرقی عنوان کرد: وظیفه دانشگاه آموزش است و با توجه به نگاه اجتماعی، امنیتی و سیاسی حاکم بر تغذیه، باید افرادی در این حوزه تربیت شوند که با دغدغه جامعه، جایگاهی ملی و بین‌المللی داشته باشند.

 

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه، تولیدات پژوهشی در زمینه تغذیه را با کیفیت خواند و گفت: پژوهش باید اثرگذار باشد و مشکلی از‌ جامعه حل کند. یکی از طرح‌های بسیار موثر علمی شناسایی ۱۶۰ آلاینده در مواد غذایی به کمک تکنولوژی‌های وارد شده از‌ کشور هلند به همت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهور، وزارت بهداشت و انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی بود. پژوهش در بحث تغذیه باید اینگونه اثرگذار باشد.

 

دکتر زرقی گفت: سیستم ثبت بیماری‌ها و کلینیک‌های مشاوره تغذیه نیز داده‌های خوبی در اختیار پژوهشگران قرار می‌دهد. همچنین وجود مرکز رشد علوم غذایی بستر مناسبی برای همکاری با استارتاپ‌ها و افزایش تولیدات در زمینه شبکه‌های اجتماعی و راه‌اندازی اپ است. پژوهشگران باید از این ظرفیت موجود استفاده کنند.

 

 

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه در پایان گفت: امروزه انتخاب غذا یک سلیقه شخصی نیست و یک نگرش اجتماعی است، کارشناسان و پژوهشگران تغذیه در این مسیر می‌توانند اثرگذار باشند. 

 

ضرورت بروز رسانی داده‌های تغذیه‌ای در کشور به منظور تدوین سیاست‌های موثر

دکتر‌ ناصر کلانتری رییس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور در این مراسم همکاری‌های بین‌بخشی را لازمه تامین امنیت غذایی جامعه دانست و گفت: انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور به عنوان یکی از قدیمی‌ترین ساختارهای تحقیقاتی کشور به منظور کمک به حاکمیت در حوزه غذا و تغذیه مستقر شد و هدف این ساختار تامین شواهد لازم برای سیاست‌گذاری‌های حوزه غذا و تغذیه بوده است.

 

وی ادامه داد: ترکیب اعضای شورای عالی انستیتو تغذیه و حضور مسئولان از وزارت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه نشان از ماهیت چندوجهی این ساختار و اهمیت داده‌های آن برای هر نوع تصمیم‌گیری دارد.

 

 

دکتر کلانتری با اشاره به انجام طرح بررسی وضعیت مصرف ریزمغذی‌ها، تعیین الگوی برنامه‌ریزی غذایی کشور، همکاری در طراحی و اجرای غنی‌سازی نان و برنامه حذف روغن نباتی جامد به عنوان بخشی از برنامه‌های اجرا شده در انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور، عنوان کرد: انستیتو باید به سیاست‌گذاران کمک کند تا با دسترسی به داده‌ها و شواهد موجود راه درست را انتخاب کنند.

 

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای تصریح کرد: سیاست‌ها به شرطی کمک کننده هستند که مبتنی بر شواهد باشند. انستیتو در تلاش است این داده‌ها را فراهم کند تا برنامه‌ریز راه را تعیین و اثرات آن را بپذیرد.

 

وی افزود: سبد مطلوب غذایی حاصل بررسی الگوی غذایی جامعه است و با داده‌های این الگو بسیاری از سازمان‌ها می‌توانند ترازنامه‌های غذایی خود را به روز کنند.

 

 

به گفته دکتر کلانتری، بررسی مخاطرات ناشی از آلاینده‌ها و سموم دریافتی از مواد غذایی، طراحی جدول ترکیبات مواد غذایی کشور با توجه به بافت اقتصادی، اجتماعی و اقلیمی، بررسی عوامل خطر بیماری‌های غیرواگیر و برنامه‌ریزی برای ترجمان دانش به منظور افزایش آگاهی مردم عادی از مهم‌ترین برنامه‌های انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای است.

 

وی در پایان با تاکید بر اینکه بهترین ابزار مقابله با مشکلات غذایی، سیاست‌ها و برنامه‌های مداخله‌ای است، گفت: انستیتو تحقیقات تغذیه همواره پژوهش‌های سیاست نگر و برنامه نگر را هدایت و حمایت می‌کند.

 

سهم ۳۵ درصدی تغذیه در مرگ و میر‌های سالانه

دکتر احمدی اسماعیل‌زاده مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت نیز هدف اصلی برگزاری این مراسم را افزایش آگاهی جامعه در خصوص شاخص‌های تغذیه و کاهش ضایعات غذایی اعلام کرد.

 

وی در ادامه از سهم ۳۵ درصدی تغذیه در مرگ و میر کشوری خبر داد و گفت: عامل فوت این درصد از افراد چاقی، سوء تغذیه یا عوامل خطر منتسب به تغذیه مثل فشارخون بالا یا قندخون بالا است. بر اساس داده‌ها ۹۴ هزار مرگ در سال به دلیل فشار خون بالا، ۴۷ هزار مرگ به دلیل قندخون بالا و ۱۰ هزار مرگ به دلیل دریافت نکردن مقدار کافی اسید چرب امگا۳ رخ می‌دهد.

 

 

به گفته وی، نزدیک به ۱۵۰ میلیون کودک در جهان کوتاه قد هستند که این آمار در کشور ما حدود ۵ درصد گزارش می‌شود.

 

دکتر اسماعیل‌زاده تصریح کرد: بالغ بر ۶۷۳ میلیون نفر در دنیا از سوء تغذیه رنج می‌برند. این در حالی است که در کشور میانگین لاغری کودکان زیرپنج سال، ۵ الی ۶ درصد گزارش شده است. همچنین هشت درصد جمعیت جهان گرسنه هستند و ۸۸۱ میلیون نفر به چاقی مبتلا هستند. البته آمار سوء تغذیه از سال ۲۰۲۲ تا سال ۲۰۲۴ حدود ۲ درصد کاهش داشته است.

 

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت عنوان کرد: از هر ۵ کودک و نوجوان، ۱ نفر و از هر ۳ نفر بزرگسال بالای ۱۸ سال، ۲ نفر چاق یا دچار اضافه وزن هستند. هشت درصد سالمندان نیز به سوء تغذیه مبتلا هستند.

 

 

دکتر اسماعیل‌زاده تصریح کرد: بر اساس داده‌های سال ۹۸، مصرف بسیاری از مواد غذایی کمتر از میزان استاندارد تعیین شده است. به عنوان مثال دریافت ناکافی میوه‌ها ۵۲ درصد، سبزی‌ها ۶۰ درصد، لبنیات ۷۲ درصد و گوشت‌ها ۴۹ درصد گزارش شده که این آمار دلایل مختلفی دارد و در این مسیر باید همکاری بین بخشی صورت گیرد و فرهنگ‌سازی انجام شود.

 

وی از بازنگری سبد غذایی مطلوب در سال گذشته خبر داد و گفت: این نقشه شامل دستورالعمل‌های مربوط به واردات، صادرات و تولیدات مواد غذایی در کشور است و هر استان نقشه مختص به خود را دارد.

 

دکتر اسماعیل‌زاده با بیان اینکه در برخی استان‌های محروم آمار کوتاه‌قدی بالاست و ما تلاش می‌کنیم وضعیت را بهبود ببخشیم، تصریح کرد: در گیلان، اردبیل و مازندران و استان‌های شمالی آمار اضافه وزن کودکان در حال افزایش است و لاغری در سالمندان نیز در استان‌های کمتربرخوردار شیوع بیشتری دارد.

 

 

وی از بازنگری در برنامه غنی سازی آرد با آهن و اسیدفولیک خبر داد و اظهار کرد: تا یکی دوماه دیگر اعلام می‌شود که نیاز به تغییر در این برنامه وجود دارد یا خیر‌.

 

مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت با بیان اینکه شیر مدارس تا دو هفته آینده در مدارس توزیع خواهد شد، گفت: در حال حاضر غربالگری تن سنجی در 4 پایه مدرسه در حال انجام است.

 

دکتر اسماعیل‌زاده گفت: برنامه نان کامل، برنامه‌ریزی در بازنگری غنی سازی آرد گندم با آهن و اسیدفولیک، برنامه شیر مدرسه، برنامه پیشگیری از اختلالات ناشی از کمبود ید، برنامه مکمل یاری و برنامه ارتقا سواد و فرهنگ تغذیه‌ای از جمله دیگر برنامه‌های دفتر بهبود تغذیه جامعه است.

 

دکتر اسماعیل‌زاده همچنین در پایان از دور ریز ۳۲ درصد مواد غذایی و ۲۵ درصد کالری غذاها در دنیا خبر داد و گفت: بیش از ۳۰ درصد مواد غذایی تولید شده در کشور، در چرخه مصرف دور‌ریخته می‌شود. یکی از مهمترین وظایف دولت، فرهنگ‌سازی برای کاهش این ضایعات است.

 

 

در این مراسم همچنین دکتر احمد آریایی‌نژاد رییس کمیته غذا کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، دکتر مصطفی قانعی دبیر ستاد زیست فناوری، سلامت و فناوری‌های پزشکی معاونت علمی ریاست جمهوری، دکتر سیدحسن امامی رضوی رییس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، دکتر مجید حاجی فرجی نماینده گروه علوم بهداشتی و تغذیه فرهنگستان علوم پزشکی، دکتر محسن قضاتلو مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران و دکتر آراسب دباغ مقدم معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ارتش حضور داشتند.

 

انتهای پیام/

کد خبرنگار: 7706 م.ک

  • گروه خبری : اخبار دانشگاه
  • کد خبر : 162355
کلید واژه

نظر شما

  • نظرات شما دیده و بررسی می شود.