اخبار

  • تاریخ انتشار : 1403/07/25 - 08:16
  • بازدید : 217
  • تعداد بازدید : 194
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

بیش از دو میلیارد نفر در جهان هزینه رژیم غذایی سالم را ندارند

مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور گفت: بیش از 2میلیارد و 800 میلیون نفر در جهان توانایی پرداخت هزینه یک رژیم غذایی سالم را ندارند.

 دکتر مینا کاویانی مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور در گفت و گو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ضمن گرامیداشت روز جهانی غذا گفت: 16 اکتبر مصادف با 25 مهرماه و سالروز تاسیس سازمان جهانی غذا و کشاورزی  FAO به عنوان روز جهانی غذا نامگذاری شده است و امسال نیز با شعار حق غذا برای زندگی بهتر و آینده ای بهتر در سراسر جهان گرامی داشته می‌شود.

 

به گفته وی هدف این روز جهانی، جلب توجه عموم جامعه به مسایل مهم مرتبط با غذا در راستای تامین نیازهای تغذیه‌ای آحاد مردم جهان است.

 

وی با اشاره به این که  واژه "غذا" همراه با تنوع، تغذیه، مقرون به صرفه بودن، دسترسی و ایمنی به کار می‌رود، افزود: در روز جهانی غذا در این خصوص صحبت می شود که باید مواد غذایی مغذی متنوع‌تری در مزارع، بازارها و سر سفره‌ها، به نفع همگان وجود داشته باشد.

 

دکتر کاویانی استفاده‌ صحیح از دانش و تجربیات، نحوه تغذیه صحیح و انتقال فناوری‌های جدید از کشورهای توسعه یافته به کشورهای در حال توسعه را باعث رونق و پیشرفت صنعت مواد غذایی در کشورهای جهان سوم برشمرد.

 

وی در ادامه یادآور شد: در روز جهانی غذا، سازمان‌های بین‌المللی مرتبط، برای ایجاد روابط در زمینه کشاورزی، تولید غذا، محافظت از محیط زیست و زمینه‌سازی برای پیشگیری از فقر و گرسنگی تلاش می‌کنند.

 

وضعیت کنونی گرسنگی در جهان و پیامدهای آن

دکتر کاویانی با اشاره به وضعیت فعلی گرسنگی در جهان و پیامدهای آن گفت: در حال حاضر بیش از 2.8 میلیارد نفر در جهان توانایی پرداخت هزینه یک رژیم غذایی سالم را ندارند.

 

به گفته وی این افراد به رژیم‌های غذایی ناسالم روی می‌آورند که عامل اصلی بروز انواع مختلف سوء تغذیه هستند.

 

وی سوء تغذیه را شامل طیف گسترده‌ای برشمرد که یک طرف آن نتیجه عوارض ناشی از کمبود دریافت انرژی و مواد مغذی است و سوی دیگر نیز نتیجه دریافت بیش از حد آنهاست.

 

دکتر مینا کاویانی با بیان این که امروزه بسیاری از مردم از گرسنگی رنج می برند افزود: افراد آسیب‌پذیر اغلب از روی اجبار به مواد غذایی ارزان‌تر که امکان دارد ناسالم نیز باشند، روی می‌آورند؛ این افراد علاوه بر عدم دسترسی به غذاهای تازه یا متنوع، متاسفانه آگاهی لازم برای انتخاب یک رژیم غذایی سالم را نیز ندارند.

 

وی با اشاره به تشدید گرسنگی و سوءتغذیه همراه با بحران‌های طولانی خاطرنشان کرد: بحران‌های طولانی همراه با ترکیبی از جنگها و درگیری‌ها، رویدادهای شدید آب و هوایی و شوک‌های اقتصادی ایجاد می شود.

 

آسیب پذیری سیستم های کشاورزی در برابر بلایا

دکتر کاویانی سیستم های کشاورزی را در برابر بلایا و بحران‌ها به ویژه تغییرات آب و هوایی آسیب پذیر برشمرد و افزود: در عین حال این سیستم‌ها باعث ایجاد آلودگی شده و خاک، آب و هوا را تخریب می‌کنند و به انتشار گازهای گلخانه‌ای و از بین رفتن تنوع زیستی نیز کمک می‌کنند.

 

وی تاکید کرد: تغییر سیستم‌های کشاورزی می تواند پتانسیل زیادی برای کاهش تغییرات آب و هوا ایجاد کند و همچنین حمایت از معیشت صلح آمیز، انعطاف پذیر و فراگیر برای همه به وجود خواهد آورد.

 

نقش سازمان جهانی غذا و کشاورزی

وی با اشاره به نقش مهم سازمان جهانی غذا و کشاورزی گفت: این سازمان کمک‌های بشردوستانه را به آسیب‌پذیرترین افراد بحران‌زده در جهان و جوامع آنها ارایه می‌دهد.

 

مینا کاویانی کمک فنی به کشورها در زمینه سیاست و قوانین تغذیه ای، تقویت ساز و کارهای حاکمیتی و نظارتی و توسعه ظرفیت‌ها را از دیگر فعالیت‌های سازمان FAO  برشمرد.

 

این کارشناس تغذیه افزود: سازمان FAO با گفت‌وگوهای سیاستی چندجانبه در جهان راهکارهای تغییر سیستم‌های کشاورزی برای تولید بهتر، تغذیه بهتر، محیط زیست بهتر و زندگی بهتر برای همه را ترویج می‌کند.

 

به گفته وی داشتن یک دنیای غذایی امن و مغذی برای همه، نیازمند سرمایه گذاری گسترده، نوآوری، علم، فناوری و همکاری گسترده بین دولت‌ها، بخش خصوصی، موسسات دانشگاهی و تحقیقاتی و جامعه مدنی است.  

 

رژیم غذایی سالم چیست؟

دکتر مینا کاویانی رژیم‌ غذایی سالم و متنوع را رژیمی دانست که از نظر انرژی دریافتی متعادل، برای رفع نیازهای مواد مغذی کافی و از نظر مصرف غذاهای ناسالم در حداقل مقدار باشد.

 

به گفته وی سیستم های غذایی کشاورزی باید بتوانند همه مردم جهان را قادر سازند تا برای سلامت خود و کره زمین(در حال حاضر و آینده) از رژیم های غذایی سالم استفاده کنند.

 

دستورالعمل حق بر غذا 20 ساله شد

این کارشناس تغذیه خاطرنشان کرد: جامعه بین‌المللی در سال 2024، بیستمین سالگرد «دستورالعمل‌های حق بر غذا» را جشن می گیرد که نقطه عطف مهمی در حق بشر برای داشتن غذای کافی است.

 

وی افزود: رهنمودهای «حق بر غذا» راهنمایی عملی برای کشورها درخصوص نحوه تحقق حق غذای کافی از طریق توسعه استراتژی‌ها، برنامه‌ها، سیاست‌ها و قوانین ارایه می‌کند.

 

به گفته دکتر کاویانی بیستمین سالگرد فراخوانی از سوی دولت‌ها برای افزایش تعهد جهانی نسبت به حق داشتن غذای کافی برای همه از طریق سیستم‌های کشاورزی پایدار، منصفانه و متحول شده است.

 

انتهای پیام/

کدخبرنگار: 7700 س.ع

 

 
  • گروه خبری : اخبار سلامت
  • کد خبر : 147518
کلید واژه