اخبار

  • تاریخ انتشار : 1402/11/11 - 17:56
  • بازدید : 290
  • تعداد بازدید : 280
  • زمان مطالعه : 10 دقیقه
دکتر زالی در دیدار با دانش آموزان نخبه باشگاه دانش پژوهان جوان:

مام میهن به شما افتخار می کند

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در دیدار با نخبگان دانش‌آموزی گفت: مام میهن به شما افتخار می کند و در این پلتفرم تاریخی ایران زیباست که شما جلوه می کنید.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، دکتر علیرضا زالی در دیدار با دانش آموزان نخبه باشگاه دانش پژوهان جوان که موفق به کسب مدال طلای المپیاد فیزیک، نجوم و زیست شده‌اند ضمن ابراز خوشنودی از حضور در جمع نخبگان دانش آموزی برای آنان آرزوی توفیق در رقابتهای جهانی کرد.

 

دکتر زالی با اشاره به افتخارآفرینی غرورانگیز دانش آموزان نخبه ایرانی در المپیادهای جهانی بر توسعه نهادهای علمی همچون باشگاه دانش پژوهان جوان تاکید کرد که آکنده از دانش آموزان نخبه، مستعد، خلاق، نوآور و مبتکر است و زمینه‌ ممارست ملی  در زمینه گردش نخبگانی را فراهم می کند.

 

وی با اشاره به این که دانش آموزان و نسل جدید در یک اتمسفر متفاوت زندگی می کنند گفت: امروز دنیا با ابرچالشهای بسیار پیچیده‌ ای روبرو شده است و شناخت عمیق این ابرچالشها، طراحی و برنامه ریزی مناسب برای برون رفت از آنها که اشتراکات جهانی و فرامنطقه ای نیز دارد رسالت مهم و متعهدانه دانشمندان جهانی خواهد بود.

 

دکتر زالی با اشاره به ضرورت وقوف دانشمندان درسالهای آینده بیش از هر زمان دیگر گفت: گستردگی، تنوع ، ناهمگنی و چالشهای فراوانی امروزه در عرصه های پیرامونی بشر وجود دارد و در فرایند از هم زدوده شدن مرزهای تصنعی جغرافیایی نشان می دهد که دانشمندان علاوه بر مسئولیت حرفه ای از مسئولیت های عمیق جهانی، فرامنطقه ای و انسان دوستانه نیز برخوردار هستند.

 

وی با اشاره به ابرچالشهای جهانی، تغییرات اقلیمی را یکی از این ابرچالشها برشمرد که تخمین میزان خسارتهای بالقوه و بالفعل آن بسیار سخت است و امروز توافق گسترده در جهان در مورد آن وجود ندارد.

 

دکتر زالی افزود: تقریبا فارغ از تمام منازعات و گرایشهای سیاسی تمام کشورهای دنیا با هم متحد و هم قسم شدند تا در در مورد آثار زیان بار تغییرات اقلیمی به هم اندیشی و همفکری در سطح ملی و فراملی بپردازند.

 

رییس دانشگاه خاطرنشان کرد: این ابرچالش همه رشته های علمی را در بر می گیرد و فقط ابعاد جغرافیایی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و سلامت و ... ندارد. در حوزه سلامت نیز ساعتها می توان در مورد بیماری ها و عوارض ناشی از آن سخن گفت.

 

دکتر زالی گفت: متاسفانه بسیار پرشتاب تر از عرصه جهانی در منطقه مدیترانه شرقی به استقبال این ابرچالش جهانی می رویم. در طول سه دهه گذشته تقریبا بین نیم تا یک درجه گرم شدن زمین را در هر دهه تجربه کردیم . بنابراین این تغییرات اقلیمی در ایران بسیار پرشتاب تر است و موضوع بسیار جدی و مهم و قابل توجهی است.

 

وی افزود: ایران در عدم تناسب رشد صنعتی کشور درخصوص تولید گازهای گلخانه ای در دنیا مقام بالایی را دارد . امروزه بدون  زدودن و کاستن و تقلیل گازهای گلخانه ای نمی توان با آثار تغییرات گلخانه ای مقابله کرد. این گازها گرما را در خود محبوس کرده و آثار زیانبار حرارتی را به سمت لایه های پایین زمین انتقال می دهند.

 

دکتر زالی جنگل زدایی را پدیده ای چالش برانگیز و اقلیمی و علل 11 تا 20 درصد ایجاد گازهای گلخانه ای در جهان برشمرد و گفت: سازمانهای جهانی پیش بینی می کنند که سالانه 18 میلیون جریب پوشش جنگلی جهانی از بین می رود در حالی که 50 درصد زیست گونه های گیاهی و جانوری در جنگلهای استوایی است.

 

 به گفته وی این شتاب جنگل زدایی ابعاد بسیار هولناکی دارد و پیش بینی می شود که سرعت پرشتاب مراتع زدایی و حذف مراتع به عنوان زیستگاه های اصلی بین انسان و حیوان و گونه های گیاهی آثار بسیار زیانباری را داشته باشد.

 

دکتر زالی از بین رفتن جنگل را باعث کاهش رطوبت خاک و در نتیجه فرسایش خاک برشمرد و افزود: جنگل ها  به عنوان رفتگر بخش زیادی از دی اکسید کربن عمل می کنند.

 

وی خاطرنشان کرد: با از بین رفتن جنگلها یک اکوسیستم متلاشی می شود و عوارض زیانبار اکولوژیک ناشی از جنگل زدایی بسیار عمیق است و روی زنجیره غذایی انسانها، اقتصاد روستایی و ... آثار زیانباری دارد که در ایران با آن مواجه هستیم.

 

دکتر زالی بیابان زایی را یکی از مشکلات جدی کشور و از دیگر ابرچالشها عنوان کرد و گفت: متاسفانه در ایران در طول سه دهه گذشته با فرایند بیابان زایی بسیار بالا رفته است و باید فکرکنیم که چگونه با علم و دانش و نبوع ایرانی می توانیم راهکارهایی را برای رفع آن ایجاد کنیم.

 

به گفته وی پوشش خاص بیابانهای ایران به گونه ای است که میزان تبخیر آب مندرج در لایه های خاک این مناطق سه برابر جهانی است یعنی بیابانهای ما زودتر خشک می شوند .

 

دکتر زالی بیابان زایی را بعد از کم آبی و تغییرات اقلیمی سومین ابرچالش جهانی دانست که کشور ما با شتاب عجیبی به سمت آن پیش می رود.

 

وی فرسایش بادی را باعث از بین رفتن زمینهای مرغوب برشمرد که در ایران شتاب زیادی دارد.

 

دکتر زالی کم آبی را فراتر از چالشهای بیولوژیک و زیستی برشمرد که حتی  آن را چالشی امنیتی اجتماعی و اقتصادی دانست.

 

وی گفت: براساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد در 10 سال آینده یکی از عمیق ترین و پرخسارت ترین چالشهای جهانی کم آبی است.

 

به گفته رییس دانشگاه کمبود آب زیستگاه ها را از بین می برد و ابعاد مختلف اقتصادی و اجتماعی ایجاد کرده و منجر به مهاجرت می شود و تغییرات شگرف جمعیتی ایجاد می کند. متاسفانه هر سال بخش زیادی آب در ایران هدر می رود که می تواند چالش عمیقی را برای ایرانیان ایجاد کند. توجه به فرازهایی بازچرخانی آب ، مدیریت مصرف آب، مدرن سازی کشاورزی و استفاده از کشاورزی سبز بخشی از راههای مقابله با کمبود آب است. 

 

دکتر زالی گرم شدن و اسیدی شدن اقیانوسهای جهان را از دیگر ابرچالشها برشمرد و رنگ اقیانوسها را یک معیار و اندیکاتور برای تغییرات اقلیمی دانست و افزود: پیش بینی می شود تا 5 سال آینده 60 درصد از سطوح اقیانوسی جهانی دچار تغییر رنگ می شوند.

 

وی سفید شدن مرجانها، کشندهای سرخ در خلیج فارس را از دیگر چالشهای تغییرات اقلیمی برشمرد که زیستگاههای جانواران را به مخاطره انداخته و باعث ایجاد مشکلات زیست محیطی اقتصادی و رفاهی  برای ساکنان سواحل این مناطق می شود.

 

رییس دانشگاه افول حافظه اقیانوسی را از دیگر چالشهایی برشمرد که به دلیل ورود دی اکسید کربن و تغییرات آنتروپوژنیک(انسانی) ایجاد می شود و در سالهای آتی باعث بروز مشکلات می شود.

 

دکتر زالی آلاینده های زیست محیطی، ریزگردها را از دیگر چالشها برشمرد که باعث بروز انواع بیماریهای مختلف تنفسی و اختلالات روانشناختی، آلزایمر و .... در انسان می شود.

 

وی ابرچالشهای اقتصادی جهانی، رقابتهای منطقه ای، تنشهای جدید ژئوپولتیکی، سالمندتر شدن، کمبود غذا، قحطی و خشکسالی، کاهش نزولات آسمانی، را از دیگر چالشهای جهانی برشمرد.

 

رییس دانشگاه خاطرنشان کرد: شما به عنوان نخبگان ایرانی نمی توانید نسبت به این مسایل بی تفاوت باشید.امروز نسل شما در بزنگاهی از تاریخ علمی دگرگونی جهانی قرار گرفته است که نمی تواند نسبت به این ابرچالشها بی تفاوت باشد.

 

دکتر زالی با بیان این که هوش مصنوعی بسیار سریعتر از آنچه فکر می کنید دنیا را در هم نوردید، یادگیری ماشینی را یکی از پیچیده ترین مسایل هوش مصنوعی برشمرد که بسیار پرشتاب در حال تغییر است و تمام معادلات بشری در ابعاد تجاری، خانوادگی، اجتماعی ، اقتصاد و فرهنگ و سیاست و... را در آینده نمی توان بدون تاثیرپذیری هوش مصنوعی انجام داد.

 

وی با اشاره به تفاوت فناوری های وابسته به ربات (R.P.A) و هوش مصنوعی گفت: فناوری های وابسته به ربات قدرت یادگیری و توسعه پذیری هوش مصنوعی را ندارند . هوش مصنوعی تحول بزرگ بشری است که دارای این دو ویژگی است.

 

دکتر زالی گفت: در آینده هوش مصنوعی قادر خواهد بود که بدون دخالت انسان یادگیری خود را توسعه دهد.

 

وی متاورس را بحث مهمی برشمرد و افزود: امروزه تفاوت قائل شدن بین فضای واقعی و متاورس بسیار دشوار است. امروزه از مالکیت متاورسی سخن گفته می شودو  بخش‌های حقوق ماهیتی، مدل‌های شهروندی و سرمایه گذاریهای فیزیکی تغییرات شگرفی ایجاد خواهد کرد.

 

دکتر زالی در ادامه سخنان خود دیجیتالیزه شدن را پدیده پرشتابی ذکر کرد و به پیشرفتهای بشر در سالهای اخیر از جمله  اینترنت اشیا، داده های اینترنتی، حسگرهای هوشمند، دستیار هوشمند پزشکی، گجت‌های پوشیدنی هوشمند پزشکی اشاره کرد .

 

به گفته رییس دانشگاه پیش بینی می شود تا سال 2035 علوم مرتبط با داده 49 درصد رشد داشته باشد.

 

وی با اشاره به استفاده 86 درصد شرکتهای جهان از رایانش ابری خاطرنشان کرد که در آینده بحثهای رباتیک، محاسبات کوانتومی  و دیتا به علم روز مبدل می شود. همچنین علم کوبات را علمی دانست که به اشتراکات  انسان و رباتها توجه می کند.

 

دکتر زالی پرینترهای سه بعدی را از دیگر پیشرفتها برشمرد که در حوزه سلامت و جراحی مورد استفاده قرار می گیرد و از  پرینترهای چهاربعدی به عنوان فن‌آوری که متاثر از نیترات پیرامونی دگرگون نام برد.

 

رباتهای صوتی، دیجیتال هولوگرام میکروسکوپ، تصویربرداری مولکولی از دیگر پیشرفتهای امروز علم پزشکی بود که دکتر زالی در ادامه سخنان خود به آنها اشاره کرد.

 

وی در ادامه به ساخت اخیر دارو با استفاده از هوش مصنوعی برای فیبروز ریه اشاره کرد که تمام مراحل آن توسط هوش مصنوعی انجام شده است.

 

دوقلوهای دیجیتالی از دیگر پیشرفتهای علمی اشاره شده توسط دکتر زالی بود  که با شبیه سازی در پزشکی و همچنین در صنعت و... مورد استفاده قرار گیرد.

 

دکتر زالی طب بازساختی را شاخه ای از علوم پزشکی برشمرد که می تواند بسیاری از بیماری های صعب العلاج  را با استفاده از سلولهای بنیادی درمان کند و کارتی سل درمانی را نیز در درمانهای موثر سرطان و بیماریهای درمان ناپذیر عنوان کرد.

 

به گفته دکتر زالی ژنومیکس، پروتئومیکس و ... را از دیگر علوم بیولوژی و کاربردی در حوزه سلامت است که در شکل گیری پزشکی شخصی سازی شده تاثیر چشم گیری دارد.

 

وی با اشاره به تغییر نگاه سنتی به علم افزود: علم و تکنولوژی و فناوری  امروز در حال گسترش است  و دانش آموز و دانشجو امروز بدون درک عمیق  نمی تواند خود را با این تحولات دینامیک و حیرت انگیز علم همسان سازی کند بلکه باید با ورود به همه عرصه ها  دانش جدید را کسب ودر لبه های دانش حرکت کند و این فرض اجتماعی در مورد شما دانش آموزان نخبه بیشتر مصداق دارد.

 

دکتر زالی مسئولیت پذیری اجتماعی و حرفه گرایی را دو خصیصه مهم  نخبه‌های علمی برشمرد و افزود: شما باید کنشگر اجتماعی و پویا باشید .

 

وی اخلاق حرفه ای را نیز بسیار مهم برشمرد و افزود: در دنیا اخلاق و علم دو بال پیشرفت هستند و اگر در پیشرفتها همزمان با علم، بعد اخلاقی وجود نداشته باشد آن علم نافع نیست.

 

به گفته دکتر زالی ورود به عرصه های جهانی، ورود در رقابتهای باشگاههای جهانی علمی، حرکت در لبه های دانش جهانی با وطن دوستی منافاتی ندارد. همانطور که همه دانشمندان برتر دنیا حس وطن دوستی خود را با هیچ چیز معاوضه نکرده و خاستگاه و وطن خود را فراموش نکردند.

 

دکتر زالی خطاب به نخبگان دانش آموزی گفت: مام میهن به شما افتخار می کند و در این پلتفرم تاریخی ایران زیباست که شما جلوه می کنید.

 

وی افزود: نسل جدید در حین این که مرزهای دانش را طی می کند نباید بن مایه های عاطفی ایرانی را فراموش کند. تعهدو افتخار به افتخارات ملی دینی و میهنی جزو اعتبارات یک دانشمند محسوب می شود.

 

رییس دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود دانش آموزان نخبه را به رعایت کرامت والدین و خانواده توصیه کرد و به بسیاری از دانشمندان بزرگ جهانی دراین خصوص اشاره کرد.

 

دکتر زالی در خاتمه سخنان خود خدمت به خلق، زدودن الام مردم و تکریم والدین، فرهنگ نوعدوست و همدوستی را بسیار مهم برشمرد و برای تمام دانش آموزان آرزوی توفیق و بهروزی کرد.

در انتهای این دیدار نخبگان دانش آموزی باشگاه دانش پژوهان جوان سوالات خود درخصوص موضوعات مطرح شده توسط دکتر زالی از جمله هوش مصنوعی و کاربردهای آن در حوزه های مختلف و چالشهای موجود در این خصوص را مطرح کردند که رییس دانشگاه پرسشهای آنان را پاسخ گفت.

 

انتهای پیام/

کدخبرنگار: 7700 س.ع

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • گروه خبری : اخبار دانشگاه
  • کد خبر : 138319
کلید واژه

نظر شما

  • نظرات شما دیده و بررسی می شود.