اخبار

  • تاریخ انتشار : 1402/12/15 - 23:27
  • بازدید : 481
  • تعداد بازدید : 426
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

افزایش سواد سلامت و خودمراقبتی، نکات کلیدی برنامه سلامت خانواده

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، افزایش سواد سلامت و خودمراقبتی را نکات کلیدی برنامه سلامت خانواده عنوان و بر رویکرد پیشگیری محور در حوزه سلامت تاکید کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر بهرام عین‌ اللهی در آیین افتتاحیه نخستین همایش بین‌المللی پوشش همگانی سلامت با برنامه سلامت خانواده و نظام ارجاع که صبح امروز، سه‌شنبه ۱۵ اسفند در سالن اجلاس برگزار شد، گفت: جمهوری اسلامی ایران در سال‌های پس از انقلاب اسلامی توانسته در حوزه سلامت به دستاوردهای مهمی دست یابد و درحال حاضر ۸۵۰ مرکز تحقیقاتی و ۱۰۰۰ بیمارستان و ۱۸ هزار خانه بهداشت در کشور فعالیت دارند. 
 
 
وی افزود: قبل از انقلاب اسلامی، ایران یک کشور وابسته و میزان شاخص‌ های بهداشتی کشور بسیار پایین بود؛ اما بعداز انقلاب در ارتقای این شاخص ها رشد سریعی را شاهد بودیم. 
 
 
وی با اشاره به اینکه دو موضوع باعث شد که در ارتقای شاخص ها به موفقیت دست یابیم، گفت: از این دو موضوع، یکی شبکه بهداشت و دیگری، ادغام آموزش و پژوهش در نظام خدمات سلامت بود.
 
 
وی در خصوص ادغام آموزش پزشکی در نظام خدمات سلامت اظهار داشت: نظام آموزشی در سال ۶۵ در نظام سلامت ادغام یافت و منجربه جهش علمی در حوزه سلامت شد.
 
 
دکتر عین اللهی افزود: با ارتقای نظام آموزش  پزشکی از طریق ادغام و از منظر کیفی و کمی توانستیم در جهت ارتقای شاخص  سلامت گام برداریم.
 
 
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه ادغام آموزش در نظام سلامت جزو دستاوردهای مهم جمهوری اسلامی ایران به حساب می‌ آید، گفت: در حوزه آموزش علوم پزشکی از تنوع رشته‌ ای برخورداریم؛ به طوری که امروز در ۶۷ دانشگاه و دانشکده علوم پزشکی، ۲۲هزار عضو هیات علمی فعالیت می‌ کنند و ۲۷۰ هزار دانشجو در دانشگاه های وابسته به وزارت بهداشت به تحصیل مشغول هستند. 
 
 
دکتر عین ‌اللهی خاطرنشان کرد: درحال حاضر ۸۵۰ مرکز تحقیقاتی و ۱۰۰۰ بیمارستان و ۱۸ هزار خانه بهداشت در کشور فعالیت دارند. 
 
 
وی گفت: از موفقیت های جمهوری اسلامی ایران، ایجاد شبکه های بهداشتی و درمانی در کشور است، این شبکه ها در جهت ارتقای نظام سلامت کار می کنند و با کمک شبکه بهداشت، خدمات سلامت در اقصی نقاط کشور در دسترس است.
 
 
وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: به رغم وجود شرایط آب و هوایی مختلف در کشور، توانسته‌ایم  خانه‌ های بهداشت را در تمام نقاط ایران ایجاد کنیم.
 
 
وی در ادامه درخصوص توسعه نسخه الکترونیک در مراکز درمانی گفت: پیش از آغاز به کار دولت سیزدهم، نسخه الکترونیک فقط تا میزان ۱۰ درصد اجرا  شده بود، اما در حال حاضر این میزان به ۹۰ درصد رسیده است. همچنین تشکیل پرونده الکترونیک سلامت از  اقداماتی است که در خصوص سلامت مردم عزیز انجام داده‌ایم.
 
 
دکتر عین ‌اللهی درباره چگونگی اجرای برنامه سلامت خانواده در کشور  عنوان کرد: برنامه سلامت خانواده طی سال جاری ابتدا در ۵۷  و سپس  در ۹۷ شهرستان اجرا شد و در حال حاضر تعداد شهرستان‌هایی که برنامه سلامت خانواده در آنها اجرا می‌شود، معادل ۱۹۵ شهر است. امیدواریم که تا پایان دولت سیزدهم بتوانیم تمام شهرستان‌های کشور را تحت پوشش برنامه سلامت خانواده قرار دهیم.
 
 
وی با اشاره به اجرای پویش‌های حوزه سلامت گفت: پویش‌های متعددی در کشور اجرا شده است؛ حدود ۴۶ میلیون نفر در آخرین پویش حوزه سلامت (غربالگری دیابت و فشارخون) شرکت کردند و نتایج این پویش بیانگر آن است که برخی از مردم دچار مشکلاتی در حوزه سلامت هستند، اما نسبت به این مشکلات آگاه نیستند.
 
وزیر بهداشت ادامه داد: برگزاری این پویش‌ ها اثربخش است؛ چرا که مردم ممکن است دچار بیماری بوده، اما از آن مطلع نباشند.
 
 
وی گفت: امروزه رویکرد متولیان سلامت باید از سلامت درمان محور به سلامت پیشگیری محور تغییر کند.
 
 
وزیر بهداشت با بیان اینکه تربیت بهورز جزو ابتکارات جمهوری اسلامی ایران به حساب می‌ آید، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران در ‌روزهای نخست شکل‌گیری خود نسبت به ایجاد و تعریف حرفه بهورزی اقدام کرد و بهورزان توانستند تحول بزرگی در نظام سلامت کشور ایجاد کنند.
 
 
وی با بیان این که ۱۸ هزار خانه‌ بهداشت فعال در کشور وجود دارد، افزود: ۵۶۳۴ پایگاه بهداشتی در کشور به ارائه خدمات می‌پردازند و همچنین ۵۵ پایگاه بهداشتی در مناطق مرزی فعالیت می‌کنند. افزون بر این ۵۶۷۴ مرکز خدمات جامع سلامت در کشور فعالیت  و مسئولیت ارائه آموزش سلامت را نیز به عهده دارند. همچنین دانشگاه‌های علوم پزشکی از مراکز جامع سلامت برای آموزش مردم بهره می‌گیرند.
 
 
دکتر عین ‌اللهی با بیان اینکه به واسطه اقداماتی که انجام داده‌ایم توانسته‌ایم به شاخص‌های چشمگیری در حوزه سلامت و درمان دست یابیم، اظهار داشت: میزان امید به زندگی در کشور افزایش یافته است؛ به نحوی که میزان امید به زندگی در ابتدای انقلاب ۵۶ سال بود اما اکنون این شاخص به مرز ۷۶ سال رسیده است. همچنین آمار واکسیناسیون در روزهای نخست انقلاب حدود ۳۰ درصد بود اما میانگین واکسیناسیون  در کشور ما بیش از ۹۰ درصد است و در خصوص برخی از واکسن‌ها به مرز ۱۰۰ درصد رسیده‌ایم.
 
 
وی با اشاره به وضعیت دسترسی به آب آشامیدنی سالم گفت: میزان دسترسی به آب آشامیدنی سالم در کشور معادل ۹۴ درصد است؛ در حالی که  در دوران پیش از انقلاب اسلامی، دسترسی به آب سالم  بسیار کمتر از این میزان بود.
 
 
وزیر بهداشت با بیان اینکه  توانسته‌ایم بسیاری از بیماری‌ها را کنترل کنیم، افزود: پس از انقلاب اسلامی و به دنبال اقدامات انجام شده، میزان مرگ و میر کودکان کاهش یافته است؛ به نحوی که میزان مرگ و میر نوزادان معادل ۳۲ در هزار تولد زنده بود که این شاخص اکنون به ۸ در هزار تولد زنده رسیده است. همچنین میزان مرگ و میر مادران باردار در دوران پیش از انقلاب اسلامی، معادل ۲۵۰ در هزار تولد زنده بود که اکنون به ۲۳ در هزار تولد زنده رسیده است.
 
 
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران جزو کشورهای خانواده دوست به حساب می‌آید، افزود: اگر بخواهیم جامعه را اصلاح کنیم، باید این اصلاح را از خانواده ها آغاز کنیم.
 
 
وی افزود: خانواده، محور اصلی جامعه است و  ما سلامت خانواده را در کانون توجه قرار داده‌ایم. تمام کشورهایی که در این همایش حضور دارند معتقدند که خانواده محور اصلی جامعه و کانون عاطفه و محبت است؛ این در حالی است که فرهنگ غربی در جهت متلاشی کردن نظام ارکان خانواده گام برداشته است.
 
 
وزیر بهداشت ادامه داد: کشورهایی که خانواده دوست هستند و خانواده را محور جامعه قرار می‌دهند باید به سلامت خانواده  توجه مضاعف داشته باشند؛ چنان که جمهوری اسلامی ایران، موضوع سلامت خانواده را در کانون توجه قرار داده است.
 
 
وی گفت: هر خانواده ایرانی حداقل باید یک مراقب سلامت داشته باشد، بسیاری از بیماری های مزمن در ابتدا مشکل کوچکی بوده و  بعد به سمت مزمن شدن پیش رفته است.
 
 
وزیر بهداشت افزود: در برنامه سلامت خانواده رویکرد جامعه نگری مورد نظر قرار دارد.  
 
 

دکتر عین اللهی در ادامه سخنانش در این همایش، بر موضوعاتی همچون لزوم توجه هر چه بیشتر رؤسای دانشگاه های علوم پزشکی به شبکه های بهداشتی، دسترسی عادلانه مردم به نظام ارجاع، کاهش پرداختی از جیب مردم به دنبال نظام ارجاع، تشویق مادران باردار به زایمان طبیعی، اجرای برنامه های موثر در افزایش فرزندآوری، رصد مولفه های اجتماعی موثر بر سلامت، مصرف دارو با تدوین راهنماهای بالینی و تدوین نقشه بیماری های کشور تاکید کرد.

انتهای پیام/

کدخبرنگار: 7703م.ر

  • گروه خبری : اخبار دانشگاه
  • کد خبر : 139748
کلید واژه