اخبار

  • تاریخ انتشار : 1402/12/02 - 19:37
  • بازدید : 449
  • تعداد بازدیدکننده : 372
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
دکتر زالی تاکید کرد؛

لزوم توجه به سیاستگذاری در حوزه تغذیه برای پیشرفت کشورها

دکتر زالی رییس کنگره چهارمین کنگره بین‌المللی و شانزدهمین کنگره سراسری تغذیه ایران سیاستگذاری تغذیه‌ای را از اهداف بزرگ سیاستگذاران برشمرد و با اشاره به اهمیت حکمرانی غذا گفت: امروزه غذا یک ابزار قدرت جهانی است و کشورهایی که در حوزه غذا عقب بیفتند از نظر اقتصادی و سیاسی نیز دچار چالش می‌شوند.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر علیرضا زالی با اشاره به گزارش FAO  مبنی بر رشد بالای قیمت اقلام غذایی در دو سال اخیر، اظهار کرد: در امنیت غذایی دیدگاه رفع نیازهای غذایی فقرا یک نگاه خیرخواهانه است اما در حاکمیت غذایی کمک به فقرزدایی، قطحی زدایی و رفع نیازهای غذایی یک امر حمایتی است.

 

وی سیاستگذاری تغذیه ای را از اهداف بزرگ سیاستگذاران برشمرد و با اشاره به اهمیت حکمرانی غذا گفت: امروزه حکمرانی غذا فقط تمشیت تغذیه ملی نیست بلکه به یک ابزار کارا، با صلابت و دیپلماتیک تبدیل شده است که امنیت غذایی و حاکمیت غذایی را نیز در برمی‌گیرد.

 

رییس کنگره خاطرنشان کرد: در حکمرانی و متد حکمرانی غذا رابطه و رویکرد سیاست دولت‌ها با جوامع مدنی، گروه‌های تغذیه، مردم و بخش خصوصی مورد توجه قرار می‌گیرد.

 

وی یادآور شد: پس از مناقشه غلات درجنگ اوکراین، حکمرانی غذا به یک ابزار جدی تجاری سیاسی تبدیل شده و بسیار مهم است.

 

وی بحث فراهم‌آوری، دسترسی، سلامت غذایی و پایداری را از اصول بسیار مهم حاکمیت غذایی و حکمرانی غذایی ذکر کرد.

 

 

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به‌کارگیری تکنولوژی‌های نوین را مهم برشمرد و گفت: یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی امروزه در تمام امور مداخله می‌کند، از داخل منزل و بحث‌های مطبخی گرفته تا اینترنت اشیا در حوزه طبخ غذا وصنایع تولیدی و تغذیه ای و بسته بندی و بسیاری از موارد دیگر.

 

به گفته دکتر زالی اخیرا در کشاورزی سبز و هوشمند با استفاده از هوش مصنوعی متناسب با رشد بذرها و دانه ها و مراحل تکمیلی در گیاهان در مزارع سبز با رصد مرتب و دقیق بشر توانسته به درصد بالای تولید برسد.

 

وی با اشاره به این که براساس اعلام FAO  تا سال 2050 با چالش جدی کمبود غذا روبه‌رو می شویم، استفاده از فناوری‌های نوین را یکی از راهکارهای رفع آن برشمرد.

 

دکتر زالی یکی از مشکلات مهم را هدررفت بالای مواد غذایی در کشور عنوان کرد و گفت: با آموزش همگانی مناسب خانواده‌ها می‌توان از هدررفت مواد غذایی جلوگیری کرد.

 

رییس کنگره با اشاره به کشاورزی سنتی در ایران بر ضرورت بهینه کردن ماشین آلات کشاورزی، برنامه‌ریزی برای بهبود اقتصاد روستاها، برنامه‌ریزی برای کاهش مهاجرت روستاییان و ترغیب نسل جوان به مشارکت در کشاورزی برای بهبود وضعیت تولید موادغذایی تاکید کرد.

 

دکتر زالی با اشاره به شاخص‌های مهم تاثیرگذار در امنیت غذایی، بر ضرورت برنامه‌ریزی برای سرمایه‌گذاری در حوزه کشاورزی و تولید مواد غذایی در ایران جهت تحقق برنامه‌های راهبردی عمیق در حوزه تغذیه تاکید کرد.

 

دکتر زالی متخصصان تغذیه را بخشی از پیکره نظام سلامت برشمرد که یکی از پرجمعیت‌ترین گروه‌های نظام پزشکی را تشکیل می‌دهند.

 

رییس دانشگاه بر حضور پررنگ‌تر همکاران علوم تغذیه در حوزه سلامت تاکید کرد و خواستار نقش آفرینی بیشتر آنان در حوزه های مختلف سیاستگذاری، مشاوره، سلامت، توسعه کشور، اپیدمیولوژی و... شد .

 

وی در ادامه به اهمیت تغذیه در گروه‌های خاص اشاره کرد و مادران باردار، مادران شیرده، کودکان و سالمندان را از گروه‌های آسیب پذیر جامعه دانست و به تشریح مشکلات و نیازهای تغذیه ای آنان پرداخت.

 

تداخلات دارو و غذا در سالمندان، اهمیت تغذیه مکفی در رشد و آینده کودکان، افزایش نیاز تغذیه ای مادران شیرده، ضرورت آموزش به مادارن، از دیگر نکات مطرح شده توسط دکتر زالی در این مراسم بود.

 

دکتر زالی حضور متخصص تغذیه در بیمارستان را بسیار با اهمیت عنوان کرد و با اشاره به مشکلات تغذیه ای بیماران بستری در بخش های ویژه بیمارستان‌ها بر سرعت برنامه ریزی رژیم تغذیه‌ای برای این بیماران تاکید کرد.

 

به گفته وی نیاز بیماران بستری در بخش‌های مراقبت ویژه به پروتیین و کالری افزایش می یابد. همچنین طول مدت اقامت بستری، ایجاد زخم بستر و عفونت بیمارستانی ارتباط تنگاتنگی با تغذیه دارد.

 

دکتر زالی با تاکید بر استفاده از ظرفیت سرشار متخصصان تغذیه و انجمن تغذیه ایران این گردهمایی علمی را نشان دهنده سرمایه اجتماعی برشمرد که در سه حوزه آموزش، بهداشت و درمان می تواند به وزارت بهداشت کمک کند.

 

ضرورت توجه به غذاهای فراسودمندی که بدیل‌های دارویی می‌شوند

رییس کنگره توجه به غذای فراسودمند را اثربخش برشمرد و گفت: باید غذاهای فراسودمند را توسعه داده و به سفره ایرانی وارد کنیم؛ این غذاها گاهی بدیل‌های دارویی هستند .

 

به گفته وی غذاهای فراسودمند با تغییرات ماکروبیوم‌های روده، مناسب سازی فلورو...  باعث کاهش بیماری‌هایی نظیر دیابت، پرفشاری خون و سرطان‌ها می‌شوند.

 

دکتر زالی توجه به غذاهای پروبیوتیک، سیستم بیولوژی، پروتئومیکس، نوتری ژنومیکس و... را نیز ضروری دانست.

 

رییس دانشگاه این کنگره را بازتابی از ایجاد یک رویکردی نوین در حوزه سلامت برای برنامه‌های مودت آمیز و سیستماتیک با انجمن تغذیه ایران برشمرد و خاطرنشان کرد: یادمان باشد بهترین مشاور ما در حوزه سیاستگذاری، ترمینولوژی، آمایشی، اقتصادی، توسعه ای، ایمنی غذا و... انجمن تغذیه ایران است که دانش، مهارت و دلسوزی خود را به اثبات رسانده است.

 

دکتر زالی افزود: مطمئنا در همه کشورهای توسعه یافته یکی از رویکردهای درخشان در حوزه اصلاح فراوری توجه به نظرات نهادهای مدنی ذیربط است. این اقدام خوبی است که نهاد مدنی مثل انجمن تغذیه ایران بتواند در سیاستگذاری‌ها شرکت کند.

 

رییس کنگره در ادامه بر ضرورت توجه بیشتر به چالش‌های تغذیه‌ای و برطرف کردن نیازهای غذایی کشور تاکید کرد.

 

دکتر زالی خاطرنشان کرد: امروز غذا یک ابزار قدرت جهانی است؛ آب و غذا سلاح‌های کاربردی منازعات آتی بشر هستند و کشورهایی که در حوزه غذا عقب بیفتند از نظر اقتصادی و سیاسی نیز دچار چالش می‌شوند.

 

رییس دانشگاه در خاتمه سخنان خود ضمن تقدیر از دست اندرکاران برگزاری این کنگره، ابراز امیدواری کرد این گردهمایی علمی باعث تحولات خوبی در حوزه غذا و تغذیه و سیاستگذاری حوزه غذا باشد.

 

انتهای پیام/

کدخبرنگار: 7700س.ع

 

  • گروه خبری : اخبار دانشگاه
  • گروه خبری : 139290
کلمات کلیدی

نظر شما

  • نظرات شما دیده و بررسی می شود.