تاثیر رژیم غذایی در ایجاد پوسیدگی دندانها
کارشناس سلامت دهان و دندان معاونت بهداشتی دانشگاه تاثیر رژیم غذایی را در ایجاد پوسیدگی پس از رویش دندانها بسیار با اهمیت عنوان کرد.
کارشناس سلامت دهان و دندان معاونت بهداشتی دانشگاه تاثیر رژیم غذایی را در ایجاد پوسیدگی پس از رویش دندانها بسیار با اهمیت عنوان کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به نقل از معاونت بهداشتی، دکتر بهناز ولی زاده کارشناس سلامت دهان و دندان معاونت بهداشتی ضمن گرامیداشت روز جهانی غذا به نقش بسیار مهم رژیم غذایی در سلامت دهان و دندان به ویژه در کودکان اشاره کرد.
وی گفت: تغذیه و رژیم غذایی نقش مهمی در رشد و نمو دندان، سلامت بافت لثه و دهان ،استحکام استخوان و جلوگیری و کنترل بیماری های حفره دهان دارد.
ویکمبود مواد مغذی مورد نیاز در زمان رشد سلولی را باعث ایجاد عوارض غیرقابل برگشتی در شکلگیری بافتهای دهان برشمرد و تاکید کرد: نیاز به ویتامینهای A،C،Dو کلسیم و فسفر در این دوران برای شکلگیری دندانهای مقاوم وجود دارد.
به گفته دکتر ولیزاده در صورتی که کودک در سالهای اولیه زندگی دچار سوتغذیه شود احتمال ابتلا به پوسیدگی دندانهای شیری بیشتر میشود.
وی با اشاره به شکل گیری عادات غذایی در زمان کودکی که در سلامت عمومی و سلامت دهان بسیار موثر هستند گفت: تغذیه در هر دو مرحله پیش از رویش دندانها و پس از رویش دندانها در سلامت دهان و دندان اثرگذار است.
دکتر بهناز ولی زاده تاکید کرد: تاثیر رژیم غذایی در ایجاد پوسیدگی پس از رویش دندانها بسیار با اهمیت است. بعضی مواد غذایی از جمله کربوهیدراتها(مواد قندی و نشاستهای) نسبت به مواد دیگر خاصیت پوسیدگیزایی بیشتری دارند. این مواد وقتی در تماس با میکروبهای دهان قرار بگیرند میتوانند بزاق را اسیدی کنند.
کارشناس سلامت دهان و دندان معاونت بهداشتی افزود: دو تا پنج دقیقه پس از خوردن مواد قندی، تولید اسید در دهان شروع شده و تا حدود یک ساعت پس از آن محیط دهان در حالت اسیدی باقی میماند. این اسید کمکم مینای دندان را حل کرده و سبب پوسیدگی دندان میشود.
دکتر ولیزاده ضمن بیان توصیهها و نکات تغذیهای برای پیشگیری از پوسیدگیهای دندانی گفت: بهتر است بین وعدههای غذایی روزانه به جای شیرینی از میوههای تازه، سبزیجات، ماست ساده و مغزها (بادام ،گردو و...)استفاده شود و درصورت تمایل به مصرف شیرینی بهتر است از کشمش یا خرما استفاده شود.
این کارشناس سلامت دهان و دندان تاکید کرد: مصرف مواد قندی باید محدود به وعدههای اصلی غذایی شده و پس از آن مسواک زده شود. همچنین در صورت مصرف هر نوع ماده قندی باید بلافاصله دندانها را مسواک زد و در صورت عدم دسترسی چند مرتبه دهان و دندان را با آب شستشو داد.
اجتناب از مصرف روزمره فست فود، نوشابه و تنقلات شیرین به ویژه در کودکان، نوشاندن آب به کودکان پس از مصرف شربت های دارویی و تقویتی شیرین، استفاده از آب بین وعدههای اصلی غذایی، عدم استفاده از میان وعدههای حاوی کربوهیدرات(مواد قندی و نشاستهای) پس از شام و قبل از خوابیدن از دیگر توصیه های وی بود.
این کارشناس معاونت بهداشتی یادآور شد: استفاده از مواد غذایی خام (سبزی) با غذاهای پخته (وعده اصلی غذایی) علاوه بر پاکسازی غذا از سطح دندانها به افزایش جریان بزاق نیز کمک میکند.
وی در ادامه توصیههای خود تاکید کرد: بلافاصله پس از مصرف نوشیدنیهای اسیدی مثل آب پرتقال نباید مسواک زد زیرا میتواند باعث سایش دندانها شود.
دکتر ولی زاده با اشاره به تمایل برخی کودکان به مصرف آدامس توصیه کرد که از آدامسهای بدون قند استفاده شود و با توجه به اهمیت مصرف لبنیات در سلامت بدن و دندانها تاکید کرد که این ماده غذایی با ارزش در رژیم غذایی روزانه کودکان قرار گیرد.
انتهای پیام/
کدخبرنگار: 7700 س.ع