دکتر زالی:
تقویت بخش خصوصی بهترین راهکار برای افزایش تختهای بیمارستانی است
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر ضرورت افزایش تختهای بیمارستانی در کشور گفت: بهترین راهکار برای افزایش تخت بیمارستانی، ایجاد مشوقها، سرمایهگذاری و اختصاص تسهیلات در بخش خصوصی است.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر علیرضا زالی صبح امروز در افتتاحیه کنگره بینالمللی ساخت بیمارستان و مدیریت منابع و تجهیزات اظهار کرد: در سالهای اخیر شاهد همگرایی بیشتر سازمان مهندسی در زمینه ساخت و تجهیز بیمارستانها با فعالان حوزه سلامت هستیم.
رییس کنگره بینالمللی ساخت بیمارستان و مدیریت منابع و تجهیزات با بیان اینکه حوزه مهندسی در زمینه ساخت بیمارستان اقدامات مبتکرانهای رقم زدهاست، گفت: تفهیم مناسب و درک مشترک این دو حوزه بستر مناسبی برای ساخت بیمارستان و خدمترسانی باکیفیتتر به مردم را فراهم کرده است.
وی با بیان اینکه ایران یکی از کشورهای پیشرو در زمینه ساخت بیمارستان است، اضافه کرد: با اتکا به آخرین دستاوردهای مهندسی کشور، نیازهای توسعهای عرصه بیمارستانسازی مرتفع خواهد شد.
دکتر زالی با طرح این سوال که در شرایط فعلی کشور نهضت بیمارستان سازی باید ادامهدار، کمتر و یا با شیب بیشتر ادامه داشته باشد، گفت: کشور ما دارای بیش از هزار و ۱۰۰ بیمارستان فعال با ۱۶۰هزار تخت بیمارستانی است و حدود ۷۰ درصد تختهای بیمارستانی نیز تحت پوشش دانشگاههای علوم پزشکی با فعالیت آموزشی و یا غیرآموزشی است.
وی افزود: سهم بیمارستانهای بخش خصوصی در فرایند ناوگان بیمارستانها همچنان سهم اندکی است.
به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به ازای هر هزار نفر جمعیت باید یک تخت بستری بیمارستان خصوصی داشته باشیم و ایندر شرایطی است که مجموع تختهای بیمارستانهای خصوصی ۲۰ هزار تخت است.
ضرورت اضافه کردن 55 هزار تخت بیمارستانی به بخش خصوصی
دکتر زالی با تاکید بر ضرورت گسترش تختهای بیمارستانی در بخش خصوصی گفت: در حوزه بیمارستانی برای ارایه خدمات استاندارد به مردم باید به عدد ۷۵ هزار تخت خصوصی برسیم.
رییس دانشگاه با بیان اینکه بهترین راهکار برای افزایش تخت بیمارستانی، ایجاد مشوقها، سرمایهگذاری و اختصاص تسهیلات در بخشهای خصوصی است، خاطرنشان کرد: با این اقدام شاهد توان بیشتری برای توسعه فرایند درمانی کشور خواهیم بود.
وی با اشاره به اینکه طبق استانداردها به ازای هر هزار نفر باید ۲ و نیم تخت بستری در اختیار داشته باشیم عنوان کرد: این عدد در حال حاضر بین یک و 88 صدم تا یک و 89 صدم است.
دکتر زالی در ادامه ساختارهای قدیمی و فرسوده بیمارستانهای کشور را چالش دیگر حوزه بهداشت و درمان عنوان کرد و افزود: ساخت بیش از ۴۰ درصد بیمارستانهای کشور خصوصا استان تهران مربوط به سالهای پیش از ۱۳۵۰ بوده و نزدیک ۳۰ درصد بین ۱۳۵۰ تا ۱۳۶۹ ساخته شده است،
مفهوم این مسئله این است که ۷۰ رصد بیمارستانهای کشور از قدمت قابل توجهی برخوردارند.
وی با بیان اینکه اصلاح سازهای راهکار منطقی برای فعالیتهای بیمارستان نیست، توضیح داد: این مورد در تهران جدیتر است، در تهران وضعیت بازتوزیع تختهای بیمارستانی چندان مطلوب نیست.
رییس کنگره بینالمللی ساخت بیمارستان و مدیریت منابع و تجهیزات افزود: برای مثال در منطقه شش تهران ۳۴ بیمارستان و بیش از ۲۰۰ درمانگاه فعال داریم این در حالی است که منطقه ۱۹ فاقد بیمارستان است و تنها ۳۴ درمانگاه فعال در اینمنطقه فعالیت دارند.
رییس دانشگاه با تاکید بر اینکه بخش بزرگی از بیمارستانهای معروف ومحبوب تهران در بافت چهارهزار هکتاری فرسوده قرار دارند، ادامه داد: در مناطق هفت، ۱۰، ۱۱ و ۱۲ تهران به دلیل قدمت و فرسودگی کالبدی، بیشتر ساختارهای این مناطق در دسته سازه های آسیبپذیرند.
دکتر زالی خطاب به حاضرین در این نشست، گفت: امروز ساخت بیمارستان و مراکز درمانی نیازمند دریافت پیوست عدم وجود گسل و رانش زمین است.
بیمارستان؛ نهادی اجتماعی و داینامیک
وی با بیان اینکه امروزه بیمارستان سازمانی اجتماعی، زنده و دینامیک است، اضافه کرد: بیمارستان صرفا مرکزی برای درمان بیمار یا اصطلاحا مریضخانه نیست، بلکه نهادی اجتماعی و شهری است و باید تمام ساختارهای بصری و فیزیکی جذابیت و استحکام کافی داشته باشد.
دکتر زالی با اشاره به اینکه فضاهای داخلی، اتاقهای جراحی، راهروهای بیمارستانی و ایمنسازی در ساختارهای استاندارد و مهندسی باید مورد توجه باشد ادامه داد: با نگاه کلیشهای صرف نمیتوان در صنعت بیمارستانی پیشرو بود.
.دکتر زالی با بیان اینکه برای ساخت بیمارستانهای هوشمند باید به تمام امکانات سختافزاری و بروز دنیا مجهز بود، در مورد سیستمهای رادیوفرکانسی مواردی را با هدف ساخت بیمارستان هوشمند مطرح کرد
ضرورت برقراری جریان نرمافزاری مدرن با هدف ارتباط موثر کادر درمان و استفاده حداکثری از ظرفیت هوش مصنوعی در ساخت و تجهیز بیمارستانها از دیگر مواردی بود که رییس دانشگاه به آن اشاره کرد.
وی تاکید کرد: باید برای مقاوم سازی وایمنی بیمارستانها و مراکز درمانی عدد نشاندار دیده شود.
لزوم ایمنسازی آسانسورهای بیمارستانی
دکتر زالی تاکید کرد: مسئله ایمنسازی آسانسورها موضوعی جدی و در عین حال فرسودگی آن پرخطر است.
رییس دانشگاه با بیان اینکه دستگاهها و تجهیزات در بیمارستانهای اموزشی و دولتی در مقایسه با مراکز خصوصی زودتر مستهلک و فرسوده میشوند، اصلاح تعرفههای بودجه را ضروری عنوان کرد.
دکتر رضا شاهقدمی دبیرعلمی این کنگره ضمن مرور دستاوردهای سال گذشته این کنگره اظهار کرد: یکپارچهسازی و هماهنگی بین کلیه دستگاها و نهادهای مرتبط و فعال درحوزه سلاخت بیمارستان، خدمترسانی بهتر به بیماران، افزایش بهرهوری، جلب مشارکتهی مردمی و ساخت بیمارستان جدید بر اساس آخرین استانداردهای بینالمللی و ملی از جمله اهداف این کنگره است.
وی به شعار این کنگره اشاره کرد و ادامه داد: ایجاد عزم ملی برای هماهنگی نهادهای ذیربط و افزایش مشارکتهای مردمی در جهت ساخت و تجهیز بیمارستانهای ایمن، تابآور هوشمند و سبز با طراحی شفابخش شعار نهمین کنگره تخصصی و ششمین کنگره بینالملی ساخت بیمارستان و مدیریت منابع و تجهیزات است.
انتخاب محل بیمارستان، آمایش سرزمین نظام سلامت، تقسیمات کشوری، بیماریها و بیماردهی، جمعیت، نیروی انسانی، شرایط اقتصادی، شرایط فرهنگی و اجتماعی، همسایگی و همجواری و دسترسی از دیگر مواردی بود که دکتر شاهقدمی به آن اشاره کرد.
وی یکی از مهمترین اهداف کنگره را افزایش بهرهوری و جلب مشارکت مردمی عنوان کرد.
دکتر شاهقدمی در این مراسم بر اهمیت اجرای استانداردهای بهداشت محیط در طراحی، ساخت، تجهیز و بهرهبرداری بیمارستان تاکید کرد.
مهندس محسن فرهادی معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت نیز در این مراسم گفت: بیمارستانها یکی از مهمترین زیرساختهای کشور و مکان ارایه خدمات سلامت هستند که ساختارهای آن در ارایه خدمت تاثیرگذار است.
لزوم توجه به اقلیم در طراحی بیمارستانها
وی ادامه داد: ایران یکی از تاثیرپذیرترین کشورها در تغییرات اقلیمی است، بنابراین ضوابط مرتبط با اقلیم در طراحی بیمارستان باید مورد توجه قرار گیرد.
به گفته مهندس فرهادی، در قوانین جدید تاییدیه آتشنشانی و استاندارد بودن آسانسور نیز اضافه شده که اهمیت این موضوع را نشان میدهد.
معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت عنوان کرد: در استانداردهای فنی بهداشت محیط و ساختمان به برخی مصالح اشاره شده که به منظور کنترل عفونت، افزایش عمر و ایمنی بیمارستان نیاز به نوسازی دارد و باید سازگار با محیط زیست و از نظر انرژی تجدیدپذیر باشد.
وی اظهار کرد: نقشههایی که از ابتدا طراحی میشود، تمام نکات اعم از استانداردها، استفاده از تکنولوژیهای روز هوشمند و تامین منابع پایدار را باید رعایت کنند.
مهندس فرهادی ادامه داد: دو استاندارد بهداشت محیط در دستورالعملها ذکر شده که شامل کلیه الزامات بهداشت محیطی و رعایت اصول و مبانی فنی برای ارتقای کیفیت خدمات درمانی و رضایتمندی پرسنل است.
به گفته معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، در حوزه بهداشت، یک مرکز ارایه خدمات را از دیدگاههای مختلف مورد بررسی قرار میدهند و در راس این مراکز، بیمارستانها هستند و این ارزیابیها با هدف جلوگیری از شیوع عفونت در بیمارستانهاست.
وی با تاکید بر اینکه در مکانیابی بیمارستانها نیز باید به اصول بهداشتی توجه شود، گفت: پسماند پزشکی، شرایط ساختمانی، آب مصرفی، شرایط رخشویخانه، انرژی مصرفی، ارایه مواد غذایی، مدیریت انرژی، مدیریت حشرات و جوندگان و مبارزه با میکروبهای مختلف از عوامل کلیدی نظارت بر مولفههای بهداشت محیط بیمارستانهاست.
مهندس فرهادی عنوان کرد: برنامهای در زمینه پسماند در اصفهان، همدان و قزوین به صورت پایلوت آغاز شده و امیدواریم نتیجه این پایلوت اثربخش باشد تا با خرد جمعی و همکاری وزارت بهداشت و دستگاه های ذیربط ضوابط مربوطه اصلاح شود.
دکتر ابراهیم گلمکانی عضو هیئت مدیره مجمع خیرین سلامت کشور نیز در این مراسم افزایش مشارکت درراستای ایمنسازی بیمارستانها با نگاه توامان به محیط زیست و استفاده از آخرین تکنولوژیهای دنیا را مورد توجه قرار داد و افزود: برگزاری این کنگرهها فرصتی برای توجه به عملکرد بهداشت و درمان در سطح ملی و بینالمللی است.
وی برضرورت مشارکت مردمی برای دسترسی توسعه پایدار کشور تاکید کرد و گفت: مشخصا حوزه سلامت اگر فاقد مشارکت مردمی باشد دسترسی به توسعه پایدار و ارتقای سطح آموزش، بهداشت و درمان ممکن نیست.
دکتر گلمکانی اشاعه و ترویج فرهنگ کمکهای مردمی و تجلیل از خیرین حوزه سلامت را خواستار شد.
بازنگری در نحوه نگهداشت تجهیزات در بیمارستانها، توجه به فعالیتهای بنگاههای سودآور و نرخ انباشت سرمایه و استفاده از تکنولوژیهای نوین در بیمارستانها از دیگر مواردی بود که دکتر گلمکانی به آن اشاره کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، نهمین کنگره تخصصی و ششمین کنگره بینالمللی بیمارستان و مدیریت منابع و تجهیزات صبح امروز در مرکز همایشهای رازی با حضور روسا، مدیران، معاونین و کارشناسان وزارت بهداشت، راهو شهرسازی، خیرین حوزه سلامت، نمایندگان قوه قضائیه، مجلس شورای اسلامی، سازمانها، نهادها، دانشگاهها و بیمارستانها برگزار شد.
در این مراسم از پیشگامان ساخت بیمارستان وخیرین حوزه سلامت تقدیر شد.
راهکارهای تعالی زیرساختها و خدمات گردشگری سلامت و نقش آنها در تامین منابع، بیمارستانهای ایران؛ چالشها و افقهای عصرگذار از ناایمنی به تابآوری، بیمارستانهای تاب آور آینده با طراحی شفابخش و مدیریت شایسته منابع، اکوسیستم یا زیست بوم سلامت دیجیتال، بیمارستان هوشمند و سبز، توسعه مدل ارزیابی موفقیت ساخت پروژههای درمانی با استفاده از هوش مصنوعی، کاربرد هوش مصنوعی در مدیریت بیمارستان، استانداردهای بهداشت محیط و اهمیت آن در ساخت و بهرهبرداری بیمارستان، مدیریت و تامین منابع پروژهها و پیمانها، راهکار ارتقا نگهداشت و افزایش بهروری تاسیسات و تجهیزات بیمارستانی از جمله پنلهای علمی تخصصی نهمین کنگره تخصصی و ششمین کنگره بینالمللی بیمارستان و مدیریت منابع و تجهیزات بود.
انتهای پیام/
کدخبرنگار:7701س.ق