اخبار

  • تاریخ انتشار : 1403/07/15 - 14:22
  • بازدید : 112
  • تعداد بازدید : 104
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
رییس پژوهشکده علوم بهداشتی:

عوامل خطر محیطی در یک چهارم آسیب‌های سلامت نقش دارند

رییس پژوهشکده علوم بهداشتی و محیط زیست دانشگاه یک چهارم آسیب‌های سلامت را مربوط به عوامل خطر محیطی عنوان کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به نقل از دانشکده بهداشت و ایمنی، در سمپوزیوم روز جهانی بهداشت دکتر انوشیروان محسنی‌بندپی رییس انجمن علمی بهداشت محیط و پژوهشکده علوم بهداشتی و محیط زیست ضمن بیان سخنانی وضعیت بهداشت محیط در کشور، چالش‌ها و راهکارها را تشریح کرد.

 

وی بهداشت محیط را علم، مهارت و هنر ارزیابی، اصلاح و کنترل عوامل فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی، اجتماعی و روانی محیط برشمرد که به منظور پیشگیری از بیماری‌ها، ارتقای سلامت و بهبود کیفیت زندگی فعالیت می‌کند.

 

دکتر بندپی با اشاره به اهمیت بهداشت محیط در ارتقای سلامت گفت: طبق برآورد سازمان جهانی بهداشت، حدود یک چهارم آسیب‌های سلامت (مرگ و بیماری‌ها) مربوط به عوامل خطر محیطی هستند و این میزان در ایران 19 درصد برآورد شده است.

 

وی مهمترین مخاطرات محیطی در ایران را آلودگی هوا (ذرات معلق هوای آزاد)، مواجهه با سرب، دمای غیربهینه محیط و تغییر اقلیم، آب آشامیدنی ناسالم و بهسازی ناایمن عنوان کرد.

 

دکتر محسنی ‌بندپی در ادامه به بیان توضیحاتی درخصوص مزایای اقدامات بهداشت محیطی در ارتقای سلامت، تحقیقات و پژوهش‌ها، توسعه فناوری و آموزش در رشته بهداشت محیط و بهداشت محیط در اسناد بالادستی و کشوری پرداخت.

 

وی توجه ناکافی به موضوع بهداشت و رویکردهای پیشگیرانه در سطوح مختلف سیاستگذاری، اجرای عدم تطابق آموزش‌ها، پژوهش‌ها و پایان‌نامه‌ها با نیازهای واقعی بهداشت محیط کشور، فرصت‌های شغلی ناکافی و محدودیت بازار کار برای فارغ‌التحصیلان را از جمله چالش‌های مهم در زمینه بهداشت محیط عنوان کرد.

 

دکتر فرهاد نصرتی‌نژاد عضو هیئت علمی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی نیز در این سمپوزیوم گفت: برای دستیابی به سلامت اجتماعی بالا نیازمند بهبود بخشیدن به چهار شاخص مهم فرهنگی، مناسبات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی هستیم.

 

وی محیط زیست را یک شاخص مهم سلامت اجتماعی در جهان عنوان کرد و به بررسی وضعیت ایران از نظر شاخص‌های مختلف بین‌المللی زیست محیطی پرداخت.

 

دکتر نصرتی نژاد با بیان این که تغییرات اقلیمی باعث تغییرات چشمگیر در شاخص‌های زیست محیطی می‌شود، گفت: برای مقابله با تغییرات اقلیمی باید محیط زیست را  به یک مسئله اجتماعی تبدیل کنیم زیرا این امر نیازمند مشارکت جمعی و اجتماعی است.

 

دکتر محمدحسن نامی معاون وزیر کشور و رییس سازمان مدیریت بحران کشور نیز در این گردهمایی علمی گفت: ایران در معرض بحران‌هایی نظیر سیلاب، زلزله، فرونشست، آتش‌سوزی و بلایای دیگر قرار دارد و آسیب‌پذیر است.

 

به گفته وی با توجه به افزایش تغییرات اقلیمی در جهان و عدم تغییر رویکرد کشورهای مختلف پیشگیری و مقابله با بلایای طبیعی سخت‌تر شده است.

 

وی آبخوان‌داری و آبخیزداری را باعث حفظ آب، خاک و نجات جامعه از سیلاب برشمرد و با اشاره به قرارگیری بیش از 60 درصد زمین‌های کشور بر روی گسلها یا در حاشیه آنها بر ساخت سازه‌های با مقاومت هشت ریشتر افزود: در این صورت زلزله دیگر یک بلای طبیعی نیست و حتی از انرژی عظیم آزاد شده آن نیز می‌توان استفاده کرد.

 

دکتر نامی با اشاره به نقش حوزه بهداشت و درمان در مدیریت بحران گفت: هنگام وقوع مخاطره سازمان‌های هلال احمر و اورژانس پررنگترین نقش را دارند و در زمان بازسازی و بازتوانی بیمارستان‌ها و مراکز درمانی این نقش مهم را بر عهده  می‌گیرند.

 

دکتر صدیقه ترابی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست نیز با اشاره به تغییرات اقلیمی و کمک های بهداشت محیط در این زمینه گفت: افزایش جمعیت و افزایش فعالیت‌های صنعتی باعث تشدید تغییرات اقلیمی می‌شود؛ کارشناسان بهداشت محیط باید با آموزش همگانی شناخت عوامل تغییر اقلیم و پیامدهای آن، مخاطرات این پدیده را کاهش دهند.

 

به گفته وی تغییرات اقلیمی و پیامدهای آن باید به یک موضوع جدی در سطح جامعه تبدیل شود. دانشکده‌ها، مراکز آموزشی و پژوهشی نقش مهمی در شناخت این پیامدها و ارایه راهکارهای موثر با صرفه اقتصادی بالا دارند.

 

دکتر محمداسماعیل مطلق رییس دبیرخانه شورای‌عالی سلامت و امنیت غذایی نیز در این نشست به اهمیت نقش حکمرانی در بهداشت محیط و تامین سلامت جامعه اشاره کرد.

 

وی افزود: حکمرانی موثر در بهداشت محیط باید به حفاظت سلامت عمومی، توسعه پایدار، عدالت اجتماعی و کاهش هزینه های بهداشتی را در اولویت قرار دهد.

 

دکتر مطلق در ادامه به طرح‌های مصوب یا در دست بررسی مربوط به تغییر اقلیم و اثرات آن بر سلامت مردم در شورایعالی سلامت اشاره کرد و سند راهبردی بهبود کیفیت آب شرب، ایجاد سامانه جامع بهداشت محیط، گزارش‌های پیوست سلامت، مدیریت پسماندهای کشاورزی در سند امنیت غذایی، کاهش آلاینده‌ها و باقی‌مانده‌های سموم در محصولات کشاورزی و کاهش آلودگی آب و خاک را از جمله این طرح‌ها عنوان کرد.

 

دکتر جعفر جندقی رییس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت نیز در این مراسم به بررسی مهمترین اثرات تغییر اقلیم از جمله آلودگی هوا، مهاجرت‌های اجباری، تاثیر بر سلامت روان و ناامنی‌های غذایی پرداخت.

 

به گفته وی طبق آخرین آمار در سال 2024 تاثیر عوامل محیطی بر سلامت انسان حدود 24 درصد تخمین زده می شود، که این عدد در چهار یا پنج سال گذشته 10 درصد بوده است.

 

دکتر جندقی با اشاره به اهمیت تاب‌آوری سیستم‌های بهداشتی درمانی و نقش آنها در پاسخ به تهدیدات یادآور شد که طرح بیمارستان‌های تاب آور در سال 1403 در دست انجام است، این طرح شامل توسعه راه‌حل‌های نوآورانه برای بهبود تاب‌آوری اقلیمی و پایداری زیست‌محیطی در مراکز بهداشتی و درمانی کشور است.

 

براساس این گزارش سمپوزیوم روز جهانی بهداشت محیط به همت پژوهشکده علوم بهداشتی و محیط زیست دانشگاه، انجمن علمی بهداشت محیط ایران و دانشکده بهداشت و ایمنی برگزار شد و  جمعی از دانشجویان، اعضای هیئت علمی و کارشناسان این حوزه از دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران، ایران، شهید بهشتی و البرز در آن حضور داشتند.

 

انتهای پیام/

کدخبرنگار: 7700 س.ع

  • گروه خبری : اخبار دانشگاه,اخبار مراکز و دانشکده ها
  • کد خبر : 147074
کلید واژه