نکات بهداشتی مواد غذایی در سفر که باید بدانیم
رئیس گروه بهداشت محیط معاونت امور بهداشتی دانشگاه رعایت نکات ساده بهداشتی را تضمینی برای سفری ایمن و بدون مسمومیت و بیماری در نوروز برشمرد.
رئیس گروه بهداشت محیط معاونت امور بهداشتی دانشگاه رعایت نکات ساده بهداشتی را تضمینی برای سفری ایمن و بدون مسمومیت و بیماری در نوروز برشمرد.
مهندس مجید تاجیک با تاکید بر اهمیت رعایت بهداشت در سفرهای نوروزی اظهار داشت: در سفر به دلایل مختلفی اعم از کمخوابی، راه طولانی، خستگی، شرایط آب و هوایی متفاوت و تهیه غذا از منابع مختلف در سایر شهرها مقاومت بدن کاهش یافته و افراد مستعد ابتلا به بیماری می شوند. بنابراین رعایت بهداشت در سفر بسیار حائز اهمیت و الزامی است.
وی افزود: اگر می خواهید سفری بدون ایجاد مسمومیت و بیماری های منتقله از آب و غذا داشته باشید، رعایت نکات ساده بهداشتی می تواند بسیار به شما کمک کند.
مهندس تاجیک توصیه کرد: همیشه از آب آشامیدنی سالم یا آب بطری شده دارای مجوز وزارت بهداشت استفاده کنید و از آشامیدن آب منابع غیرمطمئن و مشکوک در مسیر جاده ها و پارک ها خودداری کرده و به تابلوهای هشدار دهنده توجه داشته باشید. در مواردی که به سلامت آب مشکوک هستید یا می خواهید برای کودکان غذا تهیه کنید، جوشاندن آب به مدت 5 دقیقه یا استفاده از قرص های دارای مادۀ ضدعفونی کننده آب طبق دستورالعمل، به سالم سازی آب کمک می کند.
وی در ادامه گفت: از خرید و مصرف غذا در رستوران ها و اغذیه فروشی هایی که اصول بهداشتی را رعایت نمی کنند،جدا" خودداری کنید. در هنگام مسافرت با اتوبوس، قطار و ... برای نوشیدن آب فقط از لیوان های یکبار مصرف واختصاصی استفاده کنید.
مهندس تاجیک خاطرنشان کرد: با توجه به این مطلب که باکتریها، انگلها و ویروسهایی که سبب مسمومیت غذایی می شوند اغلب در گوشت، مرغ و تخم مرغ یافت می شوند؛ حتما پس از شستن این مواد دستان خود را با آب و صابون شسته و پس از طبخ کامل گوشت و مرغ آن را تناول کنید.
وی با تاکید بر رعایت نظافت و بهداشت فردی و شستشوی مکرر دست ها افزود: قبل از سفر درخصوص بیماریهای خاص هر منطقه اطلاعات لازم را کسب کنید تا بتوانید با استفاده از نکات ارائه شده از بروز بیماری پیشگیری کنید. در طول سفر از وسایل شخصی خود از قبیل ملحفه، حوله ، دمپایی و... استفاده کنید. همچنین برای جلوگیری از گزش حشرات از پشه بند و یا سایر محصولات دور کننده استفاده کنید.
رئیس گروه بهداشت محیط معاونت امور بهداشتی در ادامه توصیه های خود بر پرهیز از خوردن غذا در رستورانهای بین راهی که هیچگونه مجوزی در معرض دید مشتری ندارند و دارای شرایط بهداشتی نامناسب هستند تاکید کرد و افزود: از مصرف غذاهای حاوی مواد گوشتی کامل پخته نشده، سالاد، ماست و نوشیدنی های فاقد مشخصات بهداشتی( مانند پروانه ساخت از وزارت بهداشت، تاريخ توليد و انقضای معتبر، شماره سري ساخت، نام و نشاني كارخانه سازنده)، کنسروهای باد کرده یا ضربه دیده(به دلیل ایجاد بوتولیسم)، سبزیهای شستهشده با آب آلوده و غیربهداشتی، مواد غذایی فله ای و میوه های نوبرانه مانند چغاله بادام و آلبالو خشکه عرضه شده توسط دستفروشان خود داری کنید.
مهندس تاجیک خاطرنشان کرد: از حمل نامناسب مواد خوراکی در شرایط غیر بهداشتی مانند دما، رطوبت و ... اجتناب شود زیرا میتواند سبب رشد عوامل بیماریزا شده و فرد را دچار مسمومیت کند. همچنین در اماکن عمومی برای حفظ سلامتی خود و همراهان از کشیدن سیگار و قلیان خودداری نمائید. در هتل ها، مهمانپذیرها و پانسیون های فاقد شرایط بهداشتی اقامت نکنید. در استفاده از سرویس های بهداشتی عمومی موازین بهداشتی را رعایت کنید. بعد از استفاده از سرویسهای بهداشتی و قبل از دست زدن به مواد غذایی، دستها را با آب تمیز و مایع دستشویی شستشو دهید.
وی تاکید کرد: زمانی که قصد مسافرت دارید سعی کنید غذا را به شکل کامل بپزید. زیرا اگر غذا( به ویژه گوشت ها)بطور کامل پخته نشوند، احتمال فساد آنها افزایش می یابد. ترجیحا" در طول سفر از میوه هایی استفاده کنید که قبل از مصرف پوست آنها کنده شود. برخی از آجیل ها دارای مواد رنگی مصنوعی هستند، بدلیل نامشخص بودن مواد رنگی استفاده شده، از خرید آنها خودداری کنید. بهترین و مطمئن ترین راه، استفاده از آجیل و خشکبار بسته بندی شده با مشخصات بهداشتی می باشد.