اخبار

  • تاریخ انتشار : 1403/01/12 - 10:21
  • بازدید : 411
  • تعداد بازدید : 344
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

ارتباط گروه خونی با رژیم غذایی؛ باوری علمی یا توصیه‌ای مخرب؟

متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این که بر اساس گروه‌های خونی، مصرف یا عدم مصرف هیچ ماده غذایی توصیه نمی‌شود، هشدارداد: چنانچه به بهانه حفظ سلامت بدن، گروه خاصی از مواد غذایی حذف شود در دراز مدت مشکلات فراوانی را در پی خواهد داشت.

دکتر تیرنگ نیستانی در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با طرح این سوال که آیا می‌شود مثلاً برای یک کودک سه ساله هم بر مبنای این که گروه خونی A  دارد یا B، برخی مواد غذایی را قدغن کرد؟ هشدار داد: این رژیم‌های غذایی هیچ منطقی علمی ندارند و بدون شک در دراز مدت می توانند آسیب جدی به بدن وارد کند.

 

وی با اشاره به این که پیروی از رژیم های غذایی هرگز نباید بر مبنای سلیقه یا باور افراد توصیه و تجویز شود، اظهار کرد: به طور کلی طب و علوم پزشکی باید مبتنی بر شواهد علمی باشد.

 

این متخصص افزود: هیچ گونه شواهد علمی مبتنی بر اختصاصی بودن غذا برای گروه‌های خونی مختلف وجود ندارد.

 

توصیه های غیر علمی که به ضرر سلامت تمام می‌شود

 

عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان این که توصیه های غیر علمی برخی افراد برای پیروی از رژیم‌های غذایی با توجه به گروه خونی خاص می تواند به ضرر سلامت تمام شود، خاطرنشان کرد: زمانی که از گروه‌های خونی صحبت می‌کنیم این موضوع با دوران کودکی نیز گره می خورد، بنابراین اگر این باور درست باشد قاعدتا باید این محدودیت‌های غذایی برای کودکان نیز آغاز شود.

 

رژیم بر اساس گروه‌های خونی، تهدیدی برای سلامت سالمندان و کودکان

 

متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه افزود: مشکلاتی که رژیم غذایی بر اساس گروه خونی، برای افراد ایجاد می‌کند در گروه‌های خاص، کودکان، سالمندان و افراد با بیماری زمینه ای می تواند به مراتب حادتر باشد.

 

وی با بیان این که اساسا تامین نیازهای تغذیه‌ای بدن با ریز مغذی‌ها و درشت مغذی‌ها مسئله‌ای بسیار مهم است، تاکید کرد: گروه‌های تخصصی بر مبنای شواهد علمی تصمیم‌گیری می‌کنند که بدن کودکان و یا بزرگسالان به چه میزان و از چه گروهایی به مواد غذایی نیاز دارد.

 

گروه‌های خونی هیچ نقشی درمنع  یا مصرف مواد غذایی ندارند

 

عضو هیئت علمی دانشگاه خاطرنشان کرد: مواد غذایی که افراد از کودکی تا بزرگسالی مصرف می‌کنند در دراز مدت اثرات خود را نشان می دهد و به طور قطعی گروه‌های خونی در استفاده یا منع مصرف مواد غذایی هیچ نقشی ندارند.

 

 دکتر نیستانی با یادآوری این که بر اساس گروه‌های خونی، مصرف یا عدم مصرف هیچ ماده غذایی توصیه نمی شود، هشدارداد: چنانچه به بهانه حفظ سلامت بدن، گروه خاصی از مواد غذایی حذف شود در دراز مدت مشکلات فراوانی را در پی خواهد داشت.

 

محدود کردن برخی گروه‌های غذایی فقط با نظر پزشک متخصص مجاز است

 

متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه گفت: مطالعات جمعیتی و شواهد علمی ثابت شده بسیار زیادی وجود دارد که عدم مصرف گروهی از مواد غذایی به ویژه لبنیات افراد را با مخاطرات متعددی مثل مشکلات استخوانی مواجه کرده خواهد کرد.   

 

عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان این که اگر لازم باشد مصرف برخی گروه‌های غذایی با نظر  محدود شود برای جبران این کمبود داروهای مکمل تجویز می‌شود گفت: این موارد با رژیم‌های خودسرانه‌ای که بر اساس گروه‌های خونی گرفته می‌شود، کاملا متفاوت است.

 

دکتر نیستانی اضافه کرد: خطرات رژیم‌های غذایی با توجه به این که چه گروه‌هایی از مواد غذایی حذف می‌شوند می‌تواند، متفاوت باشد.

 

 سلامت بر علم استوار است نه باور شخصی

 

متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه با انتقاد از رفتارهای افرادی که با هدف سلامت توصیه به پیروی از رژیم های غذایی وابسته به گروه خونی می کنند، افزود: این موضوع که بدن انسان برای حفظ سلامت به چه گروه‌هایی از مواد غذایی نیاز دارد وابسته به اعتقاد یا باور این نظر غیرکارشناسانه نیست بلکه باید تمام این موارد علمی و ثابت شده باشد.

 

هر مطلبی که به تایید مراجع علمی معتبر نرسد فاقد اعتبار است

 

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با یادآوری این موضوع که ادعای علمی نیاز به شواهد علمی معتبر دارد توضیح داد: نتیجه تحقیقات در موضوعات سلامت محور و تغذیه ای باید به تایید سازمان بهداشت جهانی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای کشور، انجمن تغذیه ایران و یا سایر مجامع علمی ملی و بین المللی معتبر دنیا برسد، این مراکز مرجع رسمی اعلام این مطالب‌اند و هر مطلبی که به تایید این مراکز نرسیده باشد فاقد اعتبار است.

 

سلامت مسئله باور یا سلیقۀ فردی نیست

 

دکتر نیستانی با بیان این موضوع که تغذیه، رژیم غذایی و به طورکلی امور مربوط به سلامت افراد هرگز مسله ای فردی نیست تاکید کرد: تحقیقات تغذیه ای فقط در چارچوب های علمی سندیت دارد، این تحقیقات باید تکرار پذیر باشد تا برای جمعیت عمومی استفاده شود.

 

انتهای پیام/

کدخبرنگار:7701س.ق



  • گروه خبری : اخبار سلامت
  • کد خبر : 140135
کلید واژه