اخبار

  • تاریخ انتشار : 1400/12/23 - 13:53
  • بازدید : 71
  • تعداد بازدیدکننده : 71
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

چهارشنبه سوری؛ آیینی گمشده میان دود و انفجار/ کمک‌های اولیه برای آسیب دیدگان

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن بیان خطراتی که در برخی مراسم های چهارشنبه سوری جان مردم را تهدید می کند، درباره اقدامات اولیه برای کنترل وضعیت افراد آسیب دیده در این جشن ها نکاتی را ارایه داد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن بیان خطراتی که در برخی مراسم های چهارشنبه سوری جان مردم را تهدید می کند، درباره اقدامات اولیه برای کنترل وضعیت افراد آسیب دیده در این جشن ها نکاتی را ارایه داد.
دکتر کامران حیدری، متخصص طب اورژانس در گفت و گو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به خطرات ماجراجویی هایی در سالهای اخیر جایگزین آیین باستانی چهارشنبه سوری در کشور شده است، عنوان کرد: با توجه به تجربه سال های گذشته، مراسم چهارشنبه آخر سال محیط ناامنی را برای افراد شرکت کننده و اطرافیان فراهم می کند که نیاز است به منظور پیشگیری و یا حداقل کاهش آسیب، نکاتی مد نظر قرار گیرد.
 
 
برای دیدن تصویر در ابعاد اصلی روی آن کلیک کنید
 
وی در ادامه اظهار کرد: هموطنان، به ویژه افراد مسن تا حد امکان از رفت و آمد غیر ضرور پرهیز کنند و در صورت الزام به خروج از منزل، در انتخاب پوشش مناسب از لحاظ اشتعال پذیری و سرعت سوختن و یا آلوده بودن به مواد اشتعال زا دقت کنند. توجه به جنس پوشاک برای افراد شرکت کننده در مراسم نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین بهتر است تا حد امکان از عینک آفتابی برای رفت و آمد استفاده شود تا از بروز حادثه چشمی در صورت پرت شدن اجزای مواد محترقه یا تکه های شکسته سایر اجسام بر اثر انفجار جلوگیری شود.
 
 
عضو هیئت علمی دانشگاه، خطرات استفاده از مواد محترقه را سوختگی، قطع عضو و تبعات ناشی از صدای بلند اعلام کرد و افزود: سوختگی بسته به شدت آن نیازمند دریافت خدمات در سطوح مختلف است؛ شست و شو با آب سرد، ریختن آرد خنک، قرار دادن خمیردندان و پماد سوختگی به همراه پانسمان وازلینه و روغنی به التیام سوختگی خفیف یا درجه یک کمک بسیاری می کند و در اکثر مواقع نیازی به مراجعه به مراکز درمانی نیست.
 
 
دکتر حیدری در خصوص سوختگی هایی با شدت بالاتر، سوختگی در نواحی حیاتی بدن همچون دور گردن، دور مچ دست و پا، شکم، قفسه صدری و ارگان های حیاتی عنوان کرد: آسیب به اندام های حیاتی در صورت سوختگی نیاز به مداخله درمانی دارد. در این صورت با توجه به پیک ماموریت های اورژانس 115، تا حد امکان افراد خود به نزدیک ترین محل درمانی مراجعه کنند و تا قبل از رسیدن به بیمارستان، محل را با گاز استریل یا پارچه تمیز آغشته به آب خنک بپوشانند.
 
 
وی اظهار کرد: در بسیاری از موارد افراد دچار سوختگی مخاط بینی و دهان بر اثر سوختن مواد محترقه می شوند که غبار خاکستر در دهان و بینی این افراد ممکن است تورم مخاطی و پس از گذشت مدت کوتاهی، خفگی را به همراه داشته باشد.
 
 
متخصص طب اورژانس ادامه داد: مراجعه به نزدیک ترین بیمارستان باید اولویت این افراد باشد، چراکه پراکندگی بیمارستان های تخصصی سوختگی موجب از دست رفتن زمان طلایی دریافت خدمات موثر خواهد شد. اقدامات اولیه کنترل وضعیت و حفظ پایداری علائم حیاتی بیمار در تمامی بیمارستان ها صورت می گیرد و در صورت لزوم برای ارجاع، بیمارستان مبدا از بیمارستان تخصصی پذیرش گرفته و بیمار را انتقال می دهد.
 
 
وی با اشاره به وجود احتمال قطع عضو بر اثر انفجار مواد محترقه در نزدیک فرد یا برخورد آن، گفت: در صورت بروز این حادثه باید عضو قطع شده را در صورت امکان داخل محلول سرم نمکی قرار داده و در سریع ترین زمان ممکن به مرکز درمانی نزدیک مراجعه شود. قرار دادن عضو قطع شده داخل گاز استریل یا پارچه تمیز آغشته به آب خنک نیز کمک کننده است. همچنین باید در نظر داشت اگر عضو قابل پیوند باشد، مدت زمان مناسب برای انجام موفق پیوند عضو قطع شده، حداکثر شش ساعت است. 
 
 
به گفته عضو هیئت علمی دانشگاه، تمام بیمارستان ها و اورژانس های بیمارستانی دولتی و خصوصی موظف به ارایه خدمات اولیه به تمام بیماران سوختگی  هستند، اما در خصوص قطع عضو ممکن است بیمارستانی امکان ارایه خدمت به بیماران را نداشته باشد که در این صورت وظیفه دارد از بیمارستانی مجهز پذیرش گرفته و بیمار را منتقل کند.
 
 
دکتر حیدری درباره آسیب های ناشی از صوت انفجار، عنوان کرد: افراد شرکت کننده در این قبیل جشن ها و اطرافیان آن ها در معرض آسیب به گوش به علت صدای بلند انفجار هستند، از طرفی ترس فشار خون را افزایش می دهد که به دنبال آن ممکن است فرد دچار سکته قلبی، سکته مغزی، سنکوپ یا حتی شکستگی استخوان بر اثر زمین خوردگی ناشی از ترس شود. این خطرات افراد مسن را بیشتر تهدید می کند.
 
 
وی ادامه داد: در برخی موارد افراد بر اثر برخورد اجسام ناشی از انفجار، دچار آسیب سطحی و ترومای خفیف یا ترس جزئی می شوند که کنترل این موارد در خانه با حفظ خونسردی، نوشیدن آب خنک و اقداماتی از این قبیل بهتر از مراجعه به بیمارستان است، چراکه افراد با سطح جراحات کم در پیک مراجعه بیمارستان ها ممکن است در اولویت ارایه خدمت نباشند. 
 
 
دکتر حیدری افزود: نکته مهم این است که آسیب چشمی در هر سطح و با هر عاملی باید در سریعترین زمان ممکن مورد مداخله در مرکز درمانی قرار گیرد. البته تا زمان رسیدن به بیمارستان، شست و شوی با آب فراوان به کنترل وضعیت بیمار کمک خواهد کرد.
 
 
انتهای پیام/
کد خبرنگار: 7702 ی.ق
 
  • گروه خبری : اخبار سلامت,اسلایدر خبری
  • گروه خبری : 114653
کلمات کلیدی