آگاهی؛ کلید سلامت زنان/ درباره سندروم پیش از قاعدگی چه می دانید؟
سندرم پیش از قاعدگی، اختلالی شایع است که بالغ بر 90 درصد زنان را در سن قاعدگی درگیر می کند و بر کیفیت زندگی، خلق و خو و تغذیه تاثیر بسزایی می گذارد. بروز اضطراب، عصبانیت، ناامیدی و حتی افسردگی در این دوران از علایم شایع محسوب می شود و اطرافیان در این دوران باید فرد را مورد حمایت جسمی و روانی قرار دهند.
سندرم پیش از قاعدگی، اختلالی شایع است که بالغ بر 90 درصد زنان را در سن قاعدگی درگیر می کند و بر کیفیت زندگی، خلق و خو و تغذیه تاثیر بسزایی می گذارد. از همین رو بروز اضطراب، عصبانیت، ناامیدی و حتی افسردگی در این دوران از علایم شایع محسوب می شود و اطرافیان در این دوران باید فرد را مورد حمایت جسمی و روانی قرار دهند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در بخشی از چرخه قاعدگی، زنان اختلالی را تجربه می کنند که بر روی احساسات، سلامت جسمانی و رفتار آنها تاثیر مستقیم می گذارد و اطرافیان می توانند با حمایت های روحی و جسمی و برعهده گرفتن بخشی از مسئولیت های فرد، او را در راحت تر سپری کردن این دوران یاری کنند. سندرم پیش از قاعدگی بسیاری از جنبه های زندگی زنان را مختل می کند و کیفیت زندگی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد.
در همین راستا دکتر ملیحه عرب، متخصص زنان و زایمان در خصوص علایم و نحوه تشخيص سندروم پيش از قاعدگي (PMS)، اظهار کرد: سندروم پيش قاعدگي با بروز علایم فيزيكي و رفتاري قابل تشخیص است كه در نيمه دوم سيكل قاعدگي و قبل از قاعدگي هر ماه تكرار می شود و زندگی فرد را مختل می کند. در فرم شديد آن علایم عصبانيت، بي قراري و اضطراب غالب است و تحت عنوان اختلال ناآرامی، اختلال افسردگی پیش از قاعدگی یا (PMDD) Premenstrual dysphotric disorder شناخته مي شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه، بيقراري، عصبانيت و اضطراب را شايعترين علامت رفتاري PMS دانست و با تاکید بر اینکه اگر این علایم شديد باشند ممكن است در كار، تحصیل يا ارتباط با اطرافیان مشكل ايجاد شود، افزود: ساير علایم رفتاري شايع نیز تغيير خلق، اضطراب، افسردگي و نا اميدي، گريه كردن، افزايش اشتها و ويار غذايي، حساسيت به بي توجهي ديگران و كاهش علاقه به كار و مشكل در تمركز است.
فلوشیپ آنکولوژی زنان، نفخ شكمي ( bloating) و حس خستگي زیاد را شايعترين علامت فيزيكي سندروم پيش از قاعدگي خواند و عنوان کرد: تندرنس (حساس به لمس) سینه، سر درد، گر گرفتگي و سر گيجه نیز از دیگر علایم شایع هستند.
به گفته وی، آزمايشي براي تشخيص سندروم پيش از قاعدگي وجود ندارد و ارزيابي بيماران PMS يا PMDDدر ابتدا شامل گرفتن شرح حال است تا ارتباط علایم و فاز سيكل قاعدگي مشخص شود، چراکه احتمال دارد علایم به علت مصرف دارو يا درمان هورموني باشد، نه PMS يا PMDD.
وی همچنین بر ضرورت بررسی کم کاری و پرکاری تیروئید نیز اشاره کرد و گفت: اين كار را مي توان با بررسي علایم معمول بيماري تيروئيد در تاريخچه، معاينه و اندازه گيريTSH (هورمون محرکه تیروئید) فرد انجام داد.
دکتر عرب تصریح کرد: اگر تاريخچه علایم بيمار با سندرم پیش از قاعدگی، اختلال ناآرامی و اختلال افسردگی پیش از قاعدگی تطابق دارد و مدركي از مسايل ديگر پزشكي وجود ندارد، بيمار بايد علایم خود را تا دو ماه گزارش بدهد. براي گزارش علایم، چارت روزانه استفاده مي شود و مهم اين است كه چارت را طي دو ماه پر كند تا معيارهاي تشخيصي PMS دقيق قابل بررسي باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه همچنین اظهار کرد: اختلالات قبل از قاعدگي را بايد از تشديد اختلالات ماژور روانپزشكي، دوره گذار به يائسگي، اختلالات تيروئيد (كم كاري يا پركاري تيروئيد)، اختلالات خلقي مثل افسردگي ماژور يا مينور و اختلالات افسردگی مداوم (dysthymic)، در ایام قبل قاعدگي افتراق داد.
دکتر عرب در این خصوص عنوان کرد: به عنوان مثال زناني كه علایم قابل توجهي در هر دو فاز فوليكولار (مرحله تخمک گذاری) و لوتئال (آماده سازی بدن برای بارداری، مرحله بعد از تخمک گذاری و قبل از آخرین روز از چرخه بعدی قاعدگی)، دارند بيشتر محتمل است كه اختلال خلقي داشته باشند تا اختلال قبل از قاعدگي.
فلوشیپ آنکولوژی زنان، ادامه داد: علايم اصلي PMS بايد به نوعي سبب كاهش عملكرد شده و با قاعدگي از بين برود. همانطور که گفته شد PMDD فرم شديدتر این سندرم است که تشخیص این دو باید قبل از درمان داده شود و یکی از مهمترین معیارهای تشخیص، فاز فوليكولار بدون علایم است که با برقراري يك جدول برای ثبت تغییرات خلقی و علایم فيزيكي بطور روزانه طي يك، یا بهتر از آن دو سیکل بررسی می شود.
دکتر عرب اظهار کرد: براي تشخيص PMS يا PMDD لازم است علایم یک تا دو هفته قبل از قاعدگی باشد و حين يا درست بعد از پريود رفع شود و روي بدن و خلق يا رفتار اثر بگذارد.
ورزش، پای ثابت نسخه پیچی های اختلالات قبل از قاعدگی
متخصص زنان و زایمان توصيه هایی را براي بهبود علایم سندروم پيش از قاعدگي ارایه و ادامه داد: ورزش منظم موجب کاهش حس افسردگی و اضطراب می شود و از ورزش هایی همچون یوگا نیز برای حفظ آرامش نباید غافل شد. همچنین تاکید مي شود از خوردن نمک زياد و غذاهاي سنگين و نفاخ خودداري كنند.
وی عنوان کرد: در موارد درد يا سردرد باید از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NASID) مثل ژلوفن، مفناميك اسيد يا موارد مشابه استفاده شود.
دکتر عرب در خصوص درمان هاي دارویي سندروم پيش از قاعدگی، گفت: مهارکنندههای بازجذب سروتونین (SSRI) شامل فلوكسيتين و سرترالين سبب درمان اضطراب و افسردگي مي شوند. مي توان به صورت متوالي يا فقط در دوره دوم سيكل ماهانه (از روز چهاردهم سيكل) تجويز كرد. حتي مي توان با شروع علایم، به عنوان مثال هفته قبل از قاعدگي تجويز كرد. همچنین اگر فرد درخواست جلوگيري از بارداري داشته باشد، قرص جلوگيري از بارداري در برخی زنان سبب بهبود علایم مي شود.
انتهای پیام/
کد خبرنگار: 7702 ی.ق