اخبار

  • تاریخ انتشار : 1401/02/21 - 14:07
  • بازدید : 127
  • تعداد بازدید : 127
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه

ارزش غذاهای بومی در مناطق مختلف کشور استخراج می‌شود

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور از طراحی جدولی برای استخراج ارزش غذاهای بومی در مناطق مختلف کشور خبر داد و گفت: در این طرح بررسی می‌شود که مردم مناطق مختلف کشور چه غذایی را با چه ارزشی به بدن خود می‌رسانند بنابراین با کمک این داده ها می توان بهترین فرمولاسیون ترکیبات را ارایه داد.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور از طراحی جدولی برای استخراج ارزش غذاهای بومی در مناطق مختلف کشور خبر داد و گفت: در این طرح بررسی می‌شود که مردم مناطق مختلف کشور چه غذایی را با چه ارزشی به بدن خود می‌رسانند بنابراین با کمک این داده ها می توان بهترین فرمولاسیون ترکیبات را ارایه داد.



دکتر امیرمحمد مرتضویان در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به نامگذاری 23 اردیبهشت ماه امسال با عنوان نقش مردم، مسئولین، سمن‌ها در تغذیه سالم از مزرعه تا سفره، اظهار کرد: غذایی که به سفره می رسد به سادگی به دست مصرف کننده نرسیده، بلکه محصولات غذایی توسط زنجیره غذایی از فرآیندهای مختلف به دست مصرف کننده می رسد.

 



وی با بیان این که سه حوزه  کشاورزی، دامپروری و آبخیزداری منابع اصلی تهیه غذاهستند، افزود: بسیاری از مشکلات مربوط به بهداشت، سلامت، ایمنی و امنیت سلامت مواد غذایی در مراحل ابتدایی تولید منابع اولیه غذا ایجاد می شود.

به گفته دکتر مرتضویان چنانچه در تولید منابع غذایی، از همان مراحل ابتدایی استانداردهای لازم رعایت نشود، بدون شک غذای ناسالم و بی کیفیت به دست مصرف کننده می‌رسد، خاطرنشان کرد: بخش بزرگی از سلامت زنجیره غذایی وابسته به قسمت اول تولید غذا در مزارع، دامپروری ها و حوزه آبخیزداری یا شیلات است.

آلودگی خاک، آب و وجود فلزات سنگین سلامت جامعه را تهدید می کند


رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور هشدار داد: آلودگی خاک، آب، وجود فلزات سنگین و سموم در تولید محصولات غذایی می‌تواند سلامت جامعه را تهدید کند.

دکتر مرتضویان با بیان این که سلامت غذا، صرفا وابسته به مرحله اول تولید نیست، اضافه کرد: مواد غذایی به محض تولید به دست مصرف کننده نمی‌رسد بلکه سلامت آن  در این مسیر به فاکتورهایی مثل محل نگهداری استاندارد، دمای مناسب، عدم ایجاد واکنش‌های شیمایی و میکروبی وابسته است.  

سلامت موادغذایی با کوتاه شدن زمان تولید تا رسیدن به دست مصرف کننده بیشتر می‌شود
وی با بیان این که هرچه زمان تولید تا رسیدن به دست مصرف کننده کوتاه‌تر شود، سلامت مواد غذایی بیشتر تامین می‌شود، خاطرنشان کرد: متاسفانه در بسیاری از محصولات این مرحله بسیار طولانی است.

بسته بندی؛ تضمین کننده بهداشت مواد غذایی در واحدهای تولیدی
رییس انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور واحدهای تولیدی عرضه مواد غذایی را سومین مرحله چرخه تولید تا توزیع عنوان کرد و گفت: تفاوتی ندارد که واحدهای عرضه مواد غذایی کارگاه باشند یا کارخانجات بزرگ، موضوعی که اهمیت دارد تضمین بهداشت این محصولات در این مرحله است  که معمولا به بسته بندی اختصاص دارد.

عرضه غیر استاندارد، کیفیت مواد غذایی را نشانه می‌گیرد


دکتر مرتضویان اهمیت مرحله سوم توزیع مواد غذایی را یادآور شد و خاطرنشان کرد: عرضه غیر استاندارد، مرحله مهمی است که می تواند کیفیت مواد غذایی را به طرز چشمگیری کاهش دهد.

وی با اشاره به این که مرحله پخش مواد غذایی به عنوان چهارمین مرحله زنجیره تولید تا عرضه مواد نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است اضافه کرد: محصولاتی که تولید و بسته بندی می شوند باید در شرایط استاندارد پخش و توزیع شوند به عنوان مثال اگر محصول نیاز به تامین زنجیره سرما دارد باید این موضوع رعایت شود و یا برخی محصولات نیاز به حمل و نقل و نگهداری ویژه تا رسیدن به دست مصرف کننده را دارند.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با بیان این که در چرخه توزیع تا مراکز فروش نیز باید استانداردهای سلامت مواد غذایی مورد توجه باشد افزود: فشار وارد شده یا نگهداری نامناسب مواد غذایی می تواند به سلامت مواد غذایی آسیب وارد کند.

وی با اشاره به این که توزیع اقلام غذایی در مراکز فروش پنجمین مرحله زنجیره مواد غدایی از مزرعه تا سفره را در بر می‌گیرد، گفت: مواد غذایی که در خرده یا عمده فرشی ها و یا در سوپرمارکت ها قرار داده می شوند تا به مرحله فروش برسد مدتی می‌ماند، تامین سلامت مواد غذایی( از زنجیره سرما تا مدت زمان نگهداری) نیز چنانچه در این مراکز مورد غفلت قرار گیرد سلامت محصول را از بین خواهد برد.

سلامت مواد غذایی تنها معطوف به مرحله مزرعه تا سفره نمی‌شود


به گفته وی نحوه حمل مواد غذایی از فروشگاه تا خانه نیز نکته مهمی است که باید مورد توجه قرار بگیرد به طور مثال غذاهای حساس به فساد باید در شرایط مناسب و قبل از فاسد شدن مصرف شوند.

دکتر مرتضویان با بیان که سلامت مواد غذایی تنها معطوف به مرحله مزرعه تا سفره نیست توضیح داد: ممکن است غذایی با سلامت کامل به سفره برسد، در محیط خارج از یخچال قرار گیرد و بعد از بازه زمانی طولانی مصرف شود، بنابراین به عبارتی سلامت مواد مواد غذایی باید از مزرعه تا دهان افراد تامین و تضمین شود.

وی در ادامه با بیان این که فعالیت های انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی به صورت واحد انجام می شود، از سابقه کاری شصت ساله این مراکز خبر داد واظهار کرد: این دومرکز به عنوان اولین مراکز فعال در حوزه آموزش و پژوهش مواد غذایی در کشور فعالیت خود را آغاز کرده اند.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور تاکید کرد: سیاست‌های انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی بر اولویت‌های پژوهشی در با محوریت تحقیقات و فناوری های سلامت محور استوار است.

پژوهش ها؛ پایه اجرای طرح‌های سلامت محور

وی با اشاره به این که انجام طرح های پژوهشی و فناوری با دارا بودن اعضای هیئت علمی برجسته آموزشی در دانشکده تغذیه و پژوهشی در انستیتو در دستور کار است از اجرای طرح های ملی در این دو مرکز خبرداد و گفت: پژوهش‌ها پایه اجرای طرح های بعدی هستند.

دکتر مرتضویان با اشاره به اجرای بررسی طرح الگوی مصرف مواد غذایی در انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور خاطرنشان کرد: این طرح بزرگ با تکمیل هزاران فرم پرسشی از سراسر کشور اجرا خواهد شد. در این طرح الگوی غذایی مورد بررسی قرار خواهد گرفت به طور مثال با کمک این داده ها غذاهای محبوب جامعه در کارخانه‌ها و مراکز فناور به بهره برداری می رسد.

اجرای طرح مراقبت غذا و تغذیه یکی دیگر از مواردی بود که دکتر مرتضویان به آن اشاره کرد و ادامه داد: در این طرح سیر سلامت و امنیت رژیم های غذایی پایش می شوند.

ارزش غذاهای بومی در مناطق مختلف کشور استخراج می‌شود


وی با بیان این که با اجرای طرح جدول ترکیبات که توسط انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، ارزش غذاهای بومی در مناطق مختلف کشور استخراج می شود تاکید کرد: در این طرح بررسی می‌شود که مردم مناطق مختلف کشور چه غذایی را با چه ارزشی به بدن خود می رسانند بنابراین با کمک این داده ها می توان بهترین فرمولاسیون ترکیبات را ارایه داد.

رییس انستیو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور در ادامه از اجرای طرح پایش عوامل خطر زا خبر داد و اضافه کرد: در این طرح میزان قند، چربی های ترانس و کالری مواد غذایی مورد بررسی قرار می گیرد، نتایج این طرح کشوری به سازمان غذا و دارو اعلام می شود.

اجرای طرح‌های تحقیقاتی در قالب پایان نامه های دانشجویی، همکاری با دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، همکاری با معاونت بهداشت، دفتر سلامت محیط کار و سازمان ملی استاندارد، ارتباط ملی با سازمان جهاد کشاورزی و دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و در نهایت امضای سند امنیت غذایی و ارایه آن به شورای عالی انقلاب فرهنگی از جمله فعالیت‌های انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی است که دکتر مرتضویان به آن اشاره کرد.

وی افزود: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با سازمان غذاو دارو بسیاری ازکمیته های این سازمان ارتباط تناتنگ دارد و از این سازمان ماموریت طرح می پذیرد.

دکتر مرتضویان با تاکید بر این که تعامل بیشتر با حوزه درمان با هدف تامین غذای سالم تر بیمارستانی ضرورت دارد، گفت: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی با مرکز پیوند اعضا و بیماری ها ارتباط نزدیک برقرار کرده است به این شکل که اعضای هیئت علمی این مرکز سه روز در هفته در این مراکز با هدف ارتقا سطح تغذیه این بیماران حضور دارند.

رییس انستیو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور به برنامه های آتی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور اشاره کرد و افزود: درکلینیک تغذیه ورژیم درمانی این مرکز با سابقه بیش از  20 سال برنامه های مترقی در زمینه رژیم ها و توصیه های غذایی به صورت حضوری و مجازی در دستور کار است.

همکاری انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با سازمان جهانی بهداشت

وی در ادامه با اشاره به این که انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور مرکز همکار سازمان جهانی بهداشت است، از ارتباطات بین المللی این مرکز خبر داد و افزود: در حوزه ای امنیت غذایی در سطح بین المللی این مرکز برنامه ها و دوره های مشترکی با سازمان های مختلف اجرا می کند.

ارتباط انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با صنایع و کارگاههای صنفی کشوری، بخش دیگری از صحبت های دکتر مرتضویان را به خود اختصاص داد.
 وی افزود: این مرکز به عنوان مرکز علمی و پژوهشی ارتباط گسترده ای در قالب مرکز رشد دانشگاه و مرکز نوآوری ریاست جمهوری دارد.

وی از اعطای نشان ملی تغذیه به صنایع غذایی پیشرو و خلاق توسط انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور خبر داد و اظهار کرد: این نشان که مصوبه شورای عالی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور وهیئت امنا را همراه خود دارد در حال اجرایی شدن است، اعطای این نشان به صنایع غذایی خلاق می تواند چراغ راهی برای تولید کنندگان و مصرف کنندگان صنایع غذایی باشد.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با بیان این که انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با انجام فعالیت های پژوهشی در واحد ترجمان دانش و آموزش همگانی فعالیت های ارزشمندی برای ارتقا، سلامت و امنیت مواد غذایی انجام می دهد تاکید کرد: در این مرکز دانش برای استفاده گروههای مختلف پژوهشگران، توده مردم و سیاست گذاران اجرا می‌شود.


انتهای پیام/
کدخبرنگار:7701س.ق

  • گروه خبری : اخبار سلامت,اسلایدر خبری
  • کد خبر : 116419
کلید واژه