اخبار

  • تاریخ انتشار : 1400/05/09 - 11:24
  • بازدید : 229
  • تعداد بازدید : 225
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

به بهانه روز ملی اهدای خون؛ از اهدا تا تولید فرآورده های خونی

9 مردادماه، روز ملی اهدای خون هرساله یادآور نقش حیاتی اهداکنندگان این مایه حیات است،افرادی که داوطلبانه از خودگذشتگی می کنند تا جانی دوباره به بیماران، سانحه دیدگان و نیازمندان فرآورده خونی ببخشند.

9 مردادماه، روز ملی اهدای خون هرساله یادآور نقش حیاتی اهداکنندگان این مایه حیات است،افرادی که داوطلبانه از خودگذشتگی می کنند تا جانی دوباره به بیماران، سانحه دیدگان و نیازمندان فرآورده های خونی ببخشند.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، خون این مایه حیات، سه قرنی می شود که حسابی مورد توجه قرار گرفته و پزشکان دریافته اند از دست رفتن آن می تواند عواقب ناگواری داشته باشد، همین دانش بود که سرآغازی شد برای حرکتی انسان دوستانه و تصمیمی زندگی بخش.
 
 
علی رغم پیشرفت‌های چشمگیر علم پزشکی، تاکنون هیچ جایگزینی برای اصلی ترین مایع جاری در بدن کشف نشده است؛ حال آنکه روزانه تعداد بسیار زیادی از مردم به تزریق خون نیاز پیدا می‌کنند که این نیاز با تامین و ذخیره فرآورده های خونی در مراکز درمانی مرتفع می شود.
 
 
در سایه رونق فرهنگ اهدای خون، از خودگذشتگی رنگ و بویی تازه گرفت و به جایی رسید که تا به امروز، اهداکنندگان خون، میلیاردها بار جان انسان های نیازمند را نجات داده اند.
 
 
از اهدای خون تا تولید فرآورده های خونی
 
 
اهدای خون از سوی داوطلبان که بسته به شرایط و جنسیت هر فرد تا چهار بار در سال امکان پذیر است، از دو روش نیاز خونی مراکز درمانی را تامین می کند؛ از طریق خون کاملی که از اهدا کننده گرفته و فرآورده های خونی که از آن تهیه می شود یا از طریق آفرزیس که به معنای دریافت خون و جداسازی یک یا چند جز از آن و سپس بازگرداندن خون به بدن فرد اهداکننده است.
 
 
هر کیسه خون باید در عرض کمتر از 8 ساعت به واحد فرآورده منتقل شود. پس از تحویل خون به بخش فرآورده و تهیه فرآورده های خونی، نوبت به یکی از مهمترین و حساس ترین بخش آماده سازی فرآورده ها، یعنی مهر و موم کردن کیسه خون (seal)می رسد.
 
 
فیلتراسیون فرآورده های خونی قبل از ذخیره سازی، ورود کیسه های خون به دستگاه سانتریفیوژ، فریز کردن فرآورده های پلاسمایی، شستشوی فرآورده و پلاکت، کاهش حجم فرآورده، انجماد خون و پرتوتابی خون و فرآورده های آن  از دیگر مراحل آماده سازی خون های اهدایی برای مصرف است.
 
 
هر واحد اهدایی خون قبل از اینکه برای تزریق ارسال شود، باید در ازمایشگاه مورد آزمایش قرار گیرد، پس از آماده شدن نتایج آزمایشات غربالگری، نوبت به مرحله ترخیص می رسد که با هدف جدا کردن فرآورده های مناسب جهت مصرف بیماران انجام می شود. در این مرحله فرآورده های نامناسب باید معدوم شوند.
 
 
حمل و نقل ایمن خون یکی از مراحل مهم در زنجیره انتقال خون برای تهیه خون سالم است. قبل از هر ارسال، فرآورده ها از نظر همولیز، دمای مناسب، نشت و شکستگی مورد بررسی قرار می گیرند و از مراکز پخش خون به بیمارستان ها و سایر مراکز درمانی منتقل می شوند.
 
 
در بسیاری از کشورها، جوانان پیشتاز فعالیت ها و ابتکاراتی بوده اند که هدف آنها تأمین خون سالم از طریق اهدای خون داوطلبانه و بدون مزد است. جوانان بخش زیادی از جمعیت را در بسیاری از جوامع تشکیل می دهند و به طور کلی مملو از ایده، اشتیاق و خلاقیت است.
 
 
شرایط لازم برای اهدای خون
 
 
بنابر اعلام سازمان انتقال خون ایران، داوطلبان اهدای خون در صورت داشتن شرایط ذیل می توانند نسبت به عمل انسان دوستانه اقدام کنند:
 
 
حداقل سن 18 سال تمام و حداكثر 60 سال (اهداكنندگان مستمر تا 65)
 
 
حداقل وزن 50 كيلوگرم
 
 
فواصل اهدای خون هر هشت هفته يكبار مشروط به آنكه تعداد دفعات آن  در طول يكسال برای آقایان از چهار بار و برای خانم ها از سه بار بیشتر نشود.
 
 
همراه داشتن اصل كارت شناسايي (شناسنامه، گواهينامه، گذرنامه و برای اهداکنندگان بار اول کارت ملی )
 
 
انتهای پیام/
 
کدخبرنگار: 7704ی.ق
 

 

 
  • گروه خبری : اخبار سلامت
  • کد خبر : 106749
کلید واژه