اخبار

  • تاریخ انتشار : 1400/08/04 - 14:22
  • بازدید : 368
  • تعداد بازدیدکننده : 360
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

تروما؛ دومین عامل مرگ و میر در جهان/اصول مهم در مواجهه با بیمار ترومایی

متخصص طب اورژانس مرکز پزشکی شهدای تجریش، تروما را دومین عامل مرگ و میر و از کارافتادگی در جهان عنوان کرد.

 

متخصص طب اورژانس مرکز پزشکی شهدای تجریش، تروما را دومین عامل مرگ و میر و از کارافتادگی در جهان عنوان کرد.

 


دکتر کامران حیدری متخصص طب اورژانس و عضو هیئت علمی مرکز پزشکی شهدای تجریش در گفت و گو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به این مطلب گفت:براساس آمار سازمان جهانی بهداشت تروما اولین عامل مرگ و میر، از کارافتادگی و معلولیت جمعیت فعال در کشورهای در حال توسعه است.

به گفته وی تروما در سراسر جهان دومین عامل مرگ و میر و از کارافتادگی محسوب می شود و مرز، نژاد، سن و جنس نمی شناسد و ممکن است تمام گروهها و اقشار جامعه را در بر بگیرد.

 

تروما و انواع آن

دکتر کامران حیدری با بیان این مطلب که هر نوع آسیب دیدگی، ضربه و جراحت وارده به بدن انسان توسط یک عامل خارجی تروما نامیده می شود تاکید کرد: عامل ایجاد کننده تروما از خارج به بدن وارد می شود و بیماری یا عامل درونی نیست.

 

به گفته وی تروماها برحسب عامل ایجاد کننده، مکانیسم، نوع آسیب و گروههای سنی تقسیم بندی می شوند و انواع مختلفی از جمله تروما به دنبال سقوط، تصادفات، ضرب و جرح، تروما در گروههای سنی مختلف(کودکان، سالمندان، زنان باردار)، ترومای نافذ و غیرنافذ ، ترومای ناشی از کار و ترومای اعصاب و روان دارد.

 

این متخصص طب اورژانس بیمارستان شهدای تجریش خاطرنشان کرد که تروما در تمامی گروههای سنی از نوزاد گرفته تا سالمندان ممکن است اتفاق بیفتد.

 

وی نوزادان، سالمندان، خانم های باردار را جزو گروههای سنی مهم و پرخطر از نظر تروما عنوان کرد که در صورتی که به موقع رسیدگی نشود ممکن است منجر به فوت و مرگ و میر آنها شود.

 

به گفته دانشیار دانشگاه ترومای نافذ در اثر یک جسم برنده یا تیز رخ می دهد و ترومای غیرنافذ به دنبال ضربه مستقیم به بدن که منجر به پارگی یا خونریزی نمی شود اتفاق می افتد. ترومای نافذ ممکن است در نواحی مختلف بدن اعم از دست ، پا یا نواحی مهمی نظیر عروق بزرگ، ارگانهای مهم و حیاتی نظیر قلب و ریه، شکم، شریانهای اصلی اتفاق بیفتد و حتی منجر به مرگ بیمار شود.

 

نکات مهم در مواجهه با بیمار ترومایی

دکتر کامران حیدری تاکید کرد: تنها اقدامی که در ترومای نافذ باید در صحنه حادثه برای بیمار انجام شود کاهش خونریزی فرد سانحه دیده است که می توان با استفاده از یک پانسمان فشاری و فشار آوردن روی ناحیه زخم خونریزی بیمار را کاهش دهیم.

 

این متخصص طب اورژانس بیمارستان شهدای تجریش با تاکید بر این نکته که در موارد ترومای شدید مداوای اورژانسی لازم است گفت: در بیمار ترومایی به دلیل احتمال وجود آسیب های شدید نظیر  قطع نخاع هر گونه جابجایی و حرکت بیمار بدون ثابت کردن اندام متحرک و توسط اشخاص ناوارد ممنوع است.

 

وی به افراد توصیه کرد هنگام مواجهه با بیماران سانحه دیده خونسردی خود را حفظ کرده و از جابجا کردن بیمار پرهیز کنند. سریعا با اورژانس 115 تماس گرفته و درخواست کمک کنند. همچنین از تجمع در اطراف بیمار سانحه دیده پرهیز کنند. زیرا باعث افزایش استرس بیمار و اختلال در اقدامات نیروهای امدادگر می شود.

 

به گفته این دانشیار طب اورژانس در صورتی که فرد سانحه دیده دچار ترومای نافذ و خونریزی شدید باشد باید سعی کنیم به نحوی خونریزی وی را متوقف کنیم. برای این منظور می توان از پانسمان فشاری و یا یک پارچه استفاده کرده و بر روی ناحیه خونریزی دهنده فشار آورد تا نیروهای امدادگر برسند.

 

وی با اشاره به این که برخی مواقع فردی که قصد کمک به بیمار سانحه دیده را دارد ممکن است خود نیز آسیب ببیند به افراد توصیه کرد هنگام برخورد با بیمار ترومایی باید مواظب عامل ایجاد کننده تروما باشد زیرا ممکن است باعث تشدید صدمات  بیمار و یا آسیب به فرد کمک کننده شود.

به گفته دکتر کامران حیدری باید در اسرع وقت فرد حادثه دیده را توسط اورژانس 115 به نزدیک ترین مرکز ارایه خدمات درمانی( مطب یا درمانگاه یا بیمارستان) انتقال داد تا اقدامات لازم درمانی برای بیمار انجام شود. علایم حیاتی بیمار پایدار stableشود، خونریزی کاهش یابد جسم خارجی از دهان بیمار خارج شود و در نهایت بیمار پس از پایدار شدن علایم حیاتی برای درمان به بیمارستان انتقال یابد.

انتهای پیام/

کدخبرنگار: 7700 س.ع

 

  • گروه خبری : اخبار سلامت
  • گروه خبری : 109398
کلمات کلیدی