اخبار

  • تاریخ انتشار : 1401/01/23 - 14:08
  • بازدید : 87
  • تعداد بازدید : 87
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه

روان سالم پلی به سوی جامعه سالم/مرز باریکی بین بیش فعالی و شیطنت وجود دارد

دستیار فوق تخصصی روانپزشکی کودک و نوجوان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر این که مرز باریکی بین شیطنت و بیش فعالی وجود دارد و تشخیص آن توسط پزشک متخصص ممکن است، گفت: زمانی که بازیگوشی و یا اصطلاحا شیطنت کودکانه از حد طبیعی خارج شود باید برای بررسی های بیشتر حتما به پزشک مراجعه کرد.

دستیار فوق تخصصی روانپزشکی کودک و نوجوان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر این که مرز باریکی بین شیطنت و بیش فعالی وجود دارد و تشخیص آن توسط پزشک متخصص ممکن است، گفت: زمانی که بازیگوشی و یا اصطلاحا شیطنت کودکانه از حد طبیعی خارج شود باید برای بررسی های بیشتر حتما به پزشک مراجعه کرد.


دکتر امین ماهورام در گفت و گو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در تعریف اختلال بیش فعالی اظهار کرد: بیش فعالی یکی از شایع ترین اختلالات عصب تکاملی است که جمعیت زیادی از کودکان را درگیر می کند.

 




وی با اشاره به شیوع بالای اختلال بیش فعالی افزود: این اختلال علاوه بر مشکلاتی که برای کودک ایجاد می کند والدین و خانواده‌ها را نیز با مشکلات زیادی روبرو می کند.

دکتر ماهورام ادامه داد: اختلال بیش فعالی مستقیما عملکرد تحصیلی، اجتماعی و شغلی افراد را از کودکی تا بزرگسالی تحت تاثیر قرار می دهد.

ردپای ژنتیک در بروز بیش فعالی

دکتر ماهورام نقش ژنتیک در بروز اختلال بیش فعالی را مورد توجه قرار داد و تاکید کرد: معمولا مجموعه ای از عوامل ژنتیک و محیطی مرتبط با این اختلال، در والدین کودکان بیش فعال بیش از سایرین دیده می شود.

وی به نشانه‌های تشخیصی اختلال بیش فعالی در کودکان اشاره کرد و توضیح داد: این نشانه ها در دو گروه تقسیم بندی می‌شوند، به این شکل که برخی از علامت‌ها مربوط به بیش فعالی هستند و دسته ای دیگر در گروه نقص توجه می‌گنجند، و به طور کلی با عنوان اختلال بیش فعالی و نقص توجه معرفی می شوند.

دکتر ماهورام گفت: بیشتر کودکان مبتلا به این اختلال عصب تکاملی، همزمان نشانه های هر دو گروه بیش فعالی و نقص توجه را دارند ولی در عین حال ممکن است برخی از کودکان نیز فقط به یک گروه از این اختلالات مبتلا باشند.

کودکان بیش فعال آرام و قرار ندارند

دکتر ماهورام به علامت های ابتلای کودکان به بیش فعالی اشاره کرد و افزود: بیشترین شکایت والدین از این کودکان در اولین مراجعه به پزشک این است که این کودکان آرام و قرار ندارند، دائما در حال جنب و جوش هستند و اصطلاحا از دیوار راست بالا می‌روند.

وی افزود: کودکان بیش فعال معمولا نمی‌توانند حتی برای مدت کوتاهی یک جا بنشینند و یا حین نشستن دائما دست و پای خود را حرکت می دهند. همچنین حرکات تکانشی انجام میدهند، مثلاً به یکباره از بلندی می پرند و یا بدون هیچ ترسی ناگهان وسط خیابان می‌روند.

نشانه های بیش فعالی و نقص توجه در کودکان را جدی بگیرید

دکتر ماهورام به دیگر نشانه های ابتلا به بیش فعالی در کودکان اشاره کرد و گفت: این کودکان معمولا زیاد صحبت می کنند، کم صبر و تحمل هستند(نمی توانند صبر کنند تا نوبتشان فرا برسد) و دائما وسط حرف دیگران می پرند.

دستیار فوق تخصصی روانپزشکی کودک و نوجوان دانشگاه در ادامه به نشانه های اختلال نقص توجه در کودکان اشاره کرد و افزود: یکی از مهم‌ترین نشانه‌های این اختلال حواس پرتی است به این شکل که زمانی که با کودک صحبت می کنیم اصلا توجهی ندارد و هر عامل محیطی به راحتی می تواند حواس این کودکان را پرت کند، همچنین این کودکان توانایی انجام یک کار خاص به صورت مستمر را ندارند و مدام حین انجام تکالیف و یا کارهای شخصی از این شاخه به آن شاخه می پرند.

وی تاکید کرد: کودکانی که مبتلا به اختلال نقص توجه اند از انجام فعالیت هایی که نیاز به تمرکز دارند گریزانند و مشخصا در انجام تکالیف درسی دچار مشکل می‌شوند، بنابراین اغلب این کودکان نسبت به درس خواندن و انجام تکالیف بی‌علاقه هستند. همچنین اگر فعالیتی چند مرحله ای از این کودکان درخواست کنید توانایی انجام آن را ندارند و در وسط انجام کار، ادامه‌ی آن را فراموش می کنند.

دکتر ماهورام ادامه داد: اگر کودکی نشانه‌هایی از هر کدام از دو گروه نقص توجه یا بیش فعالی داشته باشد، مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه است.


دستیار فوق تخصصی روانپزشکی کودک و نوجوان دانشگاه با اشاره به این که بیماری های سرشتی که ارتباط قوی با ژنتیک دارند را نمی‌توان بطور کامل از میان برداشت، ادامه داد: در عین حال می توان با کمک درمان های دارویی و روش‌های غیر دارویی همچون آموزش اصول فرزندپروری، تظاهرات بیماری را به میزان قابل توجهی کنترل کرد.

وی در مورد دیدگاه خانواده‌ها نسبت به درمان های دارویی در کودکان مبتلا به بیش فعالی گفت: متأسفانه این سوء برداشت در تعدادی از خانواده‌ها وجود دارد که داروهای مورد استفاده در این اختلال اعتیاد آور هستند و یا مغز کودک را تخریب می کنند، که این موضوع صحت ندارد.

آینده خطرناک؛ پیش روی بیش فعالان درمان نشده

دکتر ماهورام افزود: مشکلاتی که بر اثر عدم درمان بموقع می تواند برای مبتلایان به اختلال نقص توجه و بیش فعالی ایجاد شود به مراتب بیشتر از عوارض احتمالی مصرف داروست، و درمان نکردن این کودکان به مراتب خطرات بیشتری دارد.

دستیار فوق تخصصی روانپزشکی کودک و نوجوان دانشگاه با بیان این که کودکانی که به اختلال نقص توجه مبتلا هستنند در درس خواندن و انجام تکالیف با مشکل مواجه هستند گفت: بدون شک زندگی و آینده کودکی که توانایی درس خواندن ندارد، نمی‌تواند وظایف اولیه خود را بخوبی انجام دهد و یا صبر و تحمل کافی ندارد دچار چالش خواهد شد.

وی ضرورت درمان‌های کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی را یادآور شد و تاکید کرد: متاسفانه روابط اجتماعی و تعاملات این کودکان در خانواده نیز به شدت تحت تاثیر قرار می گیرد. این کودکان به دلیل رفتارهایی که دارند معمولا در جمع خانواده یا دوستان مورد غضب و بی‌مهری قرار می گیرند، بنابراین برای پیشگیری از این موارد درمان این کودکان ضرورت دارد.

آموزش اصول فرزند پروری به والدین، درمان مبتلایان به بیش فعالی را تسهیل می کند

وی خطاب به والدین با اشاره به این که اختلال نقص توجه و بیش فعالی معمولا در تمام طول زندگی همراه این افراد است توصیه کرد: آموزش اصول فرزند پروری به والدین و برقراری ارتباط موثر بین کودک و درمانگر از راهکارهایی است که می تواند درمان مبتلایان به این اختلالات را تسهیل کند.

دکتر ماهورام به خانواده ها توصیه کرد: درمان‌ها در کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی باید هرچه سریعتر آغاز شوند چرا که رفتارهای این کودکان تاب آوری خانواده ها را کم می کند و متاسفانه در صورت عدم درمان بموقع عملکرد اجتماعی و خلق و خوی کودکان بیش فعال نیز خدشه دار می شود.

دستیار فوق تخصصی روانپزشکی کودک و نوجوان دانشگاه با بیان این که کودکانی که مبتلا به اختلال نقص توجه یا بیش فعالی درمان نشده هستند با بالاتر رفتن سن با مشکلات سنگین‌تری روبه‌رو خواهند شد ادامه داد: این افراد از همان کودکی در معرض آسیب‌های فیزیکی، تصادفات، و شکستگی‌ها قرار می گیرند و در صورت عدم درمان، با بالاتر رفتن سن در مقایسه با دیگران گرایش بیشتری به استفاده از مواد مخدر و بزهکاری دارند.

ناتوانی در یافتن یا ادامه‌ی شغل و عدم دوام زندگی مشترک از دیگر عارضه های عدم درمان اختلال نقص توجه و بیش فعالی است که دکتر ماهورام به آن اشاره کرد.

بیش فعالی اختلال مختص کودکان نیست

وی با اشاره به این که 60 درصد کودکانی که مبتلا به نقص توجه و بیش فعالی هستند چنانچه درمان نشوند تا بزرگسالی همچنان درگیر عارضه های این بیماری هستند خاطرنشان کرد: این بیماری تنها مختص به کودکان نیست و در بزرگسالی نیز مطرح است.

 ارایه خدمات تخصصی و فوق تخصصی به مبتلایان به بیش فعالی در مراکز دانشگاه

دکتر ماهورام با بیان این که تشخیص و درمان اختلال نقص توجه و بیش فعالی مربوط به حوزه روانپزشکی کودک و نوجوان است، اظهار کرد: در بیمارستانهای امام حسین(ع) و کودکان مفید خدمات تخصصی و فوق تخصصی برای شناسایی و درمان این اختلال به صورت دولتی و تحت پوشش بیمه ها ارایه می شود.

انتهای پیام/

کدخبرنگار:7701س.ق

  • گروه خبری : اخبار سلامت,اسلایدر خبری
  • کد خبر : 115412
کلید واژه