اهمیت وعده سحری در روزه داری
رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه با اشاره به نقش موثر روزه داری بر سلامت افراد بر اهمیت صرف وعده سحری تاکید کرد و به بیان توصیههایی برای روزه داران پرداخت.
![](/thumbnail/550-309_100/uploads/518/2024/Mar/16/1749954_197.jpg)
فرشته فزونی در گفت وگو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به نقش موثر روزه داری بر سلامت گفت: روزه داری در کاهش عوارض و درمان اغلب بیماریهایی که عادات غلط غذایی، چاقی و اضافه وزن در بروز آنها دخالت دارند، موثر است.
رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت تاثیر روزه داری را به کیفیت و کمیت غذای مصرفی و تغییرات وزن در طول ایام روزه داری وابسته دانست و افزود: رعایت یک برنامه غذایی صحیح در ماه مبارک رمضان از اهمیت خاصی برخوردار است تا ضمن اصلاح عادات غذایی نادرست، بتوانیم از برکات معنوی این ماه نیز بهره مند شویم.
به گفته فرشته فزونی دراین ایام باید تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه رعایت شود و برای تقویت سیستم ایمنی بدن از همه گروههای غذایی مانند نان و غلات کامل، شیر و لبنیات کم چرب، سبزیها، میوهها، انواع گوشت، حبوبات و تخم مرغ به میزان کافی استفاده شود.
وی روزه داری را برای همه بزرگسالان سالم، ایمن برشمرد و افزود: افراد مبتلا به بیماریهایی نظیر دیابت، فشار خون و... قبل از شروع به روزه گرفتن باید با پزشک خود مشورت کنند.
فرشته فزونی با تاکید بر رعایت الگوی تغذیه سالم و صحیح به بیان نکات مهم و توصیههای مهم تغذیهای برای وعدههای سحری و افطاری پرداخت که در زیر به آنها اشاره میکنیم.
توصیه های مهم تغذیهای ماه مبارک رمضان
در صورتی که وزن شما مناسب است در ایام روزه داری سعی کنید، وزن خود را ثابت نگه دارید و اگر اضافه وزن دارید، با کمی کاهش دریافت انرژی در این ماه طبق نظر مشاوران تغذیه به کاهش وزن خود کمک کنید تا از اثرات سودمند آن برخوردار شوید.
از مصرف زیاد مواد قندی و چربی در این ایام خودداری کنید، مصرف بی رویه مواد قندی، نوشیدنیهای شیرین، غذاهای چرب و سرخ شده و مصرف زیاد نمک باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن میشوند.
هرگز وعده سحری را حذف نکنید
در هر شرایطی وعده سحری را در برنامه غذایی خود داشته باشید و به هیچوجه آن را حذف نکنید. نخوردن سحری موجب سردرد، دردهای عضلانی،کم آبی، کاهش کارایی بدن در طول روز، بروز خستگی و بی حوصلگی، افت سریع قند خون و سرگیجه میشود.
روزه داری بدون صرف سحری، برای تمام گروههای سنی به ویژه نوجوانان و جوانان می تواند با عوارض زیادی همراه باشد.
پرخوری در هنگام سحر نه تنها از احساس گرسنگی جلوگیری نمیکند بلکه فشار زیادی را به معده و دستگاه گوارش وارد میکند و موجب تشنگی، سوءهاضمه، درد و نفخ معده میشود.
در وعده سحری از خوردن غذاهای خشک و غذاهای پر ادویه خودداری کنید چون باعث عطش زیاد وترش کردن در طول روز میشود.
خوردن شیرینی و غذاهای شور و پرچرب موجب تشنگی در روز میشود.
مصرف سبزی های تازه مانند سبزی خوردن و سالاد و همچنین ماست و خیار با کشمش و گردو توصیه میشود.
انواع پلوهای مخلوط با کمی حبوبات و سبزیها به همراه کمی مرغ و گوشت و انواع چلو خورشهای کم چرب مثل کرفس، آلو اسفناج برای وعده سحری مناسب است .
نوشیدنیهای شور مانند دوغ شور برای وعده سحر مناسب نیست. زیرا باعث تشنگی در طول روز میشود. در صورت تمایل بهتر است دوغ کم نمک خانگی مصرف کنید.
نوشیدن چای پررنگ در وعده سحر به دلیل افزایش دفع ادرار باعث بروز کم آبی و تشنگی در روزه داران میشود.
از میوههای خشک مانند خرما، کشمش و توت خشک همراه با آب جوش ولرم و چای رقیق استفاده کنید.
خوردن غذاهای پرادویه و خشک را در وعده سحر محدود کنید، چون موجب مشکلات گوارشی و ایجاد حس تشنگی زودرس در طی روز میشود.
مصرف شیر به همراه نان، خرما یا شیربرنج گزینه مناسبی برای وعده سحری است و به ویژه برای نوجوان نیز بسیار مفید است.
به منظور تامین ریزمغذیها مقادیر مناسبی از میوهها، سبزیها و لبنیات کم چرب در وعده سحری مصرف کنید.
از تند غذا خوردن و پرخوری پرهیز کنید.
بلافاصله پس از سحری نخوابید چون باعث مشکلات گوارشی میشود.
مصرف انواع چلوکباب و غذاهای چرب و پرکالری در سحر توصیه نمیشود.
نکات مهم تغذیهای برای وعده افطار
در وعده افطار مهم است که مایعات گرم و مواد قندی مانند خرما و عسل و یک غذای ساده و سبک مصرف شود.
در هنگام افطار، روزه خود را با چای یا شیر گرم و خرما یا کشمش باز کنید، سپس در طی شب میتوانید مقداری نان و پنیر و سبزی و گردو یا چند قاشق فرنی یا شیربرنج یا انواع خوراکهای حاوی سبزی ، سوپ و آش کم حبوبات را به آرامی میل کنید.
سعی کنید پیش از احساس سیری دست از خوردن بکشید .
نوشیدن آب به میزان کافی به همراه شربتهای کم شیرین (بیدمشک با گلاب ، خاک شیر، تخم شربتی یا کاسنی) در فاصله افطار تا سحر برای پیشگیری از تشنگی توصیه میشود.
توجه داشته باشید که مصرف مواد سرد یا نوشیدنیهای سرد علاوه بر این که معده را تحریک میکند تشنگی را نیز از بین نمیبرد و استفاده از شیر ولرم در زمان افطار توصیه میشود.
مصرف زیاد آب در هنگام افطار موجب ناراحتیهای گوارشی میشود. بنابراین بهتر است مایعات در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به صورت تدریجی مصرف شود.
از مصرف غذاهای حجیم، نفاخ، سرخ شده و پرچرب، نوشابه، زولبیا بامیه و دسرهای شیرین پرهیز شود.
به جای غذاهای چرب و سرخ شده از غذاهای آب پز و بخارپز استفاده کنید.
درصورت تمایل میتوانید در فاصله افطار تا سحر یک وعده غذایی مثل شام سبک مصرف کنید کــه البته این به وضعیت خود شخص و تمایل او به صرف غذا بستگی دارد.
در هنگام افطار مصرف غذاهای سبک و مختصر شامل گروههای غذایی شیر و لبنیات (مانند شیر و ماست و پنیر)، میوهها و سبزیها و نان و غلات کامل توصیه میشود. علاوه بر آن مصرف شیر گرم و فرنی یـا شیر برنج در هنگام افطار مناسب است.
شایعترین مشکل گوارشی در روزه داران ابتلا به یبوست است که با رژیم غذایی مناسب و مصرف آب به میزان کافی بین وعده افطار تا سحر میتوان از بروز این مشکل جلوگیری کرد.
استفاده از سبزیها و میوهها در هنگام افطار و همچنین در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل این که منبع خوبی از فیبر هستند برای دستگاه گوارش بسیار مفید است و مانع بروز یبوست میشود. میوهها و سبزی تازه، آلو، انجیر، برگه هلو و زردآلو مصرف خورشها مانند خورش آلو و دیگر خورشهای حاوی سبزی توصیه میشود.
انتهای پیام/
کدخبرنگار: 7700 س.ع