اخبار

  • تاریخ انتشار : 1403/12/07 - 13:45
  • بازدید : 101
  • تعداد بازدید : 82
  • زمان مطالعه : 8 دقیقه
استاندار تهران مطرح کرد

تشکیل مجمع‌های استانی؛ راهی برای بومی‌سازی سیاست‌های کلان سلامت

رییس مجمع سلامت استان تهران و استاندار تهران با اشاره به پیچیدگی‌های زیست محیطی، زیرساختی و اجتماعی تهران گفت: تشکیل مجمع سلامت در سطح استان‌ها برای بومی‌سازی سیاست‌های کلان سلامت است.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نخستین مجمع سلامت استان تهران با حضور استاندار تهران، معاون آموزشی وزارت بهداشت، رییس دبیرخانه شورای‌عالی سلامت و امنیت غذایی کشور، روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی سه گانه پایتخت، شهرداری‌ها، خانه‌های مشارکت مردم در سلامت و کلیه نهادهای اجرایی عضو مجمع سلامت استان تهران و جمعی از مسئولان و کارشناسان و‌صاحبنظران این حوزه صبح امروز سه‌شنبه هفتم اسفندماه در تالار امام خمینی(ره) دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد.

 

مهندس محمد صادق معتمدیان استاندار تهران یکی از مهمترین مسایل و چالش‌های اصلی استان تهران را بحث جمعیتی عنوان کرد و گفت: در دهه‌های اخیر بارگذاری‌های جمعیتی استان تهران بیش از توان ظرفیتی استان بوده است.

 

وی با اشاره به تحقیق انجام شده گفت: حداکثر جمعیت بارگذاری شده تا سال 1375 در تهران چهار و نیم میلیون نفر بود که امروز به چهار برابر رسیده و نامتوازان است و چالش‌های زیادی را در حوزه زیست محیطی و زیرساختی برای شهروندان تهرانی فراهم کرده است؛ بنابراین باید نگاه متفاوتی را در استان تهران داشته باشیم.

 

به گفته استاندار تهران در سرانه این استان فقط به شهروندان ساکن توجه شده است در صورتی که در مباحث آمایشی باید به مقوله‌های دیگر نیز توجه شود.

 

وی با اشاره به رویکرد منطقه‌ای در استان خاطرنشان کرد: استان‌هایی که قبلا جزو تهران بوده و هم اکنون منفک شدند هنوز خدمات سلامت خود را از استان تهران دریافت می‌کنند و شاهد تردد روزانه جمعیت زیادی به دلیل اشتغال و دریافت خدمات بهداشتی و درمانی به تهران هستیم.

 

وی افزود: به دلیل کمبود سرانه‌های مختلف در استان‌های مختلف ما شاهد تردد زیادی در تهران هستیم که باعث بسیاری از چالشها از جمله آلودگی هوا می‌شود.

 

وی تمرکز آموزشی، اداری، اقتصادی، آموزشی در تهران را یادآور شد و گفت: روزانه حداقل دو تا سه میلیون نفر جمعیت شناور از سایر استان‌های کشور برای دریافت خدمات گوناگون به تهران مراجعه می‌کنند.

 

وی تهران را قطب اصلی درمانی از نظر کمی و کیفی و قطب اصلی اقتصادی کشور برشمرد که بیش از 30 درصد تولید درآمد ناخالص ملی کشور را برعهده دارد و به همین خاطر جمعیت قابل توجهی از سراسر کشور به آن مراجعه می‌کنند.

 

به گفته وی بیش از 50 درصد تختهای بیمارستان استان تهران توسط هموطنان سایر استانها اشغال می‌شود و بیش از 50 درصد از مالیات‌ها به تهران تعلق دارد درصورتی که سرانه تملک منابع در تهران کم است و رتبه 31 را در این زمینه در کشور داراست.

 

مهندس معتمدیان در ادامه به تمرکز نامتوازن زیرساختها و سرانه‌های مختلف در مناطق 22 گانه تهران اشاره کرد که در هر منطقه نیز متفاوت است و در برخی از مناطق استان تهران حتی برخی سرانه‌ها پایین تر از میانگین کشوری است.

 

استاندار تهران با اشاره به سالانه 250 هزار نفر بارگذاری جدید جمعیتی در تهران، تهران را مهاجرپذیرترین استان کشور برشمرد که بیش از دو میلیون نفر مهاجر دارد.

 

 

وی خاطرنشان کرد: امروز بخش قابل توجهی از مراکز درمانی به اتباع خدمات درمانی ارایه می‌دهند که این موضوع در تامین اعتبارات دیده نشده است.

 

 

استاندار تهران یادآور شد که با اتمام پروژه‌های نیمه تمام بهداشتی و درمانی می‌توانیم سرانه‌های درمانی را ارتقا دهیم و یادآور شد: بسیاری از خانه های بهداشت به دلیل فرسودگی و استیجاری بودن نیازمند مشارکت بین سازمانی و برون بخشی و خیرین برای بازسازی و نوسازی هستند.

 

وی یکی از دلایل تشکیل مجمع سلامت استان تهران را این دانست که امروز حوزه سلامت نیازمند تعامل همه دستگاه‌ها و سازمانها است و بخشهای مردمی، دولتی و غیردولیت و ... باید در راستای ارتقای سلامت مردم همکاری کنند تا شاهد تحولات جدید در استان تهران باشیم.

 

استاندار تهران سلامت را برنامه چندوجهی اعلام کرد و گفت: در برنامه سازمان بهداشت جهانی، سلامت روانی، اجتماعی و معنوی در کنار سلامت جسمانی اهمیت دارد و همین تعریف ارگان‌های زیادی در را برای تحقق اهداف سلامت محور درگیر میکند. در برنامه‌ریزی‌ها تمام عوامل اجتماعی موثر بر سلامت باید نقش داشته باشند.

 

وی در ادامه بیان کرد: در چنین شرایطی سلامت با بسیاری از پارامترهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در هم تنیده شده است. نگاه نوین بر عرصه سلامت با نگاه‌های سنتی و قبلی باید متفاوت باشد. تامین سلامت روانی مردم، سلامت اجتماعی، زنجیره غذایی مناسب با تضمین بهداشت و امنیت غذایی باید با نگاهی جدید و دقیق در نظام سلامت مطرح و برنامه‌ریزی شود.

 

 

استاندار تهران تصریح کرد: حال که حوزه سلامت حوزه چندبعدی است، همه می‌دانند باید پنجره‌ای برای شنیدن مطالبات به حق مردم دراین حوزه گشوده شود و در این بین سازمان‌های مردم نهاد به عنوان بازوهای اجتماعی دولت و حاکمیت در تصمیم‌گیری‌ها بوده که می‌توانند ضمن رساندن مطالبات بدنه اجتماع، یاری‌گر اجرای وظایف اجتماعی حاکمیت نیز باشند.

 

رییس مجمع سلامت استان تهران ادامه داد: در استان تهران وجود دانشگاه‌های اصلی علوم پزشکی و بیمارستان‌های مهم درمانی کشور در این استان و اطلاق عنوان قطب فوق تخصصی درمانی کشور وظیفه کل اعضا را چند برابر کرده است.

 

وی افزود: استان تهران علاوه بر تضمین سلامت و امنیت غذایی برای استان، مسئولیت تامین این موارد برای کل کشور را نیز برعهده دارد. به طوری که کارخانه‌های اصلی غذایی کشور و شرکت‌های دارویی در این استان مستقر هستند.

 

استاندار تهران اظهار کرد: جمعیت قابل توجه ساکن و بیش از 2 میلیون جمعیت شناور که روزانه از این استان خدمات بهداشت و درمان دریافت می‌کنند، گسترش واحدهای صنعتی، تولید درآمد ناخالص داخلی، گرانیگاه اقتصادی، اجتماعی پایتخت، تراکم جمعیتی بالای در برخی از مناطق تهران، حاشیه نشینی، سکونت‌گاه های غیررسمی در تهران این را می‌طلبد با هم‌افزایی بیشتر در نظام بهداشت و سلامت فعالیت شود.

 

 

وی مسائل‌ اصلی در تهران و نحوه مدیریت آنها در کمترین زمان ممکن با بالاترین میزان بهره‌وری را الگوی کشور در مدیریت بسیاری از چالش‌ها دانست و گفت: به طور مثال امروزه کنترل میزان آلودگی هوا به عنوان یکی از چالش‌های حوزه سلامت استان و شهر تهران شناخته می‌شود. در سنوات گذشته فقط تهران درگیر این موضوع بود، ولی اکنون شهرهای مختلف استان نیز با این موضوع مواجه هستند.

 

دکتر معتمدیان گفت: در سال‌های قبل چند سازمان محدود درگیر حل مسئله بودند، اما امروزه مداخله ارگان‌ها و دستگاه‌های ذی‌مدخل زمینه‌ای برای ایجاد جامعه‌ای سالم با کیفیت بالای زندگی مردم را رقم می‌زند.

 

وی ادامه داد: بیش از 460 نهاد مردمی در تهران شریک اجتماعی ما در برنامه‌ها هستند و با جایگاه تصمیم سازی همراهی امین برای حاکمیت و دولت به محسوب می‌شوند.

 

وی در پایان گفت: در مسائل و مشکلات اجتماعی مدیریت این آسیب‌ها نیاز به هماهنگی فرابخشی دارد. مسائلی مانند سکونت‌گاه‌های غیررسمی، اعتیاد، تکدی‌گری، مهاجرت، کودکان کار و بیماری‌های نوپدید و سایر موارد با همکاری تمام دستگاه‌ها و سازمان‌ها و جوامع محلی امکان پذیر است و این مجمع محل اتصال مردم و حاکمیت در سلامت، یعنی مهمترین چالش کشور خواهد بود.

 

دکتر سید جلیل حسینی معاون آموزشی وزارت بهداشت  نیز در این مراسم ضمن تبیین وضعیت آموزش علوم پزشکی در کشور به بیان توضیحاتی درخصوص چالش‌ها، مشکلات و کمبودهای این حوزه پرداخت.

 

 

کم‌انگیزگی اساتید و دانشجویان، کمبود زیرساخت‌ها و عدم تطابق ظرفیت پذیرش دانشجو با زیر ساخت‌ها برخی از این موضوعات بود.

وی یادآور شد که با همکاری ریاست جمهور و وزیر بهداشت درصدد رفع این چالش‌ها هستیم.

دکتر حسینی با تاکید بر نقش پررنگ استادان در دانشگاه‌ها گفت: استادان باید برنامه‌ریزی آموزش و پژوهش را در دانشگاه‌ها پیش برده و از دانشجو حمایت کنند.

وی با اشاره به مشکلات زیرساختی و مطالبات بودجه‌ای خواستار تامین اعتبارات  لازم برای رفع این چالش‌ها و مطالبات شد.

دکتر حسینی در ادامه به تببین نقش مردان در توسعه سلامت و جمعیت پرداخت و گفت: در دو سه دهه گذشته سلامت مردان در دنیا بیشتر مورد توجه قرار گرفته است، زیرا مردان به سلامت خود کمتر توجه می‌کنند و این مسئله باعث کاهش طول عمر آنان و ابتلا به بیماری‌های مختلف شده و نقش حمایت از خانواده را از دست می‌دهند.

وی با اشاره به اجرای طرح‌های مختلف در این خصوص در ۱۵ سال گذشته، توسعه را مفهومی چند وجهی و پیچیده برشمرد که  ابعاد اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی  و لازمه دارد.

وی با اشاره به نقش مهم مردان در توسعه، سلامت را به مفهوم رفاه کامل جسمانی و روانی اجتماعی برشمرد.

رییس مرکز تحقیقات سلامت مردان در ادامه به تبیین نقش‌های مختلف مردان در سلامت جامعه از  ابعاد خانوادگی و اجتماعی و تغییر پارادایم مردانگی پرداخت.

به گفته وی این تغییر پارادایم مردانگی شامل پارادایم پدرسالارانه، هژمونیک و فراگیر است که نقش مردان در خانواده و جامعه و چشم انداز گسترده‌تر توسعه را دستخوش تغییر می‌کند.

 

دکتر حسینی با بیان این که مردان در توسعه جمعیت نقش کلیدی ایفا می‌کنند، تصمیم‌گیری برای فرزندآوری، نقش مشترک در تنظیم خانواده، حمایت از مادر و رضایتمندی زناشویی را از جمله این نقشها برشمرد.

وی آموزش همگانی، راه‌اندازی کمپین‌ها، برگزاری رویدادها و کنگره سلامت مردان، ارتقای سواد سلامت مردان و تغییر نگرش و فرهنگ، تسهیل دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی برای خودمراقبتی مردان را از جمله  موارد مهم در توسعه سلامت و جمعیت  عنوان کرد.

معاون آموزشی وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: مردان به عنوان سرپرست خانوار، سیاستگذار و شهروند فعال نقش کلیدی در توسعه سلامت و جمعیت دارند.

وی در خاتمه ضمن تقدیر از تمامی دست اندرکاران این همایش ابراز امیدواری کرد نتایج آن منجر به ارتقای سلامت جامعه شود.

 

انتهای پیام/

کدخبرنگار: 7700س.ع

 

  • گروه خبری : اخبار دانشگاه
  • کد خبر : 152940
کلید واژه