رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه:
سبوس اضافه شده روی نان در حال پخت ارزش غذایی ندارد
رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه نان تهیه شده با آرد کامل از نان تهیه شده با آرد سفید ارزش تغذیهای بالاتری دارد گفت: سبوس اضافه شده در حین پخت روی نان ارزش غذایی مناسبی ندارد و مصرف آن توصیه نمیشود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، فرشته فزونی ضمن گرامیداشت روز جهانی غذا شعارامسال این روز را "حق داشتن غذا برای زندگی بهتر و آینده ای بهتر "future Right to foods for a better life and a better عنوان کرد.
فرشته فزونی با اشاره به این که در این روز برلزوم تامین امنیت غذایی و برخورداری همه افراد ازرژیم غذایی سالم تاکید می شود گفت: در این روز برنامهها و کمپینهای آموزشی با هدف ترویج تغذیه سالم ، مدیریت بهتر منابع غذایی، کاهش ضایعات مواد غذایی و بهبود کیفیت زندگی با تغذیه سالم برگزار می شود.
وی یادآور شد: با توجه به فواید مصرف نان کامل برنامههای امسال روز جهانی غذا با تاکید بر آموزش عموم مردم و اطلاع رسانی در خصوص ارزش غذایی نان کامل در واحدهای تابعه اجرا میشود.
به گفته فزونی در تهیه نان کامل از آردی استفاده میشود که حاوی هر سه بخش دانه گندم (سبوس، جوانه، آندوسپرم) است.
وی افزود: در کشور ما نان بخش مهمی از غذای اصلی افراد جامعه را تشکیل میدهد و قسمت عمدهای از میزان انرژی و پروتئین مورد نیاز روزانه را در بسیاری از افراد تامین میکند.
رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت با بیان اینکه نان کامل پروتئین، فیبر، آهن و ویتامین های بیشتری از نان سفید دارد. نان کامل را یکی از منابع تأمین کننده فیبر برشمرد.
فزونی با بیان این که مصرف نان سفید قند خون را سریعتر افزایش می دهد گفت: در دهههای اخیر، مصرف نان سفید افزایش یافته و به عنوان یکی از عوامل اصلی مشکلات گوارشی، بیماریهای قلبی-عروقی، دیابت و چاقی در کشور محسوب میشود؛ به همین دلیل جایگزینی غلات کامل به جای غلات تصفیه شده توصیه می شود.
وی تاکید کرد: سبوس اضافه شده در حین پخت روی نان ارزش غذایی مناسبی ندارد و مصرف آن توصیه نمیشود.
فواید نان کامل
رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت با اشاره به فواید افزودن غلات کامل در رژیم غذایی گفت: غلات کامل سرشار از مواد مغذی مانند فیبر، پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی هستند.
وی خاطرنشان کرد: مصرف میزان مناسب و متعادل نان کامل علاوه بر بهبود سلامت دستگاه گوارش، می تواند به تنظیم قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت،کاهش ابتلا به پرفشاری خون،کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، بهبود بیماری کبد چرب و پیشگیری از کم خونی فقر آهن و کمبود ریزمغذی ها کمک کند.
فزونی رعایت فرایند تخمیر را برای بهبود کیفیت نان و افزایش ارزش غذایی آن ضروری دانست و گفت: در این نوع نان علاوه بر هضم بهتر، اسید فیتیک آن نیز کاهش یافته و در نتیجه جذب آهن، روی و ریزمغذی های موجود در نان بیشتر جذب میشود.
وی افزود: نانهایی که خمیر آنها ور آمده است عطر و بوی بهتر و ماندگاری بیشتری دارند، در صورتی که پخت نان با خمیر ورنیامده (تخمیر نشده) نان را سنگین، مرطوب و خمیری شکل میکند و علاوه بر هضم دشوار ارزش غذایی کمتری دارد.
فزونی خاطرنشان کرد این نوع نانها معمولا عطر و طعم خوبی ندارند، زود بیات میشوند، دورریز زیادی دارند و ریزمغذی های نان و غذایی که با این نوع نان خورده می شود، کمترجذب میشود که ممکن است در طولانی مدت موجب بروز بیماری شود.
وی افزود: در حال حاضر شهروندان میتوانند در صورت تمایل نانهای تهیه شده با آرد کامل و سبوس دار را از بعضی نانوای ها که از آرد کامل برای پخت استفاده میکنند تهیه و یا از نان کامل که به صورت صنعتی و بستهبندی عرضه میشود استفاده کنند.
وی در خاتمه نکاتی را برای استفاده و نگهداری نان بیان کرد که در ادامه می خوانید:
در هنگام خرید نان حتما اجازه دهید بخار نان خارج و سرد شود.
در زمان انتقال نان به منزل آن را در پوشش پارچه ای قرار دهید.
در صورتی که بیش از نیاز یک وعده نان خریده اید حتما نان را قبل از بیات شدن به برش های کوچک تقسیم کرده و در کیسه های مخصوص در فریزر نگهداری کنید.
نان را در محیط خشک و خنک نگهداری کنید.
برای پیشگیری از ضایعات نان سعی کنیم به اندازه نیاز نان خریداری و مصرف کنیم.
از نانوایی هایی نان بخریدکه شرایط بهداشت فردی و عمومی را رعایت می کنند.
هرگز نان را در داخل روزنامه قرار ندهید.
از قرار دادن نان های داغ در داخل کیسه های نایلونی خودداری کنید چون باعث بیات شدن نان می شود.
انتهای پیام/
کدخبرنگار: 7700 س.ع