اخبار

  • تاریخ انتشار : 1403/05/28 - 11:10
  • بازدید : 177
  • تعداد بازدید : 157
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

طغیان بیماری‌های گوارشی با مصرف غذای آلوده

متخصص ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به اینکه راه اصلی انتقال بیماری‌های ویروسی آب و غذای آلوده است، گفت: در اماکن عمومی که از سلامت آب و غذا اطمینان ندارید، آب و غذا مصرف نکنید، این نقاط محل طغیان بیماری‌های گوارشی است.

دکتر رضا محبی در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به اینکه با گرم شدن هوا بیماری‌های گوارشی در بین افراد جامعه زیاد می‌شود اظهار کرد: عوامل میکروبی در بروز بیماری‌های گوارشی نقش قابل توجهی دارند.

 

وی افزود: عفونت‌های باکتریایی و آلودگی‌های مواد غذایی، می‌توانند منجر به مسمومیت شوند.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه عوامل ویروسی را عامل دیگر عفونت‌ها و بیماری‌های مربوط به دستگاه گوارش عنوان کرد و گفت: طیف وسیعی از ویروس‌ها می‌توانند فرد را به بیماری‌های گوارشی مبتلا کنند که این ویروس‌ها به عنوان ویروس گوارشی و یا روده‌ای تعریف می‌شوند.

 

 

دکتر محبی اضافه کرد: بخشی از آدنو ویروس‌ها می‌توانند منجر به بیماری‌های گوارشی شوند که در بین آن‌ها نقش روتاویروس و آسترا ویروس از همه مهمتر است.

 

در چه مناطقی ویروس‌های دستگاه گوارش بیشتر می‌چرخند؟

وی در پاسخ به این سوال که در چه مناطقی ویروس‌های دستگاه گوارش بیشتر در چرخشند، توضیح داد: عفونت‌های دستگاه گوارش در نقاط مختلف دنیا و در سطح شهر‌ها و روستاها دیده می‌شوند، کشور ما هم از این قاعده مستثنی نیست و احتمال اینکه در مناطق مختلف آلودگی ویروسی را داشته باشیم وجود دارد، اما در مناطقی که تجمع افراد بیشتر و شرایط رعایت بهداشت پایین‌تر باشد و یا در نقاطی که دسترسی به آب سالم کمتر و یا در مکان‌هایی که مواد غذایی در شرایط ناسالم سرو و تهیه شود، امکان ابتلا به ویروس دستگاه گوارش به مراتب بیشتر است.

 

متخصص ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به راه‌های پیشگیری از ویروس‌های دستگاه گوارش اشاره کرد و گفت: به طور کلی راه انتقال این ویروس‌ها راه گوارشی است به این معنی که مصرف آب یا غذای آلوده، می‌تواند منجر به انتقال ویروس‌ها شود، اما در عین حال، دست آلوده، استفاده از سرویس بهداشتی عمومی(در صورتی که این سرویس‌ها آلوده به ویروس باشد و به‌درستی شست‌و شوی دست‌ انجام نشود)، دستگیره‌های آلوده به ویروس و سایر مکان‌های آلوده، برای خود فرد و افراد دیگری که از این مکان‌ها استفاده می‌کنند احتمال انتقال آلودگی را بالا میبرد.

 

دکتر محبی با بیان اینکه در این نوع بیماری‌های گوارشی انتقال فرد به فرد نیز مطرح است، تاکید کرد: در افرادی که از بیمار مبتلا به ویروس گوارشی مراقبت می‌کنند احتمال انتقال وجود دارد، باید با رعایت کامل بهداشت، شست‌و شوی مداوم دست‌ها با آب و صابون از انتقال پیشگیری کرد.

 

وی با تاکید بر نقش پررنگ آب و غذا در انتقال بیماری‌های ویروسی، رعایت اصول بهداشتی و شست و شوی مکرر دست‌ها، خصوصا در امکان عمومی را مورد توجه قرار داد.

 

از سلامت آب و غذا مطمئن شوید

عضو هیئت علمی دانشگاه اطمینان از سلامت مواد غدایی را راهکار مطمئنی برای عدم ابتلا به بیماری‌های گوارشی عنوان کرد و گفت: در اماکنی که از سلامت آب و غذا اطمینان ندارید، آب و غذا مصرف نکنید، این نقاط محل طغیان بیماری‌های گوارشی است به شکلی در این محل‌ها بیماری گوارشی دهها و یا صدها نفر را تهدید و دچار مشکل می‌کند.

 

وی توصیه کرد: اگر قصد سفر دارید حتما از منابع آب مطمئن استفاده کنید و در صورت عدم دسترسی از بطری‌های آب معدنی استفاده کنید، هرگز از آب نهر و یا آب چاهی که از سلامت آن مطمئن نیستید استفاده نکنید.

 

دکتر محبی با بیان اینکه ویروس‌های گوارشی می‌توانند از مواد غذایی که به درستی پخته نشده‌اند و یا خام مصرف می‌شوند منتقل شوند، اضافه کرد: یکی از مهمترین غذاهایی که در نقاط آلوده، بیماری گوارشی ایجاد می‌کند انواع سالادها هستند، اگر این گروه از مواد غذایی به درستی شسته نشوند و یا در موقع آماده‌سازی آلوده به میکروب شوند، احتمال انتقال عفونت ویروسی و گوارشی را فراهم خواهند کرد.

 

متخصص ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی هشدار داد: اگر قصد مصرف غذا در بیرون از خانه را دارید، حتما رستوران‌هایی را انتخاب کنید که از رعایت اصول بهداشتی در آن مطمئنید.

 

اسهال و استفراغ اصلی‌ترین نشانه بیماری گوارشی

وی به نشانه‌های ابتلا به بیماری‌های گوارشی اشاره کرد و افزود: این بیماری‌ها به صورت عمده روده، معده  و سیستم گوارشی را دچار مشکل می‌کنند، بنابر این علامت‌های ابتلا به این بیماری‌ها اسهال، حالت تهوع ، استفراغ، دل درد، دل‌پیچه، تب و یا گاهی سردرد و بدن درد است، اما نشانه اصلی اسهال و استفراغ است.

 

دکتر محبی ادامه داد: ویروس‌های گوارشی همه افراد در هر سنی را بیمار می‌کنند، اما افرادی که از نظر ایمنی ضعیف‌ترند در شمار گروه‌های پرخطر قرار می‌گیرند. نوزادان، کودکان کم‌سن، سالمندان، کسانی که نقص ایمنی دارند، افرادی که پیوند عضو شده‌اند یا داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف می‌کنند و کسانی که شیمی درمانی می‌شوند، عفونت‌های شدیدتری در مواجهه با این ویروس‌ها را تجربه می‌کنند.

 

این متخصص ویروس‌شناسی دانشگاه خاطرنشان کرد: در صورت مشاهده علامت‌های ابتلا به ویروس‌های گوارشی حتما به پزشک و مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنید.

 

ضرورت جبران آب از دست رفته درمبتلایان به عفونت‌های گوارشی

وی به راه‌های درمان عفونت‌های گوارشی اشاره کرد و ادامه داد: یکی از مهمترین روش‌های درمان، جبران آب از دست رفته بدن ضمن مصرف مایعات است، این درمان در کودکان با محلول  او آر اس انجام می‌شود و تزریق سرم هم راه دیگر درمان است.

 

دکتر محبی با بیان اینکه ابتلا به بیماری‌های گوارشی در فصول گرم سال به مراتب بیشتر است ،ادامه داد:  افزایش بار مسافرت‌ها در گرما و احتمال بیشتر استفاده از آب وغذای آلوده، به مراتب احتمال آلودگی و ابتلا به بیماریهای گوارشی را افزایش می‌دهد.

 

مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک ممنوع

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی نسبت به مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک در عفونت‌های ویروسی هشدار داد و گفت: آنتی بیوتیک‌ها در عفونت‌های ویروسی اثر ندارند و اگر فردی دچار عفونت گوارشی ویروسی شود، حتما باید برای درمان اختصاصی به پزشک مراجعه کند.

 

وی اضافه کرد: تمامی مراکز درمانی کشور می‌توانند درمان‌های اختصاصی و حمایتی برای مبتلایان ویروس‌ها و بیماری‌های گوارشی را انجام دهند.

 

دکتر محبی با بیان اینکه برای درمان بیماری‌های گوارشی، واکسیناسیون انجام نمی‌شود، اضافه کرد: خوشبختانه درمورد "روتا‌ویروس" که باعث مشکلات جدی گوارشی در نوزادان و کودکان می‌شود، واکسنی در کشور به سبد واکسیناسیون اضافه خواهد شده است.

 

وی در خاتمه تاکید کرد: با رعایت نکات بهداشتی و توجه به مصرف آب و غدای سالم، می‌توان به میزان قابل توجهی از ابتلا به عفونت‌های ویروسی پیشگیری کرد.

 

انتهای پیام/

کدخبرنگار:7701س.ق

 

 

    

 

  

  • گروه خبری : اخبار دانشگاه
  • کد خبر : 145340
کلید واژه